Zobacz pełną wersję : czyszczenie matrycy sprężonym powietrzem
michal22
13-04-2006, 11:49
czy można dmuchnąć takim powietrzem ?? np tym w spreju od czyszczenia klawiatury ???
Można, ale skutki moga byc oplakane :) Lepiej tego nie robic. Standardowe powietrze w sprayu zawiera tzw "nosnik" ktory moze osadzic sie na elemencie czyszczonym, zostawiajac tzw efekt szronu i slady. Niby czyste, ale smieci zostają. Powietrze bez nosnika jest trudne do kupienia i sporo drozsze. Nalezy uwazac, by nie zostac wprowadzonym w blad przez sprzedawce, czyli generalnie-omijaj ten sposob.
Adam Trzcionka
13-04-2006, 12:04
Michał - po co chcesz kombinować ze sprayem? to sa sprawdzone informacje, że taki "aerozol" zawiera mikrocząsteczki cieczy - na każdym forum o tym się klepie - ludzie piszą, że zostają smugi na filtrze po takim zabiegu, sprzedawca w sklepie mi to potwierdził. za 5 pln kupisz w aptece gruchę, lustro w górę i heja. "dmuchałem" ;-) juz dobre cztery razy w ciągu 2,5 m-ca, ostatnio miałem na matrycy ogromny syfek w kształcie... bumerangu. za każdym razem 0 problemów. NIE KOMBINUJ ZE SPRAYEM! kupuj gruchę i wal odważnie, to działa! ;-)
wystarczy strzelic na lusterko i juz wiadomo o co chodzi. Jak juz kupiłes to przyda sie do wydmuchiwania z zakamarków obudowy szkieł i korpusu,do kompa też w wiatraki dmuchnąć.
cypherdid
13-04-2006, 15:30
dobrze gadają!!! grucha też dmucha!!! a przy tym czysto bez cieczy..ale lepiej przemyj żeby ewentualny talk w środku usunąć..odwróć i niech się suszy..a potem dmuchaj ile możesz..jeśli to nie da rady to zamoątuj sobie wężyk igielitowy [czy jak to się tam nazywa] do rury od odkurzacza i zamiast dmuchać- ssaj :) :) :)
zamiast dmuchać- ssaj a fuj a fuj :):):)
Tomek Stępień
13-04-2006, 16:38
A co z syfami których się nie da wydmuchać?
Ja po czyszczeniu w NP mam jednego. Czy z czymś takim da się coś zrobić?
cypherdid
13-04-2006, 16:48
serwis lub odkurzacz...serio odkurzacz z wężykiem..u mnie czyściutko po takim zabiegu
miałem takiego od urodzenia,przyklejony.Patyczek do czyszczenia uszu i juz niema.Na sucho to zrobiłem.A odkurzacz to dobry pomysł bo samo dmuchanie grucha to jak przysłowiowa Agata. Z kata w kat , a z katów potem na matryce i tak w koło. Ssać ssać :)
Tomek Stępień
13-04-2006, 17:00
ale jak to ssać?
jakoś tego nie rozumiem... podłączyć wąż tak aby zasysał i wsadzić go do puszki??
A co do patyczka: czy on mi nie porysuje filtra??
cypherdid
13-04-2006, 17:36
z patyczkami to radzę uważać..ja tego wole jednak nie próbować...bo potem co??---->serwis...a co do ssania...kupujesz wężyk igielitowy tak z 1metr..bo całym obwodem rury to nie za bardzo...wężyk ma średnice np 1 cm i łatwo można nim manipulować...jak masz jakieś końcówki do odkurzacza to podłączasz taką do której łatwo Ci będzie przymocować wężyk i oklejasz taśmą klejącą żeby się trzymało i żeby powietrze nie uciekało a końcóweczka ładnie ssa...ssanie regulujesz odkurzaczem i finito...ciężko lustro trzymać skierowane w dół i ssać...możesz to zrobić w łazience...tam jest najmniej kurzu...kładziej aparat dziórą do góry i wysysasz ciężki syf..a jak jakieś coś na jego miejsce się pojawi po czyszczeniu to łatwo wtedy wydmuchasz...u mnie się sprawdziło...nawet dziś
Tomek Stępień
13-04-2006, 18:06
gdzie taki wężyk można kupić?
