Zobacz pełną wersję : Uszkodziłem D300 POMOCY!
amatorek2007
26-04-2008, 17:25
To jest moj pierwszy post ale niestety uszkodziłem swojego d300 :((( Ile kosztuje wymiana w serwisie matówki i lustra ? aparat jest na gwarancji. Pomóżcie bo jestem załamany :((((
jacoslavgth
26-04-2008, 17:26
a co sie stało sie? jak lustro i matówka to pewnie paluchy wkładałes, opisz dokładniej problem
ja obstawiam ze lustro upier...
Napisz co zrobiles to na pewno cos sie wymysli
amatorek2007
26-04-2008, 17:29
chciałem wyczyscic lustro bo jakies paprochy mi nawalatywaly :( i tak wyczyscilem ze lustro jest upaprane i chyba porysowana bo widac ryski przy zblizeniach a matowka porysowana :((normalnie zlamac sie mozna ale ze mnie osiol :((((
amatorek2007
26-04-2008, 17:33
ile bedzie kosztowała mnie wymiana lustra i matowki ?? juz sie wiecej do czyszczenia lustra ni dotkne :(((
sprocket
26-04-2008, 17:41
No wspolczuc tylko moge i wiem co sie czuje wtedy, pamietajcie nowi urzytkownicy ze nigdy nie czysci sie mechanicznie matowki czy nawet lustra, tylko i wylacznie samemu mozna dmuchac.
amatorek2007
26-04-2008, 17:44
normalnie az glowa mnie rozbolala :((( ciekawe ile nikon zaspiewa za wymiane lustra i matowki
amatorek2007
26-04-2008, 17:49
chyba nikt nie chce mi pomoc :(((
Krzysiek82
26-04-2008, 17:51
Sorry, ale nie mogę się powstrzymać - nieodpowiedni sprzęt dla nieodpowiednich osób. Jak czytam fora, to albo narzekania, albo kosmiczne teorie spiskowe, albo psucie sobie samemu sprzętu. Tak to jest, jak kasa pozwala na zakup, ale wiedzy / umiejętności / praktyki / poszanowania sprzętu brak. Nie znasz się, nie wtykaj łap. Pierwsza zasada utrzymania sprzętu przy życiu.
Nie bardzo da się cokolwiek zrobić "w domowym zaciszu". O ile matówkę dałbyś radę wymienić samodzielnie, to lustra nie ma szans... tylko serwis. Nikt tutaj nic Ci nie pomoże więcej raczej.
Pomóc? Możemy sie chłopie chyba tylko za Ciebie pomodlić ;|
Nie pogniewaj się, ale miałeś przed tym aparatem jakąkolwiek lustrzankę? Skąd Ci się tam paprochów nabrało tyle, żeby to "czyścić"?! Ajajaj... Współczuje....
amatorek2007
26-04-2008, 17:53
a orientujecie sie ile taka wymiana moze kosztowac ?
a orientujecie sie ile taka wymiana moze kosztowac ?
Ochłoń i w poniedziałek zadzwon do serwisu.
Nikt z forum chyba jeszcze matowki w D300 nie wymieniał...
jacoslavgth
26-04-2008, 18:00
chciałem wyczyscic lustro bo jakies paprochy mi nawalatywaly :( i tak wyczyscilem ze lustro jest upaprane i chyba porysowana bo widac ryski przy zblizeniach a matowka porysowana :((normalnie zlamac sie mozna ale ze mnie osiol :((((
widzisz, takie rzeczy czysci sie przy pomocy gruchy, tylko dmuchanie - bez dotykania, niestety jak koledzy wyzej, kupiłes semipro puche a obchdzisz sie z nim jak z tanim kompaktem, to sprzet skomplikowany, oddaj do serwisu, matówke moznazmienic co takze wiąze sie z pewną wprawą, był juz post na ten temat.
amatorek2007
26-04-2008, 18:02
w poniedzialek to go wysle do serwisu na wymaine matowki i lustra :(((( chcialbym zeby byl taki czysty jak na poczatku :(((
amatorek2007
26-04-2008, 18:04
ja sam juz wole nie dotykac sie :( chce tylko zeby byl naprawiony i bez zadnego parocha
Matówka droga nie będzie (względnie), ale lustro........ nie mam pojęcia.... Pewnie będą je specjalnie ściągali do PL, to potrwa... trudno cokolwiek zawyrokować - jakbym miał wróżyć to z ceny 1000 pln za wszystko bym się cieszył jak dziecko ;/
Oj umoczyłeś kolego, umoczyłeś, napisz - tak dla wiadomości innych jak się sprawa skończyła. A póki co weź głęboki oddech i pomyśl, że mogło być gorzej - nikt Ci go nie ukradł, ani nie wpadł do studni. Głowa do góry!
sprocket
26-04-2008, 18:06
To lustro az tak mocno spaprales by wymieniac? Kilka rysek na lustrze niczemu nie szkodzi, matowke mozna wyjac i umyc ale to juz powazna sprawa dla kogos kto sie zna, chyba najlepszym wyjsciem dla Ciebie bedzie serwis.
Nie mozna marzyc o wizjerze bez paprocha, musisz sie przyzwyczaic do nich bo nie ma takiego lustra idealnie czystego jakiego bys chcial.
Ty, a właśnie, napisz co dokładnie zrobiłeś jak i czym to czyściłeś... Może to kwestia tylko przeczyszczenia i po bólu?
Nie jestem specem i nie wiem czy dobrze trafię z odpowiedzią ale sprawdza się to co piszą - zanim zaczniesz używać przeczytaj dokładnie instrukcję obslugi dokładnie str. 370-371 a dodatkowo d300 posiada coś takiego jak opcję "czyść sensor obrazowy" myślę, że to w zupełności by wystarczyło przed wpychaniem paluszkow do korpusu.
Mimo wszystko strasznie ci współczuję i chyba bez serwisu się nie obejdzie.
