Zobacz pełną wersję : Wsadowo RAW do jpg w CS3
Witam - od dawna używałem zadań w ps ale na jpg-teraz robiąc w raw mam problem z wsadowym przerabianiem do jpg-proszę o info jak najlepiej zrobić to CS3-pozdrawiam
Uzyj Bridge'a i skryptu Dr. Brown's 1-2-3 Process (http://www.russellbrown.com/tips_tech.html).
Bardzo wygodne rozwiazanie. W Bridge'u zaznaczasz wybrane fotki, z menu wybierasz zainstalowany wczesniej skrypt, w jego okienku zaznaczasz, ze finalnie chcesz JPGi w okreslonej rozdzielczosci. Do tego wybierasz, czy np. przed zapisem chcesz miec wykonana jeszcze jakas akcje na nich, i to wszystko.
Uzyj Bridge'a i skryptu Dr. Brown's 1-2-3 Process (http://www.russellbrown.com/tips_tech.html).
Bardzo wygodne rozwiazanie. W Bridge'u zaznaczasz wybrane fotki, z menu wybierasz zainstalowany wczesniej skrypt, w jego okienku zaznaczasz, ze finalnie chcesz JPGi w okreslonej rozdzielczosci. Do tego wybierasz, czy np. przed zapisem chcesz miec wykonana jeszcze jakas akcje na nich, i to wszystko.
Wielkie dzięki za tak szybką i pomocną odpowiedz-masz u mnie piwo :)
pozdrawiam
Witam.
Wszystko działa super tylko jeszcze mam małe pytanko czy ktoś z Was szanowni napisze mi -
1. jak np. dla kilku lub kilkudziesięciu RAW w CS3 przydzielić taką samą wartość np. WB ,Brightness itd-dodam ze RAW-y otwieram z Adobe Bridge.
2. Domyślnie otwierajac RAW (CS3) suwak Brightness jest na wartości (+50 ) -można jakoś to zmienić żeby było np. (0)
ps. chyba dobrze rozumiem -Brightness lepiej jak bedzie na 0 a od ew. rozjaśniania zdjęcia mam przecież expozycje
Z góry dziękuje za odpowiedź - pozdrawiam
1. jak np. dla kilku lub kilkudziesięciu RAW w CS3 przydzielić taką samą wartość np. WB ,Brightness itd-dodam ze RAW-y otwieram z Adobe Bridge. No to zaznacz kilka/nascie/dziesiat i wybierz "Open in CameraRAW". Wtedy wszystkie beda wlasnie w CR, a tam robisz podobnie: zaznaczasz ile chcesz i korygujac np. WB, ta korekta wprowadza sie na wszystkich zaznaczonych zdjeciach.
2. Domyślnie otwierajac RAW (CS3) suwak Brightness jest na wartości (+50 ) -można jakoś to zmienić żeby było np. (0)
ps. chyba dobrze rozumiem -Brightness lepiej jak bedzie na 0 a od ew. rozjaśniania zdjęcia mam przecież expozycjeTo jest wartosc domyslna. Nie patrz na to +50 -- zreszta widac, ze dla prawidlowo naswietlonych zdjec, te +50 to bylaby przesada i na takim ustawieniu w CR mialbys przeswietlenie. A tak przeciez nie jest.
ACR pracuje na danych liniowych, więc te +50 to wartość delinearyzująca, odpowiednik suwaka gamma ustawionego na wartość ok. 2 w PS. Ustawiając toto na 0 otrzymujemy nienaturalne, liniowe odwzorowanie gradacji szarości, wartość +50 odpowiada mniej więcej naszej percepcji.
No to zaznacz kilka/nascie/dziesiat i wybierz "Open in CameraRAW". Wtedy wszystkie beda wlasnie w CR, a tam robisz podobnie: zaznaczasz ile chcesz i korygujac np. WB, ta korekta wprowadza sie na wszystkich zaznaczonych zdjeciach.
ależ jakie to proste było-sory za takie pytanie:)
To jest wartosc domyslna. Nie patrz na to +50 -- zreszta widac, ze dla prawidlowo naswietlonych zdjec, te +50 to bylaby przesada i na takim ustawieniu w CR mialbys przeswietlenie. A tak przeciez nie jest.
No właśnie widzę jest ona domyślna przy otwarciu RAW -i ok zdjęcie wygląda tak jak w body-czyli poprawianie naświetlone.....ale gdzieś na forum czytałem, ze wartość Brightness powinna być (0) -a korekcja jeśli chodzi o jasność tylko w expozycji- czyli biorąc RAW na początku Brightness daje na 0 ((zdjecie -wiadomo przyciemnie sie) następnie expozycja na +...........czy dobrze sie za to biore?
.. przy takim dzałaniu jest tak jak pisze Czornyj
.. przy takim dzałaniu jest tak jak pisze CzornyjNo to juz wiesz, ze nie jest dobrze. :)
A gdzie to czytales, ze Brightness trzeba na "0" ustawic? Na pewno na tym forum? ;)
No to juz wiesz, ze nie jest dobrze. :)
A gdzie to czytales, ze Brightness trzeba na "0" ustawic? Na pewno na tym forum? ;)
ok ok rozumiem, ze te wartości winny zostać jakie są :) -musze jeszcze duzo popraktykować-teraz dopiero doceniam RAW.
ale jak .....żonę kocham :) ..naszukałem sie i gdzieś to wyczytałem ... jak znajdę dam linka-jeszcze raz wielkie dzięki za odpowiedzi-serdecznie pozdrawiam