PDA

Zobacz pełną wersję : Wsadowo RAW do jpg w CS3

flakon
01-05-2008, 10:57
Witam - od dawna używałem zadań w ps ale na jpg-teraz robiąc w raw mam problem z wsadowym przerabianiem do jpg-proszę o info jak najlepiej zrobić to CS3-pozdrawiam

stig
01-05-2008, 11:02
Uzyj Bridge'a i skryptu Dr. Brown's 1-2-3 Process (http://www.russellbrown.com/tips_tech.html).
Bardzo wygodne rozwiazanie. W Bridge'u zaznaczasz wybrane fotki, z menu wybierasz zainstalowany wczesniej skrypt, w jego okienku zaznaczasz, ze finalnie chcesz JPGi w okreslonej rozdzielczosci. Do tego wybierasz, czy np. przed zapisem chcesz miec wykonana jeszcze jakas akcje na nich, i to wszystko.

flakon
01-05-2008, 12:02
Uzyj Bridge'a i skryptu Dr. Brown's 1-2-3 Process (http://www.russellbrown.com/tips_tech.html).
Bardzo wygodne rozwiazanie. W Bridge'u zaznaczasz wybrane fotki, z menu wybierasz zainstalowany wczesniej skrypt, w jego okienku zaznaczasz, ze finalnie chcesz JPGi w okreslonej rozdzielczosci. Do tego wybierasz, czy np. przed zapisem chcesz miec wykonana jeszcze jakas akcje na nich, i to wszystko.

Wielkie dzięki za tak szybką i pomocną odpowiedz-masz u mnie piwo :)
pozdrawiam

flakon
03-05-2008, 16:34
Witam.
Wszystko działa super tylko jeszcze mam małe pytanko czy ktoś z Was szanowni napisze mi -
1. jak np. dla kilku lub kilkudziesięciu RAW w CS3 przydzielić taką samą wartość np. WB ,Brightness itd-dodam ze RAW-y otwieram z Adobe Bridge.

2. Domyślnie otwierajac RAW (CS3) suwak Brightness jest na wartości (+50 ) -można jakoś to zmienić żeby było np. (0)

ps. chyba dobrze rozumiem -Brightness lepiej jak bedzie na 0 a od ew. rozjaśniania zdjęcia mam przecież expozycje

Z góry dziękuje za odpowiedź - pozdrawiam

stig
03-05-2008, 16:58
1. jak np. dla kilku lub kilkudziesięciu RAW w CS3 przydzielić taką samą wartość np. WB ,Brightness itd-dodam ze RAW-y otwieram z Adobe Bridge. No to zaznacz kilka/nascie/dziesiat i wybierz "Open in CameraRAW". Wtedy wszystkie beda wlasnie w CR, a tam robisz podobnie: zaznaczasz ile chcesz i korygujac np. WB, ta korekta wprowadza sie na wszystkich zaznaczonych zdjeciach.

2. Domyślnie otwierajac RAW (CS3) suwak Brightness jest na wartości (+50 ) -można jakoś to zmienić żeby było np. (0)
ps. chyba dobrze rozumiem -Brightness lepiej jak bedzie na 0 a od ew. rozjaśniania zdjęcia mam przecież expozycjeTo jest wartosc domyslna. Nie patrz na to +50 -- zreszta widac, ze dla prawidlowo naswietlonych zdjec, te +50 to bylaby przesada i na takim ustawieniu w CR mialbys przeswietlenie. A tak przeciez nie jest.

Czornyj
03-05-2008, 17:17
ACR pracuje na danych liniowych, więc te +50 to wartość delinearyzująca, odpowiednik suwaka gamma ustawionego na wartość ok. 2 w PS. Ustawiając toto na 0 otrzymujemy nienaturalne, liniowe odwzorowanie gradacji szarości, wartość +50 odpowiada mniej więcej naszej percepcji.

flakon
03-05-2008, 18:26
No to zaznacz kilka/nascie/dziesiat i wybierz "Open in CameraRAW". Wtedy wszystkie beda wlasnie w CR, a tam robisz podobnie: zaznaczasz ile chcesz i korygujac np. WB, ta korekta wprowadza sie na wszystkich zaznaczonych zdjeciach.

ależ jakie to proste było-sory za takie pytanie:)

To jest wartosc domyslna. Nie patrz na to +50 -- zreszta widac, ze dla prawidlowo naswietlonych zdjec, te +50 to bylaby przesada i na takim ustawieniu w CR mialbys przeswietlenie. A tak przeciez nie jest.

No właśnie widzę jest ona domyślna przy otwarciu RAW -i ok zdjęcie wygląda tak jak w body-czyli poprawianie naświetlone.....ale gdzieś na forum czytałem, ze wartość Brightness powinna być (0) -a korekcja jeśli chodzi o jasność tylko w expozycji- czyli biorąc RAW na początku Brightness daje na 0 ((zdjecie -wiadomo przyciemnie sie) następnie expozycja na +...........czy dobrze sie za to biore?

.. przy takim dzałaniu jest tak jak pisze Czornyj

stig
03-05-2008, 20:14
.. przy takim dzałaniu jest tak jak pisze CzornyjNo to juz wiesz, ze nie jest dobrze. :)
A gdzie to czytales, ze Brightness trzeba na "0" ustawic? Na pewno na tym forum? ;)

flakon
03-05-2008, 20:41
No to juz wiesz, ze nie jest dobrze. :)
A gdzie to czytales, ze Brightness trzeba na "0" ustawic? Na pewno na tym forum? ;)

ok ok rozumiem, ze te wartości winny zostać jakie są :) -musze jeszcze duzo popraktykować-teraz dopiero doceniam RAW.

ale jak .....żonę kocham :) ..naszukałem sie i gdzieś to wyczytałem ... jak znajdę dam linka-jeszcze raz wielkie dzięki za odpowiedzi-serdecznie pozdrawiam