łączę sie w bólu...
tak z ciekawości, jak wyglada zdjęcie z puszki po takiej masakrze, może nie jest tak źle ;-) zrób zdjęcie jakieś gładkiej powierzchni, względnie błękitnego nieba i wrzuć tutaj
łączę sie w bólu...
tak z ciekawości, jak wyglada zdjęcie z puszki po takiej masakrze, może nie jest tak źle ;-) zrób zdjęcie jakieś gładkiej powierzchni, względnie błękitnego nieba i wrzuć tutaj
Jak załatwił tylko matówkę i lustro to zdjęcia powinny być w porządku.
Jak załatwił tylko matówkę i lustro to zdjęcia powinny być w porządku.
właśnie przychylałbym się ku temu samemu, więc może wystarczy tylko w jakiś bardziej profesjonalny sposób przeczyścić jedno i drugie ( oczywiście dmuchanie i samooczyszczenie nie wchodzą w rachubę ), darując sobie zapewne pierońsko drogą wymianę
amatorek2007
26-04-2008, 19:05
ale nie sa wporzadku, sa paprochy i jakies ryski :(ile mozna go czyscic
To wpadles jak sliwka w kompot tylko poplakac sie
takie moje OT
To wpadles jak sliwka w kompot tylko poplakac sie
takie moje OT :???:
ale nie sa wporzadku, sa paprochy i jakies ryski :(ile mozna go czyscic
Na zdjęciach to widać?
amatorek2007
26-04-2008, 19:32
przy max przyslonie kilka paproszków i jakies ryski dziwne ktorych nie moge usunac i nie wiem czy sa na matowce czy na lustrze :/
BartekIgnasiak
26-04-2008, 19:37
a co ma matówka i lustro do zdjęć?
amatorek2007
26-04-2008, 19:38
chyba to ze jak sa zabrudzone to widac na zdjeciach
BartekIgnasiak
26-04-2008, 19:39
ale jakim cudem?
przeciez one nie biora udzialu w rejestrowaniu obrazu
przy max przyslonie kilka paproszków i jakies ryski dziwne ktorych nie moge usunac i nie wiem czy sa na matowce czy na lustrze :/
Jak widać na zdjęciach to znaczy, że masz usyfioną matrycę. Po pierwsze weź coś na uspokojenie żeby przetrzymać do poniedziałku i nie grzeb więcej w aparacie. Znajdź u siebie jakiś serwis sprzętu fotograficznego. Być może wystarczy porządne czyszczenie, ale lepiej żeby zrobił to ktoś kto się na tym zna. To co wygląda na ryski wcale nie musi nimi być.
jacoslavgth
26-04-2008, 19:44
prosze cie, rzeczywiscie najpierw zapoznaj sie z instrukcją , a przede wszystkim dowiedz sie, na czym polega rejestracja obrazu i co bierze udzial w tym procesie, tylko matryca rejestruje obraz, lustro wraz z matówką to inny rozdzial
amatorek2007
26-04-2008, 19:45
w poniedzialek wysylam aparat do warszawy i ciekawi mnie jak sobie z tym poradza :( mam nadzieje ze bedzie tak jak dawniej tzn czysciutki :((((
amatorek2007
26-04-2008, 19:46
no to pewnie matryca jest zabrudzona bo tez ja czyscilem :/ tylko zeby nie bylo nic powaznego :(
jacoslavgth
26-04-2008, 19:47
no to pewnie matryca jest zabrudzona bo tez ja czyscilem :/ tylko zeby nie bylo nic powaznego :(
:) stary ale pojechałes, tylko nie czyść szkieł :)
amatorek2007
26-04-2008, 19:51
zaraz podesle fotki wiec ocencie
amatorek2007
26-04-2008, 19:56
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img113.imageshack.us/img113/3023/111fg7.jpg)
A pewien jestes ze to nie syf na soczewkach obiektywu albo filtrze?Zostaje jeszcze matryca ale lepiej nie czysc...
źródło (http://img113.imageshack.us/img113/3023/111fg7.jpg)
Chłopie, jak takie mikropaproszki i mikroryski widać dopiero na f/32 to ja bym tą kwestię po prostu olał. Nie uczynisz nigdy matrycy w 100% czystej. A jak wiele zdjęć robisz powyżej f/11?
Bardziej martwi kwestia matówki i lustra... bo jeśli mocno są porysowane i usyfione to komfort robienia zdjęć znacznie spada... Jeśli serwis zdoła to w miarę doczyścić a matówka i lustro są w małym stopniu porysowane to odpuść, jeśli za wymianę serwis zaśpiewa sobie znaczną kwotę.
dwa syfy na matrycy, będzie dobrze... tylko nic sam nie rób!
amatorek2007
26-04-2008, 20:10
matówka idzie do wymiany bo patrzec sie nie da na to. Na mniejszych przyslonach jest lepiej ale chce miec czysty aparat a teraz wyglada koszmarnie. Boje sie o te ryski ze moga byc na matrycy :/
mam nadzieję, że ta przygoda cię czegoś nauczy. Czyścisz coś, a nawet nie masz pojęcia co pełni jaką funkcje w aparacie.
To co widać na zdjęciach to jest na matrycy i tylko ja się najwyżej delikatnie przedmu****e gruszką. Reszty nie tykaj!
To co jest na lustrze, matówce, pryzmacie, okularze - widać gdy się celuje, ale tego nie ma na zdjęciach.
amatorek2007
26-04-2008, 20:14
Kolejna zdjecie moze bardziej wyraziste. Mozecie mi powiedziec co to sa za ryski ?? czy sa z matrycy czy z lustra ??
źródło (http://img158.imageshack.us/img158/4559/dsc5420as1.jpg)
blueblood
26-04-2008, 20:23
Kolejna zdjecie moze bardziej wyraziste. Mozecie mi powiedziec co to sa za ryski ?? czy sa z matrycy czy z lustra ??
