PDA

Zobacz pełną wersję : [ Portret ] Luty na Zabłociu

Nikopol
28-04-2008, 09:55
//EDIT
BRAK ZDJĘĆ, wygasł zewnętrzny hosting. Zachęcamy do umieszczania zdjęć na hostingu forum.

Wersja zwiewna delikatna i łagodna

Wersja imperatorska

iczek
28-04-2008, 10:37
Czy tytuł ma rozjaśnić nieco drugie dno tego zdjęcia...?

Nikopol
28-04-2008, 12:01
Tytuł nie ma praktycznie nic do rzeczy.

Czornyj
28-04-2008, 12:32
Czy tytuł ma rozjaśnić nieco drugie dno tego zdjęcia...?

Drugie dno jest jasne.

Na pierwszym zdjęciu w tle pojawia się most, będący hołdem fotografa dla urody modelki - jest to bowiem oczywiste nawiązanie do tytułu znanego szlagieru Prince-a: "The most beautiful girl in the world" i można by tu jedynie podyskutować o gustach muzycznych autora.

Na drugim zdjęciu w tle pojawiają się latarnie - archetypiczna alegria wszelkiego kurestwa, zaś poza modelki wyraźnie ma nam zakomunikować, że absolutnie jest ona ponad to - autor chce za pomocą tego prostego środka wizualnego wyrazu podkreślić całkowicie nienaganną postawę moralną portretowanej osoby.

Na tle powyższego interpretacja tytułu jest już wyłącznie formalnością - portretowana osoba jest niczym mroźny miesiąc (nazwa "luty" pochodzi od ukraińskiego określenia srogich mrozów), za sprawą swych wewnętrznych i zewnętrznych przymiotów kontrastuje z lepką atmosferą moralnego upadku obyczajów naszej epoki i niesie nadzieję, że swym surowym charakterem zmrozi błota bezeceństwa, których symbolem jest znana ze złej sławy, krakowska dzielnica Zabłocie (by choćby wspomnieć znajdującą się tam dyskotekę "Kameleon").

Adam Trzcionka
28-04-2008, 12:41
Drugie dno jest jasne.

Na pierwszym zdjęciu w tle pojawia się most, będący hołdem fotografa dla urody modelki - jest to bowiem oczywiste nawiązanie do tytułu znanego szlagieru Prince-a: "The most beautiful girl in the world" i można by tu jedynie podyskutować o gustach muzycznych autora.

Na drugim zdjęciu w tle pojawiają się latarnie - archetypiczna alegria wszelkiego kurestwa, zaś poza modelki wyraźnie ma nam zakomunikować, że absolutnie jest ona ponad to - autor chce za pomocą tego prostego środka wizualnego wyrazu podkreślić absolutnie nienaganną postawę moralną portretowanej osoby.

Na tle powyższego interpretacja tytułu jest już wyłącznie formalnością - portretowana osoba jest niczym mroźny miesiąc (nazwa "luty" pochodzi od ukraińskiego określenia srogich mrozów), za sprawą swych wewnętrznych i zewnętrznych przymiotów kontrastuje z lepką atmosferą moralnego upadku obyczajów naszej epoki i niesie nadzieję, że swym surowym charakterem zmrozi błota bezeceństwa, których symbolem jest znana ze złej sławy dzielnica Zabłocie (by choćby wspomnieć znajdującą się tam dyskotekę "Kameleon").

:-D :lol: :mrgreen:

FHR
28-04-2008, 12:42
Czornyj, nie wiem co zażywasz, ale musi być dobre :)

Onsajt
28-04-2008, 12:43
he, he, he...od razu weselej w poniedzialek.

elix
28-04-2008, 13:10
Pamiętam jak na lekcjach polskiego padały pytania typu "co autor chciał przez to powiedzieć?" - Czornyj musiałeś być dobry w odpowiedziach :)

A co do zdjęć:
- nie podoba mi się ten szum bo wygląda jakoś strasznie sztucznie - jakie jest jego pochodzenie?
- na 2 niepotrzebne to minimalne cięcie góry

adrian
28-04-2008, 13:24
he, he, he...od razu weselej w poniedzialek.

Dziś przecież środa ;) Jeszcze czwartek, piątek i weekend ;)

anchel
28-04-2008, 14:17
Dziś przecież środa ;) Jeszcze czwartek, piątek i weekend ;)

Coś ci się sypło - jeszcze wtorek, środa i weekend :mrgreen:

A mnie tam pierwsze zdjęcie się podoba. Choć nie tak jak interpretacja Czornyj'a ;]

Nikopol
28-04-2008, 15:13
Au. Umarłem i chyba ominie mnie zmartwychwstanie :mrgreen:

Ja wydam album, Ty Czornyj zrobisz komentarze do zdjęć - będziemy bogaci :twisted:

Co do szumu to niestety kompresja ( to jest crop ze skanu 1500x1000 z negatywu który jeszcze był potem pomniejszany do 800x500)

Spasiba za oglądanie wsiem! ;)

Vooda
28-04-2008, 16:48
kolana :D:D:D:D:D:

swiatlo
28-04-2008, 19:29
Przypominam obecnym że standard krytyki na większości forów jest że wpierw zaczynasz krytykę od pozytywnych punktów, dopiero potem delikatnie i konstruktywnie piszesz o tym co można poprawić.
Brutalny styl krytyki tego forum, a zwłaszcza Iczka który jest po prostu zwykłym trollem, jest świadectwem katastrofalnej kultury ogromnej części forumowiczów.

anchel
29-04-2008, 09:05
<...> a zwłaszcza Iczka który jest po prostu zwykłym trollem, jest świadectwem katastrofalnej kultury ogromnej części forumowiczów.

Tylko fajnie by było gdyby takie fotograficzne trolle jak Iczek robiły choć odrobinę podobne zdjęcia do jego. Troll Iczek ma w 90% rację co do oceny zdjęć, które w tak brutalny sposób komentuje. Moja definicja trolla netowego to gówniarz, który nie ma nic do powiedzenia, nic sobą nie reprezentuje, na ogół nie zna się na tym co komentuje albo na jaki temat wszczyna burdę. Nie podoba się - dać ignora.
Szczerze powiedziawszy miniaturka literacka Czornyja mogłaby człowieka o zaniżonym progu poczucia humoru bardziej zaboleć niż brutalne uwagi Iczka.

kaisuj
29-04-2008, 12:51
Przypominam obecnym że standard krytyki na większości forów jest że wpierw zaczynasz krytykę od pozytywnych punktów, dopiero potem delikatnie i konstruktywnie piszesz o tym co można poprawić.
Brutalny styl krytyki tego forum, a zwłaszcza Iczka który jest po prostu zwykłym trollem, jest świadectwem katastrofalnej kultury ogromnej części forumowiczów.

Z tym trollem to chyba lekka przesada, aczkolwiek sama uwaga na temat ogolnie przyjetej formy krytykowania jak najbardziej trafna i to by mozna nawet gdzies przykleic.