Zobacz pełną wersję : Kupiłem Nikkor 105/2,8 D micro
Powiedzcie, że dobrze zrobiłem, no napiszcie coś... ;)
Wkurzony obecną sytuacją - w żadnym e-sklepie nie było na stanie Tamrona 90/2.8 SP macro 1:1 Di (tylko pod zamówienia), postanowiłem zakupić używanego Nikkora za cene 1800 zł z 3-miesięczną gwarancją. Przekopałem całe nasze forum i stwierdzam jednak, że większość z Was typowała Tamrona. Czy dobrze zrobiłem kupując Nikkora czas pokaże.
A co Wy o tym myslicie?
Noooo, zdziwiłbym się gdyby okazał się gorszy od Tamrona :lol:
tyrpin,
Dobrze. Dobrze zrobiłeś i nie płacz już tak za tym tamronem, bo nie warto wylewać łez za kawałkiem szkła i metalu.
z tamronem jest jak z porsche boxsterem...wlasciciel od razu sie tlumaczy dlaczego nie wzial carrery :lol: a ty zakupiles wlasnie uzywana wersje 911 turbo :wink:
a ty zakupiles wlasnie uzywana wersje 911 turbo :wink:
... czyli wersję ze skrzydełkami :) fajnie to określiłeś - tym samym "podniosłeś mnie na duchu" :)
żółto-czarny
12-04-2006, 16:10
Ken Rockwell chwali go m.in. za dobre wykonanie mechaniczne i szybki AF.
A jak dojdziesz do wniosku ze wolisz Tamrona i zechcesz sprzedac Nikkora daj znac, odkupie 105f2.8 micro :)
A jak dojdziesz do wniosku ze wolisz Tamrona i zechcesz sprzedac Nikkora daj znac, odkupie 105f2.8 micro :)
Ok, musze zrobić trochę testów, ale najpierw musze go otrzymać - jutro kurier ma go dostarczyć :)
Spoko Tyrpin, nie zawiedziesz sie na tym ciezkim kawalku metalu i szkla.
Co do szybkosci AF, to widzialem duuzo szybsze szkielka. Ale na szczescie przy makro af jest nie potrzebny.
Ale na szczescie przy makro af jest nie potrzebny.
Czy zdjęcia na galerii makro na Twojej stronie są właśnie z udziałem tego obiektywu zrobione?
tak, z dzialu o tych malutkich to 90%.
To z lupa to jeszcze z olka z3030 :)
...
Co do szybkosci AF, to widzialem duuzo szybsze szkielka. Ale na szczescie przy makro af jest nie potrzebny.
Mam zupelnie inne doznania. Dla mnie AF w 105 jest baaardzo szybki, co czasami wrecz przeszkadza w makrofotografii...
Takie howno kupic Ci sie zachcialo? Szkoda kasy, pobawisz sie nim 2 dni i rzucisz w kat. <joke>
Szkoda kasy, pobawisz sie nim 2 dni i rzucisz w kat. <joke>
Jak masz jakiś gdzieś w kącie i się kurzy to ja chętnie uwolnię cię od tego problemu. :)
Mam zupelnie inne doznania. Dla mnie AF w 105 jest baaardzo szybki, co czasami wrecz przeszkadza w makrofotografii...
a czy ja napisalem, ze "jak na szkielka do makrofotografii"?. NIe mialem do czynienia z innymi szkielkami (nie mam na mysli np. 50 i pierscienie) do makro wiec porownalem AF sto_piatki do innych szkiel (nie makro).
A czy przeszkadza ta Szybkosc, to moim osobistym zdaniem nie. nie bo nie uzywam AF ;)
Miałem to szkło i przez wiele lat używałem. Uważam że to jest jeden z najlepszych obiektywów micro o tej ogniskowej. Jest nie do zdarcia. Pozbyłem się go dopiero jak zrezygnowałem z małego obrazka ale do dzisiaj zdjęcia robione tym obiektywem wyróżniają się.
Jest fajniesze szklo micro: 200/4
pietrucha
13-04-2006, 11:51
Jest fajniesze szklo micro: 200/4
Mam takie... ale bez micro :>
Czy mógłbyś to rozwinąć? Za szybki AF w makrofotografii?
Uważam, że w każdej sytuacji im szybszy autofocus tym lepiej, choć czasami to nie ma znaczenia. Ale, żeby pisać, że za szybki? :shock:
Ja w makro nie używam AF w ogóle, bo jest właśnie za wolny :D
żółto-czarny
14-04-2006, 14:05
W końcu obiektyw micro da się stosować nie tylko w micro :)
Pierwsze wrażenie pozytywne - ciężki i masywny. Po podłączeniu do D70s i zawieszeniu na szyi - cięzko. Przeraża mnie silnik AF - jakbym Sigmę 70-300 APO DG słyszał - głośno. Ale da się z tym żyć, chociaż wydawałoby się, że obiektyw za tyle kasy mógłby być bardziej dyskretny - w razie czego mamy przełącznik AF/MF i po sprawie. Zresztą, ja i tak bardziej będę korzystał z MF, więc to mi nie przeszkadza. Jak się spisze w terenie, niebawem zaprezentuje fotki. To tyle tytułem pierwszego wrażenia.
Acha, na szybkiego pstryknąłem zdjęcie - pomimo, że padał deszcz, położyłem się na trawie - chyba warto było :) (lekko blurowane)
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://tyrpin.net/fotoforum/wielkanocdarek.jpg)
tyrpin, jest dobrze, ale z Twoich wrażeń wnioskuję, że już chciałbyś tą nową wersję z VR...
tyrpin, jest dobrze, ale z Twoich wrażeń wnioskuję, że już chciałbyś tą nową wersję z VR...
He he - rozwód miałbym jak w banku :) Przyzwyczaję się i będzie ok :)
tyrpin,
Do żony czy nowego nikkora? :mrgreen:
Jak się leży w mokrej trawie, a z góry pada deszcz, to co tam VR. :D
meliszipak
14-04-2006, 22:00
Witaj w klubie!
chetnie zerkne na fotki macro z tego szkla, jak cos bedziesz mial (roslinki czy robaczki...) to pokaz (moze byc duzy rozmiar na maila)
Z gory dzieki i powodzenia!
chetnie zerkne na fotki macro z tego szkla, jak cos bedziesz mial (roslinki czy robaczki...) to pokaz (moze byc duzy rozmiar na maila)
Z gory dzieki i powodzenia!
Pierwsze fotki z nowego nabytku - zapraszam TU (http://forum.nikon.org.pl/viewtopic.php?p=232681)