Zobacz pełną wersję : Synchronizacja, fotocela itp.
Proszę o nieukamieniowanie ale czytam i nie mogę znaleźć nigdzie konkretnej odpowiedzi -na czym polega synchronizacja aparatu z lampami np. w studiu. Powiedzmy że mam 2 dwie lampy na statywach i moje D80 w ręce. Jak lampy będą wiedziały kiedy błysnąć? :) Wiem że pytanie bardzo podstawowe ale gdzie nie szukałem to odpowiedzi na takie proste pytanie nie ma.
I pytanie dodatkowe. Na allegro sprzedawane są żarówki błyskowe, o których już na forum była mowa - chodzi o te co normalnie można wkręcić w każdą lampkę (O takie cuś :) (http://allegro.pl/item349505758_studyjna_lampa_blyskowa_68ws_e27_sup er_cena_.html);) Jak wyglądała by synchronizacja takich żarówek z D80 :)
Z góry dziękuje za rozwiązanie dylematu dnia :)
Poprostu.
Błysk lampy w aparacie daje sygnał świetlny do fotoceli i błyskają równocześnie wszystkie lampy.
Opóźnienie oczywiście jest, ale jest ono równe czasowi, jaki potrzebuje światło by pokonać kilka metrów między lampą w aparacie, a lampami studyjnymi, czyli możemy uznać, że go nie ma.
Ważny szczegół - w lampie na aparacie trzeba wyłączyć TTL i redukcję czerwonych oczu.
No dobra rozumiem że niektóre lampy mają wbudowaną fotocele - czyli coś na zasadzie fotokomórki która zareaguje na sygnał, ale czy ten błysk z aparatu to błysk flasha czy jakiś inny, w końu w przypadku wbudowanej lampy podczas działania AF jest kilka błysków. One nie uruchomią obok stojących lamp?
Czym dokładnie jest fotocela? :)
Błysk flasha.
Co do kilku błysków, to fotocelę wyzwoli ten pierwszy, wiec lampy błysną jeszcze przed migawką.
Dlatego lampę wbudowaną trzeba przestawić na manual (czyli wyłączyć przedbłyski TTL) i wyłączyć redukcję czerwonych oczu.
To ja znowu dodatkowe pytanie mam. Co w przypadku jeżeli mam dwie lampy ustawione na statywach a w aparacie nie chce aby flash dawał światło (czyli jest wyłączony). Jak w takiej sytuacji lampy stojące obok będą wiedziały kiedy błysnąć? :)
kronos28
01-05-2008, 23:33
fotocela reaguje na błysk lampy - bez błysku lampy nie ma wyzwolenia innej lampy.
Możesz zakryć lekko lampę wbudowaną ale nie całkowicie a tylko z przodu tak aby światło z niej szło na boki i do tyłu a nie do przodu (jakiś kawałek kartonika i owinięty np kawłkiem oflii aluminiowej ale od tej błyszczącej strony) . fotocela w odp. ciemnym pomieszczeniu powinna zareagować - pamietaj aby w takim przypadku ustawić wbudowaną lampę na max moc po to aby fotocela zareagowała.
Możesz również kupić żarowki z gniazdem synchro i odpalac je z kabla bez używania wbudowanej lampy! Nie wiem jak jest w d80 ale do swojej d50 dokupilem kostke synchro na sanki i odplam lampy z kabla bez uzycia wbudowanej lampy.
czyli już wszystko rozumiem, ale mamjeszcze jedno pewnie bardzo głupie pytanie ale kto pyta nie błądzi :P
Jak to jest z lampami zamontowanymi na aparacie. Będe w najbliższym czasie uzupełniał zestaw o lampe, prawdopodobnie o SB-600 i jak ją zamontuje na D80 to jak tam lampa będzie komunikować się z aparatem. Domyślam się że przez sanki, ale czy wszystkie dane będą przez nie przechodzić (chodzi mi o i tak ciągle nie zrozumiany przeze mnie iTTL) ;)
Po pierwsze to zapomnij o wyzwalaniu lamp/żarówek lampą wbudowaną !!!! Chyba że lubisz niespodziewane swiatełko na zdjęciu. Tylko kostka na sanki i odpalaj przez kabelek pc
Jezeli zalozycz SB-600 to bedziesz mial i-TTL ale zarowki blyskowe to juz tylko na fotocele.
