PDA

Zobacz pełną wersję : AF w Nikkorze 85/1,8

Witek "Wisz"
27-04-2008, 20:21
Witam.
Przymierzam się do zakupu Nikkora 85/1,8 i w związku z tym mam pytanie do osób, które miały z nim kontakt.
Otóż na optyczne.pl autorzy testu zwracają uwagę na małą powtarzalność AF w tym obiektywie i lekką tendencję do BF. Czy ktoś z Was zauważył coś takiego?
Szkiełko sądząc po opiniach użytkowników i samplach jest OK, nigdzie nie spotkałem się z uwagami co do pracy autofokusa. Jestem dość mocno nastawiony na jego zakup, więc będę wdzięczny za wszelkie informacje.
Pozdrawiam

Witek "Wisz"
27-04-2008, 20:45
Dzięki robin102:)

loki_p
28-04-2008, 08:30
Bez problemów z AF. Szybkość wystarczająca a i z powtarzalnością nie zauważyłem problemów.

Witek "Wisz"
28-04-2008, 21:58
Cieszą mnie takie odpowiedzi:mrgreen:

Wini
28-04-2008, 22:11
Witam.
Przymierzam się do zakupu Nikkora 85/1,8 i w związku z tym mam pytanie do osób, które miały z nim kontakt.
Otóż na optyczne.pl autorzy testu zwracają uwagę na małą powtarzalność AF w tym obiektywie i lekką tendencję do BF. Czy ktoś z Was zauważył coś takiego?
Szkiełko sądząc po opiniach użytkowników i samplach jest OK, nigdzie nie spotkałem się z uwagami co do pracy autofokusa. Jestem dość mocno nastawiony na jego zakup, więc będę wdzięczny za wszelkie informacje.
Pozdrawiam
Największą wadą 85/1.8 jest praca pod światło i mechanika. Moje dwa egzemplarze po pewnm czasie wydawały dźwięki przerazające. Poza tym bardzo polecam ten obiektyw.

egoiste
28-04-2008, 22:28
jedyna wada to praca pod swiatlo ... przynajmniej w moim :)

deep
28-04-2008, 22:57
pod światło nie ma problemu jak jest osłona, a ja mam takową na stałe. No chyba że promienie słońca i tak będą wpadać to wtedy kontrast poleci. Bez dwóch zdań to świetny obiektyw za małe pieniądze, żaden zoom ani stałka (poza 85/1.4) w portrecie nie dają jej rady, (nawet 105vr jest gorszy i to sporo, inna plastyka, ostrość, bokeh-tu już przepaść itd.), jak ktoś nie widzi różnicy to ... szkoda gadać.

gALL
28-04-2008, 22:59
AF dziala szybko w tym szkle, bo do ustawiania ostrosci wykorzystana jest tylna grupa soczewek (RF). Co prawda moje 10 letnie szklo wydaje przerazliwe dzwieki ale i tak lepiej od podobnej wiekowo AF 20/2.8 czy nowszej AF 50/1.8.

Witek "Wisz"
28-04-2008, 23:21
No cóż, wygląda na to, że im szybciej kupię to szkło tym lepiej...:mrgreen:
Bardzo wszystkim dziękuję za opinie. Trochę mnie zniechęciły testy na Optycznych, ale jednak co wiadomości z pierwszej ręki to z pierwszej ręki.
Dziękuję i pozdrawiam

gALL
28-04-2008, 23:55
Na Optycznie robia testy i sie onanizuja powiekszeniami 1000% a my robimy zdjecia. To taka mala roznica.

Witek "Wisz"
29-04-2008, 00:07
I dlatego zamiast wieszać się z rozpaczy i sprzedawać samochód, żeby kupić 85/1,4 wolałem zapytać na forum:mrgreen:

Pierre
29-04-2008, 15:17
Podobnie jak Ty bardzo interesuję się tym szkłem i też mnie zniechęciło trochę to co napisali o nim na optycznych odnośnie ustawiania ostrości. Zadałem sobie jednak trudu i wziąłem pod pachę moją puszkę i pofatygowałem się do sklepu, w którym pozwolili mi go podpiąć i postrzelać. Robiłem przy 1.8 i nie zauważyłem żadnych problemów z BF/FF, wszystkie obrazki były ostre, tak więc problemów z powtarzalnością nie zauważyłem. Jeśli jednak są różne opinie odnośnie problemów z AF to myślę, że lepiej kupić obiektyw w droższym sklepie, w którym przed zakupem będzie można go sprawdzić. Kupując w sklepach internetowych takiej możliwości niestety nie ma.
Osobiście zaczekam, aż pojawi się wersja z AF-S :)

