Zobacz pełną wersję : Tamron 17-50 zawieszenie AF
Witam,
zwracam się z prośbą o pomoc...
Po podłączeniu do mojej puszki (Nikon D70S) nowego obiektywu (Tamron SP AF 17-50 mm F2.8 XR Di-II LD Aspherical [IF]), zakupionego w zeszłym tygodniu za ponad 1.4K, zaobserwowałem dziwne efekty. W czasie wykonywania zdjęć, AF nagle przestaje działać... Wyłączenie i włączenie aparatu likwiduje ten problem, ale przez to straciłem kilka ujęć... Zablokowanie AF następowało kilka razy, co drugie, co trzecie zdjęcie, ale nie więcej, jak 3 razy na dzień, później bezproblemowo fociłem. Z kitowym 17-70 nie miałem takiego problemu.
Napomknę, że wykonałem w ten weekend ponad 1000 fotek Mam założonego polara (Hoya Pol Circular PRO 1 DIGITAL 67 mm). Może ten model tak ma, że duża ilość ostrzenia w końcu zablokuje AF? Dodam też, że W czasie zablokowania się AF używałem AF-S.
Czy ktoś z Was spotkał się z ww. problemem?
PS. Zauważyłem także, że bez polara szybciej doostrza nawiązując do tematu: http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=55282
Z góry dziękuję za pomoc.
Witam,
zwracam się z prośbą o pomoc...
Po podłączeniu do mojej puszki (Nikon D70S) nowego obiektywu (Tamron SP AF 17-50 mm F2.8 XR Di-II LD Aspherical [IF]), zakupionego w zeszłym tygodniu za ponad 1.4K, zaobserwowałem dziwne efekty. W czasie wykonywania zdjęć, AF nagle przestaje działać... Wyłączenie i włączenie aparatu likwiduje ten problem, ale przez to straciłem kilka ujęć... Zablokowanie AF następowało kilka razy, co drugie, co trzecie zdjęcie, ale nie więcej, jak 3 razy na dzień, później bezproblemowo fociłem. Z kitowym 17-70 nie miałem takiego problemu.
Napomknę, że wykonałem w ten weekend ponad 1000 fotek Mam założonego polara (Hoya Pol Circular PRO 1 DIGITAL 67 mm). Może ten model tak ma, że duża ilość ostrzenia w końcu zablokuje AF? Dodam też, że W czasie zablokowania się AF używałem AF-S.
Czy ktoś z Was spotkał się z ww. problemem?
PS. Zauważyłem także, że bez polara szybciej doostrza nawiązując do tematu: http://www.nikon.org.pl/showthread.php?t=55282
Z góry dziękuję za pomoc.
Miałem podobny problem - pomagało odłączenie i ponowne podłączenie obiektywu. Być może styki nie są idealnie dopasowane i niekiedy jest problem z kontaktem. Co ciekawe - z D300 problem nie występuje.
pozdrawiam
Miałem podobny problem - pomagało odłączenie i ponowne podłączenie obiektywu. Być może styki nie są idealnie dopasowane i niekiedy jest problem z kontaktem. Co ciekawe - z D300 problem nie występuje.
Już próbowałem odpinać i przypinać ponownie obiektyw i chyba pomagało. "chyba" ponieważ tak dużo wykonałem w weekend zdjęć, że zatarło się to w mojej pamięci :) Przypominam sobie, że przy "zwijaniu"/"rozwijaniu" obiektywu, czyli zmienianiu ogniskowe, dochodząc do końca zakresu, możliwe że lekko poruszałem zamontowanym obiektywem i może się coś rozłączało...
Tylko dlaczego wszystko wraca do normy po wyłączeniu i włączeniu ponownym puszki? To mnie zastanawia.
Nie majstrowałem z odłączaniem i przyłączaniem obiektywu... tylko off i on... i działa dalej... ...do następnego czasu???
Może ktoś jeszcze spotkał się z ww. problemem?
Mam tą nową wersję tamrona od kilku dni (kupiłem za mniej niż 1,4k :P). Przez długi weekend ostro go testowałem z D50 - żadnych problemów.
Może to jednak ewenement?
Z obiektywu jestem bardzo zadowolony.
Tylko ten mały... zwiech... straciłem ujęcie...
