PDA

Zobacz pełną wersję : Zmiana obiektywów do D50

soko
11-04-2006, 18:28
witam serdecznie.
wiem, że sprawa obiektywów jest poruszana wielokrotnie przy różnych okazjach, niemniej jednak każda sytuacja jest wyjątkowa. i stąd moje pytania.
Mam obiektywy jak w stopce, mam do nich puszke D50 :)
a) warto zamienić KIT`a od D50 na kit`a od D70, ile moglaby mnie taka podmianka kosztować?
b) Tamron którego mam, jest bardzo wolny, do tego ciemny co niestety nie jest mi na rękę przy reporterce którą najczęściej robie. Co byście polecali?

moim problemem jest to, iż w obecnej konfiguracji mam przeskok między 55 a 88 mm, co bardzo często jest dla mnie bardzo ale to bardzo dużym utrudnieniem.

myślałbym np o zamianie ZOOM`a na coś szybszego, i z niższą dolną granicą, ale czy warto? ew na jakiego?

może lepiej zamienić kit'a na wspominanego od D70, i zbierać na lepszego zooma (ogniskowa z kit'a pokrylaby sie niemal z tą z tamrona)

zmiana kit'a na kit'a, może brzmieć zabawnie, niemniej jednak ogniskowa czasem robi różnice. byćmoże jest inny obiektyw wart polecenia, tak żeby pokryła mi sie górna ogniskowa z dolnym zakresem zoom`a

Jednak najbardziej boli mnie 'prędkość' tego tamrona, gdzie dla mnie prędkość przy sporcie odgrywa istotną rolę.

Myśle, że ktoś bardziej obeznany, może podać jeszcze lepszą konfiguracje, za co z góry dziękuje.

Dodam, że mój limit pieniężny jest póki co mocno skromny, wynosi 1000 zł

pozdrawiam
soko

Jakubas
11-04-2006, 18:42
Przeczytalem, ale nie za bardzo wiem o co chodzi... Chcesz wymienic kita? Czy tamrona? Sprzedajesz jakis obiektyw? Jesli chodzi o zakres, to idealem byloby: Tokina 12-24, Sigma 24-70, Sigma 70-200 / Nikkor 80-200. Jesli chodzi o to, co mozesz zrobic z tym tysiacem, to mozesz do tego sprzedac kita i kupic wspomniana Sigme 24-70, a jesli chcesz szerzej, to Sigme 18-50/2.8 . W kita do D70 raczej bym sie nie pchal, skoro robisz reporterke. Chyba ze pokrycie zakresu do 70 to absolutna koniecznosc, a przy okazji chcesz szerzej na poczatku. Wtedy innego wyjscia po prostu nie masz. Ale napisz dokladnie o co chodzi, bo szczerze mowiac troche w ciemno pisalem ta odpowiedz...

JK
11-04-2006, 18:51
Zaraz w ciemno. Soko, ma problem, jak tu za tysiaka plus dwa słoiki kupić zestaw klasy: N12-24, N17-55, N28-70 i N70-200, albo coś w tym guście. I nijak mu nie wychodzi, ale by się bardzo przydał. :)

soko
11-04-2006, 19:05
Zaraz w ciemno. Soko, ma problem, jak tu za tysiaka plus dwa słoiki kupić zestaw klasy: N12-24, N17-55, N28-70 i N70-200, albo coś w tym guście. I nijak mu nie wychodzi, ale by się bardzo przydał. :)

wiesz co, szkoda ze to miejsce publiczne bo bym przeklnął. normalnie gardze takimi odpowiedziami, kpiącymi, które nic nie wnoszą do sprawy. lepiej byś się za przeproszeniem zamknął.

jeśli chodzi o wszelkie kpiny, każdy ma do przeznaczenia jakąś kwotę, jeden ma body za 10 000 i plik obiektywów za trzy razy tyle, i ma to dla przyjemności. Inny musi małymi krokami do tego dochodzić. także podarujcie sobie podobne do w/w teksty!

