Zobacz pełną wersję : Obiektywy na M42
mattromanow
30-04-2008, 10:33
Witam Was.
Przegladam sobie allegro i trafilem na obiektywy z mocowaniem M42... Wczytalem sie troche tu i tam i wiem juz ze do przymocowanie ich do Nikona musze uzyc adaptera...
Szukam szkla do portretow. Zastanawiam sie nad manualem bo tyle mi wystarczy.
Znalalzem kilka ciekawych ofert - cenowych glownie. Tu moge tyle wydac zeby np sprawdzic czy to ma sens.
I teraz pytanie - czy do porteretow potrzebuje szukac adaptera z soczewka? Nie bo przy portrecie nie ostrze w nieskonczonosc? Dobrze sobie mysle? Dokladnie mysle o takim obiektywie
http://www.allegro.pl/item356100423_auto_beroflex_mc_2_8_135_jak_nowy_.h tml
Drugie pytanei czy w takim patencie wskaznik ostrosci bdzie dobrze informowal?
I jeszcze jedno - czy obiektywy mocowane na M42 to dobre zakupy? Chodzi o kwestie finansowe. Ja wiem ze manual to manula ale dlatego tez szukam stalek bo wiem do czego beda mi takie potrzebne. Wiec zakup w jakims stopniu swiadom uzytkowania
JAk pomysl jest idiotyczny to licze na wyrozumialosc :> i rady...
U mnie nauka przez kombinatoryke ;)
Pzdr.
Odpowiem tylko częściowo.
Ja używam z M42 tego co mam w stopce z przejściówką bez soczewki i Ju 135 ostrzy do około 7-10m, natomiast Ju 200 ostrzy do około 17-20m, co w portrecie zupełnie wystarczy. Soczewka pogarsza jakość.
Twój (mój też) D50 daje potwierdzenie ostrości i zasadniczo u mnie się nie myli.
Efekty są naprawdę pozytywne. Oczywiście zestw z M42 do sportu i szybkiej reporterki sie nie nadaje :).
Co do konkretnego słoika (z aukcji) to sie nie wypowiem, nie znam.
mattromanow
30-04-2008, 12:12
Ja szukam jakiegos rozwiazania do typowego portretowania.
Zastanawiam sie caly czas nad 50/1.8 jako portretowe ale wpadlem przegladajac allegro na taka alternatywe jaka opisalem wyzej.
Czyli z Twojej odpowiedzi wynika, ze generalnie to rozwiazanie sprawdzilo by sie?
O reporterce z tym zestawem nie mysle, przewiduje mozliwosci ;)
Jak chcesz szkło do portretu z ogniskową 135mm, to polecam wziąć TIAR 135/2.8, bo to bardzo dobre szkło, a co ważniejsze można je przerobić łatwo i tanio na mocowanie Nikona, tak, że będzie chodził bez żadnych przejściówek i ostrzył na nieskończoność!!! Po prostu ten obiektyw ma wymienny tył obiektywu z M42 na bagnet Nikona. Jest jeszcze kilka ruskich obiektywów tak zbudowanych, było o tym już wiele razy na forum.
Generalnie Beroflex to nie jest jakaś specjalnie poważana firma. i nie będzie to jakiś optyczny ideał.
Ewentualnie Jupiter 135mm/3.5, optycznie to kopia Sonnara, ale też można mu zmienić mocowanie!
Faktycznie racja TAIR ma być, literówka, ale wiadomo o co chodzi...
mattromanow
30-04-2008, 14:34
Kurcze... Dzieki Panowie !
W takim razie musze zaczac polowanie na TAIRa.
Jeszcze raz dzieki.
Co do przerobienia to sobie w takim razie poszukam.
A ten JUPITER o ktorym wspomniales bedzie wymagal adaptera? Czy tez jest mozliwosc przerobienia?
To przerabianie, tak w skrocie, to domowa robota? CZy wymga czegos specjalistycznego?
Dzieki za rady.
Tego jupitera przerabia się dokładnie tak samo. Wystarczy wykręcić takie trzy śrubki po bokach, zdjąć pierścień z gwintem M42, założyć pierścień z bagnetem Nikona i przykręcić trzy śrubki. Masz gotowy manualny obiektyw do Nikona w pełni funkcjonalny, z nieskończonością.