Podejdę dziś lub jutro do sprzedawcy, może mi wymieni na inny?
Dzięki serdeczne za odpowiedzi.
byTOMall
05-05-2008, 15:26
Witam, zakupiłem w/w obiektyw do D300 i mam ten sam problem, pomaga wyłączenie i ponowne włączenie. Czyściłem styki, ale dziś problem znów wystapił. Zauważyłem, że problem najczęściej się pojawia po zmianie ogniskowej z 17 na 50mm.
Witam, zakupiłem w/w obiektyw do D300 i mam ten sam problem, pomaga wyłączenie i ponowne włączenie. Czyściłem styki, ale dziś problem znów wystapił. Zauważyłem, że problem najczęściej się pojawia po zmianie ogniskowej z 17 na 50mm.
Też mi się wydaje, że po zmianie ogniskowej zalicza wiechę...
1. Długo już masz ten problem?
2. Często Ci się wiesza AF?
3. Próbowałeś reklamować?
4. Da się to naprawić?
Sorry za serię pytań ;)
Tak, jak pisałem wcześniej, pójdę pogadać ze sprzedawcą...
byTOMall
05-05-2008, 16:26
Obiektyw zakupiony jakis tydzień temu, brany od Cichego, ostry od pełnej dziury, tylko ten błąd AF. Wyczyściłem jeszcze raz styki.
Może nie na temat ale używam T17-50 2,8 od niecałego roku (i jestem bardzo zadowolony) i nie miałem takich problemów - ale teraz pytanie: co to znaczy "nowa wersja" ? Coś się zmieniło ostatnio w tej konstrukcji?..
Synapse, dodano motorynkę pod D40/60. U mnie problem z brakiem odpowiedzi af nie występuje.
ChollaYi
07-05-2008, 09:31
Testowałem chyba z 7 sztuk tek Tamiego i w dwóch (albo trzech - nie pamiętam już) miałem ten sam problem. AF w pewnym momencie przestawał działać. Pomagało zdjęcie i założenie obiektywu (a może wyłaczenie i włączenie aparatu - nie wiem, bo zawsze zdejmuje obiektyw przy wyłączonym aparacie :) )
Mam ten obiektyw 1.5 roku z d50 i nie zaobserwowałem żadnych problemów z AF
byTOMall
08-05-2008, 09:27
My mówimy o nowej wersji z silnikiem.
trasat23
08-05-2008, 15:33
Problem jest typowy dla tamronów. Ja mam to samo, w dodatku ze dwa razy mi sie kompletnie przyciął. Jeszcze nie odłączałem go od puszki. ale dziś spróbuje i zobaczymy.
Problem jest typowy dla tamronów. Ja mam to samo, w dodatku ze dwa razy mi sie kompletnie przyciął. Jeszcze nie odłączałem go od puszki. ale dziś spróbuje i zobaczymy.
Dla których tamronów jest niby typowy? Bo ja mam starą wersję, użytkuję już 2 lata - najpierw z D50, teraz z D200 i nigdy nic takiego nie miałem a robię zdjęcia w naprawdę kiepskich warunkach czasem.
ChollaYi
09-05-2008, 22:57
Dla których tamronów jest niby typowy? Bo ja mam starą wersję, użytkuję już 2 lata - najpierw z D50, teraz z D200 i nigdy nic takiego nie miałem a robię zdjęcia w naprawdę kiepskich warunkach czasem.
Może przeczytaj co zostało napisane wcześniej w tym wątku... ;-P
Sculptoris
11-05-2008, 19:54
No to i ja się dopiszę do listy. Obiektyw nowy (kurier dostarczył mi go 5 maja). Wysłałem już wiadomość z zapytaniem o ten błąd... i dopiero dojrzałem tego posta. Czyli nie tylko u mnie się tak dzieje :-( U mnie dodatkowo pojawia się czasem "F --". Obiektyw już mocowany ponownie, ale nie pomogło. Jest jakby lekka poprawa, ale i tak jest to irytujące. Też mam dziwne wrażenie jakby do zwiechy dochodziło przy zmianie ogniskowej. Skoro tylu nas jest to może warto wysłać zapytanie do Tamrona co schrzanili i co mają zamiar z tym zrobić. Wygląda bowiem na to, że nowe Tamki mają jakiegoś buga :-(
byTOMall
16-05-2008, 11:40
U mnie dokładne przeczyszczenie styków na obiektywie i aparacie pomogło. Problem znikł, wcześniej pojawiał sie bardzo często, pozdrawiam.
