PDA

Zobacz pełną wersję : Gain Control - co to jest ?

TeamHANS
02-05-2008, 16:59
Witam ! Dzisiaj po zrobieniu kilku fotek w plenerze. Zauważyłem coś dziwnego. Przy Iso 200 pozycja w Exif Gain Control : None i zdjęcie jest dosyć ładne. Natomiast przy ISO 1600 Gain Control : Low gain up i zdjęcie wychodzi jak mleko? Zdjęcie zrobione z tego samego miejsca. Naturalnie zmieniła się tylko ekspozycja : na większą przysłonę i czas otwarcia migawki. Do czego służy ten Gain Control?

Strus
03-05-2008, 06:50
Chyba powinienes wyłaczyc odszumianie przy wysokich ISO w puszce :D

TeamHANS
03-05-2008, 10:04
Chyba powinienes wyłaczyc odszumianie przy wysokich ISO w puszce :D No tak. Tylko, że ta funkcja jest wyłaczona (Long Exp. NR = off).

Kuba
03-05-2008, 10:36
No tak. Tylko, że ta funkcja jest wyłaczona (Long Exp. NR = off).

"Long Exp. NR" to odszumianie przy długich czasach, nie przy wysokim iso... poszukaj jeszcze :)

Chociaż wydaję mi się że to "mleko" to kwestia tak wysokiego iso a nie odszumiania... :/

TeamHANS
03-05-2008, 10:56
Głównie chodzi mi co to jest Gain Control : Low gain up. Translator tego nie przetłumaczy. W CB radiu jest RF gain i Mic Gain. Czyli, może w tym wypadku? Zmniejszony został tutaj sygnał wejściowy na matrycę w celu wyeliminowania przepaleń jasnych obszarów fotografowanej sceny?

Bartello
03-05-2008, 11:25
Głównie chodzi mi co to jest Gain Control : Low gain up. Translator tego nie przetłumaczy. W CB radiu jest RF gain i Mic Gain. Czyli, może w tym wypadku? Zmniejszony został tutaj sygnał wejściowy na matrycę w celu wyeliminowania przepaleń jasnych obszarów fotografowanej sceny?

Gain Control - z ang. kontrola wzmocnienia...
Jest to nic innego jak wzmocnienie sygnału wyjściowego z matrycy aparatu - czytaj Zwiększenie czułości matrycy (ISO).
Jezeli chcesz miec sygnał nie optymalizowany (usuwane artefakty wzmocnienia - szum) po wzmocnieniu sygnalu to w menu aparatu musisz ustawić High ISo NR = off - czyli redukcja wzmocnienia dla wysokich czułości wyłączona.
Reszta twoich domysłow... to fantazja :)
pozdrawiam

TeamHANS
03-05-2008, 12:48
No ok! Byłem na dobrym tropie. Tylko ja nie mam wpływu na tą opcję. Przy iso 800 i 1600 sama się włącza. Pomimo, iż w menu jest wyłączona redukcja szumów. Taki bonusik od strony fachowców z Nikona. No trudno, muszę z tym żyć. Dzięki za zainteresowanie tematem. Tzn. nie włącza się sama opcja redukcji szumów tylko zmiania się ten Gain Control przy iso 800 i 1600.

A tak, że się zapytam : Co wy tak się uparliście. Na to odszumianie? Nie włączam nigdy tej opcji i nie mam zamiaru.......

Widocznie czasem wysypuje się Cpu w body. Niestety brak nowego softu i wszystko jasne...

puchbeary
03-05-2008, 20:18
Jeśli mnie pamięc nie myli przy ISO wyższym niż 800 to i tak odszumianie jest uruchomione - programowo. Tyle, że jeśli jest wyłączone w menu to działa w mniejszym zakresie - tzn mniej agresywnie. Niech mnie ktoś poprawi jeśli plotę bzdury.

szymony
04-05-2008, 13:09
Jeśli mnie pamięc nie myli przy ISO wyższym niż 800 to i tak odszumianie jest uruchomione - programowo. Tyle, że jeśli jest wyłączone w menu to działa w mniejszym zakresie - tzn mniej agresywnie. Niech mnie ktoś poprawi jeśli plotę bzdury.
A w D50 jest w ogóle możliwość kontroli tego parametru? Długie czasy, a i owszem, ale wysokie ISO, chyba nie ma.

TeamHANS
05-05-2008, 16:17
Tylko jest opcja Long Exp. NR : Cytat:".....Na zdjęciach wykonywanych przy długich czasach otwarcia migawki, a zwłaszcza w ich ciemnych partiach, może pojawić się "szum" w postaci losowo rozmieszczonych pikseli o jasnych kolorach....." Tyczy się to zdjęć zrobionych z czasem migawki dłuższym niż ok. 1s.
A w d80 czy d200 itp. jest jeszcze jakieś inne odszumianie?

szymony
06-05-2008, 10:58
Tylko jest opcja Long Exp. NR : Cytat:".....Na zdjęciach wykonywanych przy długich czasach otwarcia migawki, a zwłaszcza w ich ciemnych partiach, może pojawić się "szum" w postaci losowo rozmieszczonych pikseli o jasnych kolorach....." Tyczy się to zdjęć zrobionych z czasem migawki dłuższym niż ok. 1s.
Więc rady, by wyłączyć odszumianie, można sobie odpuścić, bo nie masz na to wpływu. Jest wysokie iso, jest odszumianie i trzeba się z tym pogodzić.

A w d80 czy d200 itp. jest jeszcze jakieś inne odszumianie?
Tak jest odszuminie przy wysokich iso. Można włączyć/wyłączyć (trzy poziomy odszumiania).

puchbeary
06-05-2008, 12:24
A w D50 jest w ogóle możliwość kontroli tego parametru? Długie czasy, a i owszem, ale wysokie ISO, chyba nie ma.
Masz rację. Ja się już na D80 przestawiłem... :oops: