PDA

Zobacz pełną wersję : Co potrafi: D70s 18-70mm

Mat_D70s
04-05-2008, 13:20
Witam :-D

Ostatnio zaopatrzyłem sie w taki sprzęt:

Nikon D70s 18-70mm + lampa Nikon SB-600

Mam takie pytanie, pewnie sa osoby które maja podobna zabawke

-Co potrafi taki sprzęt, ile z niego możemy wycisnąć???
-Podobno ten obiektyw jest troche za ciemny do fotografi w kościele :-?

Proszę o pokazanie w temacie fotek jakie udało wam sie zdrobić :-D

piterdm
04-05-2008, 13:25
Jeśli właściciel potrafi to można wycisnąć bardzo dużo.
Co do kościoła to może faktycznie może szkło troszkę za ciemne, ale to nie znaczy, że dobrych zdjęć się nia da zrobić.

dusker
04-05-2008, 13:35
jak zechcesz potrafi nawet latac.

-Podobno ten obiektyw jest troche za ciemny do fotografi w kościele
moim zdaniem to prawda, jest za ciemny.

Proszę o pokazanie w temacie fotek jakie udało wam sie zdrobić
google, dpchallenge, flickr - poszukaj a znajdziesz.

ezin
04-05-2008, 13:43
-Podobno ten obiektyw jest troche za ciemny do fotografi w kościele :-?

Zależy od kościoła - kościół kościołowi nie równy. Zależy ile światła w kościele i jak ustawione ściany - czy można odbijać lampą czy trzeba walić na wprost.

Aparat z tym obiektywem może bardzo wiele. Faktycznie, dużą przewagę daje obiektyw ze stałym 2.8 bo można wtedy używać wiele więcej światła zastanego.

Z góry powiem ci że jeśli myślisz o fotografii ślubnej to lepiej zrezygnuj zawczasu. Raz że brak ci sprzętu [D70s + 18-70 + sb600 - od biedy może być ale zdał by się zapas, sb800, jakiś jaśniejszy zoom i chociaż 50/1.8]. Dwa że umiejętności raczej też nie posiadasz [wywnioskowałem z zadanych przez ciebie pytań...].

sToh
04-05-2008, 13:51
...-Co potrafi taki sprzęt?...

Robić zdjęcia -.-

kami
04-05-2008, 13:51
wlasnie chcialam to samo napisac - robi zdjecia :)

baku127
04-05-2008, 14:19

Ostatnio zaopatrzyłem sie w taki sprzęt:

Nikon D70s 18-70mm + lampa Nikon SB-600

Mam takie pytanie, pewnie sa osoby które maja podobna zabawke

Na pewno potrafi więcej od ciebie, nawet w trybie auto:-D:evil:

Kraftsman
04-05-2008, 15:55
Ten sprzęcik da Ci wiele radości jeśli będziesz umiał się nim posługiwać. Nie robi zdjęć za Ciebie.

No i tylko RAW. Czego ja osobiście nie uznaję za wadę.

Zbigniew
04-05-2008, 17:30
Mat - obiektyw jest ciemny i jeżeli chcesz nim robić ślub/wesele to niestety będzie mało. Plener jeszcze porobisz, ale w kościele czy na sali będzie ciężko. Oczywiście lampa przyda się, ale tym, co dałoby Ci więcej szczęścia, byłoby szkło ze światłem f/2.8 albo kilka stałek. Jak masz chwilę, to kup używanego 50/1.8 - jest mały, niepozorny, a może Cię uratować w wielu momentach.

Mat_D70s
04-05-2008, 17:39
Mat - obiektyw jest ciemny i jeżeli chcesz nim robić ślub/wesele to niestety będzie mało. Plener jeszcze porobisz, ale w kościele czy na sali będzie ciężko. Oczywiście lampa przyda się, ale tym, co dałoby Ci więcej szczęścia, byłoby szkło ze światłem f/2.8 albo kilka stałek. Jak masz chwilę, to kup używanego 50/1.8 - jest mały, niepozorny, a może Cię uratować w wielu momentach.

Dzieki:mrgreen:

Jedyna osoba ktora potrafi konkretnie i wyrozumiale odpowiedziec, bez zadnego wywyzszania:)
i pisania nie na temat ,,do robienia zdjęć'' ,,latania'' :mrgreen:

Pozdrawiam:-D

Korchez
04-05-2008, 17:44
Natomiast na plener jest już całkiem OK. Co prawda 3,5 ma tylko tak w zakresie 18-20 mm ale optycznie za te pieniądze jest naprawdę przyzwoity. Co do aparatu - część ludzi narzeka na szumy, inna część, że niedoświetla, a reszta na morę. Co nie znaczy, żemasz się tym przejmować.

nadgob
04-05-2008, 17:46

Jedyna osoba ktora potrafi konkretnie i wyrozumiale odpowiedziec, bez zadnego wywyzszania:)

Bo Zbigniewowi jeszcze się chce i ma cierpliwość...:)

aiuen
05-05-2008, 00:21
nie ma to jak ktoś kupi aparat i nie wie do czego on służy. WSZYSTKO ZALEŻY OD JEGO POSIADACZA, a zwłasza od jego umiejętności. Można mieć D3 i robić foty jak SE880

