Zobacz pełną wersję : D300 - highlights - znaczy się przepały
gmoszkow
01-05-2008, 22:42
Witajcie
Zabawię się dziś w jednego z naszych forumowiczów i ponarzekam na D300
Może mnie pamięć myli, ale w D200 można było tak ustawić wyświetlanie zdjęć, że na jednym było widać zdjęćie a na kolejnym przepały.
W D300 jest tak, że albo masz podgląd przepałów albo zwyczajnie podgląd zdjęcia - przełączenie wymaga pstrykania w menu - co trochę jest upierdliwe.
Grzegorz
Niestety, nie da się:) Też mnie to denerwuje.
grudzinsky
01-05-2008, 23:11
trzeba bylo zostac przy d200 :P
FANBUTELKI
01-05-2008, 23:29
Witam
Ja poradziłem sobie z tym problemem w ten sposób.
W menu odtwarzania jest tryb wyświetlania w którym zaznaczyłem histogram RGB i dane.
Po wyświetleniu zdjęcia (strzałka w dół) i mam podgląd RGB a na miniaturce migają przepalenia. :)
Serdecznie pozdrawiam (pierwszy post)mam nadzieje , że pomocny.
Zrobiłem dokładnie tak jak FANBUTELKI.
Dodatkowo widząc przepały w widoku RGB bardzo łatwo przełączyć na wyświetlanie przepałów w konkretnym kanale.
fotojacek
02-05-2008, 12:38
Oj marudzicie. Jak wypuszczą następny model to też będzie zły i do du... A wtedy D300 wroci do łask.
Wyszedł D200- był zły - szumy , blooming itd
Wyszedł D300 - D200 staje się dobry (nawet lepszy) :) zafarby są :)
Typowe Polskie podejście - pomarudzić
Wyszedł D200- był zły - szumy , blooming itd
banding, blooming jest w hybrydach. Banding w D200 nadal jest.
trzeba bylo zostac przy d200 :P
Znowu rozsądna wypowiedz
Wyimaginowane problemy koledzy macie. ...
Normalnie jedna wielka narzekalnia. ..
robin to na pewno ty piszesz? Czy może ktoś się dobrał do twojego kompa?
aaa rozumiem. Konkurencja w narzekaniu ciebie niepokoi :)
:shock: robin nie chce narzekać :mrgreen:
gmoszkow
02-05-2008, 14:09
Wyimaginowane problemy koledzy macie. Świetna sprawa, że od razu pokazuje ewentualne przepały na prezentowanej fotce.
LCD aparatu nie służy do zachwycania i podziwiania swojej twórczości, a poza tym do centralnego przycisku wybieraka przypisuje się wyświetlanie histogramu i jeden klik i mamy wielki histogram na cały LCD. W ogóle wydziwiacie marudzicie i jak stare panny, a Grzegorz ostatnio najwięcej. Po co dziury w całym szukacie ? :) Nie widziały gały co brały :) ;)
Ja narzekam... Dżizas Robin weż podejdź do ściany - walnij głową raz a dobrze i przeczytaj swoje wpisy i moje - może zrozumiesz kto marudzi. Ręce opadają słowo honoru.
Nadal ignore.
Grzegorz
gmoszkow
02-05-2008, 14:12
Za rady dotyczące pozostania przy D200 i inne tego typu - dziękuję - wasza wspaniałomyślność i wielkoduszność naprawdę rozczula.
Co do trybów wyświetlania stwierdziłem, że jest gorzej to zorganizowane niż w D200 czy nawet D70 - i tyle
Grzegorz
Motorniczy
02-05-2008, 15:19
Przepraszam ale nie widzicie tego gołym okiem po zrobieniu zdjęcia ? Nigdy tej opcji ni używałem bo uważam , że to przeszkadza w ocenie zdjęcia - kadru itp itd. bo miga mi jakaś dyskoteka . Nawet jeśli mam na zrobienie zdjęcia kilka sekund co nie jest rzadkością to nie ma mowy aby mieć czas na chociażby zerknięcie na ekranik a co dopiero sprawdzenie przepałów:) Myślę , że warto celniej ustawić korekcję ekspozycji jeszcze przed zrobieniem zdjęcia a wtedy problemy z przepałami miną . Oczywiście nie zawsze tak jest jak byśmy chcieli . Pozdrawiam;)
Kraftsman
02-05-2008, 16:54
Co do trybów wyświetlania stwierdziłem, że jest gorzej to zorganizowane niż w D200 czy nawet D70 - i tyle
Zgadzam się. Brak możliwości łatwego wyświetlenia przepałów jest dla mnie jak na razie jedyną istotną przeszkadzajką w korzystaniu z D300.
gmoszkow
02-05-2008, 17:46
motorniczy: no więc mnie ta dyskoteka też wkurza, ale przy niektórych ujęciach (szczególnie przy trudniejszych warunkach oświetleniowych kontrowe ostre światło) chciałbym zobaczyć jak duży obszar jest przepalony.
Ostatnio robiłem trochę fotek w ostrym słońcu (dzięki Bogu, że jest słoneczko) i doświetlałem lapmą z przodu na FP. Ocenianie co jest przepalone a co nie jest na ekraniku jest i tak utrudnione - a w D200 było tak fajnie to zrobione...
Grzegorz
No nie wiem, miałem D200, teraz 300 i nie odczuwam utrudnienia w tym zakresie. Ale możliwe, że to ja jestem jakiś pokręcony...
No nie wiem, miałem D200, teraz 300 i nie odczuwam utrudnienia w tym zakresie. Ale możliwe, że to ja jestem jakiś pokręcony...
Dokładnie funkcja była przydatna ale można sie przyzwyczaić i żyć bez tego.