Jakubas: raczej wolalbym zmienic tego tamrona na coś szybszego. Kit sam w sobie nie jest aż taki okropny. Może lepiej byłoby póki co zmienić tamrona na coś szybszego z ciut mniejszą minimalną ogniskową.

pozdrawiam
soko

irekka
11-04-2006, 19:22
O obiektywach było wiele razy - na Twoje pytania znajdą się odpowiedzi w archiwum, ale mozemy jeszce raz

ad a - obiektyw 18-70 to bardzo dobry obiewktyw za tę cenę - świetna ostrośc, gorsza plastyka i kontrast, cichy, duże dystorsje na 18. Ile podmiana moze kosztować - tu kłania się ekonomia - zalezy czy kupisz w sklepie czy na alelgro, czy nowy czy z drugiej ręki i za ile uda Ci się sprzedać obecny. Warto zamienić chociazby ze względu na większy zakres.
ad b - ja mogę Ci polecić to co znam - sigma 70-200 2.8 ex dg - szybki cichy ostry
niestety kosztuje wiecej niz posiadasz środków. Za tysiąc + to co osiągniesz za tego tamrona nic nie kupisz - w grę wchodzą nikkory 70-200, 80-200 i wymieniona sigma. Uzywki pierwszych nikkorów ciągle w cenie.

Co do polecania innych obiektyów to ja mam i cały czas używam miedzy innymi tamrona 28-75. Szybki ostry, kolory kontrast bokeh - to jest to. Ale po cropie ma on 42 - wiec czasami będzie za wąski.

JK
11-04-2006, 19:57
soko, może i trochę sobie kpię, ale piszez o reporterce, o sporcie, gdzie potrzebme są szybkie i jasne zoomy. I niestety za 1000 PLN się nie da. Wiem , że to prawda brutalna, ale jeśli potrzebujesz szkieł do tego o czym piszesz to na razie nie kupuj nic, tylko zbieraj nadal, bo za ten tysiąc zapewne zmienisz kiepskie na trochę mniej kiepskie. Moim zdaniem nie warto. Lepiej poczekać, dozbierać trochę kasy i kupić coś porządnego. Ale może Ci się uda kupić jakieś dobre, jasne i szybkie obiektywy do reporterki i sportu za 1000 PLN. Szczerze Ci tego życzę, choć wiem, że to niemożliwe.

Wojtek Noga
11-04-2006, 20:09
Witam,

Nie jestem specem w zakresie cyfrówek, używam w dalszym ciagu analogów, ale uważam, ze jeżeli nie ma super przymusu, to lepiej chwilę p[oczekać i kupić od razu coś dobrego. Ze względu na sport i krótkie czasy obiekltyw powinien być jasny. Nie jestem również zwolennikiem niezależnych producentów obiektywów.

Jeżeli nie będzie to za ciemne, to może nikonowkie 18-200 ?

A swoja drogą, uzywan m.in AF 80-200/2,8 i jestem z niego bardzo zadowolony.

Pozdrawiam

soko
12-04-2006, 11:14
w istocie pisze o reporterce, ponieważ do tego głównie używam aparatu. wiem, może nie ten szprzęt, nie te szkła. Ale robiłem zdjęcia FUJI kompaktem, też to jakoś wychodziło. przeszedłem na cyfre, mam lepsze możliwości w jednym, ale dziure w zakresach - to pewne ograniczenie. coś za coś.
Sami wiecie, że fotografia to worek bez dna także, nawet jak bede miał 3000 zł kupie szkło, to bede chciał takie za 5000 i tak w kółko.
pozdrawiam soko

stig
12-04-2006, 12:06
nawet jak bede miał 3000 zł kupie szkło, to bede chciał takie za 5000 i tak w kółko.
Jak bedziesz mial 3000 to kupisz uzywanego 28-70, ktory jako nowy kosztuje od 6000 w gore. Wiec sie sprawdzi. :D

irekka
12-04-2006, 12:08
Ja tak nie mam - kupiłem sigmę 70-200 i uważam, że to super szkło i nie mam zamiaru zmieniac tego - jedynym byc może lepszym byłby nikkor bo ma VR. Ale w optyce tak niestety jest, ze rzeczy dobre oznaczają drogie.

