Zobacz pełną wersję : N 50 1.8 Zastosowanie !
Ostatnio mam WIELKI dylemat nad wyborem obiektywu :( Już miałem zakupić N16-85 VR, ale sporo osób piszę że jest ciemny itd ...Teraz mam pytanie odnośnie zastosowania obiektywu stałoogniskowego. Czy 50 1.8 nadaję sie do kościołów, na wycieczki plenerowe, pielgrzymki ?? (w czerwcu wybieram się na Lednicę) Czy nie będzie za wąski. Pytanie kieruję do posiadaczy tego obiektywu :)
Z góry dziękuję za odpowiedzi :)
Pozdrawiam
shadowArt
04-05-2008, 18:37
Jak na lednicę, to moim zdaniem nieco wąskawy, bo w końcu tam to reportażyk można zrobić fajny - a do tego przydało by się szeroko dość.
Moim zdaniem to 50mm jest w miarę spoko, ale na pełnej klatce - w d300 niestety to moim zdaniem nieco za wąsko.
Nadaje się za to wyśmienicie do portretów całych osób, fajnie można je wyciągnąć z tła.
temporalis
04-05-2008, 18:41
Wszystko zależy co zamierzasz fotografować. Jeżeli wnętrza sakralne to stanowczo na wąsko natomiast jeżeli rozmodlonych po ciemku to portretówka jak się patrzy. Na pielgrzymce nie wiem co można focić ale jak do jakiegoś reportażu to jest w porządku do wydobycia celu i rozmycia tła. Tylko obiekt łatwo spłoszyć bo musisz podejść ;)
Osobiście mimo kilku innych szkieł do wyboru ten najczęściej jest przypięty. Zmieniam tylko wtedy gdy brakuje mi szerokości.
Oj na pielgrzymce można sporo fajnych zdjęć porobić :) Z tego co wyczytałem tutaj to ten obiektyw jest bardzo chwalony :) i napewno trafi do mojego plecaka. Więc chyba pierw zakupie 16-85 VR a jako 3 obiektyw to stałeczkę. Bo czasu mam coraz mniej :/
50/1.8 super rzecz. trzeba tylko nauczyc sie go wykorzystywac.
fakt ze do reportazu imho jest za waski, przynajmniej reportazu z wiekszych imprez bo tam najczesciej foci sie szeroko publike itp. mi on bardzo odpowiada przy plenerach i portretach.
50tka to raczej portrety calych postaci. Nieoceniona w ciemnych pomieszczeniach. Jednak jest troche waska na DXie. Na pielgrzymke optymalna bylaby powiedzmy S 30/1.4 tu juz jest calkiem fajnie z katem widzenia, taki standard na cyfre.
.....Na pielgrzymke optymalna bylaby powiedzmy S 30/1.4 tu juz jest calkiem fajnie z katem widzenia, taki standard na cyfre.
i nie zapominaj o, bądź co bądź, N35/2 - ciemniejszy, bez swm-a, ale i dużo tańszy
nie zapominam :) dlatego napisalem 'powiedzmy', zreszta 400zl to nie az tak duzo ;)
Paprycjusz
04-05-2008, 23:13
Będziesz na lednicy? Ja także, w tym roku jednocześnie debiut jako fotoreporter :D
I powiem Ci, że zoom się znacznie lepiej sprawdzi, bo jednak większość akcji dzieje się w dzień, a wieczorem jest oświetlenie wojskowe i i tak jest zaskakująco jasno. Szeroki kąt jest niezastąpiony, 50 to bardzo wąsko jak na reporterkę.
Gdzieś w szukajce powinny być moje zdjęcia, jeszcze tylko 1 obiektywem i brakiem umiejętności.
Tak wybieram się kiedyś musi być ten pierwszy raz :)A jadę z potrzeby duchowej a pózniej jako amator fotografii :)Mam nadzieję że zdjęcia wyjdą ciekawe. Pewnie do Lednicy zakupie juz 16-85 VR może i ciemny ale do pomieszczeń jeszcze cos kiedyś dokupię. Jak Cię spotkam to podejdę ;) Pzdr
Paprycjusz
05-05-2008, 16:28
Ja już 6 raz będę ;)
Jak będziesz miał jakieś pytania techniczne dot. samego spotkania to wal na PM, mogę pomóc. Ja będę na miejscu od 4 rano do 3 rano ;)
To się podepnę odnośnie cen tytułowego szkiełka. Czy można je dostać w Wa-wie taniej niż w ofercie fotonlabu (http://fotonlab.pl/produkt2/nikon__50_mm_f18_af_d_4855.html) - za 401zł?
Czy 50 1.8 nadaję sie do kościołów, na wycieczki plenerowe, pielgrzymki ?? (w czerwcu wybieram się na Lednicę) Czy nie będzie za wąski. Pytanie kieruję do posiadaczy tego obiektywu :)
Generalnie nadaje się do portretów, krajobrazów, reportaży, sportu, kościołów, Lednicy, wyprawy w Himalaje i do cioci na imieniny, fotek dla pudelka i superexpressu oraz jako poręczna zatyczka do korpusu.
A może szeroki kąt i agresywne zdjęcia reportażowe? Jakaś tokina (może przed Lednicą będzie już Tokina 11-16/2.8? sporo tam dzieje się wieczorem, z wysokim ISO i 2.8 powalczysz reportażowo w okolicach zachodu słońca...).
Trudno porównać 50/1.8 i zomm typu 16-85VR. Mam 50/1.8 i 18-200VR - jeden nie jest substytutem drugiego.