Zobacz pełną wersję : D40 Otwiera lampę błyskową i nie błyska
Witam, mam taki problem, moj nikoś D40 na wszystkich trybach otwiera lampe ale juz nia nie blyska co moze byc przyczyną i czy czeka mnie tylko serwis :( ?
autograf
29-04-2008, 11:47
Jak to we wszystkich trybach otwiera lampe? Sam??
Nie błyska bo może automat uznaje, że nie potrzeba błyskać? W jakich trybach robisz fotki??
we wszystkich trybach oprocz tego z wylonczona lampa, jezeli sam otwiera lampe to znaczy ze uznaje ze potrzeba jej uzyc choc by bylo niewiadomo jak ciemno nie zrobi, na wymuszeniu lapmy w trybie "P" tez nic z tego :(
Menu Ustaw. Osobistych -> Blysk Modelujacy -> ON
Ustaw tryb P,A,S,M (jeden z nich) otworz lampe, poczekaj kilka sekund az sie naladuje i wcisnij podglad glebi ostrosci. Lampa powinna zaswiecic prze 2-3 sekundy "stalym" swiatlem. Wedlug mnie jesli to nie zadziala to raczej lampe bedzie trzeba wymienic. A jesli to zadziala to brak innych pomyslow :)
Menu Ustaw. Osobistych -> Blysk Modelujacy -> ON
Ustaw tryb P,A,S,M (jeden z nich) otworz lampe, poczekaj kilka sekund az sie naladuje i wcisnij podglad glebi ostrosci. Lampa powinna zaswiecic prze 2-3 sekundy "stalym" swiatlem. Wedlug mnie jesli to nie zadziala to raczej lampe bedzie trzeba wymienic. A jesli to zadziala to brak innych pomyslow :)
Niestety takich bajerów to nie d40 nie ma :-P
Niestety takich bajerów to nie d40 nie ma :-P
Chyba za bardzo sie rozpedzilem :) Sorry.
Czy na manualu także lampa (jak już ją zmusisz do błyśnięcia nawet, jeśli nie trzeba) także nie wyzwala błysku? Jeśli tak to prawdopodobnie padł żarnik albo spalił się kondensator. Tylko serwis.