Zobacz pełną wersję : Ladowarka do Eneloop
Jak w tytule, jaka najlepiej kupic?
Pozdrawiam Mirek
shaddixx
03-05-2008, 11:09
Ja ładuje Cameliionem BC-0668F. 4 procesorowa w wersji slim. Ladnie mieści sie w torbie i ładuje 1,2,3 lub 4 aku jednoczesnie. Demonem prędkości nie jest ale za to oszczędna dla aku.
bastek73
03-05-2008, 11:15
Każda byle miała oddzielne obwody ładowania dla poszczególnych akku.
Jak w tytule, jaka najlepiej kupic?
Pozdrawiam Mirek
Np. BC-700
Moze cos wiecej Macku :)
Pozdrawiam Mirek
Moze cos wiecej Macku :)
BC700 to okrojona wersja BC900.
Rozładowuje do 350mA, ładuje max. 700mA, ma cztery niezależne obwody, wyświetlacz LCD, programy ładowania, rozładowania, testowania pojemności i odświeżania ogniw. Śpiewa, tańczy i gra.
BC900 jest niewiele droższa, ładuje do 1000mA, a jak wsadzisz tylko dwa aku to aż do 1800mA. Dobra do szybkiego ładowania w razie potrzeby. Do tego w zestawie masz jakieś przejściówki na inne typy baterii.
Generalnie w Polsce chyba nic lepszego dostać nie można, może się mylę. Bo jest jeszcze takie coś (http://www.amazon.com/gp/product/B000NLUSLM), ale nie widziałem u nas jeszcze.
Ja używam dedykowanej ładowarki do enelopek SANYO NC-MON04E - szybka może nie jest, ale własnie oszczędza aku.
4 aku 2000mA ładuje ok 8 godzin. Polecam.
to ja zaproponuje MW8168GS. mam ja juz od kilku lat i odpukac jest naprawde dobra rozladowuje i laduje. Dla AA laduje pradem 500mA, 300mA dla AAA i nie jest taks szkodliwa dla aku jak ladowarki ladujace bardzo duzym pradem.
Mam 16 aku, aby je naladowac ladowanie trwalo by 32godz i jak tu sie przygotowac na
plener ? Moze znacie cos co bedzie ladowac nieco szybciej? :???:
Pzdrawiam Mirek
Mam 16 aku, aby je naladowac ladowanie trwalo by 32godz i jak tu sie przygotowac na
Pzdrawiam Mirek
CHyba niezbyt dokladnie przeczytales odpowiedzi kolegow ;-) :
BC900 jest niewiele droższa, ładuje do 1000mA, a jak wsadzisz tylko dwa aku to aż do 1800mA. Dobra do szybkiego ładowania w razie potrzeby.
16 aku 2500mAh ladowane pradem 1000mA mozesz naladowac w 4x2,5=10 godzin. Powiedzmy, ze bedzie to 12h...
Kupić więcej ładowarek. Piszę to najzupełniej serio, jest to proste i logiczne rozwiązanie.
A im bardziej wydajne te ładowarki, tym lepiej.
Adak zdaje się ma w tym momencie trzy albo cztery, jedną BC700 odkupił ode mnie. :D
Generalnie w Polsce chyba nic lepszego dostać nie można, może się mylę. Bo jest jeszcze takie coś (http://www.amazon.com/gp/product/B000NLUSLM), ale nie widziałem u nas jeszcze.
Jest na allegro nawet można kupic bezproblemowo bo sam kupowałem, dla tych co sie im spieszy to ma max prąd ładowania 2000 i to dla wszystkich 4 ogniw naraz
Jest na allegro nawet można kupic bezproblemowo bo sam kupowałem, dla tych co sie im spieszy to ma max prąd ładowania 2000 i to dla wszystkich 4 ogniw naraz
Faktycznie. I jak na taką miłą zabawkę nawet nie jest przesadnie droga.
OK zakupie pewnie BC 900 Dzieki :)
Pozdrawiam Mirek
Jeżeli bardzo bardzo Ci się spieszy, to chyba lepiej tego Powerexa.