źródło (http://img158.imageshack.us/img158/4559/dsc5420as1.jpg)
Witam
Ktos juz tu napisal ze zabrudzenia na lustrze czy tez na matowce nie beda widoczne na zdjeciach,te ktore widac moga byc na matrycy ,sprawdz tez obiektyw jak masz jakis inny to podepnij i zrob zdjecie, zrob zdjecie prz np. przeslonie f11 i zobaczymy co widac.
amatorek2007 a może spróbuj z serwisem w łodzi? jest bliżej i naprawdę niezły. czyściłem tam swoje d70s i zrobili to bez zastrzeżeń - naprawdę dobrze. Ja zostawiłbym lustro i matówkę w spokoju i skupił się na matrycy - to ona rejestruje zdjęcia. Serwis jest na piotrkowskiej ale numeru dobrze nie pamiętam tak między 79 a 85, jak wejdziesz na podwórze to po prawej stronie na pierwszym piętrze.
amatorek2007
26-04-2008, 20:29
Juz wole wysłać do warszawy. Ciekawe ile kosztuje wymiana matrycy bo matowka to pewnie jakies 150 zl. Orientuje sie ktos ile kosztuje wymiana matrycy ??
amatorek - zastanów się sekundę. Jakim niby cudem ryski z lustra mają być na zdjęciu!!!
W czasie robienia zdjęcia lustro jest podnoszone do góry, nie wchodzi w bieg promieni światła. Mozna mieć najbrudniejsze lustro na świecie, a na zdjęciach nie będzie nic złego widać!
czyściłeś coś zupełnie niepotrzebnie. Zanim na przyszłość będziesz coś kombinował to zapoznaj się z zasadami. Zeby coś naprawiać to trzeba mieć o tym czymś wiedzę.
Juz wole wysłać do warszawy. Ciekawe ile kosztuje wymiana matrycy bo matowka to pewnie jakies 150 zl. Orientuje sie ktos ile kosztuje wymiana matrycy ??
Człowieku wez cos na uspokojenie... Po kiego chcesz matryce wymieniac?
ja się dziwię jak z takim elementarnym brakiem wiedzy można się brać za tak delikatne rzeczy.
amatorek2007
26-04-2008, 20:35
jejq to co mam zrobić zeby wszystko było czyste ?? skoro matryca moze byc porysowana to moze wymienic ja na nowa :/
czysta musi być tylko matryca. To chyba koszt 80 zł.
ja się dziwię jak z takim elementarnym brakiem wiedzy można się brać za tak delikatne rzeczy.
Nie pomne o zakupie półproprofesjonalnej lustrzanki... No, ale taka moda przecież... Ehhhhh.....
Kolego mam dla Ciebie rozwiązanie!!!!!
Jedź do sklepu kup nowy D300 a tego na giełdę na tym forum. Po tych zdjęciach co pokazałeś będziesz miał dużo chętnych bo pewnie masz tylko zabrudzoną matrycę (i może jej by nawet pomogło czyszczenie wg. instrukcji poprzez strząsanie paprochów) jak czytam co wypisujesz to pewnie nie dojrzałeś takiej opcji w instrukcji ani w aparacie.
Ludzie Ci dobrze podpowiadają a Ty się nakręcasz i już chcesz matrycę wymieniać. Mój pomysł jest niezły. Sprzedaj komuś swój D300 za 3 tyś. (na pewno znajdzie się chętny). Dokładasz resztę i masz nówkę sztukę. A tak wymiana matrycy, lustra i matówki i tak pewnie Cię szarpną ponad 2 tyś więc dobrze na tym wyjdziesz.
Pozdrawiam Mariusz
PS. Czytaj dobre rady jak Ci ludzie piszą i wyluzuj.
Wiesz jaką konstrukcję ma lustrzanka jednoobiektywowa (SLR)???? Poczytaj.
Jeśli coś, co nabroiłeś widać na zdjęciach, to kolego masz porysowaną matrycę.
Juz masz aparat do wyrzucenia ...
;/
Jak chcez to go przygarne ... bede robil brudne zdjecia...
Moja rada włóż d300 do kartonika i do poniedziałku niech sobie w nim leży i czeka na wysyłkę do serwisu. A teraz idź gdzieś z kumplami na piwko. Dobrze Ci zrobi.
A na przyszłość to po kiego grzyba się przejmujesz syfami na matrycy które Ci wychodza przy F40 czy 32??? Walnij sobie fotkę na f16 i zobacz co widać. Masz potrzebę robić na mniejszych dziurach??? Aparatu nigdy sterylnie czystego mieć nie będziesz.
A jakbys się nudził w czasie jak Twoje body będzie w serwisie to poczytaj o czyszczeniu matryc. Było już chyba wszystko napisane co można wymyśleć w temacie.
Kolego nie matrycę tylko filtr dolnoprzepustowy który jest przed nią...
Niech sprzedaje ten sprzęt. Sam mu dam w ciemno 3 tyś...
amatorek2007
26-04-2008, 20:45
Bo jestem strasznie zdenerwowany :( boje sie ze to moze byc cos powaznego :(((
nie pchaj się w koszty! wyczyść matrycę z poziomu body(instrukcja str.371), jak nie pomoże daj komuś żeby ją przedmuchał - Ty juz nie dotykaj niczego. Rob zdjęcia i sie ciesz rezultatami.
A jeśli można wiedzieć to czym to czyściłeś?
Okazuje się, że prawdziwe jest powiedzenie: "kultura techniczna to też kultura".
amatorek2007
26-04-2008, 20:49
jak moge robic zdjecia takim czyms ! widziales zdjecia ?? o matowce juz nie wspomne bo na nia sie patrzec nie da :/
A jeśli można wiedzieć to czym to czyściłeś?
No wlaśnie napisz dokładnie co po kolei robiłeś, co i czym dotykałeś. To może dużo wyjaśnić. Może serwis wcale nie będzie potrzebny.
amatorek2007
26-04-2008, 20:50
na alledrogo kupilem zestaw do czyszczenia. pedzelek, sciereczka, gruszka,i troche płynu
amatorek2007
26-04-2008, 20:52
takim czyms, gruszka no i pedzelkiem a czyscilem matowke, lustro i matryce
http://www.foxfoto.eu/img/fzc/fzc02_03a.jpg
nie wierzę - i użyłeś tego wszystkiego?!
na alledrogo kupilem zestaw do czyszczenia. pedzelek, sciereczka, gruszka,i troche płynu
Jak ściereczeka i pędzelek to raczej do czyszczenia obiektywów!? Jęsli chodzi o tzw. rysy to mogą to być czasem tylko smugi, dlatego nie martw się na zapas.
jacoslavgth
26-04-2008, 20:54
jejq to co mam zrobić zeby wszystko było czyste ?? skoro matryca moze byc porysowana to moze wymienic ja na nowa :/
to sie nazywa maniactwo natręctw :) da sie leczyc farmakologicznie i powtórze po raz kolejny to co powiedziało juz wiele osób w tym wątku - LUSTRO I MATÓWKA NIE BIERZE UDZIAŁU W REJESTRACJI A BRUD DOSTANIE SIE WSZĘDZIE, NIE UNIKNIESZ TEGO, ODDAJ DO SERWISU,POCZYTAJ NA TEMAT FOTOGRAFII I SPRZETU I BIERZ SIE ZA ROBIENIE ZDJĘC A NIE ZAMARTWIANIE SIE O PAPROCHY I CZYSZCZENIE NA WŁASNĄ RĘKE
jak moge robic zdjecia takim czyms !
