Zobacz pełną wersję : Testy nowego D50
Tak sobie myślę, jak posprawdzać D50, jak już kupię, czy wszystko jest ok. Oczywiście najpierw muszę zrobić kilka zdjęć dekielków, potem kilka zdjęć białych ścian, by sprawdzić ilości hotów i deadów. Potem test na BF/FF. No .. a jak już skonczyliśmy żartować, to tak poważniej - na co zwrócić uwagę przy tym aparacie? Jakieś własne doświadczenia macie? :)
meliszipak
14-04-2006, 10:42
to chyba wszystko- głównie matryca, czy nie ma martwych pikseli i czy jest czysta..
W D50 raczej nie ma problemów typu BF-FF
Może jeszcze ile zdjęć na liczniku ma. Powinien tyle ile Ty zrobiłeś zdjęć :)
meliszipak, a jeśli będa martwe i innsze jakieś hoty, to co z tym fantem? Do serwisu - mapować? Czy olać? :) W ogóle nie mogę się doszukać żadnych norm dotyczących ilości martwych pikseli.
meliszipak
14-04-2006, 10:53
Jak bierzesz nóweczkę, to imo nie możesz mieć, lub wiedzieć, że masz jakieś
hoty czy deady- wymieniaj.
Najlepiej to weż ze sobą laptopa, sprawdż wszystko na miejscu i już.
W przypadku netu wymieniaj.
Peebes nie będzie tak żle- D50 jest oki i jakieś niedoróby to rzadkość.
Póżniej jakiś paproszek cczy dedzik to będziesz zmuszony adoptować i pokochać. :)
Kundzior
14-04-2006, 12:13
A ja gdzies wyczytałem ze soft w D50 automatycznie dedy mapuje....ale gdzie to wyczytałem tego nie wiem.
meliszipak
14-04-2006, 12:19
W Olympusach jest taki soft w aparacie uruchamiany manualnie.
Ale w D50 ?
pebees, tylko pamiętaj o podstawowych crash-testach, jak ich nie przejdzie, nie bierz. :) A, i jeszcze jedno. Sprawdź, czy w komplecie jest pasek. :wink:
JK, jasne :) Musi przede wszystki przeżyć upadek do wanny z wodą :) A pasek.. to już mam :D
dlaczego jak mam AF to nie mogę zrobić zdjęcia np. bialej sciany.. tylko na manualu! Aparat wogole nie lapie ostrosci, a jak juz przestanie ją lapac to nie moge spustu do konca wcisnąc... :?: oczywiscie w D50
meliszipak
14-04-2006, 13:48
dlaczego jak mam AF to nie mogę zrobić zdjęcia np. bialej sciany.. tylko na manualu! Aparat wogole nie lapie ostrosci, a jak juz przestanie ją lapac to nie moge spustu do konca wcisnąc... :?: oczywiscie w D50
system af potrzebuje jakiegoś kontrastu aby zadziałać, np ciemna kropeczka na białej
ścianie- punkt który będzie sie odrobinę wyróżniał.
Do sfotografowania np białej kartki w celu ustalenia wb (tryb pre) nie potrzebujesz precyzyjnie ustawiać ostrosci. System af przestawiasz na manual, w celu wyzwolenia migawki.
W innym przypadku można przystawić kontrastowy element do sciany, ustawić ostrośc i przedmiot usunąć.
Przy ustalaniu stanu czystości matrycy, zamiast białej kartki możesz sfotografować np. niebo.
pozdrawiam
pebees, nie radzę robić nic...najwyżej zdjęcia :P najlepszym testem aparatu jest jego normalne użytkowanie...po prostu rób zdjęcia, oglądaj, pokaż na forum...i ciesz się nową zabawką :D o instrukcji nawet nie wspominam bo pewnie znasz ją już na pamięć :lol:
ALF, nie znam jej na pamięć, ba, prawie w ogóle :) Ale jak obejrzałem D50, to niewiele się różni od mojego F75.. no, gdzie indziej się filmy wciska ;-) Z testami żartowałem, myślałem, że jest coś poza tym, na co warto zwrócić uwagę.
ja na dzien dobry po zakupie musiałem wyczyscic matryce z paproszków, na szczescie tylko powietrzem:)
Także mam w pierwszych dniach jakiś paproch, pomimo raz założonego obiektywu. Przy montażu szkła starałem się uważać, ale elektrostatyka jest chyba silniejsza :evil: . Na laptopie w czasie oglądania zdjęć jest on niewidoczny, lecz we wizjerze go widać :mrgreen: .
Pozdrawiam
FUX
FUX, jak go widać w wizjerze, to nie jest na matrycy chyba, tylko gdzieś na lustrze czy matówce raczej :)
pebees, a pisałeś, że nie znasz instrukcji na pamięć. :D
grzechoo
14-04-2006, 19:12
popieram wypowiedź Alf`a- nie szukaj dziury w całym tylko rób zdjęcia.....
JK, bo nie znam, to wnioski z analoga ;-)
pebees, to miałes analoga z matrycą? :shock: :lol:
ALF, a jak! Ale stara jakaś, bo musiałem ją wymieniać co jakieś 36 zdjęć.. :D
Trzeba było kupić matrycę lepszej jakości, na dłużej by Ci starczyła. :lol:
pebees, nie zwracaj uwagi na czarne kreski dochodzące do punktów AF i klekotanie w aparacie;)
i nie przejmuj sie paprochami....ja od wczoraj 3 razy dmuchałem w matryce:)
mstr, to też już wiem ;-)
[ Dodano: 15-04-2006, 13:08 ]
Lucid, też wiem :)
danz1ger
15-04-2006, 23:20
dlatego, ze czujnik af w D50 (i w innych tez) ustawia ostrosc porownujac kontrast fotografowanego obiektu. jak wszystko jest biale i nie ma zadnych krawedzi rzucajacych cien, to on kreci w kolko i placze cichutko, ze ty nie potrafisz przeczytac instrukcji.