Zobacz pełną wersję : 14-24 + 24-70 + 70-200 + ?????
Witam.
Na dniach planuję zakup prawie całej nowej szklarni. Wczoraj kupiłem 70-200/2.8VR. To co już mam można zobaczyć w stopce. Do tego dochodzi wczorajszy 70-200 oraz niedługo N14-24/2.8, 24-70/2.8, najprawdopodobniej fiszaj 10.5, oraz jeszcze jakieś stałki.
I tu chciałem się zapytać co moglibyście polecić do uzupełnienie tego zestawu [nie tylko ze stałek].
Dostałem już taką propozycję co do stałek:
85/1,4
135/2 DC
180/2.8
lub
105/2DC
180/2.8
Zestaw będzie wykorzystywany głównie przy fotografii ślubnej czyli oczywiście plenery + kościoły. W co jeszcze ciekawego można by zainwestować?
28/1.4
85/1.4
135/2 DC
Masz 70-200 2.8 wiec to powinno wystarczyć
14-24, 24-70. 70-200 Myślę ze taki zestaw, moje sugestie i to co masz w stopce wystarczą w zupełności :)
Skoro masz 70-200VR, to w zupełności wystarczy Ci zakup 85/1.4 i 135/2DC.
Nikkora 180/2.8 możesz sobie podarować, bo generalnie obrazek z 70-200VR na 180mm będzie co najmnniej taki sam, a światłem się nie różni. Generalnie masz lub będziesz miał świetne zoomy, a jedyne, czego może Ci zabraknąć, to jasności i papierowej GO. :-) :wink:
Więc jeszcze D3...
Pozdrawiam
Ja bym nie inwestował za ostro w stałki, niebawem powinny ukazać się nowe. 28/1.4 to idiotycznie drogie szkło-widmo, którego produkcję zakończono i które nie powala optycznie. Jeśli będziesz miał do tego D3, to spokojnie f/2.8 wystarczy.
Ja bym nie inwestował za ostro w stałki, niebawem powinny ukazać się nowe. 28/1.4 to idiotycznie drogie szkło-widmo, którego produkcję zakończono i które nie powala optycznie. Jeśli będziesz miał do tego D3, to spokojnie f/2.8 wystarczy.
W D3 w najbliższym czasie raczej nie planuję inwestować. Po prostu nie wiem czy jest sens. To nie jest tak że mam nieograniczoną ilość sianka i mogę wydać na co chcę. To ma być inwestycja. Nie wiem czy D3 w porównaniu do D300 jest na tyle rewelacyjny aby płacić 3x więcej za body.
D300 + kilka stałek kosztuje tyle, co D3, a D3 spokojnie daje dobrze ponad 1EV zysku. Do tego na D3 założysz 24-70 i możesz olać cały świat, a przy D300 może być żonglerka. Ale zależy co komu pasuje i jakiego ma stajla.
I tu chciałem się zapytać co moglibyście polecić do uzupełnienie tego zestawu [nie tylko ze stałek].
A w tym wątku polecę 85/1.4 i 200/2 :-D
(200/2 polecam teoiretycznie, bo praktyki z nim nie mam :(
Ja moge również sigme 30/1.4 polecic :). No oczywiście 85/1.4 to podstawa :)
D300 + kilka stałek kosztuje tyle, co D3
D3 kosztuje 15 tyś. D300 5tyś. Więc nie wiem czy kilka stałek kosztuje 10 tyś :) ja mówię tylko o uzupełnieniu zestawu o 2, max 3 stałki. D3 z 14-24, 24-70 i 70-200 wyjdzie mnie [licząc że kupuję w PL, ceny brutto] jakieś 30-35 tyś. D300 z tymi szkłami to 13-15 tyś więc różnica jest.
Poza tym - możesz wytłumaczyć o co chodziło ci z "24-70 podepniesz pod D300 i może być żonglerka"??
