Zobacz pełną wersję : Dlaczego AF-S piszczy
Witam. Obiektyw 17-35/2.8 piszczy jak kręci zoomem. Długo leżał nieużywany. Teraz po podpięciu do body piszczy. Jak pochodzi kilkanascie min... tzn. pokręce w całym zakresie ogniskowych to przechodzi. Na początku myslałem, że to się rozrusza, ale jak podpinam po dwóch dniach to znów piszczy. Wymiana smarów ? A może coś innego ? Ile taka wymiana smarów (o ile to jest to) kosztuje ?
To niestety zły prognostyk. Może oznaczać początek końca silnika AF w obiektywie.
Już kilka takich wątków się pojawiło. Z reguły piszczenie AF-S zapowiada pad silnika, w moim wypadku na szczęście piszczenie w 18-70 ustało po ok. 2 tygodniach i do dziś działa. :)
mi wiadomo tyle że w obiektywach VR przy włączonym VR słychać coś jakby w stylu piszczenia - przynajmniej w 70-200 :>
Ezin nie myl tych dwóch rzeczy - odgłosy związane z pracą VR-a są czymś normalnym, w przeciwieństwie do piszczenia ultrasonicznego motorka w obiektywie AF-S.
BugsBunny
03-05-2008, 16:43
mi wiadomo tyle że w obiektywach VR przy włączonym VR słychać coś jakby w stylu piszczenia - przynajmniej w 70-200 :>
absolutnie nie piszczenie, raczej cichutki terkot/chrobot, zdecydowanie niski dźwięk
hmmm, autor wątku pisze o kręceniu zoomem, a nie o silniku AF... nie wiem, może źle się wyraził ;)
a swoją drogą, czy przyczyną piszczenia podczas działania AF-S musi być sam silnik, a nie na przykład przesuwające się grupy soczewek (przecież one są jakoś prowadzone - występuje tarcie)?
Moja gafa... piszczy nie przy kręceniu zoomem, ale w momencie gdy silnik w obiektywie ustawia ostrość. Przy kręceniu ręcznie pierścieniem ostrości pisku nie ma . Kilka - kilkanaście minut kręcenia ostrością i piszczenie ustaje. Nawet nie chcę myśleć co to znaczy jak "się kończy żywotność silnika"
Ezin nie myl tych dwóch rzeczy - odgłosy związane z pracą VR-a są czymś normalnym, w przeciwieństwie do piszczenia ultrasonicznego motorka w obiektywie AF-S.
To było tylko wtrącenie do dyskusji :)
absolutnie nie piszczenie, raczej cichutki terkot/chrobot, zdecydowanie niski dźwięk
Zależy od percepcji dźwięków :P
Zapytam jeszcze, czy... te obiektywy maja w srodku smary ? Bo jesli nie to piszczenia sie pewnie nie da "przesmarowac"
Smary to one mają, ale piszczenie to na bank problem silnika. W każdym razie nie słyszałem nigdy takich odgłosów z obiektywów bez silnika, a przewinęło się ich przez moje ręce całkiem sporo.
Czyli mam mniemać, ze wymiana silnika na bank ?
Czyli mam mniemać, ze wymiana silnika na bank ?
Spora na to szansa, aczkolwiek nie jest to stuprocentowy wyrok. Jeśli obiektyw służy Ci do zarabiania to nie patyczkuj się tylko od razu uderz do serwisu. Lepsze to niż ryzyko padu AF w dowolnym momencie.
Mi AF-S piszczy od 2 lat tak delikatnie, jak jestem na mrozie to już mocno słychać, ale nadal działa ;/ nie przejmuje się po prostu robie zdjęcia dalej ;)