Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : ViewNX maksymalnie obciąża procesor

wigi
01-05-2008, 19:39
Nie wiem co jest grane, ale ViewNX obciąża maksymalnie procesor, nawet zaraz po uruchomieniu go, gdy nic robię.
Co może być przyczyną?
Przy CaptureNX nie ma tego problemu.

wigi
03-05-2008, 16:08
Czyżby nikt nie miał tego problemu?

T&T
03-05-2008, 20:57
Zainstalowałem go ostatnio, tak prawdę mówiąc, nie wiem po co. Ale działa normalnie, nie spowalnia innych programów i generalnie wszystko jest ok.

cypherdid
03-05-2008, 21:57
co masz za kompa?? jeśli procek 1,4GHz i 1024RAMu to może mulić kompa...
wpisz w "uruchom" - msconfig i zobacz czy nie za dużo procesów Ci się otwiera przy starcie

PaSkal
04-05-2008, 10:51
jeśli procek 1,4GHz i 1024RAMu to może mulić kompa...

Nie. Miałem zainstalowanego View NX na AMD 1800 XP (1533 MHz) i na 1 GB RAM i nie mulił.

Zresztą chodzi o to (jeśli dobrze rozumiem), że po odpaleniu NX zjada wszystkie zasoby procesora (100%), czy tak?

Zadam retoryczne pytanie pomocnicze:
Wigi, Po co Ci ten View NX? NEFy na szybko obejrzysz w czymkolwiek - Picasa, Faststone, PS.

Odinstaluj, wyczyść rejestr (Nikonowskie oprogramowanie zostawia dużo szajsu), spróbuj jeszcze raz.

P.

wigi
04-05-2008, 23:12
co masz za kompa?? jeśli procek 1,4GHz i 1024RAMu to może mulić kompa...
wpisz w "uruchom" - msconfig i zobacz czy nie za dużo procesów Ci się otwiera przy starcie
Przecież napisałem w pierwszym poście, że z CaptureNX nie mam tego problemu, a jest o wiele bardziej wymagający.
Problem jest z ViewNX. Mam procek 2GHz i 2 GB RAMu.

Zresztą chodzi o to (jeśli dobrze rozumiem), że po odpaleniu NX zjada wszystkie zasoby procesora (100%), czy tak?

Dokładnie tak, po uruchomieniu ViewNX jest zajęte 100% zasobów procesora.

Zadam retoryczne pytanie pomocnicze:
Wigi, Po co Ci ten View NX? NEFy na szybko obejrzysz w czymkolwiek - Picasa, Faststone, PS.

Ale ViewNX pozwala zmienić balans bieli, ekspozycję i profil kolorów...

PaSkal
05-05-2008, 11:59
Ale ViewNX pozwala zmienić balans bieli, ekspozycję i profil kolorów...

A Capture NX nie pozwala?

Ale OK - masz potrzebę na View NX.

Jak już powiedziałem - nie miałem z nim żadnych problemów z obciążeniem procesora itp.
Zerknąłem na stronę Nikona, ale tam nic nie ma o konfliktach pomiędzy różnymi programami Nikona, więc tylko mogę zasugerować odinstalowanie, przeczyszczenie rejestru (co pewnie będzie trudne, bo masz też zainstalowany Capture NX) i zainstalowanie wszystkiego od nowa.

P.