D3 kosztuje 15 tyś. D300 5tyś. Więc nie wiem czy kilka stałek kosztuje 10 tyś :) ja mówię tylko o uzupełnieniu zestawu o 2, max 3 stałki. D3 z 14-24, 24-70 i 70-200 wyjdzie mnie [licząc że kupuję w PL, ceny brutto] jakieś 30-35 tyś. D300 z tymi szkłami to 13-15 tyś więc różnica jest.
Poza tym - możesz wytłumaczyć o co chodziło ci z "24-70 podepniesz pod D300 i może być żonglerka"??
Chyba jednak z tymi cenami coś pomyliłeś. Jeśli D3 z obiektywami kupisz za 30-35 tys., to D300 z takimi samymi obiektywami kupisz za 20-25 tys., bo różnica cenowa pomiedzy D3, a D300, to niecałe 10 tys. Warto brać pod uwagę również to, że jak kupisz D3, to być może nie będziesz potrzebował 14-24 (24mm bez cropa odpowiada 16mm z cropem, czyli w stosunku do D300 zysk na ogniskowej minimalny), a to jakieś 5 tys. W ostatecznym rachunku D3 z odpowiednim kompletem obiektywów może być droższy od zestawu z D300 tylko o jakieś 15%. Moim zdaniem warto to przemyśleć, bo różnica wartości użytkowej D3 w stosunku do D300 jest kolosalna.
...
Na D3 24-70 daje zakres standardowy, na D300 może być trochę wąski i możliwe, że trzeba będzie częściej zmieniać szkła. Ale to już zależy od sytuacji, stylu i upodobań.
Mam wrażenie, że pytasz i sam sobie odpowiadasz...:confused:
Pozdrawiam
Mam wrażenie, że pytasz i sam sobie odpowiadasz...:confused:
Pozdrawiam
Po prostu Czornyj wyedytował mi posta odpowiadając na pytanie i nie pokolorował swojej wypowiedzi :P
Po prostu Czornyj wyedytował mi posta odpowiadając na pytanie i nie pokolorował swojej wypowiedzi :P
Strasznie przepraszam - obok przycisku "cytuj" mamy "edytuj" :D Już kilka razy w pijanym widzie odpowiadałem niechcący edytując komuś posta, ale zawsze się na czas orientowałem, tym razem jednak miałeś pecha :lol: Już poprawiłem ;)
Na D3 24-70 daje zakres standardowy, na D300 może być trochę wąski i możliwe, że trzeba będzie częściej zmieniać szkła. Ale to już zależy od sytuacji, stylu i upodobań.
W D3 w najbliższym czasie raczej nie planuję inwestować. Po prostu nie wiem czy jest sens. To nie jest tak że mam nieograniczoną ilość sianka i mogę wydać na co chcę. To ma być inwestycja. Nie wiem czy D3 w porównaniu do D300 jest na tyle rewelacyjny aby płacić 3x więcej za body.
hehe, w moim mniemaniu miedzy dwoma aparatami jest dosc rozsadna przepasc, o ile d300 to aparat bardzo na poziomie, to d3 to poprostu kosiarz umyslow.
200-400/4 Vr ;)
Jakieś sensowne uzasadnienie gdzie może mi się przydać taki zakres podczas pleneru lub focenia w kościele? Jeśli brak uzasadnienia to po co pisać głupoty?
hehe, w moim mniemaniu miedzy dwoma aparatami jest dosc rozsadna przepasc, o ile d300 to aparat bardzo na poziomie, to d3 to poprostu kosiarz umyslow.
Miałeś chociaż raz D3 w rękach? Przepraszam za ton wypowiedzi ale zależy mi na opiniach wziętych z praktyki, nie z recenzji i teorii. Jeżeli używałeś obydwu aparatów to możesz opisać różnice które naprawdę są odczuwalne? I do jakiej fotografii ich używałeś? Dla mnie jest to dość poważny zakup bo wydać naraz kilkadziesiąt tyś. na sprzęt to jednak trochę jest. Nie chciałbym wyrzucać kasy w błoto bo kupno D3 i nie wykorzystanie jego możliwości jest dla mnie wyrzucaniem sieczki w błoto.
