PDA

Zobacz pełną wersję : filtry NIKON

nocebo
03-05-2008, 10:33
Witam Forumowiczów,
pytanie do użytkowników w/w przedmiotów - czy opłaca się inwestować w firmowe filtry Nikon?
czy np. HOYA lub Marumi jest lepszym rozwiązaniem?

Veyron
03-05-2008, 12:42
opłaca to kwestia względna. zależy jakie filtry i do jakich obiektywów. Nikon robi bardzo dobre filtry UV (L37c), Skylight (L1Bc) i filtry polaryzacyjne. Filtry kolorowe są na porównywalnym poziomie jak filtry B+W w wersji NC bo Nikon nie nakłada na nie powłok wielowarstwowych.

nocebo
03-05-2008, 13:58
chodzi mi o filtry polar i UV raczej
kolorowe to mam w PS ;)
czy używasz filtrów Nikona Veyron?

Veyron
03-05-2008, 14:03
mam polara na 77mm i kilka UV-ek. nic im zarzucic nie mozna. polar jest wykonany pancernie.

nocebo
03-05-2008, 16:35
nic nie winietuje? nie powoduje "mydełka"?

markB
06-05-2008, 18:32
Mam polary Heliopana i Nikona. Różnice w jakości niewielkie. Heliopan ma mosiężną oprawkę, a Nikon chyba z jakiegoś stopu aluminiowego, bo jest nieco lżejszy. Nikon nieco łatwiej nakręca się na obiektyw, bo ma ciut szerszy pierścień do nakręcania. Jak porównuję obrazki zrobione tymi filtrami w maksymalnej wielkości to wygląda jakby Heliopan trochę lepiej trzymał ostrość, ale nie jest to znacząca różnica, a z kolei to co wychodzi przy użyciu Nikona jakby było nieco cieplejsze. Może być to jednak kwestia osobistego postrzegania barw. Nic nie winietuje, bo Nikon to slim, chociaż starsze wersje były normalnej szerokości (nie wiem czy są one nadal dostępne).