Człowieku, pomiajając to, że dałeś plame i sam wziales sie za nieumiejętne czyszczenie, to i tak za jakiś czas miałbyś uświnioną matryce. To lustrzanka, kurz i inny syf dotaje sie do komory przy zmianie obiektywów, a także poprze nie... I znów bedziesz płakał ?
Daj na wstrzymanie, bo sam sobie jesteś winny, dostałeś masę odpowiedzi, a dalej lamentujesz... Czego jeszcze od nas oczekujesz? Ja rozumiem, ze jestes zdenerwowany itd.. ale weź się w garść chłopie. Na aparacie świat się nie konczy.
Ale skąd pomysł żeby wszystko czyścić, byłeś na pustyni?
Od nowości mam ustawione czyszczenie matrycy przy ON/OFF i jak do tej pory żadnych paproszków na matrycy.
Vodafone
26-04-2008, 20:56
Więcej tego nie rób takimi gadżetami ;-) Ja podobnym gadżetem załatwiłem kiedyś głowicę w moim wideo :-) Od tego czasu powierzam wszystko serwisowi i ludziom którzy mają pojęcie w danym temacie ;-)
Pozdrawiam i życzę aby wszystko skończyło sie jak najlepiej...
A ja go mogę kupić za 3 tyś. Mam już jednego D 300 to będę miał dwa albo jeden sprzedam....
blueblood
26-04-2008, 20:57
to co pokazales to sie nazywa lenspen takim czyms to ja czyszcze tylko filtr ktory mam nakrecony na obiektyw i to tylko w warunkach bojowych czyli tak na szybko
:shock: :shock: :shock: :shock: :shock:
Co Cię napadło chłopie??
amatorek2007
26-04-2008, 20:59
za 3 tys to moge Ci sprzedac pudelko po nim ! i nie derwuj mnie takimi glupimi odpowiedziami !
shaddixx
26-04-2008, 21:01
amatorek.. czytając twoje wypowiedzi to wcale mi ciebie nie szkoda. Za głupote sie płaci.
Druga sprawa, po postach wnioskuje ze pisze je dziecko co popsuło rodzicom aparat i nie wie co teraz zrobic i szuka pomocy na forum.
za 3 tys to moge Ci sprzedac pudelko po nim ! i nie derwuj mnie takimi glupimi odpowiedziami !
Cóż - delikatnie mówiąc - wykazałeś się brakiem rozsądku, a przy tym i histerią, więc się nie dziw, że Cię tu flekują.
Jak Ci ludzie piszą co masz robić a Ty nie słuchasz to czego jeszcze oczekujesz?? Przeszedłeś już bez mała wymianę lustra, matówki i matrycy...
Radzę tak jak Ci koledzy pisali, walnij setę i podejdź do sprawy na spokojnie i nie komentuj moich odpowiedzi jako głupie. Tak jak napisałem wcześniej jak wymienisz to wszystko co planujesz to szarpnie Cię to około 2 tyś. więc moja rada nie jest głupia. Sprzedaj za 3 tyś i jak dołożysz 2 to będziesz miał nowy aparat.
Myśleć panowie najpierw a później robić.... taka moja rada!!!!!!!!!!!!
a ja właśnie spojrzałem w wizjer starej f70 (jeszcze robi zdjęcia)... miałbyś co czyścić, ale zapewiam Cię, że zdjęcia będą super bo to film rejestruje obraz. W cyfrze matryca. Lustro i matówka nie mają wpływu na obraz. I zrób parę zdjęć nie testowych.. pojedź np. do gołuchowa... nabierz dystansu do sprawy...wiem, że to trudne, ale spróbuj...
No dobra jeszcze raz na spokojnie.
1. Odłóż aparat i nic więcej nie rób.
2. W poniedziałek znajdź jakikolwiek serwis sprzętu foto u siebie na miejscu lub w pobliżu.
3. Niech sprawdzą co da się uratować. Matówkę prawdopodobnie załatwiłeś na amen bo jest najbardziej delikatna, ale lustro i matryca mogą dać się wyczyścić.
4. Jak będziesz wiedział co jest grane to dopiero wtedy wysyłaj do Nikon Polska.
amatorek2007
26-04-2008, 21:08
tak zrobilem. Aparat wysle w poniedzialek i bede kazal go wyczyscic i wymienic matowke, mam nadzieje ze uda sie go uratowac. juz sie uspokoilem :)
juz sie uspokoilem :)
I tak trzymaj, bedzie dobrze :)
amatorek2007
26-04-2008, 21:11
I tak trzymaj, bedzie dobrze :)
Chcę zeby tak bylo ... dzieki za wsparcie
Na razie nie dawaj zlecenia na wymianę niczego. Każ tylko sprawdzić i wyczyścić i dopiero jak zobaczysz wyniki wymieniaj to co uszkodzone. ( no chyba że za sprzedasz za te 3 tyś. - sorry nie mogłem się powstrzymać).
Tak Ci radzę. Daj do czyszczenia i sprawdzenia a dopiero później zlecenie na wymianę jak będzie potrzeba.
