Zobacz pełną wersję : d40 - dziwna barwa fotek na monitorze LCD.
witam. ostanio pstrykam sobie d40. na roznych ustawieniach jest calkiem niezle , ale co mnie martwi . na panelu lcd aparatu wszystko wyglada ladnie (takze w powiekszeniach ) a kiedy zrzucilem to do kompa ( monitor lcd ) okazalo sie , ze zdjecia wygladaja zupelnie inaczej . robione w bardzo sloneczny , jasny dzien ( raczej nie pod slonce ) - jakies takie malarskie , pozolkle , niebo jakies zoltopodobne lub nawet biale - w ogole jakas przewaga zolci w fotkach . przy pewnych ustawieniach jest lepiej , ale znowu ciemnej . o co tu chodzi ? czy fotografowanie w takie jasne , sloneczne dni wymaga dodatkowych filtrow ? bo to chyba nie moj moniotor ( samsung 226cw ) przeklamuje /znieksztalca barwy na zdjeciach . sorry , za te pytania leszcza , ale d40 mam od kilku dni a polska instrukcja obslugi dopiero do mnie jedzie . takze brak mi jeszcze fachowego nazewnictwa ...:)
Pozdro ~!
:)
Monitor LCD aparatu daje potwornie przekontrastowany i zbyt jasny obraz. Samsung 226CW to też rozpacz.
Nie zajmuje sie zawodowo grafika czy tym podobnym i nie potrzebuje monitora lcd za kilka tys :) - zreszta mnie na niego nie stac . ale co z barwa tych fotek ? w pomieszczeniach tez jak zoltawe . no nie wierze , ze nie mozna jakos uciec od tej zolci ...:)
Wstaw jakieś przykładowe zdjęcie, gdzie ów problem występuje - to będziemy mądrzejsi ;)
co najlepsze fotki z kompaktu ladnie wygladaja w kompakcie i slicznie na monitorze lcd - wiec co tu nie gra ?:)
co najlepsze fotki z kompaktu ladnie wygladaja w kompakcie i slicznie na monitorze lcd - wiec co tu nie gra ?:)
Trudno zgadywać - wstaw coś, pooglądamy.
na razie fotek nie wrzuce , ale z ciekawosci przerzucilem na chwile kompa do swojego starego CRT i cos mi sie wydaje ,ze to jednak moj monitor LCD troche swiruje ! ale dziwne, ze tylko przy fotkach z nikona - bo te z kompaktow mam na prawde ladne i bez zastrzerzen ! ok, dzieki , pozdrawiam :)
HMM , troszke przy tym posiedzialem i w sumie nie jest tak zle . Wyglad fotek jest znacznie uzalezniony przez stosowana przegladarke plikow graficznych. Przy Picture Projekt ( Nikonowski programik ) jest tragicznie , przy np IrfanView znacznie lepiej . Jednak monitor ma znaczenie - zaczalem przegladac fotki z kompaktow i okazala sie , ze moje wspomnienie jest zwiazane z ogladaniem ich na monitorze CRT . Jednak moj LCD takze je solidnie-tragicznie 'zanieczyszcza" . Jak na kiepskim/srednim monitorze i przy jakim programie mozna uzyskac najbardziej ' oryginalny ' wyglad zdjecia . Trudno cokolwiek przy nich majstrowac , kiedy w sumie elektornika strasznie je modyfikuje i w sumie nie wiadomo z czego sie startuje i jakie beda zmiany , a kazdy i tak bedzie je ( na swoim kompie/monitorze) inaczej odbieral. Chyba sobie kupie jakis CRT ( moj siada ) do zdjec :) Pozdro :)
IrfanView - bardzo ladnie wyswietla zdjecia - znaczna i solidna poprawa w stosunku do nikonowskiego softu z ' zestawu kitowego "
OK! Jak na ta chwile moje problemy zniknely ! GIMP , IrfanView i Photoshop Elements rozwiazaly kwestie i fotki prezentuja sie w koncu tak jak nalezy . Czyli jednak soft byl tutaj zasadniczym czynnikiem . Nie wiem dlaczego nikonowski Picture Project zażólcał foty . Pozdro !
Jejku.
Cały wątek jest prawie monologiem!
Proponowałbym jeszcze zrobić kilka odbitek w dobrym labie (nie w kiosku Ruchu z odbitkami "już od 0,09 PLN"). Wtedy będziesz miał porównanie.
Jestem ostatnim na tym forum, który będzie kadził, że wszystko poniżej pięć kilozłotych to szajs, ale mimo wszystko coś jest nie tak, bo np. u mnie wszystkie programy wyświetlają zdjęcie zasadniczo tak samo.
Kolejna sprawa - w domu mam od paru tygodni Eizo S1932. On kosztuje ok 1700 zł.
Kolejna sprawa - w robocie mam Szajsunga 940Fn i zasadniczo też nie narzekam (choć w robocie to jedynie wyświetlacz do maszyny do pisania). Przyniosłem parę jotpegów z domu i jakoś sobie radzi.
Sprawdź wszystkie ustawienia, profile kolorów itd.
Fakt - monolog , mozliwe ze przegialem /mozna to usunac lub powywalac co nieco ( do adminow :) Sprawdzilem kilka przegladarek ( lacznie z windowsowska ) i tylko z wykorzystaniem Picture Project fotki zolcieja . reszta jest ok .