A ten pierścień z bagnetem Nikona to coś takiego jest:
http://www.allegro.pl/item355215748__aj%5D_adapter_tmount_do_nikona_spra wdz_obiektywy.html
Przy okazji jest tam lista obiektywów do których one pasują, choć nie jest ona jeszcze pełna bo nie ma na niej np. MIRa 10A 28/3.5 do którego też taki pierścień pasuje!
mattromanow
30-04-2008, 16:58
jacekmarysienka: super dzieki !!!
Teraz wiem czego i jak szukac :)
Jupiter 135/3.5 plus wymienna dupka albo jezeli zalezy Ci na swietle to Tair 135/2.8. Jezeli chcesz extreeme swiatlo plus jakosc dorwij Telezenitara 135/2.8 plus przejscie bez soczewki- nie ma 00 ale do portretu w sam raz:)
pozdrawiam
anzelm-74
07-05-2008, 21:50
Elo.
Zanim kupisz pierwszy obiektyw na M42 zastanów się czy warto oszczędzać i kupować tańsze szkła.
Tego typu obiektywy potrafią dać niesamowitą frajdę, ponieważ trzeba się trochę nadreptać aby dobrze wykadrować i spiąć się przy ustawianiu ostrości o ile nie korzysta się z dendaliona. Dlatego właśnie radziłbym poszukać czegoś Zeissa lub jakiegoś Takumara - będzie to wydatek około 350 pln (za wyjątkiem Flektogona 20/2.0). Te szkła są niesamowicie ostre oraz pięknie rysują co niewatpliwie zachęci Ciebie do zabawy w M42.
Posiadam teraz 4 szkła na M42 ale pierwszym był Zeiss Pancolar 50/1,8 zakupiony na allegro za 200 pln .
Reasumując za kwotę około 2 tys. kupiłem 4 szkła plus 2 dendaliony plus 2 zwykłe przejściówki i nie zrobiłem tego bynajmniej z oszczędności lecz z powodu niesamowitej jakości tych obiektywów.
Polecam artykuły Mike'a Johnstona na temat jakości starych manualnych szkieł. Dużo informacji oraz sampli znajdziesz na "Forum M42"
Pozdro.
miron19j
08-05-2008, 20:24
Elo.
...o ile nie korzysta się z dendaliona...
a czy ów dendalion to nie jest przypadkiem do aparatu na C :idea: ?
W D50 jest potwierdzenie ostrości ze szkłami manualnymi (zielona kropka).
anzelm-74
08-05-2008, 22:04
a czy ów dendalion to nie jest przypadkiem do aparatu na C :idea: ?
W D50 jest potwierdzenie ostrości ze szkłami manualnymi (zielona kropka).
Tak dokładnie ale na C, N, S, czy inne literki mamy tą samą pasję.
Pozdro.
Co do samego M42 - nalezy pamietac, iz w Nikonach Dxx nie ma pomiaru swiatla.
A ogolnie - ja kocham swojego Jupitera 135/3.5 i pozostanie u mnie na zawsze, MF i brak pomiaru swiatla troszke boli, ale zdjecia z niego sa przepiekne.
Tutaj są fajne szkła: www.allegro.pl/item355527703_ashasi_pentax_1_8_85_1_4_50.html
Co prawda, aukcja zakończona, nie doszło do sprzedaży, więc można do gościa pisać.
miron19j
14-05-2008, 19:16
Tak dokładnie ale na C, N, S, czy inne literki mamy tą samą pasję.
Pozdro.
ale ja osobiście nie mam nic przeciwko ani C ani S. Tylko kolega pytał o szkła manualne a w stopce ma D50 czyli N. I dendalion nie będzie do jego sprzętu pasował.
I tylko dlatego była moja uwaga.
W pentaksie jest jeszcze potwierdzenie ostrości dźwiękiem tak jak przy AF. W Nikonie tego nie moge znaleźć...
Pentax w ogóle pod tym względem jest lepszy, podaje potwierdzenie nastawienia ostrości, pomiar światła i ma stabilizację w body, ze wszystkim co się da przypiąć do body, nawet ze słoikiem po majonezie... :mrgreen: