Zobacz pełną wersję : Mb-d200
Maldoror13
03-05-2008, 15:24
Witam, mam pytanie do użytkowników D200 czy warto się bawić w grip do niego. Miałem delty do D50 i poza tym, że dwie baterie wystarczały na ok 200 zdjęć, to użytkowanie było przyjemne. Jak wielki się robi D200, w kontekście zmieszczenia się do torby.
no to zalezy jaka torba ;)
ja wlasnie ze wzgledu na wymiary body+grip od jakiegos czasu odczepilem MB-D200 i uzywam samego body. ergonomia wiadomo gorsza, ale przynajmniej miesci mi sie do torby wiecej sprzetu.
wg mnie warto, w mb-d200 mozesz wpakowac akumulatory AA, a jesli kupisz porządne bedziesz napewno zadowolony na takich akumulatorach AA pradozerny D200 pociagnie 3 razy dluzej niz na jednym nikonowskim akumulatorze, jednym slowem polecam
Też nigdzie nie mogę go zmieścić z gripem, ale dużo lepiej leży w dłoni:-)
zdecydowanie lepsze wyważenie całości, wygoda pracy na 2 aku lub jak kto woli na 4 AA, jak raz przypiąłem tak już zostało...
Maldoror13
05-05-2008, 07:58
No to się skusze, teraz kosztują już koło 500 zł.
Maldoror13
05-05-2008, 13:22
Ile D200 wytrzymuje na "paluszkach"?
Zależy jak strzelasz.
Mnie np. 3k potrafiły wydusić z siebie eneloopy.
Co do wygody - dla mnie każdy aparat powinien mieć BP, chyba ze robisz TYLKO kadry poziome ;-)
A że trzeba kombinować z wsadzaniem do torby? No cóż...
wiktor.bakiewicz
06-05-2008, 10:58
Jesli ktos uwaza, ze d2oo to czolg to z przyssawka to jest panzerbunker, wielki ,ciezki, ale za to o wiele wygodniejszy, lepiej jest wywazony aparat, wygodniej sie robi fotki, nie ucieka malutki palec, no i wygoda odnosnie pracy majac na wzgledzie akumulatorki, na dwoch naladowanych mozna cyknam nawet 3 tysie :)
zgadzam sie z adakiem ze kazdy aparat z pólki d200 powinien miec juz wbudowany batterypack
Maldoror13
10-05-2008, 13:53
Miałem grip delty do D50 i jak się go podłączało to trzeba było wyciągnąć pokrywę baterii. Tego się bałem bo można ją łatwo połamać. Czy ktoś miał z tym problemy w d200 i MB-D200?
Miałem grip delty do D50 i jak się go podłączało to trzeba było wyciągnąć pokrywę baterii. Tego się bałem bo można ją łatwo połamać. Czy ktoś miał z tym problemy w d200 i MB-D200?
W D200?
Nie - wyciągasz i tyle.
Z D70s miałem tak samo - po prostu wyciągałem.
Ani razu nie sprawiło to wrażenia jakby coś miało sie uszkodzić.
Maldoror13
11-05-2008, 21:35
Zakładasz grip nie zdejmując klapki? To gdzie i jak ona się mieści?
Zakładasz grip nie zdejmując klapki? To gdzie i jak ona się mieści?
Przeczytaj moją wypowiedź raz jeszcze.
Maldoror13
12-05-2008, 08:47
Czyli jest slot na pokrywę pojemnika baterii - super.
Nie wyobrażam sobie pracy bez gripa. W D70s miałem gripa, z D200 mam gripa, od kilku dni mam D300 i niestety jeszcze czekam na gripa do niego. Mogę powiedzieć tylko tyle - TRAGEDIA.
Wczoraj robiłem komunię, msza jakieś 1,5h, prawie cały czas podpięty 70-200VR i skończyło się to nadwyrężonym, i to dość mocno, kciukiem. W związku z czym powiem tylko że jeśli ktoś ma cięższe szkła albo zdarza mu się focić dłuższy czas bez przerwy to nie wyobrażam sobie jak można to robić bez gripa.
Czyli jest slot na pokrywę pojemnika baterii - super.
Pokrywkę wsuwasz w otwór dla niej przeznaczony w tej części gripa, która wchodzi do pojemnika na baterie. Żeby nosić komfortowo D200 + MB200 w plecaku trzeba przynajmniej Lowepro Slingshota 300 (to chyba jedna z tańszych opcji, dalej już jest drogo i nielekko, bo plecak powinien mieć głębokość jak dla profesjonalnych puszek: 15 cali). Natomiast wśród torb wybór znacznie większy, praktycznie do Novy 5 mieści się bez problemu, ja noszę nawet w tak małej torbie jak Tamrac 5 Pro.
Maldoror13
13-05-2008, 07:55
Czytałem troche opinii o gripie na forach angielskich i amerykańskich i tam ludzie narzekają na wykonanie gripa i na to że klapki zamykające baterie łamią się. Czy ktoś miał ten problem?
Pokrywkę wsuwasz w otwór dla niej przeznaczony w tej części gripa, która wchodzi do pojemnika na baterie. Żeby nosić komfortowo D200 + MB200 w plecaku trzeba przynajmniej Lowepro Slingshota 300 (to chyba jedna z tańszych opcji, dalej już jest drogo i nielekko, bo plecak powinien mieć głębokość jak dla profesjonalnych puszek: 15 cali). Natomiast wśród torb wybór znacznie większy, praktycznie do Novy 5 mieści się bez problemu, ja noszę nawet w tak małej torbie jak Tamrac 5 Pro.
do Novy 4 wchodzi spokojnie D200+grip+tamron 17-50 postawiony w pionie(obiektywem w dół - jak otworzy się torbę to widać LCD) do tego w pionie 80-200 + jest jeszcze miesce na lampę i jakieś 2 szła np 50 i 12-24 :)