Mat_D70s
05-05-2008, 11:19
nie ma to jak ktoś kupi aparat i nie wie do czego on służy.

a kto nie wie do czego on służy :mrgreen:

dusker
05-05-2008, 11:37
Jedyna osoba ktora potrafi konkretnie i wyrozumiale odpowiedziec, bez zadnego wywyzszania
i pisania nie na temat ,,do robienia zdjęć'' ,,latania''

bylo takie powiedzenie: na glupie pytanie glupia odpowiedz.
to tak jakby wejsc na forum o tematyce samochodowej i zapytac co potrafi honda accord...

Ark
05-05-2008, 11:43
bylo takie powiedzenie: na glupie pytanie glupia odpowiedz.
to tak jakby wejsc na forum o tematyce samochodowej i zapytac co potrafi honda accord...

...jest takie powiedzenie: "nie ma głupich pytań, głupie są tylko odpowiedzi" ;)

Tomson
05-05-2008, 12:03
Potrafi w sam raz. Więcej od smieny, mniej od D3.
Do koscioła nie jest to optymalny zestaw - ale to kwestia umiejętności.
Moja rada (niskobudżetowa)
1) kościół i plener:
AF Nikkor 50 f/1.8D - w FJ za ok 450 zł, mozna nawet taniej oraz
AF Nikkor 85 f/1.8D - używany za ok. 1000 zł albo
AF Nikkor 70-210 f/4 - uzywany za ok. 700 zł (może byc trochę za ciemny)
2) ogólne stosowanie:
co lubisz - poszukaj na forum

żółto-czarny
05-05-2008, 12:11
Bo Zbigniewowi jeszcze się chce i ma cierpliwość...:)
A poza tym zzieleniał a to do czegoś zobowiązuje ;-)
Znam jednego fotografa, który kiedyś, zanim zarobił na lepszą "cyfrę", robił śluby rzeczonym zestawem. W ładnie oświetlonej katedrze dawał radę schodzić nawet do ISO 400, a to w tym aparacie żadna tragedia. Ale jak ktoś już wspomniał - kościół kościołowi nierówny. Myśląc o ślubniakach na poważnie, a nie tylko okazyjnie, zawczasu odłożyłbym kasę na inne szkło.

rockabilly
06-05-2008, 10:20
inna sprawa że w małych kosciołach nawet 50 jest trochę za wąska, o 85 nie wspominając- a nie wiadomo gdzie Ci przyjdzie focić..
myśle że tamronik 17-50 lub sigma 17-70 która w sumie sie broni i nie bede po niej jechał.- to do kosciola.
z plenerem mozesz juz zaszaleć i wydaje mi się że tu sie skup raczej bo chyba mlodzi, gdy robisz im wyklejankę bardziej zwracaja uwagę na kolorowe foty z pleneru, niz kilka sytuacyjnych w kosciele.
Zadbaj wieć IMHO o szkiełko z ładnym bokehem, światło już tak mega istotne nie jest bo raczej sie czeka na dobrą pogodę.
pozycz gdzies "50" i zobacz czy ten bokeh ci odpowiada, bo nie kazdy lubi.
mało wydasz i tym bardziej nie zwalnia to od myslenia.
iso 320 i 400 jest uzywalne w d70s i potwierdzam to, jak program ci nastawi ISO Auto to juz padaczka, raz sie zgapiłem z programatorem i na szczescie trafilem na pare, która powiedziala" bardzo ładne ziarno,jak Pan to robi? to nam sie podoba"...a ja myslalem ze sie spale ze wstydu a tu czlowiek wychodzi obronną reką.
zatem reasumując...dobry zoom tez nie jest zły.

K0L0
06-05-2008, 20:24
a może ktoś pokaże jakieś fotki...

mihow
06-05-2008, 21:18
Zestaw jest jak najbardziej w porządku. To jest bardzo dobry sprzęt i na pewno da Ci wiele radości z fotografowania, ale będziesz musiał sporo ćwiczyć i ćwiczyć :)

Jeżeli chodzi o fotografowanie w kościele to nadaje się, ale nie szykuj się na rewelacje. Jeżeli kościół będzie jasny i z tą lampką dasz radę, ale tak jak pisałem nie będzie łatwo...

Lampka jest ok, puszka jest ok, jedyne co Ci będzie potrzebne w kościele lub na sali weselnej to na pewno jaśniejszy obiektyw (np Tamron 17-50 2.8 - cena wg mnie bardzo przystępna - lub Nikkor 50 1.8 - ciasny trochę, ale uratuje sporo zdjęć z ciemnego kościoła i sali).