Mariusz
robin, aleś pojechał.....
jacoslavgth
26-04-2008, 21:15
Amatorek2007 to tylko aparat da się na pewno naprawić i pewnie za kilka stówek. To nie jest problem. Wszystko w życiu jest względne. Na pocieszenia popatrz sobie na moje zdjęcie poniżej i śpij spokojnie.
https://forum.nikoniarze.pl/imgimported/2008/04/P7161962www-2.jpg
źródło (http://i62.photobucket.com/albums/h108/robin102/P7161962www.jpg)
mam nadzieje ze to zdjęcie wykonane przez ciebie a nie twoje własne :)
amatorek2007
26-04-2008, 21:22
jak co to podaj numer konta to troche wspomoge Cie :((( Tak zrobie wysle do czyszczenia aparatu i wymoane matowki bo jest paskudnie brudna.
Zbigniew
26-04-2008, 21:27
Jak już zadzwonisz do serwisu, wyślesz tam aparat i będziesz miał diagnozę, to się z nami podziel wiadomościami. A teraz zamykam ten wątek.
amatorek2007
27-04-2008, 10:31
Dzisiaj zrobiłem 2 zdjęcia na blekitnym niebie
F40
źródło (http://img233.imageshack.us/img233/3379/dsc5439f40eu3.jpg)
F4.5
źródło (http://img100.imageshack.us/img100/1033/dsc5438fe2.jpg)
Na małej przysłonie żle nie wyglada ale juz na wiekszych to uuuu :/
F40 to nie jest mało? A przy okazji - jaki obiektyw daje Ci tę możliwość?
amatorek2007
27-04-2008, 10:37
70-300
puchbeary
27-04-2008, 10:41
Matryca kurzy się w każdej lustrzance cyfrowej. Nie ma takiej opcji żeby coś nie wpadło przy wymianie szkła.
Zastanawiam się przy okazji nad wartością użytkową przysłony f40.
Twoja matryca jest czystsza niż większość matryc. Zastanów się jeszcze z tym lustrem i matówką. Jeżeli nie są tak usyfione że zakłócają pomiar AF i światła, to może nie warto inwestować w wymiany/naprawy/serwisowanie. Może znajdziesz kogoś kto troche usunie te brudy i będzie znośnie. Sa tacy ludzie, tacy spryciarze, majsterklepki, dłubacze...
Pzdr
Zbigniew
27-04-2008, 10:53
amatorek2007 - matrycę masz czystą. Rób już zdjęcia, a nie testy.
amatorek2007
28-04-2008, 09:47
Właśnie dzwoniłem do serwisu nikona i pani powiedziała że czyszcze aparatu to koszt 80 zł a wymiana matówki 60 zł. Ale jak obejrzą aparat to powiedzą dokładnie ile to będzie mnie kosztowało. Dzisiaj wysyłąm aparacik do nich i modle się żeby wszystko było wporządku. Pzdr
Wymiana matówki 60 pln - tylko ile kosztuje matówka? ;-) Powodzenia tam!
grudzinsky
28-04-2008, 11:39
zaloze sie, ze w Kaliszu zrobil bys to za 50zl i to w kilka chwil w jakims starym dobrym zakladzie fotograficznym...a tak przynajmniej miesiac bez aparatu :) chyba, ze po kilku telefonach przyspiesza dzialanie ;)
cypherdid
28-04-2008, 11:47
tak ogółem to czytałem poprzedni wątek i się dziwie..bo kilka mało znaczących pyłków nikomu nie powinno przeszkadzać
a kompletnym szczytem <wiadomo czego> jest babranie się w sprzęcie z wiedzą na poziomie minusowym
płacisz teraz za błąd..oby Cię to czegoś nauczyło..i już nie panikuj o te nieznaczące pyłki
Właśnie dzwoniłem do serwisu nikona i pani powiedziała że czyszcze aparatu to koszt 80 zł a wymiana matówki 60 zł. Ale jak obejrzą aparat to powiedzą dokładnie ile to będzie mnie kosztowało. Dzisiaj wysyłąm aparacik do nich i modle się żeby wszystko było wporządku. Pzdr
Patrząc na twoją gehennę (na własne życzenie zresztą) jakoś jestem przekonany, że szybciej zobaczę twój sprzęt na forumowej giełdzie niż zrobione przez ciebie zdjęcia.
skleiłem twoje 3 wątki, nie ma potrzeby by po każdym etapie twoich przygód zakładać nowy.
amatorek2007
28-04-2008, 12:29
Patrząc na twoją gehennę (na własne życzenie zresztą) jakoś jestem przekonany, że szybciej zobaczę twój sprzęt na forumowej giełdzie niż zrobione przez ciebie zdjęcia.
Mam nadzieję że tak nie będzie :) A zdjęcia dalej będę robił tylko jak aparat wróci z serwisu.Zapłacę za wymianę matówki i czyszczenie aparatu i więcej już sam nie będę go czyscił chyba że tylko gruchą, ale niczym więcej.
amatorek2007
28-04-2008, 12:36
Fotka zrobiona przed wysłaniem aparatu do serwisu :(
Przysłona f40
źródło (http://img237.imageshack.us/img237/4794/dsc5458mn4.jpg)
Noooo. Ładna fotka. Masz takich więcej? :wink: :D
amatorek2007
28-04-2008, 12:45
Chciałem tylko pokazać jaki mam zabrudzony aparat :(((
tak samo wyglada moja matryca po 2 latach uzywania nie czyszczac jej i majac tylko stalki
radze mniej bawic sie aparatem i nie czyscic go godzinami (nazwijmy to czyscic) tylko robic zdjecia!!
Pawel Pawlak
28-04-2008, 13:50
Amatorek, jeśli ten aparat kosztował Cię dużo wyrzeczeń, a naprawa każe Ci wpaść w długi to współczuję Ci.
Generalnie ten wątek bardzo dobrze pokazuje co najbardziej wpienia mnie wq...wiq w d300... To że jest to bardzo dobre, profesjonalne narzędzie fotograficzne, masowo kupowane przez totalnych amatorów i ignorantów. Myślę że nikon tego nie przewidział. W przeciwnym razie pozostawiłby zielony program, zablokował większość opcji w menu i zdecydował się na nierozerwalne połączenie z afs18-200VR.
Przysłona f40!!!???
Dobrze, że już wysłałeś ten aparat do serwisu ale powiedz mi jakie zastosowanie w codziennych użytkowaniu ma taka wartość przysłony? No może po za ekstremalnym makro... Strzel mnie w ryj ale założę się, że na f16 żadnych syfków byś nie zobaczył.