Sculptoris
16-05-2008, 18:59
A miales nowy obiektyw?
byTOMall
16-05-2008, 20:19
Obiektyw nowy kupiony przed "majówka" wersja z silnikiem od Cichego, pzdr.
Sculptoris
16-05-2008, 20:42
Nigdy tego nie robiłem :-P Wystarczy trochę alkoholu i... patyczki do czyszczenia uszów? Chyba nie bo z tego włókna zostają. Delikatnie posmyrać "kuleczki", czy je nadusić?
Drugi długi weekend majowy (padało).
Zawiesił się tylko raz. Wyłączenie i włączenie aparatu pomogło.
Wykonałem około 700 zdjęć najlepszej jakości (NEF + basic).
Może się zmęczył...?
Nie wiem, czy powinienem się tym przejmować, bo piękne zdjęcia się nim robi :)
Ja od tygodnia testuje tego Tamrona i problem ten sam... Zawiesza sie AF.... Dzisiaj nawet wyskoczylo mi F - -,
jest juz jakies trwałe rozwiązanie tego problemu?
Pozdro
Widzę dwa rozwiązania:
- spróbować przeczyścić styki (F-- jest gdy korpus "nie widzi" elektroniki obiektywu)
- kupić Nikkora 17-55 ;-)
Pozdrawiam
Ulv
byTOMall
27-05-2008, 09:33
U mnie czyszczenie styków w korpusie i w obiektywie rozwiązało problem.
Sculptoris
27-05-2008, 13:24
U mnie czyszczenie styków w korpusie i w obiektywie rozwiązało problem.
No ale bądźmy rozsądni. Jeżeli kupuje się nowy produkt prosto od producenta, to nie rozpoczyna się jego użytkowania od dokładnego czyszczenia. Po to płacę za nowy aby wyjąć go z pudełka, zapiąć do body i cieszyć się z jego użytkowania.
Mój już jest w drodze powrotnej do sklepu. Mam nadzieję, że kolejny egzemplarz będzie OK. Boję się jednak, że nadal będzie z tym problem :-(
Witam. Bedac na malym urlopie w 3-miescie tez nabylem ten obiektyw. Ostrzyl idealnie ale niestety AF zawieszal sie po kilku-kilkudziesieciu zdjeciach. Nastepnego dnia poszedlem do sklepu i na innych sztukach tez ten problem wystepowal. Oddalem obiektyw, sklep oddal kase. Troche szkoda ale wydajac 1,4k za szklo chcialoby sie zeby dzialalo poprawnie. Czy ktos moze doszedl do przyczyny tego problemu? Po postach tego watku wydaje mi sie, ze problem dotyczy wersji z silniczkiem. Dodam, ze szklo bylo podpiete do D50.
Sculptoris
24-07-2008, 15:21
Ewidentnie coś schrzanili w partii "zmotoryzowanej" - przynajmniej te początkowe egzemplarze. Z obecnym już takich numerów nie mam.
dirtyfrank
28-07-2008, 10:56
witam,
obiektyw posiadam od czwartku 24.07.2008. czyli raptem 4 dni.
fociłem nim w sobotę w sumie jakieś 200 fotek.
dwa razy mi się zwiesił. pomaga tylko odłączenie i podłączenie obiektywu. :(
co z tym zrobić: oddać do sklepu?, wymienić na nowy?, ktoś pisał do tamrona w tej sprawie?
to jest zbyt nagminne, powinni to porawić.
pzdr
Robert1602
28-07-2008, 11:58
Ten typ tak ma :) No niestety Tamron ma swoje kaprysy, mój też się czasami zawiesza tyle wam powiem na pocieszenie. Chociaż już teraz go mniej używam :)
Pozdrawiam
Sculptoris
28-07-2008, 15:23
Dirty - wymieniaj. To nie jest normalne i nie za to płaciłeś. Ja wymieniłem i teraz tych problemów nie mam. Do Tamrona pisałem, ale odpisali tylko aby odesłać im do serwisu. Nie wiedziałem ile to może potrwać, ale na szczęście też nie musiałem tego robić - wymiana w sklepie i już nie muszę się bawić w odpinanie i zapinanie szkła.