cypherdid
13-04-2006, 18:16
kup w sklepie dla majsterkowiczów...a jak nie będą mieli to się spytaj gdzie można kupić to pewnie powiedzą...to są groszowe sprawy
w sklepach motoryzacyjnych, przewód paliwowy np. 8 mm wewnątrz. Patyczkiem musiałem bo pedzelek bobrowy nie chciał pozamiatac. Patyczek oczywiście nowy wyjety z pudełeczka ,nie z ucha :)
Tomek Stępień
13-04-2006, 18:27
ale czy takim patykiem filtra nie porysuję??
mówimy o takim z watka na koncu.Spokojnie to nie galaretka ale jeśli nie musze to nie dotykam niczego. Najcześciej wqrza mnie zasyfiona matówka,ona to ma zdolności do łapania paprochów ale na szczescie tego nie ma na fotach ale oko drażni.
cypherdid
13-04-2006, 18:32
NIE DOTYKAĆ FILTRA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!osobiście nie radzę
mówimy o tym kaloryferze żeberkowym nad matrycą takim czarnym ?
cypherdid
13-04-2006, 18:51
że co??..pytasz się o filtr??..jeśli tak to chodzi o filtr dolnoprzepustowy którym jest mokryta matryca...nie mówi się o czyszczeniu matrycy tylko filtra którym jest ona przykryta
A tak naprawdę poważnie, jedyna metoda jaką używam to są patyczki do uszu. Warto mieć jednak jakiejśc dobrej firmy, żeby nie były włochate.
cholera dałem dupy,czego to sie człowiek nie dowie.No to ja własnie to patyczkiem teges bo cos siadło i sie przykleiło no ale działa :) Faktycznie ze nawet w instrukcji pisza ze filtr dolnoprzepustowy.:) ale obciach :shock:
cypherdid
13-04-2006, 19:03
co piszą w instrukcji>?
jak czyscić filtr, a nie matrycę:)
Tomek Stępień
13-04-2006, 20:08
piszą mniej więcej żeby BROŃ BOŻE NIE DOTYKAĆ FILTRA...
ze dwa tygodnie temu czyścili mi w nikonie matrycę a mój brat wczoraj robił ptakom zdjęcia i sie podkradal po podlodze i nadywanie zmieniał obiektyw... i poprostu mam teraz jeszcze parę kropek więcej...
ja już nie mogę z tymi lustrzankami... ile można to czyścić? Hucha się na ten sprzęt dmucha czyści z zewnątrz a jedna nie wtalemniczona osoba weźmie i taka kicha...
A swoją drogą co do filtra to ja mam jedna rysę bo na samym początku zabrudził mi sie i wziołem szmatkę... taką do czyszczenia obiektywów. Było czysto potem patrzę w instrukcję a tam że nie wolno dotykać... ale to już i tak szczęście miałem że tylko jedna...
pzdr.
P.S. Ja się raczej nie odwarze ani patyczkiem a tym bardziej odkurzaczem bo to już jest dla mnie totalna abstrakcja...
ale dzięki za wszystkie rady.
cypherdid
13-04-2006, 20:13
patyczek to lipa...ale odkurzacz możesz spróbiwać...serio..nic nie grozi chyba że dotkniesz filtra...ssanie jest delikatne..bo światło wężyka jest małe...syf wyssa a filtra nie :)
no to pomysl sobie za kazdym pyłkiem do serwisu i po 70 zł . trzeba sie nauczyc z tym życ. Grucha i jazda dalej, to tylko aparat.:)
[ Dodano: Czw 13 Kwi, 2006 ]
cypherdid, ma racje ,jedyny sposób na pozbycie sie syfu z puszki. Grucha jak juz pisałem to tylko w kąty wymiata. No w plenerku potrzebna ale raz na jakiś czas to ssanie.
