Zobacz pełną wersję : ViewNX maksymalnie obciąża procesor
Nie wiem co jest grane, ale ViewNX obciąża maksymalnie procesor, nawet zaraz po uruchomieniu go, gdy nic robię.
Co może być przyczyną?
Przy CaptureNX nie ma tego problemu.
Czyżby nikt nie miał tego problemu?
Zainstalowałem go ostatnio, tak prawdę mówiąc, nie wiem po co. Ale działa normalnie, nie spowalnia innych programów i generalnie wszystko jest ok.
cypherdid
03-05-2008, 21:57
co masz za kompa?? jeśli procek 1,4GHz i 1024RAMu to może mulić kompa...
wpisz w "uruchom" - msconfig i zobacz czy nie za dużo procesów Ci się otwiera przy starcie
jeśli procek 1,4GHz i 1024RAMu to może mulić kompa...
Nie. Miałem zainstalowanego View NX na AMD 1800 XP (1533 MHz) i na 1 GB RAM i nie mulił.
Zresztą chodzi o to (jeśli dobrze rozumiem), że po odpaleniu NX zjada wszystkie zasoby procesora (100%), czy tak?
Zadam retoryczne pytanie pomocnicze:
Wigi, Po co Ci ten View NX? NEFy na szybko obejrzysz w czymkolwiek - Picasa, Faststone, PS.
Odinstaluj, wyczyść rejestr (Nikonowskie oprogramowanie zostawia dużo szajsu), spróbuj jeszcze raz.
P.
co masz za kompa?? jeśli procek 1,4GHz i 1024RAMu to może mulić kompa...
wpisz w "uruchom" - msconfig i zobacz czy nie za dużo procesów Ci się otwiera przy starcie
Przecież napisałem w pierwszym poście, że z CaptureNX nie mam tego problemu, a jest o wiele bardziej wymagający.
Problem jest z ViewNX. Mam procek 2GHz i 2 GB RAMu.
Zresztą chodzi o to (jeśli dobrze rozumiem), że po odpaleniu NX zjada wszystkie zasoby procesora (100%), czy tak?
Dokładnie tak, po uruchomieniu ViewNX jest zajęte 100% zasobów procesora.
Zadam retoryczne pytanie pomocnicze:
Wigi, Po co Ci ten View NX? NEFy na szybko obejrzysz w czymkolwiek - Picasa, Faststone, PS.
Ale ViewNX pozwala zmienić balans bieli, ekspozycję i profil kolorów...
Ale ViewNX pozwala zmienić balans bieli, ekspozycję i profil kolorów...
A Capture NX nie pozwala?
Ale OK - masz potrzebę na View NX.
Jak już powiedziałem - nie miałem z nim żadnych problemów z obciążeniem procesora itp.
Zerknąłem na stronę Nikona, ale tam nic nie ma o konfliktach pomiędzy różnymi programami Nikona, więc tylko mogę zasugerować odinstalowanie, przeczyszczenie rejestru (co pewnie będzie trudne, bo masz też zainstalowany Capture NX) i zainstalowanie wszystkiego od nowa.
P.