Kaleid
29-04-2008, 15:29
Poręczne lekkie szkło, dobre optycznie. Bardzo ostre od przysłony 2.2. Wadą jest bardzo słaba praca pod światło (mocno spada kontrast) i dość duże aberracje. W tej cenie nie ma nic lepszego. Tym co baj Robin piszę zupełnie się nie przejmuj, bo to androny wyssane z palca.

hedgehog
29-04-2008, 16:48
Za pieniądze, które kosztuje - to doskonałe szkło. Można się w nim zakochać. Polecam, ja je uwielbiam bezgranicznie. :)

wlopis
29-04-2008, 17:42
Czy AF85/1,8 warto kupić ?
Moim zdaniem tak, naprawde fotografowanie nim pozwala się cieszyć.
Poniżej zamieszczam zdjęcie Natalii mojej córki, zrobione wczoraj w warszawskich Łazienkach, jpg prosto z karty nie wyostrzone, EXIF pozostawiony. Polecam, ale ja jestem 100% niedzielny pstrykacz do albumu :)
przysłona 2

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us)

Kaleid
29-04-2008, 18:45
" Potwierdzam FF w Nikkorach AF 85/1,8.
Sam mam taki i jako pomocna dłoń dla Vadima testowałem podobny jakieś półtora roku temu.Moderatorzy nie mają racji.
Pozdrawiam
Grzegorz
zgadzam się na cytowanie"

No i norrrmalnie jest po potwierdzenie masowych problemów z autofucusem tego obiektywu :)

m_cudny
29-04-2008, 18:53
W moim słoiku nie ma FF/BF, ani z powtarzalnościa wyników pracy AF nie ma problemów, za to jest bardzo ładna plastyka obrazu i radocha:)

P.S.dziś kupiłem sobie 24/2.8, a za miesiąc 35-tkę (to taki mały OT, co by się pochwalić:) )

ulv
29-04-2008, 19:45
...a mój ostrzy w punkt za każdym razem, chyba pójdę go wymienić do sklepu, bo mi jakiś "inny" sprzedali... przez chwilę nawet pomyślałem, że to może camuń, ale nie, jak byk Nikkor na nim stoi ;-)

Pozdrawiam
Ulv

wlopis
29-04-2008, 20:03
Zdarzają się nieostre zdjęcia na f 1,8-2,2, uważam jednak że to raczej wynik małej głębo ostrości, poruszenia się modela lub fotografującego. Co do słabego kontrastu pod silne światło, uważam że ten obiektyw powinien być używany wyłącznie z osłoną p.słoneczną. Nie robiłem testów na ostrzenie obiektywu, szkoda czasu :) może później ale wówczas przy wykorzystaniu statywu. Jeszcze raz polecam, Wadim wspomniał o słabej mechanice, myślę że to jest jeden z powodów podjęcia decyzji o zakupie z pierwszej ręki :).

gALL
29-04-2008, 22:07
Slaba mechanika? Mam 10 letnie to szklo i poza tym, ze AF jest glosniejszy to dziala bez zarzutow.

Oslona p. sloneczna jest z tym szklem w komplecie, wiec co to za problem ja na stale zalozyc? Oslona jest metalowa.

Witek "Wisz"
29-04-2008, 22:36
Nooo, nie myślałem, że moje pytanie wywoła taką lawinę odpowiedzi:-D Bardzo wszystkim dziękuję, już szykuję kasę na zakup.

wlopis
30-04-2008, 07:15
Slaba mechanika? Mam 10 letnie to szklo i poza tym, ze AF jest glosniejszy to dziala bez zarzutow.

Oslona p. sloneczna jest z tym szklem w komplecie, wiec co to za problem ja na stale zalozyc? Oslona jest metalowa.

Zgadzam się, kiedy wyjąłem ten obiektyw z opakowania zrobił na mnie wrażenie solidnego, dobrze wykonanego przyrządu optycznego, z osłoną p.słoneczną też nie problem, jest w komplecie.
Myślę ze w moich rękach przetrwa dłuuuuugie lata. Jestem z niego bardzo zadowolony, polecam zakup.

stachmuszel
30-04-2008, 07:58
Poręczne lekkie szkło, dobre optycznie. Bardzo ostre od przysłony 2.2. Wadą jest bardzo słaba praca pod światło (mocno spada kontrast) i dość duże aberracje. W tej cenie nie ma nic lepszego. Tym co baj Robin piszę zupełnie się nie przejmuj, bo to androny wyssane z palca.