dirtyfrank
28-07-2008, 16:29
Dirty - wymieniaj. To nie jest normalne i nie za to płaciłeś. Ja wymieniłem i teraz tych problemów nie mam. Do Tamrona pisałem, ale odpisali tylko aby odesłać im do serwisu. Nie wiedziałem ile to może potrwać, ale na szczęście też nie musiałem tego robić - wymiana w sklepie i już nie muszę się bawić w odpinanie i zapinanie szkła.
dzieki,
pewnie że wymienię :)
tylko że w sklepie mieli tylko dwa szkła i to pierwsze miało FF.
to i tak poczekam aż mi sprowadzą nastęne :(
Polsar74
10-08-2008, 16:57
i co ? wymieniłeś ?
kupiłem ten ob. raptem tydzień temu i na razie obserwuję ... ale mnie troszeczkę zaniepokoiliście
dirtyfrank
11-08-2008, 13:46
na razie nie wymieniłem, bo w sklepie mają jeszcze jeden egzemplarz, który testowałem i ma FF.
w sklepie mogą przyjąć ale do reklamacji, także bez szkła zostanę, a mam robotę do zrobienia.
ostatnio pstrykałem dwa dni i się już nie zwiesił nie wiem o co teraz chodzi, ale po zrobionej robocie oddam do reklamacji.
boję się oddawać do serwisu bo pewnie wieki to będzie trwało :(.
domelmel
11-08-2008, 13:55
Tez mialem ten objaw, ze zawieszalo AF, pomagal wylaczenie/wlaczneie aparatu. Problem pojawil sie kiedy intensywnie focilem i wykonalem kilkaset fotek, zawiesil sie kilkakrotnie.
Sculptoris
11-08-2008, 17:46
Na ostatniej sesji znowu parę razy mi się przyciął :-/ Pomogło on/off puszki.
Polsar74
11-08-2008, 18:38
Na ostatniej sesji znowu parę razy mi się przyciął :-/ Pomogło on/off puszki.
czyli jednym słowem nie pomogło to że Ci sklep wymienił na "new" ?
Więc może problem dotyczy całej partii zmotoryzowanych Tamponów 17-50 ? Wie ktoś cos na ten temat ?
Sculptoris
11-08-2008, 18:46
Hmmm... sesja była taka nieco na wariata więc się za bardzo na tym nie koncentrowałem. Nie mogę więc owiedzieć za dużo w tym temacie. Może coś źle robiłem - czas pokaże.
Ciekaw jestem czy do producenta szkla dotarla informacja o tej usterce. Jakis miesiac temu kiedy zwrocilem (z nieukrywanym zalem) do sklepu obiektyw wlasnie z tego powodu, zadzwonilem do Fototechniki, bo podobno onia sa generalnym importerem Tamrona na nasz kraj, to babeczka z ktora rozmawialem nic o takiej przypadlosci nie slyszala. Jesli ludzie beda sie zalic miedzy soba na forach, ze ich obiektyw czasem niedomaga i sie wiesza, to nic to nie pomoze.
Sculptoris
12-08-2008, 13:40
Wiedzą, wiedzą. Tylko trochę ciężko się przyznać do takiej wpadki, prawda? Tak długo jak nie trzeba lepiej sprawy nie nagłaśniać. Pierwsze co zrobiłem to napisałem do Tamrona.
Sculptoris - dostales jakas odpowiedz?
dirtyfrank
12-08-2008, 14:15
ja napisałem 3 dni po zakupie do fototechniki i otrzymałem odpowiedź, że juz takie pytania zostały wysyłane z ich strony do Tamrona, ale na razie są bez odpowiedzi.
Sculptoris
12-08-2008, 14:36
Mnie Tamron odpisał krótko - proszę przesłać obiektyw do serwisu. Dopiero wtedy zapytałem w sklepie i okazało się, że jeszcze tam mi go wymienią tak więc nie musiałem sprawdzać jak się serwis sprawuje.