... to jak tam lampa będzie komunikować się z aparatem. Domyślam się że przez sanki, ale czy wszystkie dane będą przez nie przechodzić (chodzi mi o i tak ciągle nie zrozumiany przeze mnie iTTL) ;)
tak, te kilka styków wystarczy do przeniesienia wszystkich potrzebnych info.
niestety praktycznie nie idzie jednocześnie korzystać z dobrodziejstw TTL oraz używać żarówek błyskowych.
strus - idzie wyzwalać żarówki lampa wbudowaną, mozna ją zasłonić używając lusterka/folii pod kątem.
strus - idzie wyzwalać żarówki lampa wbudowaną, mozna ją zasłonić używając lusterka/folii pod kątem.
Albo można założyć na lampę kubeczek plastikowy. Jasne że się da. Ale po kiego sobie życie i focenie utrudniać ? Jak będzie chciał cykać modelkę i bez statywu to jedną ręką trzymać puszkę i kręcić zoomem a drugą trzymać lusterko ?
Można też w ogóle bez zakrywania. Bo tak działa fotocela w żarówce vel lampie studyjnej jak i każdej innej.
Nie prościej kupić kostkę za kilkanaście zł, wsunąć ją na saneczki, podpiąć kabelek i czerpać radość ze sprawdzonego i najbardziej komfortowego (poza radiówkami) sposobu wyzwalania lamp zewnętrznych ?
Sam mam 2 CY100 i jedna jest na kabelku a druga odpala sie od błysku pierwszej. naturalny pożądek rzeczy :mrgreen:
lusterko można zrobić z folii i przykleić, nie trzeba trzymać ręką.
kable sa niebezpieczne - zapewne kiedys mając sprzęt spięty kablem ty lub modelka załatwicie sprzęt - spadnie aparat lub przewróci sie lampa.
radio to dobre rozwiązanie - koszt chyba 130 zł, albo IR - za około 100 zł.
l
radio to dobre rozwiązanie - koszt chyba 130 zł, albo IR - za około 100 zł.
Tzn potaniały.... I dobrze :D
Nawet 120zł.
Tani dolar daje taki efekt.
bialy260
07-05-2008, 23:57
Kupiłem ten chinski wynalazek sprawdza sie jak narazie w porządku wyzwalam przez sanki w D80 oraz przez gniazdo mini jack w 85WS z dołączonym do tej lampy kabelkiem synchro, gdzie jego drugi koniec PC podłączam do odbiornika mam tylko jedno pytanko dostałem do zestwu baaardzo krótki kabelek z jednej strony mini jack z drugiej wtyk PC jak mam go użyc ? , podobno nadajnik wtedy nie musi byc w sankach hmmm kombinuje na wszystkie sposoby w sumie to jest tylko moj kaprys bo idealnie sprawdza sie nadajnik w sankach bez zadnych kabli
Nie prościej kupić kostkę za kilkanaście zł, wsunąć ją na saneczki, podpiąć kabelek i czerpać radość ze sprawdzonego i najbardziej komfortowego (poza radiówkami) sposobu wyzwalania lamp zewnętrznych ?
Czyli że takie coś? http://allegro.pl/item359449363_wyzwalacz_lamp_blyskowych_slave_na_p odczerwien.html
Czy mają taką kostkę zapiętą na sankach to wyzwolę zdalnie SB600 stojącą na statywie? :)
gdyby to była sb800 to tak, by wystarczyło. Ale sb600 nie ma wbudowanej fotoceli, musisz jeszcze kupic osobną fotocele pod sb600.
lampy studyjne, żarówki błyskowe i sb800 maja fotocele wbudowane i nie potrzebują zewnętrznej.
gdyby to była sb800 to tak, by wystarczyło. Ale sb600 nie ma wbudowanej fotoceli, musisz jeszcze kupic osobną fotocele pod sb600.
lampy studyjne, żarówki błyskowe i sb800 maja fotocele wbudowane i nie potrzebują zewnętrznej.
Czyli fotocela reaguje na podczerwień? Czy na błysk flasha? Bo już doszczętnie zgłupiałem :P
Reaguje na obie te rzeczy.
Czyli że takie coś? http://allegro.pl/item359449363_wyzwalacz_lamp_blyskowych_slave_na_p odczerwien.html
Czy mają taką kostkę zapiętą na sankach to wyzwolę zdalnie SB600 stojącą na statywie? :)
To nie jest kostka :D
To jest kostka
http://allegro.pl/item355701153_kostka_synchro_do_polacz_aparatu_z_l ampa_blysk.html
Co do wyzwalania sabinki 600 to Jacek już wyłozył sprawę
Tu masz stopkę do wyzwalania Sb-600 http://www.foto-tip.pl/sklep/product_info.php?cPath=60_67&products_id=646