Zobacz pełną wersję : Tryb P i Tryb S
mark3333
01-05-2008, 21:56
czesc. Proszę o rozjaśnienie...\
Czym się różni tryb P od trybu S... wiadomo że w tr, P aparat sam dobiera odpowiednią wartość przysłony i czasu tak aby ekspozycja była prawidłowa... mogę jednak zmienić (pokrętłem sterowania) wartość przysłony i wtedy aparat dobiera czas otwarcia migawki, pojawia się wówczas P z gwiazdką.. Teza 2 : W trybie S pokrętłem sterowania wybieram wartość przysłony i aparat wybiera odpowiedni czas otwarcia migawki tak aby exp. była prawoidłowa.. Czym się zatem różnii P od S????
Pozdr.
m_a_j_k_e_l
01-05-2008, 21:58
wszystko jest w instrukcji.. propunuje zaczac zabawe z nia a nie aparatem!
o ile ja ma ;) lenistwo staje sie coraz bardziej powszechne :)
m_a_j_k_e_l
01-05-2008, 22:02
Dokladnie:mrgreen: Wszystko na odwrót, oby nikona nie zaczeli robic od tylu.
m_a_j_k_e_l
01-05-2008, 22:07
wybacz Majkel, ale usuwam "cytowanie" instrukcji
wiem, że chciałeś dobrze (pomóc koledze), ale to już jest rozpowszechnianie części instrukcji bez zgody Nikona i sądzę, że jakiś purysta z Nikona mógłby ię potem Ciebie czepiać
/edycja przez Erie
mark3333
01-05-2008, 22:13
Mogę prośić jeszcze o stronę nr 77 i 86???
Dobra, odpowiem na pytanie, ale to bedzie ostatni raz, nie bede sie przyczynial do poglebiania lenistwa wsrod ludzi. Program 'P', czyli automatyka programowa, aparat sam ustawia czas i przyslone, Ty mozesz jedynie zmieniac kombinacje tych dwoch parametrow, ale to i tak nie zmieni wartosci ekspozycji. W trybie 'S', czyli automatyka z preselekcja czasu, Ty ustawiasz czas otwarcia migawki, a puszka ustawia wartosc przyslony, koniec kropka'.' :D
P.S.
ooo... widze, ze m_a_j_k_e_l mnie ubiegl podsuwajac zjecie instrukcji hehehehe... :lol:
mark3333
01-05-2008, 22:14
Zabawni jesteście... i dowcipni do tego
m_a_j_k_e_l
01-05-2008, 22:20
wybacz Majkel, ale usuwam "cytowanie" instrukcji
wiem, że chciałeś dobrze (pomóc koledze), ale to już jest rozpowszechnianie części instrukcji bez zgody Nikona i sądzę, że jakiś purysta z Nikona mógłby ię potem Ciebie czepiać
m_a_j_k_e_l
01-05-2008, 22:23
Zabawne jest kupować aparat i nie czytac instrukcji :twisted: Nie posiadasz takie skoro prosisz o te jeszcze 2 zdjecia? To skąd ten aparat jest.. jestem ciekaw
Ale o co Ci chodzi? Przeciez m_a_j_k_e_l wkleil Ci instrukcje, a ja napisalem jak dzialaja te dwa programy, o co Ci jeszcze chodzi? Mamy Ci to narysowac? Nie mozesz zrozumiec, ze w trybie P aparat(!) ustawia czas i przyslone, a Ty, mozesz jedynie krecac glownym kolkiem nastaw zmieniac ich kombinacje, a w trybie S Ty sam(!) ustawiasz czas, a aparat przyslone i mozesz zaglowac tylko czasem. Ja tego nie potrafie inaczej wytlumaczyc.
mark3333
01-05-2008, 22:31
;) oczywiście że przeczytałem instrukcję... mało tego nawet przeszukałem google. Co nie zmienia faktu że mogę pewnych rzeczy po prostu nie rozumieć.. nieprawdaż.. W miom 1 szym pytaniu oczywiście powstał błąd - chodziło mi o tryb A z preselekcją przysłony... Obracając pokrętłem w Trybie P zmienia mi się na wyświetlaczu właśnie wartość przysłony a wartość czasu jest dobierana automatycznie - podobnie jak w trybie A - i stąd moje pytanie czym różnią się oba tryby. No nic ... oczywiście żę nie masz obowiązku ani odpowiadać ani nic tłumaczyć....i tu sie zgadzam Pozdrawiam
To może kup jakąś dobrą książkę o fotografii bo swider naprawdę baaardzo łopatologicznie to wytłumaczył.
Widzisz @swider, poraz setny wytlumaczone, dobrze wytlumaczone, ale po uszach dostałeś :) A było do szukajki posłać ;)
;) oczywiście że przeczytałem instrukcję... mało tego nawet przeszukałem google. Co nie zmienia faktu że mogę pewnych rzeczy po prostu nie rozumieć.. nieprawdaż.. W miom 1 szym pytaniu oczywiście powstał błąd - chodziło mi o tryb A z preselekcją przysłony... Obracając pokrętłem w Trybie P zmienia mi się na wyświetlaczu właśnie wartość przysłony a wartość czasu jest dobierana automatycznie - podobnie jak w trybie A - i stąd moje pytanie czym różnią się oba tryby. No nic ... oczywiście żę nie masz obowiązku ani odpowiadać ani nic tłumaczyć....i tu sie zgadzam Pozdrawiam
różnica jest taka że jak zrobisz zdjęcie i znowu naciśniesz spust do połowy to w trybie P aparat na nowo dobierze czas i przysłonę, w trybie A przysłona jest taka jak sobie wcześniej ustawiłeś, automatycznie aparat dobierze sobie do niej czas. Taka jest różnica. Jeśli masz np szkło ze światłem 2.8 i chcesz cały czas mieć tą wartość przysłony to nie ma sensu używać P bo raz będziesz miał 2.8, chwilę potem 4 a później np 5,6. To że w P możesz to skorygować nie zmienia faktu że najpierw aparat sam ci podpowiada wartości obu tych parametrów
To może kup jakąś dobrą książkę o fotografii bo swider naprawdę baaardzo łopatologicznie to wytłumaczył.
Widzisz @swider, poraz setny wytlumaczone, dobrze wytlumaczone, ale po uszach dostałeś :) A było do szukajki posłać ;)
Dzieki chlopaki za wsparcie! :) Jest takie przyslowie, "Tego konia co ciagnie, to jeszcze go batem"
różnica jest taka że jak zrobisz zdjęcie i znowu naciśniesz spust do połowy to w trybie P aparat na nowo dobierze czas i przysłonę, w trybie A przysłona jest taka jak sobie wcześniej ustawiłeś, automatycznie aparat dobierze sobie do niej czas. Taka jest różnica. Jeśli masz np szkło ze światłem 2.8 i chcesz cały czas mieć tą wartość przysłony to nie ma sensu używać P bo raz będziesz miał 2.8, chwilę potem 4 a później np 5,6. To że w P możesz to skorygować nie zmienia faktu że najpierw aparat sam ci podpowiada wartości obu tych parametrów
No mysle, ze to juz jest wytlumaczone naprawde obrazowo i przystepnie. Jak tak nie umiem :)
mark3333
01-05-2008, 22:50
dzięki dla KJO, a Wy się dalej wspierajcie nawzajem
Zbigniew
01-05-2008, 23:03
mark3333, wystarczy. Zachowaj proszę umiar na przyszłość i szacunek do innych forumowiczów.
Ten wątek zamykam.