Czyli producent chyba nie bardzo chcial sie przyznac, ze to powazniejsza sprawa, niz tylko awaria jednostkowych sztuk. W sumie sie nie dziwie, zadna firma zlej reklamy nie lubi sobie robic. Sculptoris - wymiana obiektywu pomogla? Tez poszedlam do sklepu wymienic na inny i sposrod sztuk, ktore nie mialy FF/BF zacinaly sie po kilku-kilkunastu fotkach, dlatego poprosilem o zwrot kasy. Sprzedawca w sklepie stwierdzil, ze obiektyw jest dedykowany do D40/D60, a ja mam D50 i pewnie to moj stary aparat nie chce sie zgrac ze szklem. Nie chcialo mi sie juz z kolesiem dyskutowac dlatego podziekowalem, zwialem kase i poszedlem.
Sculptoris - dlaczego uwazasz, ze sprawy nie nalezy naglosnic? Inaczej wszystko sie po cichu rozmyje a ludzie beda sie wkur... Oczywiscie nie mam na mysli pikietowania siedziby Tamrona ale kiedy by sie zwrocil z takim zapytaniem do nich np. jakis powazny portal testujacy obiektywy, to moze by go nie potraktowali nieco zlewajaco.
Sculptoris
12-08-2008, 23:18
A gdzie ja twierdzilem, ze nie nalezy tego rozglasniac? Od samego poczatku trabie jak sie sprawa ma i wyslalem przeciez maila do Tamrona :-)
Co do Twojego pytania czy wymiana pomogla... tez juz pisalem ;-) Dlugo bylo OK. W niedziele pare razy sie przycial, ale byly trudne warunki oswietleniowe i moze dlatego AF zglupial. Na pewno nie byl to blad "F--", ktorego mam nadzieje wiecej juz nie widziec. Porobie troche zdjec i sie okaze czy problem ze zwieszajacym obiektywem moze wyjsc dopiero po pewnym czasie. Do tej pory myslalem, ze to wada fabryczna ktora wychodzi od razu.
czyli nie jestem jedynym posiadaczem owego tamrona z problemem af.kupilem mojego jakies 3miesiace temu.od miesiaca zaczal wystepowac problem.wlaczenie i wylaczenie body pomaga.zastanawiam sie czy nie odeslac do sklepu czy serwisu..eh ciezko bedzie z powrotem na kita wrocic ;]
kuman - serwis jeszcze nie bardzo wie, jak sobie poradzic z tym problemem.
dirtyfrank
14-08-2008, 09:42
kuman - serwis jeszcze nie bardzo wie, jak sobie poradzic z tym problemem.
jestem ciekaw czy wogóle do tego dojdą i przyznają się do błędu.
powinni zrobić jedną wielką akcję wymiany wszystkich zawieszających się obiektywów jak na początku mercedes ze swoją klasą A.
dirtyfrank - na to bym nie liczyl, ale jakas akcja serwisowa polegajaca na wymianie lub upgradzie elektroniki to juz predzej
Witam, jestem nowy na forum. Zainteresował mnie wasz wątek o zawieszaniu Tamrona błąd "F--".
Mam Nikona D70s, obiektyw kupiłem w kwietniu od cichego, na początku było wszystko ok, po około 2000 zdjęć mniej więcej miesiącu zaczął zawieszać się obiektyw. Zadzwoniłem do foto-techniki, powiedzieli że wiedzą o tym problemie i żeby odesłać obiektyw. I teraz najciekawsze, pierwszy miesiąc to było czekanie na sprawdzenie obiektywu. W tym czasie obiektyw leżał sobie przez 2 tygodnie w foto-technice, najwyraźniej serwis który jest kilka kroków od nich był za daleko i przez dwa tygodnie go dostarczali. Później 2 dni na sprawdzenie w serwisie i znowu czekanie na odbiór przez foto-technikę (prawie 2 tygodnie), serwis nie zdiagnozował żadnej usterki. W czasie gdy obiektyw był w serwisie wykonałem wiele telefonów do serwisu, podczas pierwszej rozmowy z miłym panem dowiedziałem sie że reklamacji tych obiektywów mają bardzo dużo, że to błąd elektroniki i że wymiana jej na nową może nic nie dać najlepiej żeby foto-technika wymieniła na nowy. Kolejny telefon kilka dni później i znów miły Pan mi mówi że to wina obiektywu i że nic się na to nie poradzi bo ten model powinien być sprzedawany tylko do Nikona D40 bez śrubokręta.