Pamiętaj aby ćwiczyć i ćwiczyć, a sam zobaczysz, że zdjęcia będą rewelacyjne :)

Powodzenia

żółto-czarny
06-05-2008, 21:32
OT: Jeśli jest to Twoja pierwsza SLR, to z jednej strony nie musisz zaczynać od rzeczy technicznie trudnych. Zwłaszcza, jeśli nie miałbyś robić zdjęć tylko dla siebie i ktoś liczyłby na efekty. Z drugiej strony - mając fajny aparat w ręku, chce się rzucić od razu na głęboką wodę :)

Piter
06-05-2008, 21:50
Nie wiem czy kolega Mat_D70 chce robic "zawodowo" sluby, bo tego sie nie doczytalem, ale jezeli chcesz popstrykac komus znajomemu, rodzinie itp. to sprzet swietnie sie sprawdzi. Pamietaj o tym, ze malo ktorzy mlodzi znaja sie tak dokladnie na fotografii, zeby czepiac sie szczegolow technicznych, ze tu lampa blysnales, ze tu tlo za ciemne itp. Raczej chodzi o fajne kadry, ktore im sie spodobaja. A takie i malpka dasz rade zrobic. Ja kilka rodzinnych slubow takim zestawem z SB800 robilem i wszyscy byli bardzo zadowoleni, chociaz ja sam nie do konca bylem. Ale jak sie mlodym podobalo to super. I jezeli o takie cos ci chodzi to spokojnie dasz rade. A tak jak koledzy pisali..... duzo cwiczyc i uczyc sie aparatu no i nie bac sie ustawien M, A, S itp:)

piotereks
07-05-2008, 21:09
jak program ci nastawi ISO Auto to juz padaczka,

Kiedys przebrnalem przez caly watek, jak to sie ludzie licytowali czy ustawiac ISo Auto czy nie. Chyba Auto po cos jest w tym aparacie, a nie tak zeby sobie było. Co myslisz szczegolowo o tym ustawieniu Iso auto, dobrze to czy zle. moze sie czegos naucze. osobiscie ustawilem na auto, zeby sam dobieral w zaleznosci od warunkow oswietlwniowych. dobrze czy zle?

Zbigniew
07-05-2008, 21:16
Zależy co kto lubi. Jeden korzysta z autoiso, drugi nie, a trzeci robi całość w manualu. Osobiście lubię jak największą kontrolę nad tym, co robię, dlatego szczytem automatyzacji robienia zdjęć jest dla mnie automatyka przysłony i najniższe możliwe ISO :)

Archibald
08-05-2008, 12:27
...Osobiście lubię jak największą kontrolę nad tym, co robię, dlatego szczytem automatyzacji robienia zdjęć jest dla mnie automatyka przysłony i najniższe możliwe ISO :)

To ja mam dokładnie tak samo ;-)

A w temacie - kumpel robi wesela D70s + Tami 17-50 + Sabinka800 i efekty są wyśmienite. Czasami pomaga sobie odszumiaczem, ale niezbyt często. Poza tym... od czegoś jeszcze jest statyw ;-)

Łopal
08-05-2008, 12:30

Dlatego jest moderatorem. :)

Łopal
08-05-2008, 12:34
Nie wiem czy kolega Mat_D70 chce robic "zawodowo" sluby, bo tego sie nie doczytalem, ale jezeli chcesz popstrykac komus znajomemu, rodzinie itp. to sprzet swietnie sie sprawdzi. Pamietaj o tym, ze malo ktorzy mlodzi znaja sie tak dokladnie na fotografii, zeby czepiac sie szczegolow technicznych, ze tu lampa blysnales, ze tu tlo za ciemne itp. Raczej chodzi o fajne kadry, ktore im sie spodobaja. A takie i malpka dasz rade zrobic. Ja kilka rodzinnych slubow takim zestawem z SB800 robilem i wszyscy byli bardzo zadowoleni, chociaz ja sam nie do konca bylem. Ale jak sie mlodym podobalo to super. I jezeli o takie cos ci chodzi to spokojnie dasz rade. A tak jak koledzy pisali..... duzo cwiczyc i uczyc sie aparatu no i nie bac sie ustawien M, A, S itp:)

Mądrze prawisz. Dlatego- jako, że nie przepadam za ślubami- na ogół bawię się w fotografa. Zawsze kilka interesujących fotek wyjdzie :)

Piter
08-05-2008, 13:07
Dodam jeszcze, ze jak komus robisz za free zdjecia na slubie (znajomi, rodzina) to jak to mowia darowanemu koniowi sie w zeby nie patrzy) wiec jezeli maja opcje "0" fotek, albo poprawne fotki, to na 100% beda zachwyceni:)

vasco5
08-05-2008, 13:49
a jak one będą jeszcze dobrze zrobione to już w ogóle :)

ezin
08-05-2008, 16:27

noooo... moja odpowiedź to totalnie chamska była. Dzięki za decenianie starań pomocy.

prz3mo
08-05-2008, 16:45
Faktycznie, dużą przewagę daje obiektyw ze stałym 2.8 bo można wtedy używać wiele więcej światła zastanego.

Na niektóre kościoły to i f2.8 za mało...
Dla mnie osobiście w kościołach super sprawdza się tandem w postaci N35/2 i 50/1.8 (oraz dodatkowo do dużych zbliżeń S70-200/2.8 ).