Zobacz pełną wersję : D70s i pilot - jak to zrobić??
michal22
13-04-2006, 11:48
Czytałem na forum, że nieraz działają zwykłe piloty od sprzetu w domu np Sony czy Sanyo.
Więc ustawiłem aparat w tryb M i wyzwalanie pilotem i ... nic, żaden pilot nie zadziałał nawet Sanyo. Czy to muszę kupic pilot uniwersalny ?? czy inne ustawienia aparatu??
A o co chodzi z tymi kodami?? Było na forum,że trzeba to w prowadzać np 011323 ?? Ale gdzie?? w tych pilotach co mam czy tym uniwersalnym ?? czy zawsze jest taki sam kod??? a jeśli nie to skąd mam wiedzieć jaki wpisać kod by pilot wyzwalał migawkę ???
Nie prosciej nabyc oryginalnego pilota? Wiekszosc telewizyjnych to klocki ktore przyjdzie Ci dzwigac ze soba. Na allegro widzialem piloty oryginalne za 70 zlotych. To nie jest duzy wydatek.
michal22
13-04-2006, 11:58
niby tak, ale dla mnie to i tak dużo
poszukaj, było już ze 3 razy.
zazwyczaj jest instrukcja do pilotów uniwersalnych z podanymi kodami do różnych sprzętów a więc metodą prób i błędów :wink:
cypherdid
13-04-2006, 15:35
ja też sobie popróbuje..a co mi szkodzi..ale pilota oryginalke to i tak się kupi..ale popróbować można co nie>>?? a za 70PLN zaoszczędzonych jakby działał uniwersalny to można kupić kwiaty dla kobiety...albo dużo piwa :) wybór pozostawiam tobie ;)
Do uniwersalnego pilota trzeba wprowadzić kod tak, żeby działał jak pilot do telewizora JVC.
Migawkę wyzwala zmiana programu TV w górę.
Sprawdziłem na D70 i pilocie od mojego kina domowego, który po wprowadzeniu kodu może obsługiwać też telewizor.
czy moglibyście podać na jakie konkretnie modele sprzętu RTV(padła na razie tylko firma JVC) reaguje aparat? Tak jak kolego Sebol mam możliwość zaprogramować pilota dla prawie dowolnego sprzętu, ale lista ma pewnie paręset pozycji i nie za bardzo mi się uśmiecha sprawdzać wszystkie mozliwości.
Sebastiann
14-04-2006, 09:01
Moj pilot uniwersalny za 15 zlociszy śmiga na kodzie do Sanyo 0182.
pozdrawiam:)
Kupiłem na Allegro pilota, którego robi koleżka z Wrocławia. Około 40 zł, działa pięknie. Mogę podać kontakt. Pozdrawiam.
Było kilka razy z przykładami, kodami - wystarczy poszukać. Z 3 uniwersalnych jakie mam wszystkie wyzwalaja D70. A użyłem prze 2 lata może 5 razy.
Osobiście mam oryginalnego pilota i działa bez zarzutu. Mały, lekki - same zalety. Nie musiałem go dodatkowo kupować, był dołączony w komplecie do N8800. Polecam.
danz1ger
21-04-2006, 23:20
Czytałem na forum, że nieraz działają zwykłe piloty od sprzetu w domu np Sony czy Sanyo.
Więc ustawiłem aparat w tryb M i wyzwalanie pilotem i ... nic, żaden pilot nie zadziałał nawet Sanyo. Czy to muszę kupic pilot uniwersalny ?? czy inne ustawienia aparatu??
A o co chodzi z tymi kodami?? Było na forum,że trzeba to w prowadzać np 011323 ?? Ale gdzie?? w tych pilotach co mam czy tym uniwersalnym ?? czy zawsze jest taki sam kod??? a jeśli nie to skąd mam wiedzieć jaki wpisać kod by pilot wyzwalał migawkę ???
wydales pewnie z 3000 na te swoje D70s, a 70 na pilota to duzo? no to moze mlotek na dluuuugim trzonku za 5.
posluchaj Twistera i kup ML-L3, ma futeral, ktory zakladasz na pasek aparatu, wiec ciagle masz go przy sobie, mozesz stanac naprzeciwko aparatu, odpalic go i nikt nie bedzie nawet wiedzial, ze walnales autoportret.
mozna go uzywac z D50, D70(s), N75 i N60.
Jedno, tylko małe zastrzeżenie, co do używania jakich kolwiek pilotów z lustrzankami Nikona. Zanim użyje się pilota należy przysłonić zaślepką wizjer, aby nie została błędnie pomierzona ekspozycja. Trochę mnie to wkurza, bo trzeba o tym pamiętać, natomiast w N8800 tego nie trzeba robić, ponieważ wizjer jest elektroniczny.
Zaślepkę niby też można na pasek zapiąć, jak pilota, ale ja już raz zgubiłem muszlę oczna przez to. Niby 15z, ale jej brak dokucza.
@michal22
zamiast orginału można i tak:
http://www.allegro.pl/item99118677_pilot_do_aparatow.html
zastepczy, z nie taki duzy jak TV i też troche tańszy od orginału...
Tak - i w przypadku zmiany systemu nie trzeba go wymieniać.
Świetny pomysł.
danz1ger
23-04-2006, 06:10
Tak - i w przypadku zmiany systemu nie trzeba go wymieniać.
Świetny pomysł.
wyglada, ze najlepszy
własnie dostałem dzisiaj pilocik o którym pisałem 2 posty wyżej.
tak pokrótce to będzie tak...
1/. w miare solidnie wykonany, nie metodą chałpniczą, lecz chyba przez firme która trudni się ogólnie produkcją pilotów
2/. wielkość to tak mniej więcej jak pudełko od zapałek + jakieś 2cm na długości (calkiem zręcznie leży w dłoni)
3/. ma "dziurke na pętelke" ... :wink: to tak żeby go przypadkiem nie zgubić... :D
4/. z moim D50 sprawdzony w "warunkach pokojowych" działa napewno do ok 6m. , dalej moje "warunki pokojowe" się skończyły metrażowo. jutro sprawdze na dalszym dystansie bo dzisiaj nie mam już jak.
... i to by było na tyle...
------------------
ps.
tylko żeby mnie ktos przypadkiem nie posądził a jakąś reklame... ot tylko taka mała wstawka do tematu pilotów...
Faktycznie propozycja bardzo ciekawa.
To strona producenta:
http://www.elmak.pl/index.php?option=com_phpshop&page=shop.product_details&flypage=&product_id=502&category_id=18&lang=pl
potwerdzę fakt, świetne wykonanie, pełna kultura, a zasięg w moich warunkach to jakieś 13m