Kolejny telefon i miły pan mnie informuje że to na pewno wina mojego aparatu że jest już stary ma zniszczoną elektronikę i lepiej będzie jak go oddam do serwisu a obiektyw sprzedam na allegro i kupie sobie inny. W tym momencie nie wytrzymałem, dodam tylko że mój nikon ze szkłami sigmy działa bez problemu. W tym czasie obiektyw wrócił do foto-techniki, zadzwoniłem do kierownika foto-techniki powiedział że to wina serwisu że on nie potrafi zdiagnozować usterki i że za kilka dni wróci ich pracownik ze szkolenia z Niemiec z Tamrona i na pewno go naprawi.
Oczywiście i tym razem nic nie zostało zrobione, ale podczas rozmowy powiedziałem im że pojawiał sie błąd F99(nie jestem pewien kodu błędu) i nagle ich olśniło że to wina przesłony, dowiedziałem się że złożą zamówienie do Tamrona i że części będą za kilka dni. I tym razem nic się nie zmieniło kolejne telefony z zapytaniem czy części przyszły i odpowiedzi będą na pewno za dwa dni, będą na 100% za dwa dni, to nie nasza wina Tamron opóźnia wysyłkę. Tak minęły kolejne dwa tygodnie. Piszę to jako przestrogę dla tych którzy kupili lub zamierzają kupić ten obiektyw. Ja już czekam prawie 2 miesiące i nic nie zostało zrobione, dochodzę tylko do wniosku że najlepszym wyjściem jest to co powiedział ten nieodpowiedzialny facet z serwisu czyli sprzedanie go i kupienie innego.
Tekst ze zbyt startm aparatem tez mialem okazje uslyszec, tyle ze w sklepie. Sprzedawcy jeszcze moznaby wybaczyc, w koncu nie musi wiedziec abslolutnie wszystkiego o sprzecie, ale po serwisie moznaby wymagac bardziej fachowego podejscia do tematu. Niestety trzeba stwierdzic, ze serwis Tamrona u nas praktycznie nie istnieje. Na pocieszenie napisze, ze kiedy dzwonilem do Foto-techniki, to babeczka poinformowala mnie, ze wlasnie sprowadzaja jakas maszyne do kalibracji szkiel na okolicznosc FF/BF.
byTOMall
15-08-2008, 21:46
Pisałem w innym wątku. Obiektyw zakupiony od Cichego. Na D300 zawieszał sie, nie łapał ostrości itp. objawy opisywane tutaj. Pomogło dokładne czyszczenie styków Izopropanolem (body+ obiektyw). Od tamtej pory- jakies 2-3mce zero problemów, obiektyw odpinany, zapinany, zakładane inne.
Polsar74
16-08-2008, 12:44
Pomogło dokładne czyszczenie styków Izopropanolem (body+ obiektyw).
ktoś INNY przetestowal jeszcze ten patent ?
ktoś INNY przetestowal jeszcze ten patent ?
odruchowo, zrobiłem podobnie alkoholem od razu i z D300 śmiga bez problemów
Polsar74
16-08-2008, 13:28
odruchowo, zrobiłem podobnie alkoholem od razu i z D300 śmiga bez problemów
no proszę - czyżby problem był tak łatwo rozwiązywalny ?
:-D
no proszę - czyżby problem był tak łatwo rozwiązywalny ?
:-D
nie generalizowałbym, ale być może coś jest na rzeczy?
zauważyłem, ża Tamron zapiety na body ma ciut (ułamki milimetra) większy luz od Nikkorów i może to powoduje, przy minimalnie gorszym styku i obecności jakichś poprodukcyjnych smarów,tłuszczów na stykach-cholera wie czego jeszcze? -te problemy?
Polsar74
16-08-2008, 15:36
nie generalizowałbym, ale być może coś jest na rzeczy?
zauważyłem, ża Tamron zapiety na body ma ciut (ułamki milimetra) większy luz od Nikkorów i może to powoduje, przy minimalnie gorszym styku i obecności jakichś poprodukcyjnych smarów,tłuszczów na stykach-cholera wie czego jeszcze? -te problemy?
o tych smarach też sobie pomyślalem - na wszelki wypadek i swoją sztukę przeczyściłem izopropanolem :-)
Allemaja
25-08-2008, 13:06
Witam. Bedac na malym urlopie w 3-miescie tez nabylem ten obiektyw. Ostrzyl idealnie ale niestety AF zawieszal sie po kilku-kilkudziesieciu zdjeciach. Nastepnego dnia poszedlem do sklepu i na innych sztukach tez ten problem wystepowal. Oddalem obiektyw, sklep oddal kase. Troche szkoda ale wydajac 1,4k za szklo chcialoby sie zeby dzialalo poprawnie. Czy ktos moze doszedl do przyczyny tego problemu? Po postach tego watku wydaje mi sie, ze problem dotyczy wersji z silniczkiem. Dodam, ze szklo bylo podpiete do D50.