Co 2 ampery to nie 1. :D
Ta BC900 mam w Gdansku tak ze pewnie jutro pojade ja zobaczyc
Pozdrawiam Mirek
Pzdrawiam Mirek
Szybciej, albo więcej równocześnie. Może taki wynalazek:
http://tinyurl.com/63hg5y
Art Erie
04-05-2008, 22:45
Pzdrawiam Mirek
Wprawdzie nie mam Enelopów, ale...
Używam Fiamo wraz z firmową ładowarką. Ładowanie trwa 20-30 minut, w razie pilnej potrzeby zapalam papierosa i w tym czasie ładuję 10 sztuk ( 4+4+2 ) aku w samochodzie ( grip+lampa ), wystarcza na minimum kilkadziesiąt strzałów. W torbie mam zapasowy komplet, ale jeszcze go nie rozpakowałem. Po roku intensywnego użytkowania nie zauważyłem żadnego spadku pojemności.
Pzdrawiam Mirek
Ja mam ponad 20 Eneloopów. I do ich naładowania używam 2 ładowarek MH-C9000.
Na temat tej jak i innych ładowarek w tym dziale jest mnóstwo napisane. Wystarczy tylko poszukać.
ja z eneloopami do sabiny zakupiłem sobie BC-900. Jak na razie nie narzekam.
Po zastanowieniu padlo jednak na MH-C 9000
Dzieki wszystkim za rady :-D
Pozdrawiam Mirek
Dzisiaj bylem mile zaskoczony,zrobilem na enelopach 2000ma 900 zdjec i dalej naladowanie
jest na max :-D
Pozdrawiam Mirek
BC-900 i prąd ładowania 500 no i przyzwoity czas ładowania z tego się robi.
BC-900 i prąd ładowania 500 no i przyzwoity czas ładowania z tego się robi.
Niezły kotlet odgrzałeś:)
krzysztof jot
16-02-2009, 23:51
Jeżeli bardzo bardzo Ci się spieszy, to chyba lepiej tego Powerexa.
Co 2 ampery to nie 1. :D
najlepiej - 2 x BC700. Opcja dajace dodatkowe gwarancje jak cos padnie - a bywa że pada w tych ładowarkach. Taz mam sporo ogniw zawsze mam dwie ładowarki i to jest najszybsze załatwienie tematu, jak z dnia na dzień musze w hotelu naładowac kilka kompletów...Ja mam 900 i 700 ale tak naprawde wiekszejmocy BC900 nie stosuje wiec wystarczy BC700 zdublowana :)
A ja wam koledzy życzę, aby te wasze full wypasione szybkie ładowarki i wspaniałe eneloopy działały tak długo jak moja zwykła prostacka ładowarka, do której wkładam na noc co popadnie i rano mam naładowane. Wprawdzie nie ma regulowanego prądu i nie pokazuje pojemności, ale może dzięki temu kilka akumulatorków GP zasila mp3, a ich pierwotnym przeznaczeniem był pager :)
Panowie naprawdę nie jest ważne jakie BCxxx czy ile pokazuje wyświetlacz, przy dzisiejszych pojemnościach ważne, aby ładowarka nie przekraczała ok. 200mA, stabilnie trzymała parametry zasilania i wyłączyła w odpowiednim momencie, a reszta to zbędne gadżety i bełkot marketingowy.
O eneloopach się wypowiem za jakieś 2 lata ciągłej pracy, a jak chcecie ładować w 30, czy mniej minut to popytajcie modelarzy co się do tego nadaje, bo niewiele jest takich akumulatorków a często są to również sanyo ale „troszkę” innej konstrukcji.
krzysztof jot
17-02-2009, 02:09
O eneloopach się wypowiem za jakieś 2 lata ciągłej pracy, ....
enelopy już są ponad dwa lata na rynku, oj długi masz okres wdrazania nowości :). za dwa lata bedzie juz cos nowszego, a przy obecnych cenach za akumulatorki to i tak kupuje to co nowe ot tak dla samego faktu "posiadania" bo to i tak nie ma wiekszego znaczenia co na nich pisze....
