Zobacz pełną wersję : Nikkor 16-85 - kilka pytań do posiadaczy :)
Witam :)
Mam kilka pytań o parametry tego obiektywu, a konkretnie:
1. Jadąc od 16 do 85 mm, przy ustawieniu f/3.5 przy których ogniskowych zmienia się (i na ile) przysłona? Najchętniej zobaczyłbym tabelkę :D
2. Jak subiektywnie oceniacie jego wykonanie w porównaniu do .. (to co macie :D)
3. Czy w zestawie zawsze jest osłona p-słoneczna?
4. Jak oceniacie ostrość przy największych dziurach dla obu końców?
5. Jak jest z ostrością przy minimalnej odległości ostrzenia (38 cm)?
Jeśli mi się coś przypomni, to zapytam dodatkowo :)
Polsar74
03-05-2008, 12:32
mało odpowiedzi raczej uzyskasz bo szkiełko trochę drogawe :-(
za prawie 2k PLN da się kupić inne, równie fajne szkła - niekiedy nawet lepsze
ostatnio na forum było o tym szkiełku - był nawet link do testu
pzdrw
Paweł
Nie mam 16-85 VR, ale ponieważ sam się nim interesuję, pytałem posiadacza m. in. o spadek jasności:
16mm-3,5
24mm-4,0
35mm-4,8
50mm-5,0
60mm-5,3
A więc jasny to on nie jest, a światło szybko spada wraz z wydłużaniem ogniskowej.
Budowa podobno solidna, a dwa dodatkowe mm z dolnego końca (w stos. do 18-70) naprawdę się widzi. Sam bardzo się zastanawiam, bo szukam uniwersalnego zooma szerszego niż 18-70, ale nie aż 12-24 czy 10-20.
mało odpowiedzi raczej uzyskasz bo szkiełko trochę drogawe :-(
za prawie 2k PLN da się kupić inne, równie fajne szkła - niekiedy nawet lepsze
ostatnio na forum było o tym szkiełku - był nawet link do testu
Test czytałem. Powiedz, jakie te lepsze szkła w tym zakresie ogniskowych da się kupić za te pieniądze?
Nie mam 16-85 VR, ale ponieważ sam się nim interesuję, pytałem posiadacza m. in. o spadek jasności:
16mm-3,5, 24mm-4,0, 35mm-4,8, 50mm-5,0, 60mm-5,3
A więc jasny to on nie jest, a światło szybko spada wraz z wydłużaniem ogniskowej.
Budowa podobno solidna, a dwa dodatkowe mm z dolnego końca (w stos. do 18-70) naprawdę się widzi. Sam bardzo się zastanawiam, bo szukam uniwersalnego zooma szerszego niż 18-70, ale nie aż 12-24 czy 10-20.
Hmm.. to ta jasność jednak mi nie odpowiada, jakby nie był solidnie zbudowany. Szkoda, kurcze. Wdepnąłem jednak, powoli zaczyna się okazywać, że nie ma alternatyw dla 12(14)-24, 24-70 i 70-200... :D
Dzięki za odpowiedzi.
BugsBunny
03-05-2008, 17:42
Test czytałem. Powiedz, jakie te lepsze szkła w tym zakresie ogniskowych da się kupić za te pieniądze?
18-200VR ?
może w kilku miejscach laboratoryjnie gorszy i nie aż tak szeroki, ale te 11,5cm różnicy... :-D
18-200VR ?
może w kilku miejscach laboratoryjnie gorszy i nie aż tak szeroki, ale te 11,5cm różnicy... :-D
No, ale nie w tę stronę.. :)
1. jest ciemno, masz wyzej ;)
2. nie ma klekotu, pierscien chodzi plynnie, wykonanie lepiej niz 18-70, 18-200, chociaz konstrukcja podobna, a 2 wysuwajace sie tubusy ze srodka maja szanse na potencjalne luzy w przyszlosci. juz chyba zauwazylem tam doslownie pol mm luzu, ale po klekocie 18-70 mam manie na tym punkcie :)
3. tak, i miekki woreczek ;)
4. test jest na photozone.de, na 16/3.5 i 85/5.6 jest bardzo dobrze, wrecz przymykanie do 8 daje tylko praktycznie niezauwazalna poprawe w rogach
5. zyletka ;)
Coś mało osób chyba to szkiełko posiada :( Ci którzy maja to mozecie się wypowiedzieć ??