To ja dorzucę też swoje 3 grosze na temat doświadczeń z Tamronem 17-50/2.8 (Motor Edition), przetestowałam 3 sztuki (po zostawieniu równowartości obiektywu sprzedawca zgodził się oddać mi każdy z nich na godzinę). Wnioski nie są niestety zbyt pozytywne:
1. Obiektyw ostrzy wolno, znacznie wolniej od mojego T28-75/2,8 na śrobokręt, nie wspominając już o N18-70/3,5-4,5.
2. Ostrość przy 2,8 pozostawia nieco do życzenia, dobrze jest od 4.
3. Jedna sztuka miała paskudny FF (mylił się o jakieś 15cm na obiekcie odległym o 4m), drugi trafiał w punkt po doostrzeniu (bzyt-bzyt-bzyt-bzyt), trzeci wykazywał raz FF a raz BF (nieznaczny) w dodatku z numerem 3 zawieszał mi się aparat, ale pomogło przetarcie styków.
4. Można zapomnieć o robieniu zdjęć poruszających się obiektów z uwagi na tzw. fine tuning AF, bo albo obiekt ucieknie albo jest spora szansa, że będzie nieostry.
5. Żeby uniknąć nieostrości związanej z lekkim BF/FF trzeba przymykać przysłonę, ale wtedy pojawia się pytanie czy jest sens kupić Tamrona zamiast Nikonowskiego 18-70, który ma szybszy i co najważniejsze pewny AF.
Dodam, że sprawdziłam już wszystkie 3 jasne zoomy standardowe: Tamrona 17-50, Sigmę 18-50 i Tokinę 16-50 i jestem zawiedziona. Na papierze super, w praktyce Tamron słabo, Sigma jeszcze gorzej a Tokina - lepiej nie mówić, dobre wrażenie robi tylko pancerna budowa. Okazuje się, że zrobienie jasnego zooma za rozsądne (czytaj małe) pieniądze nie jest proste.
Pozdrawiam
Maja
odniose się do punktów:
ad.1)rzeczywiście, demonem prędkości to on nie jest, ale w dziennym świetle jest MZ bdb, pogarsza się szybkość AF w gorszych warunkach (np.półmrok,)
ad.2)nie wiem co oznacza "nieco", w każdym bądź razie coś gorsza jakośc musi być, w stos. do f/4-dla mnie to "coś" oznacza bardzo nieznacznie gorszą jakosć i zupełnie (zważywszy na cenę) mnie satysfakcjonującą
ad.4)robiłem takie próby w dziennym świetle i poruszające się pojazdy, zostały praktycznie bez pudła idealnie zarejestrowane, ale już na przykład biegnące dziecko w kier. aparatu w odległości kilku metrów, może być wyzwaniem
przed zakupem sprawdzałem też Sigmę 18-50/2,8 i na f/2,8 w stosunku do Tamrona to po prostu-> przepaść,
Allemaja
25-08-2008, 15:19
Postaram się doprecyzować, co mam na myśli:
1) nie mierzyłam czasu stoperem, bo to cokolwiek niewygodnie, kiedy trzyma się w ręku aparat, ale przez to "dokręcanie" ostrości (oczywiście aparat w trybie AF-S) trwa to co najmniej 2 razy dłużej niż dla N 18-70 i tu dochodzimy do punktu 4) poruszające się pojazdy (czyli dość odległy od obiektywu obiekt) zostały dobrze zarejestrowane - u mnie również, ale wówczas głębia ostrości się zwiększa na skutek powiększania się odległości między aparatem i obiektem, jak również potencjalnie przymkniętej nieco przysłony (światło dzienne). U mnie problemem było zarejestrowanie ostro malucha bawiącego się na podłodze, kiedy chciałam uchwycić fajną minę dziecka, bo AF nie nadążał - w ramach testu zrobiłam 50 fotek na 2,8 - 20 było mniej lub bardziej nieostrych, z moim Tamronem 28-75 problem ten występuje na 5 zdjęciach na 50 ( też na 2,8 ), przy czym nie jest to problem FF/BF bo jeśli dam Tamronowi 17-50 odpowiednio dużo czasu ustawi ostrość w punkt.