Ja nie jestem amatorem-hobbysta który ma za dużo kasy i chce sobie kupić mega wypasiony sprzęt aby wyglądać profi. Ten sprzęt musi siebie odrobić i zarobić co najmniej drugie tyle, najlepiej we w miarę krótkim czasie :)
Przepraszam, nie wiedziałem, że kolega tak grobowo poważny.
W co jeszcze ciekawego można by zainwestować?
Ja nie jestem amatorem-hobbysta który ma za dużo kasy i chce sobie kupić mega wypasiony sprzęt aby wyglądać profi. Ten sprzęt musi siebie odrobić i zarobić co najmniej drugie tyle, najlepiej we w miarę krótkim czasie :)
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
boberskiwro
01-05-2008, 20:20
Jakieś sensowne uzasadnienie gdzie może mi się przydać taki zakres podczas pleneru lub focenia w kościele? Jeśli brak uzasadnienia to po co pisać głupoty?
Miałeś chociaż raz D3 w rękach? Przepraszam za ton wypowiedzi ale zależy mi na opiniach wziętych z praktyki, nie z recenzji i teorii. Jeżeli używałeś obydwu aparatów to możesz opisać różnice które naprawdę są odczuwalne? I do jakiej fotografii ich używałeś? Dla mnie jest to dość poważny zakup bo wydać naraz kilkadziesiąt tyś. na sprzęt to jednak trochę jest. Nie chciałbym wyrzucać kasy w błoto bo kupno D3 i nie wykorzystanie jego możliwości jest dla mnie wyrzucaniem sieczki w błoto.
jakbyś sobie chodź trochę trudu zadał i zobaczył profil Konrada to byś sie głupio nie pytał......
a co do rozterek to trochę śmieszne masz....... dublować zakres czy nie dublować czy d300 będę już robił fajne foty czy nie.......no ale ja jestem taki "amator hobbista" to sie nie znam
:mrgreen::mrgreen::mrgreen:
Niestety taka jest prawda. To że robię zdjęcia sam sobie, D70ska to jedno a skompletowanie zestawu który ma być do pracy to sprawa druga. Jedno to hobby, drugie to zawód.
Dzięki Czornyj.
Rzeczywiście sprawa 14mm po cropie w D300 vs 24mm bez cropa w D3 jest warta uwagi. W ogóle o tym nie myślałem. Wtedy odpadałby mi 14-24, przynajmniej na początek a wystarczyłoby 24-70 i 70-200.
Teraz pytanie:
Robiłem sample, podpinałem obydwa, ale w warunkach że tak powiem "sklepowych" trudno mi ocenić: Czy jest naprawdę duża różnica optyczna i użytkowa między 70-200VR a 80-200? Obydwa mają to samo światło, 70-200 ma VR i niby lepszą optykę, 80-200 jest o połowę tańszy. Po przeglądaniu sampli różnica dla mnie na b.dobrych, skalibrowanych monitorach jest znikoma [przynajmniej z sampli które robiłem w sklepie - może słaby materiał testowy]. Czy naprawdę opłaca się kupować 70-200?
EDIT: Aha - zapomniałem o jeszcze jednej rzeczy - czy jakiś właściciel D3 może mi powiedzieć od ilu mm winietuje? Tzn. przy jakiej ogniskowej na FX widać już nie tylko zaciemnienie rogów ale typową winietę czyli na zdjęciu jest uchwycony kawałek obudowy obiektywu.
..czy jakiś właściciel D3 może mi powiedzieć od ilu mm winietuje? Tzn. przy jakiej ogniskowej na FX widać już nie tylko zaciemnienie rogów ale typową winietę czyli na zdjęciu jest uchwycony kawałek obudowy obiektywu.
