Zobacz pełną wersję : sb-600 nie chce się uruchomić
jak w temacie
tydzień temu działała lampka - błyskała i wszystko super
a dzisiaj
nic
naciskam przycisk włączenia jej i nic....
zero odzewu
baterie są dobre oczywiście i prawidłowo włożone
a ona milczy
co to moze być ?
sirdoniu
03-05-2008, 00:10
witam
Może trochę głupie, ale sprawdź czy nie wpadło nic do środka, co by mogło zasłonić styk do bateryjki.
Czasami takie dziwne rzeczy się dzieją:)
pozdr.
sirdoniu
Może to zabrzmi dziwnie, ale czy na pewno włożyłeś do niej TERAZ zupełnie NOWE baterie?
Ja kiedyś spanikowałem gdy lampa nie chciała mi się włączyć w dzień czy dwa po włożeniu nowo naładowanych akumulatorów - tyle, że nie zwróciłem uwagi, że była przez ten czas ciągle włączona i akumulatory po prostu rozładowały się. Pamiętałem, że akumulatory były świeżo ładowane, i przez chwilę myślałem, że lampa zepsuła się.
Może więc nowe baterie wkładałeś parę dni temu i zapomniałeś wyłączyć lampę?
no własnie nie
baterie są nowe ze sklepu nie akumulatory
tylko spróbowałam nowych
które w innym sprzęcie działają
a w lampie nie
moze to jakiś bezpicznik
kompletnie się nei znam
a w instrukcji w dziale usterki awarie
jest tylko
lampa się nie uruchamia - źle włożone baterie :)
moje są dobrze niestety
gdzie się udac z tą lampę w lublinie?
ktoś coś moze polecić?
cze! też miałem taki problem ze swoja sb-600, okazało się że jeden z akumulatorków był zajechany i dlatego nie odpalała, ponoć są b.wrażliwe na zasilanie...ja kupiłem nowe eneloop-y i jest po sprawie...polecam! ale najpierw przeczyść styki w lampie i w aparacie...
Identyczny objaw, nawet opisany tutaj na forum. Moja lampa miala ok 15000 zdjec na liczniku i musieli wymienic jej palnik w serwisie w Wawie cena ok 300 zl i 5 tygodni bez lampy :(
sirdoniu
03-05-2008, 23:06
Identyczny objaw, nawet opisany tutaj na forum. Moja lampa miala ok 15000 zdjec na liczniku i musieli wymienic jej palnik w serwisie w Wawie cena ok 300 zl i 5 tygodni bez lampy :(
hmm... 15tys. zdjęć to chyba nie jest za dużo - tak mi się przynajmniej wydaje - gwarancja tego nie zdążyła objąć?
baterie są nowe ze sklepu nie akumulatory
tylko spróbowałam nowych
które w innym sprzęcie działają
a w lampie nie
no i tu właśnie może leżeć problem, baterie które w innym sprzęcie działają mogą nie dawać wystarczającego prądu dla lampy, ja bym proponował zamiast szukać serwisu kupić akumulatorki np. wspomniane eneloopy i spróbować na nich
Ponieważ urządzenia elektroniczne potrafią w różne dziwne sposoby reagować na słabe zasilanie, to zanim wyślesz lampę do naprawy, spróbuj najpierw wyjąć baterie na kilka godzin, pozwól lampie się zresetować, a potem włóż zupełnie świeże baterie alkaliczne albo świeżo naładowane akumulatory. Jeśli to nie pomoże, to prawdopodobnie lampa jest faktycznie uszkodzona.
dzięki za rady
ja ją używałam dopiero kilka razy bo mam ją od niedawna :(
z usa wieć serwis ... dość czasochłonny
dzisiaj kolega ma mi polukać
BobbyBronco
06-08-2009, 21:50
Podłączę się pod temat: odebrałem świeżo SB 800 i włożyłem do niej (z braku innych baterii i możliwości kupienia w sklepie akumulatorków) używane, sprawne baterie AA - dwa komplety po 2 baterie z różnych pilotów (tak, wiem) - czy ktoś może przetestować na takich mieszanych kompletach, czy lampa włącza się jak należy? Bo do jutra osiwieję nim kupię normalne, nowe baterie!
Serdeczne dzięki za pomoc i info