PDA

Zobacz pełną wersję : [ Makro ] Jumping spider

Bullter
04-05-2008, 18:52
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

borregaard
04-05-2008, 19:00
Skakuniki coraz większe i coraz ładniejsze....:mrgreen:
Piękna jakość Arturze.
Pzdr
Andrzej

...wrócę z urlopu,zapierścieniuję się....i...

Bullter
04-05-2008, 19:18
Skakuniki coraz większe i coraz ładniejsze....:mrgreen:
Piękna jakość Arturze.
Pzdr
Andrzej

...wrócę z urlopu,zapierścieniuję się....i...

Dzięki Andrzeju :).
Fakt , komplet pierścieni czasami się przydaje :).

Nikuś
04-05-2008, 20:30
Dzięki Andrzeju :).
Fakt , komplet pierścieni czasami się przydaje :).

Czyli 60tka plus 3pierscionki i pełny kadr?

Super!!!

tak się zastanawiam nad kształtem twojego dyfuzora... prostakatny(?) nie kwadratowy, poprzeczny(bo nie wiem jak to okreslić.. i odbice swiatła z tyłu/góry ?? jesli to nie tajemnica ;)

pozdrawiam

arachiusz
04-05-2008, 20:32
nieżle dopieszczony , i jaki uczesany :) super

Bullter
05-05-2008, 00:00
Dziękuje za komentarze :)

Czyli 60tka plus 3pierscionki i pełny kadr?
Tak to pełny kadr .60 i 3 ringi no i załozyłem na to jeszcze raynoxa :).To max powiększenie jakie mogę w tej chwili uzyskać .Do tego dochodzi standardowe wywołanie bez zadnych wodotrysków .
Kształt dyfuzora ciągle się zmienia ...:)

Nikuś
05-05-2008, 00:08
no i załozyłem na to jeszcze raynoxa :).
Kształt dyfuzora ciągle się zmienia ...:)

no własnie ... zbyt duzym zblizeniem wydawało mi się to zdjęcie ;) a więce ten słynny ray... hmm :)

Ze kształt się zmienia... to widac, a najłatwie to dojrzec w tak duzych oczach :)

pozdrawiam

kaisuj
05-05-2008, 09:44
Bardzo duze GO jak na taki uklad optyczny. A jaka masz odleglosc ostrzenia od konca raynoxa? Bo u mnie z Tamronem jest tak 3-5 cm (dokladnie nie mierzylem), ale glebie to mam zdecydowanie mniejsza, nawet na F32, a ta jakosc wskazywalaby na maks F16.
Mozna by zalozyc taki watek o sprzecie makro, dyfuzorach itp sprawach. Ciagle przewijaja sie pytania ludzi, ktorzy dopiero zaczynaja i chca zakupic jakis sprzet do makro, jaka jest skala odwzorowania, jaka jakosc i GO. Mozna by to zebrac do kupy w jedno miejsce.
Dyfuzorki u mnie tez sie zmieniaja. Wlasnie wczoraj ukonczylem produkcje nowego modelu, swiecacego pionowo z gory. Jak skombinuje drugi aparat to zrobie fotke i wstawie. Wyciagam na nim 1/32 mocy SB800 przy F32 i czasie 1/200 co mi pozwala robic zdjecia seryjne (lampa spokojnie nadaza z ladowaniem). Jedyny minus jaki do tej pory wykrylem, to niemozliwosc roienia zdjec robakow, ktore siedza pod lisciem, bo wtedy ten lisc rzuca cien (swiadlo pada z gory)

Bullter
05-05-2008, 18:39
Bardzo duze GO jak na taki uklad optyczny. A jaka masz odleglosc ostrzenia od konca raynoxa? Bo u mnie z Tamronem jest tak 3-5 cm (dokladnie nie mierzylem), ale glebie to mam zdecydowanie mniejsza, nawet na F32, a ta jakosc wskazywalaby na maks F16.
Mozna by zalozyc taki watek o sprzecie makro, dyfuzorach itp sprawach. Ciagle przewijaja sie pytania ludzi, ktorzy dopiero zaczynaja i chca zakupic jakis sprzet do makro, jaka jest skala odwzorowania, jaka jakosc i GO. Mozna by to zebrac do kupy w jedno miejsce.
Dyfuzorki u mnie tez sie zmieniaja. Wlasnie wczoraj ukonczylem produkcje nowego modelu, swiecacego pionowo z gory. Jak skombinuje drugi aparat to zrobie fotke i wstawie. Wyciagam na nim 1/32 mocy SB800 przy F32 i czasie 1/200 co mi pozwala robic zdjecia seryjne (lampa spokojnie nadaza z ladowaniem). Jedyny minus jaki do tej pory wykrylem, to niemozliwosc roienia zdjec robakow, ktore siedza pod lisciem, bo wtedy ten lisc rzuca cien (swiadlo pada z gory)

Z kompletem pierscieni i raynoxem którego używam tylko w extremalnych sytuacjach mam 5 cm do modela
Przysłona przy tym ujeciu była nastawiona na f18
Jeżeli doswietlasz tylko od góry to muszą ci wyłazić brzydkie ostre cienie przy dolnych partiach fotografowanego obiektu.
Seryjne strzelanie u mnie odpada , długo sie zastanawiam nad kadrem i nieraz zdarza mi sie ze model ucieknie :), ale nie robie nic na siłe i staram się nie powierzać przypadkowi - " a nuż się uda " :).

kaisuj
05-05-2008, 20:30
[QUOTE=leier;698579]Jeżeli doswietlasz tylko od góry to muszą ci wyłazić brzydkie ostre cienie przy dolnych partiach fotografowanego obiektu./QUOTE]

Testowalem dzis ten nowy dyfuzor w plenerze no i niestety mocno mnie rozczarowal. Owszem, w pewnym sytuacjach, pod pewnymi katami jest swietny, ale w pozostalych, chyba przewazajacych chwilah zawodzi na calej lini - albo mam czarno, albo mam wlasnie takie kontrastowe cienie. Musze wymyslec cos lepszego, ale poki co nie mam pomyslu jaki ksztalt mu nadac, zeby ladnie przenosil swiatlo nad taka dluga lufa (od matrycy okolo 25cm) i dawal na tyle silne swiatlo przy wykorzystaniu stosunkowo neiduzej mocy lampy, zeby dalo sie seryjne fotki robic. A seryjne fotki u mnie polegaja na tym, ze robie delikatny najazd przesuwajac punkt ostrosci, nie zmieniajac zasadniczo kadru. Dzieki zdjeciom seryjnym (niestety D80 wyciaga maks 3 na sekunde i to chyba niecale 3) zwiekszam szanse dobrego trafienia z ostroscia tam, gdzie chce.

jarek76
06-05-2008, 08:43
Zdjęcie jak zwykle super
Jednak dobrze że dałem sie namówić na 60, może jeszcze kiedyś po latach treningu też takie zdjęcia zrobię :mrgreen:
Pozdrawiam