Co od ilu mm winietuje? Body nie winietuje. Optyka 14-24, 24-70 i 70-200 jest na FX i kryje cały kadr. Winietowanie to nie fotografia obudowy (osłony przeciwsłonecznej?), a cecha układu optycznego. Zależy od konstrukcji obiektywu, użytej przysłony, od ogniskowej zooma. Popatrz na optyczne.pl na testy. Na DX tez jest winietowanie.
...czy jakiś właściciel D3 może mi powiedzieć od ilu mm winietuje...
Nieprecyzyjne pytanie. Jacek już Ci odpowiedział. Tu masz np strzał na 17mm z D3:
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=671989&postcount=25
Co od ilu mm winietuje? Body nie winietuje. Optyka 14-24, 24-70 i 70-200 jest na FX i kryje cały kadr. Winietowanie to nie fotografia obudowy (osłony przeciwsłonecznej?), a cecha układu optycznego. Zależy od konstrukcji obiektywu, użytej przysłony, od ogniskowej zooma. Popatrz na optyczne.pl na testy. Na DX tez jest winietowanie.
Nie wiem może źle to ująłem. Po prostu po podłączeniu np. fisheye 16mm zenitara pod body które nie ma pełnej klatki [wtedy była to minolta D5D] wychodziły foty bez winiety. Po podpięciu pod analoga minolte tego samego szkła wychodziło foto z mocną winietą.
Nie wiem może źle to ująłem. Po prostu po podłączeniu np. fisheye 16mm zenitara pod body które nie ma pełnej klatki [wtedy była to minolta D5D] wychodziły foty bez winiety. Po podpięciu pod analoga minolte tego samego szkła wychodziło foto z mocną winietą.
Oj. Mały przytyk. Powinieneś trochę zagłębić się w lekturę. Planujesz bardzo poważne zakupy. Dobrze by było abyś mial większą wiedzę - to Ci po prostu pomoże w lepszym operowaniu posiadanym sprzętem. Zwróć uwagę na różnice w pracy obiektywów w zależności od 'wpięcia w' matrycę DX, a FX. MOżesz wpiąć obiektywy pełnoklatkowe lub DXowe w każde body Nikona - ale i efekty będą różne. Poszukaj trochę na forum - jest tu trochę o tym. W każdym bądź razie powstanie winiety jest zależne od zastosowanego body (DX lub FX trzymając się terminologii nikonowskiej), obiektywu oraz zastosowanej wielkości przysłony.
Warto również dodać, że winietowanie w przypadku D3 nie jest dużym problemem - ten aparat ma olbrzymią, świetnie skwantyzowaną DR i najdzikszą nawet winietę można bezproblemowo usunąć programowo.
Oj. Mały przytyk. Powinieneś trochę zagłębić się w lekturę. Planujesz bardzo poważne zakupy. Dobrze by było abyś mial większą wiedzę - to Ci po prostu pomoże w lepszym operowaniu posiadanym sprzętem. Zwróć uwagę na różnice w pracy obiektywów w zależności od 'wpięcia w' matrycę DX, a FX. MOżesz wpiąć obiektywy pełnoklatkowe lub DXowe w każde body Nikona - ale i efekty będą różne. Poszukaj trochę na forum - jest tu trochę o tym. W każdym bądź razie powstanie winiety jest zależne od zastosowanego body (DX lub FX trzymając się terminologii nikonowskiej), obiektywu oraz zastosowanej wielkości przysłony.
Wybacz - mniej interesuje mnie teoria i szczególiki techniczne - bardziej praktyka i efekty uzyskane na zdjęciach. Aparat i posługiwanie się nim w praktyce mam opanowany na poziomie co najmniej dobrym.
Warto również dodać, że winietowanie w przypadku D3 nie jest dużym problemem - ten aparat ma olbrzymią, świetnie skwantyzowaną DR i najdzikszą nawet winietę można bezproblemowo usunąć programowo.
Mógłbyś sprecyzować skrót DR? Bo szukajka mówi tyle że dużo osób o tym wspomina pisząc coś o ISO i D3.