No ja mam to szkiełko.
Jestem póki co bardzo zadowolony mimo tak złego światła.
Częściowo stabilizacja to rekompensuje. Ja we wnętrzach foce z SB-600 na ISO 1000 i naprawdę nie ma problemu.
Jak chcę mieć dobre światło to podpinam swoją 50-tke. Jak na razie raz tylko taka sytuacja miała miejsce.
Szkiełko ostrzy bardzo przyzwoicie. I o to głównie mi chodziło.
Do tego ma bardzo ładną plastykę i bokeh.
to moze byc metal, bo troche za sliskie i za zimne te tuby jak na plastik :)
Wlasnie do mnie przyjechal 16-85VR. Wspaniale szklo.
Odkopałem wątek, bo mocno się zastanawiam nad zakupem tego szkła, pytanie podstawowe: czy na 16mm i f3.5 mocno winietuje?
Pytam, bo dostałem od jednego sprzedającego jakieś tam sample i na ww. wspomnianych parametrach zaciemnienie w rogach nie bardzo mi się podoba, może to przypadłość tego modelu, a może właśnie tego konkretnego egzemplarza :roll:
Proszę o opinie właścicieli, ewentualnie jakby komuś się chciało przesłać sampla (jakieś w miarę jasne jednolite tło by dojrzeć winietę) na
[email protected] byłbym bardzo wdzięczny. :D
pzdr
Jak dla mnie winieta jest ok, zaraz Ci wyślę sample;)
Nie winietuje, ostry, kontrastowy. jedyny minus to kaprysny AF czasem, na szerokim kacie. Tu masz pare niedawnych zdjec. http://www.esl.fim.uni-passau.de/~kloch/Passau-04-2010/
Pierwsze na 85mm, 2 i 3 na 16mm f3.5 iBłażej dzięki za sampla, a może ja się czepiam :roll:
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img535.imageshack.us/i/24501689.jpg/)
źródło (http://img340.imageshack.us/i/59609280.jpg/)
źródło (http://img40.imageshack.us/i/38890808.jpg/)
pzdr
Tu masz słupek:
http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/377-nikkor_1685_3556vr?start=1
Trochę jest tego winietowania na 16mm.
jedyny minus to kaprysny AF czasem, na szerokim kacie.
Z moim zero problemów, niczego takiego nie zaobserwowałem...
Brać i się nie zastanawiać. Szkło fantastyczne.
Pozdrawiam
jeśli nie zdarzy się cud (czyt.: wygrana w lotto) i nie będę zmieniał na pełną klatkę ewentualnie nabywał coś ze stałym światłem 2,8 , to n16-85 na pewno zostanie u mnie na zawsze:)
Ja też mam to szkło.
(porównując trochę do 18-105)
na plus:
+ 2 mm więcej na dole od standardowego kitu daje naprawdę sporo
+ świetny VRII
+ uszczelka (niby nic, ale ostatnio fociłem w jaskini, cały aparat oblepiony drobnym pyłem, a środku czysto i sucho) i metalowy bagnet
+ idealny do pary z 70-300 VRII
+ sprawia solidne wrażenie
+ przedział ogniskowych idealny na spacery i codzienne zdjęcia
na minus
- cena (2x tyle co 18-105)
Trudno mówić o jasności, bo kupując z tej półki godzimy się na gorsze wyniki. Strzelając po zmroku i tak zakładam jasną 50-tkę.
Długo się zastanawiałem nad nim lub 18-105 jednak teraz cieszę się, że wybrałem właśnie jego. Wart swojej ceny, tym bardziej, że nabyłem okazyjnie za 1,5k :).
No i szkiełko jest u mnie, bardzo pozytywne pierwsze wrażenia, a ten VR na prawdę fajnie działa :D
pzdr
pjolofoto
14-05-2010, 17:59
Mam juz ze dwa lata, jako lekki uniwersalny,
kiedy nie chce zmieniac szkiel (kurz, piasek, woda)
Spisuje sie super.
W extremalnych warunkach da rade bez wsparcia,
fot. lotnicza gdzie troche strach zmieniac, bloto itp.
Witam ,posiadam wlasnie 16-85 VR,zaczne od tego co jest w komplecie : wiadomo zakrywki (tylu,przod),woreczek na obiektyw,oslonka,instrukcja,karta zolta nikona ,faktura,no i zolte pudeleczko nikona;)
Ze strony jakosciowej jest raczej solidnym szkielkiem ,moze trafilem na dobra sztuke bo naprawde jestem zadowolony z niego.
