Zobacz pełną wersję : WB + cieplej
Czesc,
Jak ustawic w aparacie zeby do automatycznie dobranego WB dodawal jakies 200 stopni K ?
Nie chodzi mi oto, zeby ustawic cos na stale... ale jesli np. on dobierze 5700 to zeby bral 5.900 itd.
Ewentualnie jakas korekcje ktora da podobny efekt. W menu jest korekcja WB - takie kolorowe pole czy to tam nalezy to ustawic? W menu WB jest jak sie kreci kolkiem jest tez cos takiego jak A0, A1 itd. Czy to jest Ambient + 1 - czytalem instrukcje ale prawde mowiac, niczego sie z niej nie dowiedzilaem na ten temat.
Ogolnie chce uzyskac troszke cieplejsze kolory niz to co daje natura i dobiera aparat i wiem, ze niektorzy jakos ustawiaja sobie cos takiego na stale ale nie bardzo wiem jak to zrobic wiec, bede wdzieczny za rady jak to uzyskac.
Jedrzej
W shooting menu (symbol aparacika) musisz wybrać konkretny WB (np. słonko) i następnie za pomocą multiselektora dokonać korekty w kierunku cieplejszych wartości. Można to robić na osi niebieski-żółty, albo po skosie do prawego dolnego lub górnego rogu, w zależności od osobistego postrzegania barw. Każdy nacisk multiselektora zmienia WB o 5 miredów, ale lepiej sprawdzić naocznie po wykonaniu testowych fotek czy wybrana korekta jest zadowalająca. na koniec trzeba wcisnąć OK dla zatwierdzenia zmian. Niestety nie da się chyba tego zrobić hurtem dla wszystkich nastaw WB, trzeba dla każdej pozycji w menu WB (ale powinno zagrać dla Auto, jednak osobiście dla tego nastawienia nie sprawdzałem).
Motorniczy
29-04-2008, 14:26
Kiedyś to były czasy - różnego rodzaju negatywy czy diapozytywy :)
Jak ustawic w aparacie zeby do automatycznie dobranego WB dodawal jakies 200 stopni K ?
te 200 K w okolicach 3000 K i w okolicach 6000 K to zupełnie inna zmiana. Przy 3000 te 200 kelwinów to dużo, przy 6000 - malutko. Dlatego jest tez skala mired o której wspomniał markB, ale w niej nie są wyskalowane nasze nikosie :)
Kiedyś to były czasy - różnego rodzaju negatywy czy diapozytywy :)
tak, ale to były dla amatora wiele cięższe czasy. Miernik WB strasznie drogi, filmy do słonecznego i 2 rodzaje do światła sztucznego. Resztę się robiło filtrami konwersyjnymi. To nie było łatwe. Mowa oczywiście o slajdach.
lodzermensch
29-04-2008, 21:47
Czesc,
Nie chodzi mi oto, zeby ustawic cos na stale... ale jesli np. on dobierze 5700 to zeby bral 5.900 itd.
Ewentualnie jakas korekcje ktora da podobny efekt. W menu jest korekcja WB - takie kolorowe pole czy to tam nalezy to ustawic? W menu WB jest jak sie kreci kolkiem jest tez cos takiego jak A0, A1 itd. Czy to jest Ambient + 1 - czytalem instrukcje ale prawde mowiac, niczego sie z niej nie dowiedzilaem na ten temat.
Ogolnie chce uzyskac troszke cieplejsze kolory niz to co daje natura i dobiera aparat i wiem, ze niektorzy jakos ustawiaja sobie cos takiego na stale ale nie bardzo wiem jak to zrobic wiec, bede wdzieczny za rady jak to uzyskac.
Jedrzej
A może napisz o jakiej puszce rozmawiamy?
W temacie D200 służę pomocą.