Mógłbyś sprecyzować skrót DR? Bo szukajka mówi tyle że dużo osób o tym wspomina pisząc coś o ISO i D3.
Dynamic Range - zdolność do rejestrowania szczegółów w cieniach i światłach, podawana w EV. Im większa tym lepsza. D3 ma tę lepszą ;)
Innymi słowy - nawet jeśli winieta zeżre Ci rogi kadru, to programowo jesteś w stanie wyciągnąć z nich wszystko w taki sposób, że będzie niewidoczna.
Wybacz - mniej interesuje mnie teoria i szczególiki techniczne - bardziej praktyka i efekty uzyskane na zdjęciach. Aparat i posługiwanie się nim w praktyce mam opanowany na poziomie co najmniej dobrym..
Życzę więc udanych zdjęć - po co w ogóle ta dyskusja? Wszak sprzęt masz opanowany.
Życzę więc udanych zdjęć - po co w ogóle ta dyskusja? Wszak sprzęt masz opanowany.
Po pierwsze to zgryźliwe uwagi zachowaj dla siebie i swoich kolegów z podwórka.
Po drugie to czytaj ze zrozumieniem - co ma opanowanie aparatu w praktyce do pomocy przy dobraniu szkieł? Zadałem pytanie po to aby zasięgnąć opinii innych i może sklecić ciut inną szklarnie niż planowałem, tak jak np. bardzo dobra uwaga Czornyja (zresztą czy Czornyj napisał kiedyś jakąś nie dobrą uwagę?:D) na temat braku cropa w D3 i tego że 24-70 podpięty do D3 zastępuje mi prawie cały zakres 14-24 podpiętego do D300.
@axer: - dzięki za wyjaśnienie :)
EDIT: Jeszcze last thing :P Czy mógłby ktoś przybliżyć pojęcie "papierowa GO"? Chodzi o wielkość GO [papierowa czyli bardzo mała] czy jakiś specyficzny rodzaj?
nikt nie wie o co chodzi z papierową GO?:D A wszyscy tak to chwalą :P
Bez przesady z tym wychwalaniem papierowej GO. Mi jest potrzebny 85/1.4 (na razie odpuszczam 135/2 DC) z uwagi na jasność i dziwne zamiłowanie do focenia bez lampy. Co innego rozmycie tła (czyli rozmiar plamki rozproszenia, w dużej mierze zależne od ogniskowej) od grubości GO- zależnej w dużej mierze od skali odzworowania. Śrubokręt wg mnie słabo przeostrza, przy tej papierowej GO łatwo o błedy w ustawieniu ostrości. Ale możesz miec inne doświadczenia.
Bez przesady z tym wychwalaniem papierowej GO. Mi jest potrzebny 85/1.4 (na razie odpuszczam 135/2 DC) z uwagi na jasność i dziwne zamiłowanie do focenia bez lampy. Co innego rozmycie tła (czyli rozmiar plamki rozproszenia, w dużej mierze zależne od ogniskowej) od grubości GO- zależnej w dużej mierze od skali odzworowania. Śrubokręt wg mnie słabo przeostrza, przy tej papierowej GO łatwo o błedy w ustawieniu ostrości. Ale możesz miec inne doświadczenia.
Toś nam wytłumaczył :D
Papierowa, czyli "gruba" jak papier normalnie. Ale to taka moda teraz, bo czy to taka rewelacja to nie wiem.
ciekawski
08-05-2008, 04:21
Po pierwsze to zgryźliwe uwagi zachowaj dla siebie i swoich kolegów z podwórka.
Po drugie to czytaj ze zrozumieniem - co ma opanowanie aparatu w praktyce do pomocy przy dobraniu szkieł? Zadałem pytanie po to aby zasięgnąć opinii innych i może sklecić ciut inną szklarnie niż planowałem, tak jak np. bardzo dobra uwaga Czornyja (zresztą czy Czornyj napisał kiedyś jakąś nie dobrą uwagę?:D) na temat braku cropa w D3 i tego że 24-70 podpięty do D3 zastępuje mi prawie cały zakres 14-24 podpiętego do D300.