Co sie okazalo jednak wielkim minusem to swiatlo,wiec zeby zmniejszyc jego brak dolozylem SB900 .
Cena jak cena ,nikt nie jest zmuszony do kupowania Nikona mozna poszukac zamiennik Sigmy,Tamrona etc.:)
Dla kogos kto chce dobry uniwersalny obiektyw w podroz ,na spacer to jest to naprawde dobry wybor.
Pozdrawiam
cześć,
ja miałem i sprzedałem i o zgrozo znowu mu się przyglądam. :)
Przy 16mm dość mocne zniekształcenia przy brzegach.
Ostrość rewelacja od pełnej dziury.
Jak napisalem nie jest to zle szklo,dla mnie jednak za duzy brak swiatla jest jego mozna by nazwac wada,choc za te pieniadze nie kupi nic lepszego u Nikona ;)
serafin1
15-05-2010, 19:30
cześć,
Przy 16mm dość mocne zniekształcenia przy brzegach.
Ostrość rewelacja od pełnej dziury.
http://www.photozone.de/nikon--nikkor-aps-c-lens-tests/377-nikkor_1685_3556vr?start=1
jest o wiele lepiej niż przy Nikkorach /18-105/18-200
Jak napisał @robko jedyna wada tego obiektywu to ciemność ale z lampą jest miód :) (dla zastosowań zaawa-amator.)
Szkoda, że nie ma światełka f/2,8-3,5 lub f/3,5-4,5 ale wtedy 16-85 kosztowałby ok 3000pln.
Posiadam to szkiełko od 1,5 roku i jestem bardzo zadowolony. Nie mam co prawda porównania z lepszymi szkłami ale za to mogę porównać z poprzednio posiadanym przeze mnie Tamronem 18-200. W zasadzie nie ma czego porównywać, pod każdym względem (oczywiście poza ceną) Nikkor bije Tamrona na głowę. Nie żałuję ani złotówki wydanej na ten obiektyw, AF działa rewelacyjnie, pierścienie płynnie i bez żadnych przeskoków, nic nie zgrzyta, a jasność... no cóż, za te pieniądze nie ma dużego wyboru, myślę, że VR częściowo to rekompensuje a chodzi cichutko. Wiem, że jako amator nie zamienię tego szkła.
Miałem okazję testować trochę to szkiełko i powiem tak.
Gdyby nie wyjechana w kosmos cena, to byłby to najlepszy KIT na rynku, a tak, za te pieniądze lepiej kupić N18-105+ SB600 lub N18-105 i jasną stałkę 35/50mm, lub... dwie 18-105 jakby mu miał się bagnet ułamać ;-)
Ten obiektyw nie jest wart więcej niż 1200zł i nic poza chciwością Nikona nie uzasadnia jego ceny.
Przykro mi to pisać, bo byłem bardzo, bardzo bliski jego zakupu, ale po przemyśleniu sprawy stwierdziłem, że nie warto.
Dobre szkielko ,lecz kazdy narzeka na cene?
No to lepiej kupic Sigme lub Tamrona i nie bedzie kwestii pienieznej.
Mam uzywam i jeszcze raz dodam ze mile szkielko w uzytku ,i nie ukrywam ze wada jest dla mnie swiatlo...
lecz by bylo cos jasniejszego trzeba tez najpierw oswiecic kieszen i wygrzebac wiecej...;)
Ano właśnie można też ponarzekać, że Nikkor 17-55/2.8 za drogi względem Tamrona 17-50 czy Sigmy 18-50, ale ma swoje niezaprzeczalne atuty za które wielu jest w stanie zapłacić. Ja swojego 16-85 kupiłem za 1180zł i nie marudzę, a do obiektywu z plastikowym bagnetem jakoś się przekonać nie mogę.
pzdr
Mam uzywam i jeszcze raz dodam ze mile szkielko w uzytku ,i nie ukrywam ze wada jest dla mnie swiatlo... lecz by bylo cos jasniejszego trzeba tez najpierw oswiecic kieszen i wygrzebac wiecej...;)
Niekoniecznie, taka Sigma 17-70 OS wcale drozsza nie jest.
W porzadku kolego ,lecz Sigma to nie Nikkor ;)
artur678
26-05-2010, 13:23
Też bym wybał nikkora.