Jakubas
12-04-2006, 16:36
hmm... wprawdzie nie napisales o jaki sport chodzi, ale faktycznie na Twoim miejscu dozbieralbym do uzywanej Sigmy 70-200. To chyba najrozsadniejsze wyjscie... Ale przede wszystkim sprecyzuj swoje potrzeby. Bardziej potrzebny Ci tele? To moze sprzedaj tez kita, kup tele, a za jakis czas dokup cos szerokiego. Mnie tez zdarzaja sie reporterskie przygody, ale ja najpierw inwestowalbym w szeroki, gdybym musial wybierac... Sprecyzuj...

barracuda
14-04-2006, 18:05
soko, Witam. Ja właśnie szukam taniego zooma do D50. Mógłbyś mi podesłać jakieś fotki w pełnej rozdzielczości zrobione tym Tamronem? Byłbym bardzo wdzięczny. Pozdrawiam

soko
14-04-2006, 21:46
Jakubas: generalnie w lecie głównie żużel, zimą głównie koszykówka i siatkówka. No i zdarzają się w Bydgoszczy różne imprezy lekkoatletyczne.

Wiem, szarpie sie z motyką na słońce z takimi finansami, ale cóż. Pewnie nie kupie nic, albo zanim dozbieram kupie sobie coś innego. Dzisiaj był u mnie robren z fajnym szkiełkiem. Robiliśmy testy ostrości w tych samych warunkach, te same ustawienia, w D70 i D50, a nawet też dwa obiektywy w tym samym body. Ale to sporo ponad 2 koła ;/

barracuda: odezwij sie na gadu, znajdz sobie soko Bydgoszcz.

pozdrowka

Jakubas
14-04-2006, 23:33
To przynajmniej wiemy, ze bardziej Ci tele potrzeba... Wg mnie zbieraj dalej kase i szukaj okazji. Pozdrawiam!

soko
14-04-2006, 23:58
oprócz wolnego zoom`a, jednak dziura w ogniskowej też robi różnice. Na hali Astorii, gdzie grają siatkarki centrostalu Bydgoszcz, 18-55 na zdjęcia z góry za krótki, 80 od tamrona juz za dluga, no i za wolna... dlatego pisałem też o tej 'dziurze'.

JK
15-04-2006, 00:07
soko, z tą dziurą to nie przesadzaj. Ja świadomie wybrałem zestaw, w którym brakuje 55-70 i nic sie nie dzieje, jeszcze mi go nie zabrakło. To taki dziwny zakres, który z cyfrą daje 82,5-105, ani krótki, ani długi. W poprzednim zestawie miałem go pokrytego w całości, ale po policzeniu zdjęć z tego zakresu okazało się, że prawie ich nie było. No i prawie zawsze można podejść dwa kroki lub się trochę cofnąć.

grzechoo
15-04-2006, 09:54
soko, z tą dziurą to nie przesadzaj. Ja świadomie wybrałem zestaw, w którym brakuje 55-70 i nic sie nie dzieje,mi czasem brakuje, albo robie zdjęcia przy 18mm, albo przy 55mm i czasem przydało by się jeszcze z 10mm
więc to wg uznania

JK
15-04-2006, 10:55
grzechoo, jak wszystko, jak wszystko. Ale Wesołego Jajka. :)

Jakubas
15-04-2006, 11:14
Skoro najbardziej brakuje Ci takiego zakresu, to zdecydowanie Tamron 28-75. W dodatku powinienes sie zmiescic w budzecie. Za te pieniadze nie dostaniesz nic lepszego. Dolaczam sie do Wesolego Jajka ;)