@axer: - dzięki za wyjaśnienie :)
EDIT: Jeszcze last thing :P Czy mógłby ktoś przybliżyć pojęcie "papierowa GO"? Chodzi o wielkość GO [papierowa czyli bardzo mała] czy jakiś specyficzny rodzaj?
Kup sobie na poczatek pare ksiazek o fotografii chloptasiu, rozumiem ze chciales przyszpanowac jaki to z ciebie kozak i ile to "sieczki" /jak piszesz / posiadasz , ale pomyliles Fora.
Kup sobie na poczatek pare ksiazek o fotografii chloptasiu, rozumiem ze chciales przyszpanowac jaki to z ciebie kozak
skąd ten ton? Nikt się ciebie nie czepiał, a ty taki tekst. Jestes tu nowy i tylko dlatego nie dostaniesz napomnienia. Ale w razie recydywy, niestety...
Kup sobie na poczatek pare ksiazek o fotografii chloptasiu, rozumiem ze chciales przyszpanowac jaki to z ciebie kozak i ile to "sieczki" /jak piszesz / posiadasz , ale pomyliles Fora.
Chłoptasiu to mów do kolegów bo na razie nimi nie jesteśmy i wątpię abyśmy kiedyś byli.
Pytanie kierowałem do profesjonalistów na profesjonalnym forum a nie do "Nowych Gniewnych". Ciekaw jestem jakie jest twoje pojęcie o fotografii Panie Ciekawski.
nikt nie wie o co chodzi z papierową GO?:D A wszyscy tak to chwalą :P
Niewielki obszar (na grubosc kartki papieru), w ktorym panuje ostrosc :). OK?
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=590318&postcount=1
Trzecie zdjecie zostalo wykonane D3+14-24 przy ogniskowej 14 mm. Winiety niestety brak :). Nie byla rowniez usuwana przez soft.
...
Czy naprawdę opłaca się kupować 70-200?
...
Tak.
Niewielki obszar (na grubosc kartki papieru), w ktorym panuje ostrosc :). OK?
Ok. Czyli to jest zwykła GO z tym że bardzo mała :> to wystarczyło :P Samo pojęcie GO znam doskonale :P
http://forum.nikon.org.pl/showpost.php?p=590318&postcount=1
Trzecie zdjecie zostalo wykonane D3+14-24 przy ogniskowej 14 mm. Winiety niestety brak :). Nie byla rowniez usuwana przez soft.
Bardzo dziękuję.
Tak.
Co do 70-200 to już po fakcie bo zakup został dokonany [patrz stopka], jak na razie nie widzę żadnych minusów tej decyzji ;)
PS. Mogłeś wszystko w jednym poście napisać zamiast 3 pod rząd wklejać ;)
...
PS. Mogłeś wszystko w jednym poście napisać zamiast 3 pod rząd wklejać ;)
Moglem, ale nie umiem :). Tzn. - na pare razy, w ktorych potrzebowalem laczyc cytaty, nie udalo mi sie to.
Mam nadzieje, ze nie przeszkadza Ci to za bardzo? :rolleyes:
Moglem, ale nie umiem :). Tzn. - na pare razy, w ktorych potrzebowalem laczyc cytaty, nie udalo mi sie to.
Mam nadzieje, ze nie przeszkadza Ci to za bardzo? :rolleyes:
Skądże :)
tak by zamknąć wątek dopiszę że wybór padł na dwa komplety:
D300 + 14-24 + 24-70 + 70-200
oraz
D300 + 17-55 lub 24-70 + 80-200 + jakiś szeroki kąt.
Drugi komplet z troszkę niższym budżetem ze względu na to iż jest to sprzęt prywatny :)
Myślę że wątek można zamknąć.