cypherdid
13-04-2006, 20:30
może to zabrzmi gejowsko ale czasem trzeba possać :)
podpisano
cypher [hetero] :)
Ja mam, raczej mój kolega, który ma D50 ma taki problem. Ostatnio zmioeniał obiektyw na powietrzu i wdarł mu się jakiś syfek. Wziął patyczek do uszu, i pojechał po filtrze bardzo delikatnie żeby nie porysować, następnie gdy zrobił foto miał dużo paprochów. Kupił zestaw Hama do czyszczenia, dmuchał to małą gruszką i nic. Próbował wszystkim, nawet ściereczkami. I tu pytanie, w co dmuchać( :lol: ) Na szczęście nie ma żadncyh rys na filtrze!
duża grucha do katarku (bez katarku) dmuchac na filtr nie dotykajac go. To pewnie paprochy z watki patyczka. Jesli nie pomoze to delikatny pedzelek taki do malowania farbkami i pozamiatac potem dmuchajac.Najlepiej zakonczyc akcje ssaniem jak wyzej :)
a mozecie opisac to po kolei? robi sie to przy wlaczonym aparacie? jak podniesc lustro zebym mogl matryce wyczyscic... :|
o kochany ,tu juz lecisz na łatwiznę. Jest to w instrukcji obługi. Podpowiem ,że trzeba uruchomić poszerzone menu. No chyba ze chce wyjąć lustro a potem czyścić filtr. Rozdział- czyszczenie filtra dolnoprzepustowego.
ok, dzieki juz wszystko mam... aparat mam od 3 m-c'y a do tej pory nie mam ani jednego syfka.. pytalem zeby wiedziec na przyszlosc... :mrgreen:
aparat mam od 3 m-c'y i nie zajrzałeś do instrukcji. Pewnie walisz na automacie ino dym.
korzystam z trybu preselekcji czasu lub manuala, przeczytalem instrukcje ale tylko to co potrzebowalem
grzechoo
14-04-2006, 19:26
no i mi się paproch załapał na oglądanie na każdym zdjęciu, widać jakieś brudy na lustrze, zaglądałem na filtr ale tam nic nie widać
wybieram się po gruchę w dniach najbliższych
a bo czasem to nic nie widac bo taka drobinka.
sprocket
15-04-2006, 05:43
`kurde wszystkie gruchy wykupili :) chcialem kupic to byly tylko malutkie
No tia..a ja znam kolesia, ktory przedmu****e sobie wnetrze nie jakas tam grucha nie nie. Kupuje on balonik, nadmu****e go na maxa, koncowka do srodka i fiu fiu.. huragan lekko i jak dotad nie narzeka i twierdzi ze wszystko jest ok. Cisnienie wieksze niz z gruchy, nosnika nie ma, no chyba ze za przeproszeniem napluje do balonika rpzez przypadek. Nowatorski sposob. Moze sam sie pokusze o balonik. :)
Nowatorski sposobno to wyglada ciekawie:) dobry pomysł :)
cypherdid
15-04-2006, 09:04
no nie wiem..ja bym nie próbował...a nóz cóś jakieś kropeleczki się zrobią przypadkowo i niezauważalnie i będziesz miał ośliniony :) [fuj] filtr...ludzie się męczą czasem nawet wysyłają do serwisu na czyszczenie a wy chcecie "chaftać" na ukochany sprzęt...oj oj nieładnie
ta metoda nie ma dla mnie sensu..leprza i bezpieczniejsza duża grucha..ona ma atest instytutu matki i dziecka...a balonik nie... :)
a balonik nie a może te inne baloniki, maja atest i swiadectwo szczelności (elektronicznie sprawdzane).Tylko nie pudrowane :lol:
hmm.. ostatecznie mozna nadmuchac balon pompka rowerowa
cypherdid
15-04-2006, 09:21
no pewnie...tą na stacji benzynowej też...ale i tak uważam ze grucha+ssanie jest dużo dużo skuteczniejsze i bardziej "safety"
grzechoo
15-04-2006, 09:49
nie będę eksperymentować, kupie gruchę i na razie usunę paproch z lustra...... zobaczymy co będzie się działo, plame widać na co 10tym zdjęciu (jasne tło w centrum kadru) więc na razie nie ma co pchać paluchów głębiej.......
