Zobacz pełną wersję : D70s + 24 f2,8D = problem?
Jacek K.kangur
11-04-2006, 20:12
Do nowego aparatu przykręciłem w/w obiektyw. Podziałał chwilę (kilka zdjęć) i AF zamarł. Po zdjęciu obiektywu stwierdziłem, że pierścień ogniskowej stawia wyraźny opór przy zakresach 0,5 - 0,3m aż do najmniejszego. Obiektyw jest kompatybilny z D70s, obiektyw już po gwarancji ale w bdb. stanie. Zaniosłem obiektyw do "Starszych Panów" (Piotrkowska 85 w Łodzi) i... spytali od razu: przykręcił Pan do cyfry, prawda? Podobno jakieś zębatki często nie wytrzymują ponoć szybszego mechanizmu AF . Sprawdzą co i za ile i jutro dostanę info. Mam jeszcze kilka "normalnych" obiektywów (kompatybilnych - zg. z instrukcją do aparatu) i przyznam szczerze - boję się przykręcić... Miła Pani z Nikona dopuszcza jeszcze możliwość wady aparatu... co myślicie??
Dziwna sprawa , moim zdaniem obiektyw był kupiony jako "używany" w "dobrym stanie" , poprzedni właściciel aby "usunąć" luzy w zużytych zębatkach wpakował duuużo smaru w tryby a smar właśnie wyleciał... Mój stareńki Voigtlander ma spore luzy , ostrzy od 1 metra i jak o tym zapomnę to AF wykonuje piękny "strzał" korpusem obiektywu , ale nic się nie dzieje oprócz ruchu w te i wewte :)
Jacek K.kangur
11-04-2006, 20:36
Obiektyw kupiłem nowy (2 lata temu) i niewiele go używałwem z analogowym body...
[ Dodano: Sro 12 Kwi, 2006 ]
Wszystko gra! Obiektyw wyczyszczony i działa ok. Co do szczegółów to jest ponoć seria tych obiektywów z plastikowym pierścieniem wewnątrz i one mogą nie wytrzymywać. Ten ma metalowy - uff. Mysz - dzięku za wsparcie :-}}
andrzejek
15-04-2006, 18:22
[Kurcze pieczone...Nikon dziadzieje.Ja ostatnio nabylem nowiutkie , ze sklepu obiektywy, m. inn. 24/,2,8 AF D i chcialem sie pozbyc swojego AF 28,2,8 (praktycznie nieuzywany), ale kiedy pokrecilem pierscieniem ostrosci, przyslony to zobaczylem, że różnica jest widoczna, na niekorzysc tych nowych i z mysli sprzedaży zrezygnowalem...może 28/2,8AF i optycznie jest gorszy , ale mechanicznie o wiele lepszy.Pzdr.
Troszke zbocze z tematem. Mam pytanie odnoscie Panow z Piotrkowskiej 85, to jest ogolny serwis foto czy glownie nikona? Naprawia mi zenka i lomo?
Jacek K.kangur
28-10-2006, 21:59
Troszke zbocze z tematem. Mam pytanie odnoscie Panow z Piotrkowskiej 85, to jest ogolny serwis foto czy glownie nikona? Naprawia mi zenka i lomo?
Naprawiają wszystko.
Są uczciwi i znają się na robocie.
Ja ich lubię :-}
już się przestraszyłem bo sam używam od jakiegoś czasu D70 z 24/2.8 ale nie było żadnych problemów.