PDA

Zobacz pełną wersję : D60 i co dalej? obiektyw i akcesoria ...

Foley
30-04-2008, 13:16
witam
w najbliższym czasie planuje wystartowac z tematem filmowania imprez/uroczystości okolicznościowych, czyli bieganie z kamerą i aparatem po restauracjach, remizach itp. filmując panny z welonem i kolesi przyduszonych krawatem :]

dysponuje ograniczonymi środkami finansowymi zatem wolałem większosc kasy wpakowac w sprzet video, co nie zmienia faktu ze dobre zdjecia również są mile widziane :P
dyspnuje aparatem Nikon D60, moze to nie wyżyny fotografowania, ale myśle, ze spokojnie 'wydoli'. oczywiscie licze sie z zakupem stosownego obiektywu i lampy. kit to stanowczo za mało, myślałem o Nikkor AF-S DX 18-200mm /3,5-5,6 IF-ED VR. zoom moze sie przydac, chociaz nie mam pewnosci czy jest mi potrzebne az taki zblizenie,a moze powinienem zwrócić na inny parametr wieksza uwage. zastanawia mnie rowniez kwestia światła, z którym bywa róznie na takich imprezach. jesli chodzi o lampe to rozwazam SB-600 lub SB-800. róznica w cenie znaczna lecz w klasie sprzetu równiez, jednak z tego co wiem D60 nie wykorzystuje wszystkich funkcji SB-800 wiec nie wiem czy jest sens wykładac tyle kasy za cos czym nie bede mógł sie 'pobawić' :P

bardzo prosze o pomoc zarówno znawców/użytkowników owego sprzętu jak i osoby które miały kontakt z tego typu działalnością. wszelkie wskazówki odnośnie niezbędnego sprzetu (np. filtry przesłony, dodatkowe oświetlenie, ilośc dodatkowych akumulatorów do lampy czy aparatu) które moga mi sie przydac, są bardzo cenne. z góry dzięki

wlasiukk
30-04-2008, 13:27
Skoncentruj się na świetle obiektywu - bo jak sam zauważyłeś z oświetleniem może być różnie
Polecam nowego Tamrona 17-50 2.8 z silniczkiem lub którąś z sigm HSM (17-70 2.8-4 lub 17-50 2.8)

luzaczek82
30-04-2008, 15:17
Zgadzam się z kolegą wyżej że lepiej kupic coś z jasnym swiatłem:-) A co do lampy jak masz kase to lepiej SB800 mocniejsza jest i w kąplecie dyfuzor filtry!a puche kiedys może zmienisz i wtedy wszystkie opcje będa dostępne:-)

Nikopol
30-04-2008, 16:30
Ja chciałbym zwrócić Twoją uwagę na fakt, że do body d60 musisz kupić obiektyw z silnikiem czyli obiektyw droższy od takiej samej wersji bez silnika. Myślę, że naprawdę warto zastanowić się, albo nawet nie ma się co zastanawiać tylko wziąć nikona d80 http://www.allegro.pl/item355068596_foto_cyfra_nikon_d80_body_nowy_gwara ncja_sklep_fv.html <- sklep w którym kupował mój kumpel, pół roku temu cieszył się jak dziecko z ceny 2600, dziś cena jest jak sam widzisz.

Co do korpusu - nie chodzi o to, że jest jakoś niebywale lepszy (choć wziąwszy do ręki i przyłożywszy do oka różnica w wykonaniu jest bardzo wyraźna!) - po prostu jest minimalnie droższy od d60 a posiada silnik w korpusie, który w przypadku obiektywów niekoniecznie będzie "minimalnie" droższy od wersji szkła bez silnika (choć i tak ceny już nie straszą).
Również polecam Tamrona 17-50 2.8.

Jeśli interesują Cię śluby, to zwróciłbym też Twoją uwagę na canona 40d - po cashbacku kosztuje około 2600 - jeśli to nie jest zbyt duża różnica w cenie to warto go rozważyć, ze względu na mniej szumiące wysokie iso - co ma znaczenie w takich a nie innych zastosowaniach.

Jeśli jednak naprawdę masz okrojony budżet - to bezwzględnie weź tańsze body i lepsze szkło.
Zoomy o szerokim zakresie ogniskowania są z zasady dość ciemne, bardziej nadają się na "spacer" czy na wycieczkę (owszem, też zrobisz z tym zdjęcia - ale "ale").

Reasumując osobiście wziąłbym d80 + T 17-50 2.8 i sb-800

Pozdrawiam i sukcesów życzę!