zdmuchniesz z lustra siądzie na filtrze :lol: ssać ssać ssać :lol:
cypherdid
15-04-2006, 10:47
popieram ssanie...czego się boicie??..to jest najleprza metoda!!!!!!!
a tego śruta co bada pozim puszki sie nie wyssie ?? :)
ahoj, "ssanie" filtra matrycy odkurzaczem stanowczo odradzam.. kidys tez sie napalilem na ta metode, a efekt byl taki:
http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?t=11622
http://img14.imagevenue.com/img.php?loc=loc82&image=a89_prah.jpg
no to fanie to wygląda:). W sumie to racja z tym odkurzaczem,żeby wysać z puszki musi zassać z zewnatrz.Ten sposób na gruche i ssanie chyba lepszy. Ale ja i tak wczoraj wsadziłem sła rure do srodka:) Filtr czyty ale patufka syf :)
[ Dodano: Pon 17 Kwi, 2006 ]
no i szlak mnie trafi zaraz. Miałem jedna plamke a teraz po kreceniu krzywymi widzę, że juz 4 czyli ssanie odkurzaczem g..... dało. Cyba przestane na to zwracac uwage chyba ze juz sie w PS nie da tego usuwać.
pjolofoto
18-04-2006, 20:40
Nie rob tego ! Kiedys zapodalem zdjecie mojej matrycy po czyszczeniu powietrzem.
Tragedia !!! Poleciala woda ,teraz tylko grucha i wacik.
[ Dodano: Wto 18 Kwi, 2006 ]
Tak wygladala moja matryca po czyszczeniu sprezonym powietrzem :
http://img108.imagevenue.com/img.php?loc=loc84&image=5ee45_DSC_9565.jpg
grzechoo
19-04-2006, 11:49
:shock:
e to fajna masz ale ja sprezone to wypsikałem na telefon i kompa.Narazie to przeganiam fyfy po poszcze:) z kąta w kąt, filtra na lustro przez matówke na filtr:)
Znów moj kolega ma syf na matrycy... Ah co za człowiek... Poprzednio wszystko ładnie zdmuchał gruchą,ale teraz ma kilka takich, których poprostu się nie da, więc czym teraz czy odkurzacz wessie je? czy jakiś inny sposób?
cypherdid
22-04-2006, 13:21
za kilkadziesiąt minut wybywam focić i trzeba oczyścić i przygotować sprzęt..właśnie montuje odkurzacz i będe ssał jednocześnie dmuchając gruchą...to się zawsze sprawdza...w 99.9999998% przypadkach wysysa wszystko..znaczy się nie do końca wszystko :) matówki i filtra nie wyssa :) ..ale wszystki syf.
sprocket
22-04-2006, 20:38
ssanie odkurzaczem to totalna klapa - bardziej juz sobie nie zas... matrycy :) lepiej nie rob tego , najpewniejszy sposob to oryginalne zestawy czyszczace albi waciki i dobry plyn
Przy odkurzaniu filtr sie elektryzuje i sciaga syfy jak magnez opilki , zobacz wyzej jest duzo zdjec po takim czyszczeniu
cypherdid
22-04-2006, 23:21
no dobra..może..ale u mnie działa i nie mam zamiaru wydawać kase na jakieś patyczki i inne łopatki...wole nie tykać filtra...bo czyści albo brudzi się filtr-->a nie matryca :) :P