Edit: Nie no ja jednak jestem przekonany, że te twoje przygody to jest jakiś mega wkręt dla nas naiwnych...
Z matrycy. F40? Przesadziłeś chyba :D
matryca na bank
starczy czyszczenie
pewnie co do reszty tez starczy
jakbys chcial wyrzucic to podaj namiar na smietnik:-)
i przestan sie podniecac bo to *******a
olo
amatorek2007
28-04-2008, 14:46
Z matrycy. F40? Przesadziłeś chyba :D
Przeciez nie bede sprawdzal czystosci na przyslonie f5 bo wiadomo ze nic nie zobacze ale na wiekszych przyslonach juz widać :( Pozostaje mi tylko czekac ehhh
Zbigniew
28-04-2008, 14:49
Amatorek - trzy zimne piwa, spacer z dziewczyną albo cokolwiek innego co lubisz na odstresowanie się. Rozluźnisz się i inaczej spojrzysz na te problemy, które tak naprawdę problemami poważnymi nie są. W życiu może być o wiele gorzej.
grudzinsky
28-04-2008, 15:36
wlasnie sprawdzilem swoja matryce pod wzgledem czystosci i jestem w wielkim szoku...przy wartosci f/16 wyglada tak jakby mi ktos piasku nasypal ;)
teraz pytanie?
czy samoczyszczacy system matrycy to pic na wode fotomontaz czy rzeczywiscie dziala? mam to ustrojstwo ustawione przy wlaczaniu i wylaczaniu aparatu, ale jak widac nie dziala :(
na cale szczescie bardzo zadko uzywam wartosci wiekszych niz f/11...
uzywam tego aparatu juz dobre 4 miesiace, a matryca wyglada gozej niz w starym D70, gdzie focilem w takich samych warunkach. czesta zmiana szkiel w plenerze...
nic to za 6 miechow sobie wyczyszcze matryce w PLu w jakims dobrym warsztacie foto :)
Przeciez nie bede sprawdzal czystosci na przyslonie f5 bo wiadomo ze nic nie zobacze ale na wiekszych przyslonach juz widać :( Pozostaje mi tylko czekac ehhh
Tak, ale imho powżyej f16-f20 to już w zasadzie nie ma co robić, chyba, że makro...
Amatorek, jeśli ten aparat kosztował Cię dużo wyrzeczeń, a naprawa każe Ci wpaść w długi to współczuję Ci.
Generalnie ten wątek bardzo dobrze pokazuje co najbardziej wpienia mnie wq...wiq w d300... To że jest to bardzo dobre, profesjonalne narzędzie fotograficzne, masowo kupowane przez totalnych amatorów i ignorantów. Myślę że nikon tego nie przewidział. W przeciwnym razie pozostawiłby zielony program, zablokował większość opcji w menu i zdecydował się na nierozerwalne połączenie z afs18-200VR.
Taki mały OT, a widziałeś reklamy Nikona "Aparat ciekawy świata":mrgreen:? TYLKO D300+18-200 VR.
Tak właśnie pozycjonuje go producent - jako aparat dla amatora, tylko nasza rzeczywistość jest tak dziwna, że ludzi zarabiających na fotografii nie zawsze stać na D3 i z konieczności nie z wyboru decydują się na D300.
Co oczywiście dobrze świadczy o umiejętnościach polskich fotografików, ale nie koniecznie musi być powodem do oburzenia na docelową grupę nabywców tego ostatniego w bogatszych krajach jaką są amatorzy, gotowi zapłacić większe pieniądze za lepszy / droższy sprzęt.
Zresztą część z nich już zmieniła obiekt westchnień i robi "pocztówki"z wakacji C 5D+24-120 is L:-D
Też mam 18-200, też zastanawiam się nad Dxxx i nie zamierzam się tego wstydzić (proszę nie odnoś tego do siebie), inna sprawa, że kilka książek przed decyzją o kupnie pierwszej lustrzanki cyfrowej przeczytałem. I pomimo pewnych predyspozycji i doświadczenia w robótkach ręcznych - na takie działania jak amatorek bym się nie porywał.
A rady staram się szukać przed a nie po - w końcu to forum prawie nigdy nie śpi i rady są za free:).
Zresztą część z nich już zmieniła obiekt westchnień i robi "pocztówki"z wakacji C 5D+24-120 is L:-D
A tak lekko OT zapytam - jest faktycznie 24-120 is L? :D A jeśli tak, to jaki on jest jakościowo? :D
A tak lekko OT zapytam - jest faktycznie 24-120 is L? :D A jeśli tak, to jaki on jest jakościowo? :D
Jasne, popieprzyłem (24-105 L):mrgreen:
Co do jakości - a kogo to:mrgreen:? ważne, że z czerwonym paskiem...
Jasne, popieprzyłem (24-105 L):mrgreen:
Co do jakości - a kogo to:mrgreen:? ważne, że z czerwonym paskiem...
Hmm.. czyli pełna klatka i ff odpowiednik(a jak jeszcze IS to w ogóle fajnie) kropowego 18-70.. no, to trzeba chyba pomyśleć coś niecoś o zmianie systemu.. ;-)
D300...
Tak właśnie pozycjonuje go producent - jako aparat dla amatora, tylko nasza rzeczywistość jest tak dziwna, że ludzi zarabiających na fotografii nie zawsze stać na D3 i z konieczności nie z wyboru decydują się na D300..
oj bym polemizował. Te body się uzupełniają, D300 to najlepsze body z cropem - a to ma swoje zalety dla zawodowca też.
Przeczytałem cały wątek i na początku serdecznie się ubawiłem.
Ale po chwili zrobiło mi się przykro (?). Człowiek ciuła grosz do grosza, żeby kupić sobie D80 a tu przychodzi koleś z aparatem za 5k i nie wie do czego służy lustro czy matówka. :| Normalnie ręce opadają.
nikonowiec
28-04-2008, 20:06
Z czym Ty miałeś do tej pory do czynienia? Z młotkiem i przecinakiem? Te dwa przedmioty a Nikon D300 to subtelna różnica:((( Jak się to skończyło dla Twojego D300?? Sewis??