R.i.P.
30-04-2008, 18:07
18-200 to idealny spacerzoom ale kupować go głównie z myślą wykorzystywania na ślubie? raczej przychylam się do w/w wypowiedzi

thor88
30-04-2008, 18:17
Ja chciałbym zwrócić Twoją uwagę na fakt, że do body d60 musisz kupić obiektyw z silnikiem czyli obiektyw droższy od takiej samej wersji bez silnika.

toż to czysta hipokryzja??? Jakie droższe szkła??? tamron po prostu wbudował silnik i sprzedaje po tej samej cenie, to samo z sigmą!!!

Poza tym czytajmy ze zrozumieniem. Kolega napisał, że już ma d60 więc po co mu udawadniać, że d80 jest lepszy, może jest a może nie!!

Uważam, że d60 to świetny sprzęt dla świadomego fotografa i można nim zrobić fotki bajeczne. Przecież będzie z nim działać sb800, tamron 17-50, nikkor 70-200VR, reszta to gestia i oko fotografa.

Najważniejsze to jasne szkła. Na początek polecam tamrona 17-50 f/2.8 i świetną Sigmę 30 f/1.4. Do tego Nikkora 80-200 af-s lub 70-200VR i będzie super zestaw!!!

Zbigniew
30-04-2008, 21:23
bardzo prosze o pomoc zarówno znawców/użytkowników owego sprzętu jak i osoby które miały kontakt z tego typu działalnością. wszelkie wskazówki odnośnie niezbędnego sprzetu (np. filtry przesłony, dodatkowe oświetlenie, ilośc dodatkowych akumulatorów do lampy czy aparatu) które moga mi sie przydac, są bardzo cenne. z góry dzięki

A powiedz jedno - tylko się nie obraź, bo piszę w dobrej wierze - umiesz jakoś zdjęcia robić ? Czy wiesz, że same nie wyjdą z aparatu takie fotki jak pokazuje na tym forum Adam Trzcionka czy inni ? Oprócz umiejętności, umiejętności, umiejętności, trzeba jeszcze w miarę sensownych narzędzi. Aparat + szkło o jasności powiedzmy f/2.8 to minimum. Ponieważ, jak słusznie zauważyłeś, różnie jest ze światłem - nieraz przydałoby się jaśniejsze. Pomijam już lampę, bo ona też się przyda. Niemniej pytanie "jaki sprzęt kupić, pomóżcie" wywołuje u mnie pewien niepokój, że nie do końca wiesz jak go wykorzystać.

fumio
30-04-2008, 22:18
Zbigniew chyba zgasiłeś gościa. Ale powiem Ci, że to prawda co piszesz (niestety) ;-)
Fotki się same nie robią.

Pozdrawiam, Grzegorz.

Zbigniew
30-04-2008, 22:22
Ale napisałem to naprawdę z dobrej woli. Wg mnie pisanie "jaki sprzęt wybrać aby dobrze robić eventy" jest pewnym nieporozumieniem i warto od ręki takie rzeczy prostować. Osoba, która bierze się za poważniejszą robotę, powinna mieć już jakiś warsztat, nie mówiąc a podstawowym rozeznaniu w sprzęcie. Zapytać można - np. czy dany obiektyw będzie dobry pod względem bokehu albo jak zbalansować światło zastane i błyskowe. Niemniej hasło "dajcie mi radę co do sprzętu - od obiektywu po pasek do aparatu" sugerować może, że za robotę bierze się ktoś, kto się na tym zupełnie nie zna. Oczywiście nie jest to zabronione, ale szkoda, aby przyszli klienci nie chcieli potem zapłacić za zdjęcia.

szymony
01-05-2008, 01:25
Umiejętności, umiejętnościami, ale w tym przypadku potrzeba jeszcze cyrkowej ekwilibrystyki, bo obsłużyć jednocześnie DSRa i kamerę.

kronos28
01-05-2008, 07:58
są tacy uniwersalni żołnierze - kiedyś ktoś dawał fote na forum z takim wojownikiem foto-wideo-all-inkluded ;)

Tomson
01-05-2008, 14:09
myślałem o Nikkor AF-S DX 18-200mm /3,5-5,6 IF-ED VR. zoom moze sie przydac, chociaz nie mam pewnosci czy jest mi potrzebne az taki zbliżenie,a moze powinienem zwrócić na inny parametr wieksza uwage.

Mam ten obiektyw. Bardzo wygodny na wakacjach, szczególnie nad Morzem Środziemnym, gdzie kombinacja ISO 100, f/8, 1/100 i polar jest osiągalna. Jeżeli w pomieszczeniu każesz wszystkim zastygnąć w bezruchu, to przy 1/10 też zrobisz nim zdjęcia. Ale na poważnie: lampy na eventach niewiele Ci pomogą (taki szczegół jak ciemny albo kolorowy sufit, to z oświetlaniem jedną lampą masz kłopot, nieważne, czy to to będzie DB-400, 600 czy 800 - masz problem.
Zoom ze światłem 2.8 wydaje się niezbędny. Inaczej jesteś skazany na ekwilibrystykę ze stałkami (wg mnie optymalny budżetowy zestaw to Sigma 30/1.4, N50/1.8, N85/1.8). Ale ze stałkami nikona masz problem - poza dwoma wyjątkami wszystkie poniżej 200 mm są na śrubokręt. Nie wiem, czy masz wystarczającą wprawę, aby ostrzyć ręcznie (na kropkę) używając raczej ciemnego wizjera D60 (nie widziałem, wygląda na podobny do D40).
Moim skromnym zdaniem, fotografując eventy w zamkniętych pomieszczeniach, nie będzie Ci brakowało:
-200 mm ogniskowej
-megarozdzielczości obiektywu
-pikseli na matrycy
-jasnego wizjera
-systemu czyszczenia matrycy
-szybkostrzelności aparatu
-pyłoszczelnej obudowy
Będzie Ci brakowało jednej rzeczy: światła.
Ciemny zoom to zły wybór, niezależnie, czy będzie to N18-55, N18-200VR czy inny ze światłem 5.6 na długim końcu.
Pamiętaj o takich drobnych rzeczach, jak zapasowe akumulatorki i karty. O zapasowym korpusie nie wspomnę.
Poza tym, jak rozumiem, za pomocą sprzętu foto zamierzasz prowadzić działalność biznesową. Generalnie jest tak, że żeby wyjąć, trzeba włożyć. Na zakładce Dx założyłem podobny wątek. Ja jednak zakładam, że inwestycja w sprzęt ma zwrócić sie po roku. Przedtem, biorąc pod uwagę wydatki na sprzęt, będę na minusie. Czy Ty zakładasz, że Twój projekt biznesowy zacznie generować zyski po miesiacu?

Foley
30-05-2008, 19:57
dzięki wielkie za wszelkie uwagi, za kubły z zimną wodą również :]

ostatecznie wylądowałem na planecie Nikon D300 z chyba najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem w postaci Nikkor 18-200mm VR i oświetleniem SB-800 ... czuję sie gotowy na wszystko :]

biegam po parafii z graciarnią w czasie wesel i tłumacze sie, że jestem z rodziny. ćwiczę skill

JED
30-05-2008, 23:39
ostatecznie wylądowałem na planecie Nikon D300 z chyba najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem w postaci Nikkor 18-200mm VR i oświetleniem SB-800 ... czuję sie gotowy na wszystko :]l
A nie masz wrazenia, ze NIE POSLUCHALES bardziej doswiadczonych kolegow?
Bo ja, bedac nawet nie poczatkujacym, widze akcje z cyklu: "odmroze sobie uszy"...
Ja sie zakochalem w 18-200VR z racji porecznosci, ale czytajac to forum, zaczynam sie jednak zastanawiac...A ja bede sie aparatem bawil TYLKO bawil.

No nic, powodzenia i zadowolenia.

Zbigniew
30-05-2008, 23:42
Z chęcią zobaczę kilka kościelno-weselnych z takiego zestawu.

rastula
31-05-2008, 01:36
dzięki wielkie za wszelkie uwagi, za kubły z zimną wodą również :]

ostatecznie wylądowałem na planecie Nikon D300 z chyba najbardziej uniwersalnym rozwiązaniem w postaci Nikkor 18-200mm VR i oświetleniem SB-800 ... czuję sie gotowy na wszystko :]

biegam po parafii z graciarnią w czasie wesel i tłumacze sie, że jestem z rodziny. ćwiczę skill

uniwersalne = przeciętne pod każdym względem... ten obiektyw , nie twierdzę że zły , robi z lustrzanki taki trochę mniej poręczny kompakt :-)... ale myślę że "na parafii" wywołuje wrażenie posiadania "skilla"

proszę o wybaczenie niewątpliwej złośliwości z mojej strony :) ...

nonnatus
01-06-2008, 02:47
Na początek polecam tamrona 17-50 f/2.8 i świetną Sigmę 30 f/1.4. Do tego Nikkora 80-200 af-s lub 70-200VR i będzie super zestaw!!!

http://www.photozone.de/Reviews/46-nikon--nikkor-aps-c/290-tamron-af-17-50mm-f28-sp-xr-di-ii-ld-aspherical-if-nikon-test-report--review?start=1

no nie wiem, wszyscy się spuszczają nad tym obiektywem, ale to nie wygląda zachęcająco...
dystorsja przy 17 dośc widoczna.raczej dość.
może jakiś semi-profi użytkownik skoryguje ten powyższy niuans?
poprosze, bo sam zastanawiałem się/zastanawiam nad tym szkłem.
pzdr.