puchbeary
17-02-2009, 08:27
też poodgrzewam bo i co mi szkodzi. Ja niestety zraziłem się do BC700. Moja właśnie zdycha - jeszcze ładuje choć rzetelności ładowania niesposób moimi domowymi sposobami ocenić ale zaczyna coś w niej nieprzyjemnie strzelać - jakby potęzne spięcie. Gdyby nie to że w sobote mam iprezę to bym wywalił ją w cholerę. Ładowarka była ze mną pół niezbyt intesywnego sezonu :(. Skusze się chyba na tego Profitexa chocby dla porównania z bc700.
a reszta to zbędne gadżety i bełkot marketingowy.
Te zbędne bajery to np możliwość odświeżania akumulatorka. Bardzo fajna funkcja, dzieki której część z moich akumulatorków jeszcze nadaje się do użytkowania. Co do tych 200mA - ja najczęściej ładuję ustawiając na 500ma. A prostackich ładowarek miałam kilka - i widzę róznicę. Gdy wyjmujesz akumulatorek po ładowaniu, który parzy lub gdy akumulator praktycznie nowy przestaje działać. Dodatkowo zależy co z akumulatorkami się robi - jeżeli ma to byc pewne źródło zasilania to lepiej nie ekperymentować i zaopatrzyć się w dobrą ładowarkę. BC-900 ma też adaptery do R14 i R20. Mi się parę razy przydały.
moja prostacka ładowarka też ma odświeżanie bo to nie jest jakiś straszny problem w ładowarce dorobić, nie ma wyświetlacza, nie pokazuje naładowania, regulacji, a jak przeczytasz dokładnie to zobaczysz ile lat akumulatorki w niej ładowane chodzą :)
za to widzę że ma kilka zalet - żyje już parę lat i za róznicę w cenie mam "kilka" aku do sabinki
irekka aku się zawsze grzeją jak się ładują, a jak bardzo zależy od prądu ładowania i jeśli nie są przewidziane do szybkiego ładowania to i najwspanialsza ładowarka nie pomoże, a najwyżej będzie przerywać ładowanie, co też nie każdemu aku dobrze zrobi
Napisze tak Enelopy nadal dzialaja ladowarka nadal laduje i ciagle
laduje max pradem te marne Enelopy
Pozdrawiam Mirek :mrgreen:
irekka aku się zawsze grzeją jak się ładują, a jak bardzo zależy od prądu ładowania i jeśli nie są przewidziane do szybkiego ładowania to i najwspanialsza ładowarka nie pomoże, a najwyżej będzie przerywać ładowanie, co też nie każdemu aku dobrze zrobi
Możesz oczywiście używać dowolnej ładowarki jaką można kupić/zrobić. Jasne, że sie grzeją - ale ja - podkreślam, że to moje zdanie - nie lubię jak akumulatorek parzy po wyjęciu z ładowarki. Taki jakiś dziwny jestem. I nie wnikam czy mu to szkodzi czy temeratura jest dla niego zbawieniem (chociaż generalnie nie zaleca się wrzucania akumulatorków do ognia - pewnie coś za tym stoi - może lobby akumulatorowe?). Ponieważ człowiek całe życie się uczy i zmienia tez czasami poglądy napisz proszę czy enelopom ładowanie przerywane szkodzi? Czy korzystniej jest pozwolić im na gotowanie się? Może faktycznie lepiej jest wyciągnąć moje stare ładowarki, a wypasioną wrzucić do garażu? Chociaż moje dwie prostackie (Camelion i jakaś na 8168) nie mają odświeżania. Bo przez odświeżanie ja rozumiem cykl ładowań i rozładowań do momentu gdy nastęne ładowanie nic nowego nie wnosi, a nie jednokrotne rozładowanie i ponowne naładowanie.
Moje Enelopy byly ladowane po rozladowaniu w gripie badz lampie
Kiedy ladowalem je max pradem zawsze byly cieple
Co okolo 3-5 ladowan byly rozladowywane
Pozdrawiam Mirek :-D