Pawel Pawlak
28-04-2008, 20:27
Taki mały OT, a widziałeś reklamy Nikona "Aparat ciekawy świata":mrgreen:? TYLKO D300+18-200 VR.
Tak właśnie pozycjonuje go producent - jako aparat dla amatora, tylko nasza rzeczywistość jest tak dziwna, że ludzi zarabiających na fotografii nie zawsze stać na D3 i z konieczności nie z wyboru decydują się na D300.
Co oczywiście dobrze świadczy o umiejętnościach polskich fotografików, ale nie koniecznie musi być powodem do oburzenia na docelową grupę nabywców tego ostatniego w bogatszych krajach jaką są amatorzy, gotowi zapłacić większe pieniądze za lepszy / droższy sprzęt.
To chyba nie do końca tak. Poza mną jest na tym forum jest przynajmniej jedna osoba która kupiła d300 z wyboru cropa a nie dlatego że nie mieli kasy na d3. i Sądzę że jest ich wśród użytkowników nikona znacznie więcej. Poza tym nie wiem skąd przekonanie że nikon pozycjonuje ten aparat dla amatora ? Dlatego że w reklamie był pokazany z 18-200VR ? biorąc pod uwagę kompaktowość takiego zestawu i jego możliwości, to wspaniały zestaw dla podróżników. Czy to że d40 był pokazywany na reklamówkach z AF50, oznacza że nikon zachęca do przestawiania się na manualne ostrzenie ?
amatorek2007
28-04-2008, 22:51
Tak aparacik poszedł do serwisu dzisiaj, czeka go porządne czyszczenie i wymiana matówki. Pozostaje mi oczekiwanie na mojego Nikosia :(((
To chyba nie do końca tak. Poza mną jest na tym forum jest przynajmniej jedna osoba która kupiła d300 z wyboru cropa a nie dlatego że nie mieli kasy na d3. i Sądzę że jest ich wśród użytkowników nikona znacznie więcej. Poza tym nie wiem skąd przekonanie że nikon pozycjonuje ten aparat dla amatora ? Dlatego że w reklamie był pokazany z 18-200VR ? biorąc pod uwagę kompaktowość takiego zestawu i jego możliwości, to wspaniały zestaw dla podróżników. Czy to że d40 był pokazywany na reklamówkach z AF50, oznacza że nikon zachęca do przestawiania się na manualne ostrzenie ?
Paweł, zgoda, że ty i kilka jeszcze osób wybraliście ten aparat z pełną świadomością. Myślę jednak, że więcej osób żyjących z fotografii z radością wybrałoby D3 gdyby nie ograniczenia finansowe.
Co do pozycjonowania: ani w Nikonie ani w Canonie nic co jest związane z marketingiem (lub węziej - reklamą) nie dzieje się bez przyczyny. Zgoda, że 18-200 VR jest bardzo fajne w podróży - sam dlatego wybrałem Nikona.
Dlaczego d40 z AF50 - prawdopodobnie (to oczywiście domysły, ale nie koniecznie całkiem oderwane od rzeczywistości) chodzi o uzyskanie wrażenia u potencjalnych odbiorców, że to bardziej profesjonalny aparat niż jest (dla niektórych stałka jest takim symbolem). Oczywiście ani Ty ani Jacek i ludzie z Waszym doświadczeniem nie dacie się na to złapać, nie wy jesteście adresatami tych reklam, chodzi o to żeby zachęcić nieświadomych.
Ktoś kiedyś ładnie powiedział, że nie sprzedaje się produktu ale nasze wyobrażenie o nim.
Jacek B.
28-04-2008, 23:04
nasza rzeczywistość jest tak dziwna, że ludzi zarabiających na fotografii nie zawsze stać na D3 i z konieczności nie z wyboru decydują się na D300.
.
W polsce D300 używają profesjonaliści z różnych powodów, ale 80% z nich dlatego że cena D3 jest za duża. Mimo że w Uk dostępność tego aparatu dla przeciętnego portfela jest taka jak u nas D40 to myslę że to sprzęt profesjonalny tak samo jak D200 zresztą. To nie cena powinna decydować o tym czy coś jest profesjonalne czy nie.
Panowie, ni powim nic wiecej ... szkoda gadac :)
Mam D300, ale jesli ktos mnie zapyta to "lamer" jestem :(
ktm777 - trochę teorią spiskową zapachniało ;-) Ale nie będę się kłócił - jeśli przyjąć odpowiedni pkt widzenia to masz rację co do tego "pozycjonowania" etc.
Myślę, że puentą byłby rewelacyjny tekst jaki kolega Władca Pixeli ma w stopce.
Ja nic juz nie rozumiem, cholera czuje sie jakbym znowu byl w stanach...
Jak nie napisza ze nie mozna aparatem gwozdzi wbijac to ktos sprobuje,
Jak nie napisza zeby popierem sciernym przedniej soczewki obiektywu nie czysic to ktos sprobuje,
Jak nie napisza ze nowy aparat nie jest zazwyczaj caly syfiasty w srodku to ktos przeczysci...
No ludzie co z Wami ???
Amatorek - ja Cie "powiedzmy ze rozumiem", masz problem ale psujesz aparat i czego oczekujesz ?? ze ktos Ci wscisnie Ctrl+z ?? niestety tego Nikon nie zainstalowal.... moze w D90.... lub D900.
Nie wiem czy to Twoj aparat czy kogos innego ale ja wiem jedno - jak kupilem za wlasna kase D50 co kosztowalo jednak troche jakis czas temu to jak z jajem sie obchodzilem (do tej pory bardzo (za bardzo chyba) dbam o sprzet) ale jak ktos mi pisze ze czysci aparat calkowicie za 5k i nie wie co i jak w ogole - no Twoja sprawa (szlifierki modelarskie tez ladnie zbieraja nierownosci...) sorry za sarkazm - dla mnie taki temat nie powinien sie pojawic (chyba ze ku przestodze - ale czyjej ?? - mamy tu wiecej takich orlow ? watpie) - chyba ze caly temat to podpucha.
ktm777 - trochę teorią spiskową zapachniało ;-)
Nie miałem takiego zamiaru :-? niestety to chyba w naszym świecie oczywista oczywistość, to panowie z marketingu rzadzą w wielkich korporacjach, a czasy, gdy sprzęt się sam bronił mamy już za sobą.
