PDA

Zobacz pełną wersję : sb-600 nie chce się uruchomić

innees
02-05-2008, 23:11
jak w temacie
tydzień temu działała lampka - błyskała i wszystko super
a dzisiaj
nic

naciskam przycisk włączenia jej i nic....
zero odzewu

baterie są dobre oczywiście i prawidłowo włożone

a ona milczy

co to moze być ?

sirdoniu
03-05-2008, 00:10
witam

Może trochę głupie, ale sprawdź czy nie wpadło nic do środka, co by mogło zasłonić styk do bateryjki.
Czasami takie dziwne rzeczy się dzieją:)

pozdr.
sirdoniu

puch24
03-05-2008, 12:29
Może to zabrzmi dziwnie, ale czy na pewno włożyłeś do niej TERAZ zupełnie NOWE baterie?

Ja kiedyś spanikowałem gdy lampa nie chciała mi się włączyć w dzień czy dwa po włożeniu nowo naładowanych akumulatorów - tyle, że nie zwróciłem uwagi, że była przez ten czas ciągle włączona i akumulatory po prostu rozładowały się. Pamiętałem, że akumulatory były świeżo ładowane, i przez chwilę myślałem, że lampa zepsuła się.

Może więc nowe baterie wkładałeś parę dni temu i zapomniałeś wyłączyć lampę?

innees
03-05-2008, 20:14
no własnie nie
baterie są nowe ze sklepu nie akumulatory
tylko spróbowałam nowych
które w innym sprzęcie działają
a w lampie nie

moze to jakiś bezpicznik
kompletnie się nei znam

a w instrukcji w dziale usterki awarie
jest tylko
lampa się nie uruchamia - źle włożone baterie :)

moje są dobrze niestety
gdzie się udac z tą lampę w lublinie?
ktoś coś moze polecić?

Pienia
03-05-2008, 20:28
cze! też miałem taki problem ze swoja sb-600, okazało się że jeden z akumulatorków był zajechany i dlatego nie odpalała, ponoć są b.wrażliwe na zasilanie...ja kupiłem nowe eneloop-y i jest po sprawie...polecam! ale najpierw przeczyść styki w lampie i w aparacie...

CodeBoy
03-05-2008, 21:54
Identyczny objaw, nawet opisany tutaj na forum. Moja lampa miala ok 15000 zdjec na liczniku i musieli wymienic jej palnik w serwisie w Wawie cena ok 300 zl i 5 tygodni bez lampy :(

sirdoniu
03-05-2008, 23:06
Identyczny objaw, nawet opisany tutaj na forum. Moja lampa miala ok 15000 zdjec na liczniku i musieli wymienic jej palnik w serwisie w Wawie cena ok 300 zl i 5 tygodni bez lampy :(

hmm... 15tys. zdjęć to chyba nie jest za dużo - tak mi się przynajmniej wydaje - gwarancja tego nie zdążyła objąć?

who
03-05-2008, 23:13
baterie są nowe ze sklepu nie akumulatory
tylko spróbowałam nowych
które w innym sprzęcie działają
a w lampie nie

no i tu właśnie może leżeć problem, baterie które w innym sprzęcie działają mogą nie dawać wystarczającego prądu dla lampy, ja bym proponował zamiast szukać serwisu kupić akumulatorki np. wspomniane eneloopy i spróbować na nich

puch24
05-05-2008, 00:33
Ponieważ urządzenia elektroniczne potrafią w różne dziwne sposoby reagować na słabe zasilanie, to zanim wyślesz lampę do naprawy, spróbuj najpierw wyjąć baterie na kilka godzin, pozwól lampie się zresetować, a potem włóż zupełnie świeże baterie alkaliczne albo świeżo naładowane akumulatory. Jeśli to nie pomoże, to prawdopodobnie lampa jest faktycznie uszkodzona.

innees
05-05-2008, 07:45
dzięki za rady

ja ją używałam dopiero kilka razy bo mam ją od niedawna :(
z usa wieć serwis ... dość czasochłonny

dzisiaj kolega ma mi polukać

BobbyBronco
06-08-2009, 21:50
Podłączę się pod temat: odebrałem świeżo SB 800 i włożyłem do niej (z braku innych baterii i możliwości kupienia w sklepie akumulatorków) używane, sprawne baterie AA - dwa komplety po 2 baterie z różnych pilotów (tak, wiem) - czy ktoś może przetestować na takich mieszanych kompletach, czy lampa włącza się jak należy? Bo do jutra osiwieję nim kupię normalne, nowe baterie!

Serdeczne dzięki za pomoc i info