2) Na 2.8 zdjęcia wychodzą nieco "mydlane", ale podobnie jest w przypadku mojego Tamka 28-75, przymykanie oczywiście pomaga, bo dodatkowo redukuje potencjalny efekt FF/BF, o ile dla 17mm jest nieźle, to dla kombinacji 50mm/2.8 jest słabo.
Napisałam też, że sprawdzałam Sigmę i wypadła gorzej, ale nie o to mi chodzi, żeby pocieszać się, że można kupić gorszy, tylko, żeby znaleźć dobry, jasny zoom, który nie kosztuje ponad 4kPLN.
Postaram się doprecyzować, co mam na myśli:
2) Na 2.8 zdjęcia wychodzą nieco "mydlane", ale podobnie jest w przypadku mojego Tamka 28-75, przymykanie oczywiście pomaga, bo dodatkowo redukuje potencjalny efekt FF/BF, o ile dla 17mm jest nieźle, to dla kombinacji 50mm/2.8 jest słabo.
Napisałam też, że sprawdzałam Sigmę i wypadła gorzej, ale nie o to mi chodzi, żeby pocieszać się, że można kupić gorszy, tylko, żeby znaleźć dobry, jasny zoom, który nie kosztuje ponad 4kPLN.
to ja może doprecyzuję, co mam na myśli pisząc, że jakość na 50mm i f/2,8 mnie satysfakcjonuje
przykładowe zdj. wołane w NX, zmieniony delikatnie WB i zmniejszone, bez ostrzenia ->
http://img216.imageshack.us/img216/8236/le027yt7.jpg
Allemaja
25-08-2008, 19:36
Otóż to, z Tamronami jest taki problem, że trzeba trafić dobry egzemplarz.
albertnowicki
29-08-2008, 23:32
to ja się dopisze, moj Tamron z silniczkiem zakupiony jakiś miesiąc temu ma dokładnie te samą przypadłość, no ale spróbuję przeczyścić styki i zobaczymy co będzie.
Przeczyszczenie styków nic Ci nie da niestety. Ja prawdopodobnie we wtorek pojadę próbować wymienić mojego na inną sztukę.
Polsar74
02-09-2008, 19:43
ze strony Tamron : l_i_n_k (http://www.tamron.com/about/updates_nikon.asp)
Bardzo proszę o pomoc w przetłumaczeniu - może to coś wyjaśni wielu osobom
Nic nie wyjaśni w kontekście tego wątku bo tam Tamron jedynie informuje że z D40(x)/D60 będą działały tylko takie i takie obiektywy.
Polsar74
02-09-2008, 22:00
niestety masz rację - powoli ale sobie przetłumaczyłem :-(
I jak sie sprawy maja na dzis dzien z tym zawieszaniem AF? Z tego co widze, to jakos producentowi nie spieszy sie z reakcja na ten problem. Moze jak im sprzedaz spadnie to sie wezma do roboty.
Polsar74
13-09-2008, 11:47
ja swego zwrociłem do sklepu bo mi się kilka razy podwiesił AF - za bardzo mnie to wkurzało. A że kupowałem na raty to musiałem wziać cos innego w podobnych pieniadzach. Zadzwoniłem sobie do Fototechniki - niby serwis ma jakąś radę na to ale konkretów mi nie podano. Za to z innego źródła wiem że wersja do Canona miała tą samą usterkę, a skoro ten ob. jest już kilka ładnych lat na rynku i w ich przypadku nic nie zrobili w Tamronie - to przypuszczam że i z tymi do Nikona nic nie zrobią. A szkoda .... zapowiadało sie bardzo fajnie :-(
widac uwazaja, ze to firma potrzebna jest klientom a nie klienci firmie. w takim wypadku chyba lepiej popracowac troche ciezej i dozbierac do nikkora.