Ale może ja jestem nieco skrzywiony zawodowo - od niemal 15 lat mam z tym do czynienia, branża nie ta sama, mechanizmy niestety podobne.
Hej nie no bez ":???:" TROCHĘ zapachniało, ale jakby się na to, o czym mówisz popatrzeć z różnych kątów to masz rację. Coś w tym jakby nie było jest.
Niemniej jednak matactwa speców od PR i całej reszty to jedno, a to co wychodzi spod łapek inżynierów to drugie.
A to ile coś kosztuje to trzecie. W Somalii najprawdopodobniej d40 jest marzeniem zawodowców.... (bo cena)
Josef K.
28-04-2008, 23:40
Panowie, ja przeczytalem ten watek od poczatku do konca i jeszcze raz, bo nie moglem uwierzyc.
Poza tym, jak kilku z Was juz zauwazylo, Pan poszkodowany w ogole Was nie slucha. Ma swoja teorie i prawdopodobnie nerwice natrectw na podlozu nieskazitelnej czystosci wnetrza lustrzanki.
Wiekszosc postow lopatologicznie wyjasnia zasady funkcjonowania mechanizmu lustrzanki. Ach... szkoda slow :(
Swoja droga podziwiam za cierpliwosc forumowiczow bioracych udzial w tym watku.
A może koledzy to zwykły "wkręt"? Nie wierzę, że można być takim idiotą. Po prostu nie wierzę, chyba, że to faktycznie nastolatek, który nie wie co zrobić ze swoją "zabawką". Moim zdaniem to pic na wodę, nierealna sytuacja.
Ale, skoro wszyscy coś poradzili :) to ja polecam super glue - założyć na body obiektyw i zalać szczelnie klejem. Żaden paproszek się nie przedostanie.
Ehhh śledzę ten temat już od kilku dni , i czuje jak by to była wielka wkręta , lecz coraz więcej (przepraszam że się tak wyrażę) nadzianych małolatów którzy kupują sprzęt bez wiedzy , troszkę nie boli to że tacy ludzie biorą się za rzeczy których nie umieją robić .... Kolega amatorek robi wielka panikę bo ma syfek w d300 , ciekawe jak by miał d40 to by nim rzucał o sciane i robił testy jak bardzo się odbija ?
Ludzie szanujcie pieniądze , chodź mam mało wartego jeżeli chodzi o PLN'y Nikon'a to nawet nie unoszę lustra żeby popatrzeć sobie ma matryce że tak powiem dla mnie ten aparat jest bardzo cenny lecz jak bym miał takie d300 to bym się pewnie bardziej starał nic w nim nie rozwalić , co się oszukiwać d300 jest dla profesjonalistów.
Powiem Tyle jeśli byś sam zarobił na ten aparat to byś najpierw myślał potem robił..
a na miejscu Twoim kupił bym sobie kompakt.
Kolego nie matrycę tylko filtr dolnoprzepustowy który jest przed nią...
Niech sprzedaje ten sprzęt. Sam mu dam w ciemno 3 tyś...
Kolego, ja tu sobie gościa urabiam a Ty mi się wp..rzasz między wódkę a zakąskę.
kiedys czysciłem kumpla d50. Tak dmuchałem ze wkoncu wydmuchałem z gruszki jakies gluty. Po zrobieniu zdjecia wygladało to jak jakies bakterie pod mikroskopem. Niestety nie mam tych zdjec wiec nie pokaze ale to co Ty pokazałes to jest u mnie norma- lekkie przedmuchanie pomaga a jak nie idzie to izopropanol...
Ehhh śledzę ten temat już od kilku dni , i czuje jak by to była wielka wkręta , lecz coraz więcej (przepraszam że się tak wyrażę) nadzianych małolatów którzy kupują sprzęt bez wiedzy , troszkę nie boli to że tacy ludzie biorą się za rzeczy których nie umieją robić .... Kolega amatorek robi wielka panikę bo ma syfek w d300 , ciekawe jak by miał d40 to by nim rzucał o sciane i robił testy jak bardzo się odbija ?
Ludzie szanujcie pieniądze , chodź mam mało wartego jeżeli chodzi o PLN'y Nikon'a to nawet nie unoszę lustra żeby popatrzeć sobie ma matryce że tak powiem dla mnie ten aparat jest bardzo cenny lecz jak bym miał takie d300 to bym się pewnie bardziej starał nic w nim nie rozwalić , co się oszukiwać d300 jest dla profesjonalistów.
Powiem Tyle jeśli byś sam zarobił na ten aparat to byś najpierw myślał potem robił..
a na miejscu Twoim kupił bym sobie kompakt.
Noz dokladnie to samo napisalem wczesniej.... to ze to podpucha tez.
Przeczytałem ten wątek parę razy. Zdecydowana większość stara się uspokoić kolegę amatorka, ja jednak napisze w zupełnie innym tonie.
Co za idiota, kupując sprzęt warty 5 k PLN, nie stara się nawet przejrzeć instrukcji obsługi, ja wiem że jest gruba, ale chociaż obrazki pooglądać. Tam jak wół stoi "czyszczenie powinien przeprowadzić autoryzowany serwis NIKONA", a jak już sie upieramy przy czyszczeniu to jest ładny obrazek (puszka do góry nogami, gruszka). Niestety za głupotę trzeba płacić.
Czytając ten wątek, cały czas przypominała mi się odpowiedź redakcji Bravo na pytanie pewnej dziewczyny, która próbowała "rozdziewiczyć się" przy pomocy kaszanki :
Rozwiązanie drugie jest jednak o wiele bardziej skuteczne. Przygotuj patelnię na której miałaś zarumienić cebulkę. Następnie weź ją w prawą rękę (jeśli jesteś leworęczna to w lewą) i *******nij się nią z całej siły w głowę - bo tobie to już chyba nic nie pomoże! Z wyrazami szacunku dla wszystkich
Zbigniew
29-04-2008, 10:18
Stop.