Hmm... aberracje? Pierwsze słyszę. W moim egzemplarzu nie dostrzegam CA. Poniżej linki do dwóch testów, ale jest ich więcej w sieci. Wiem, wiem, to tylko testy. Ale na tyle powtarzalne, że można przyjąć je jako rzetelne.

http://www.optyczne.pl/50.5-Test_obiektywu-Nikkor_AF_85_mm_f_1.8D_Aberracja_chromatyczna.html

http://www.photozone.de/Reviews/46-nikon--nikkor-aps-c/221-nikkor-af-85mm-f18-d-review--test-report?start=1

Pozdrawiam!

wlopis
30-04-2008, 09:58

1/1250s, f2, ISO100, crop 100%

dość duże aberacje ? uważam że są, ale czy dość duże, ja je akceptuję, poniżej cała klatka, zdjęcie nr 1 prosto z karty, nr 2 tylko zmniejszone i wyostrzone

Jednak polecam ten obiektyw, w przypadku prac zawodowych warto pomyśleć o droższej jego wersji AF85/1,4

hedgehog
30-04-2008, 10:00
Wydaje mi się, że wszystkie te "bezedury" o FF/BF, aberracjach itp. to szukanie dziury w całym. Czego więcej chcieć za tak niską cenę? Moim zdaniem, stosunek jakości do kosztu jest rewelacyjny. I tyle :)

Od siebie dodam, że chciałbym widzieć więcej szkieł z taką "kiepską mechaniką". :)

wlopis
30-04-2008, 10:18
Wydaje mi się, że wszystkie te "bezedury" o FF/BF, aberracjach itp. to szukanie dziury w całym. Czego więcej chcieć za tak niską cenę? Moim zdaniem, stosunek jakości do kosztu jest rewelacyjny. I tyle :)

Od siebie dodam, że chciałbym widzieć więcej szkieł z taką "kiepską mechaniką". :)

W 100 i jednym procencie zgadzam sie z Tobą :), szkiełko WSPANIAŁE, nie żałuje ani jednej wydanej złotówki, świadomie wstawiłem fotki powyżej , kto chce niech oceni i podejmuje decyzję. Jak już wcześniej napisałem nie robiłem testów na FF/BF, fotografując oceniam, cieszę się a co najwazniejsze dostarcza to szkiełko mi i moim bliskim dużo radości.
Nie drukuję zdjęć dużych formatów.

Kaleid
30-04-2008, 10:34
dość duże aberacje ? uważam że są, ale czy dość duże,

Tak, to jest duża aberracja :)

ja je akceptuję,

To już zupełnie inna sprawa :)

wlopis
30-04-2008, 10:48
I do krajobrazu dobry :)

a już je kiedyś widziałem :)

shaddixx
30-04-2008, 11:23
ej, ja musze sie zgodzic z robinem. Miałem to szkło przez chwile, miałem problem ze ostrzył minimalnie przed obiektem. Na początku myślałem ze to FF ale niektóre były ostre tam gdzie chciałem wiec AF nie jest miarodajny wg mnie. U mojego znajomego ten sam obiektyw ostrzył zawsze w punkt. Ja i kolega mamy d70s...

ozzy
30-04-2008, 11:45
bardzo sympatyczny obiektyw. Szczerze polecam :) Mechanika- nigdy nie miałem najmniejszych problemów... Metal i szkło- naprawdę solidna konstrukcja :)
Jedynie praca pod światło jest słabą stroną. Mam osłonę z kompletu, ale kupię chyba jeszcze jedną- dłuższą dla klatki dx :)

mkaluza
04-05-2008, 09:41
ej, ja musze sie zgodzic z robinem. Miałem to szkło przez chwile, miałem problem ze ostrzył minimalnie przed obiektem. Na początku myślałem ze to FF ale niektóre były ostre tam gdzie chciałem wiec AF nie jest miarodajny wg mnie. U mojego znajomego ten sam obiektyw ostrzył zawsze w punkt. Ja i kolega mamy d70s...

Podejrzewam, że trzeba się nim nauczyć pracować...:)

Też mam d70es i podobny problem - poruszenie aparatu wykluczone, bo był na statywie (nie "statywie"), modelki też, bo była na krześle, a ostrość w d... i to za każdym razem w innej d... ;) Aż z wrażenia wydrukowałem test bf/ff, ale wszystko wyszło prawie idealnie w odległościach 1-3m.

Aparat może tu swoją działkę dokładać trochę, ale podejrzewam że to w większości jest błąd pilota ;)

pozdro :)

PS
A szkło oczywiście super, nigdy bym nie oddał (no chyba że za /1.4 ;D )

zmorak
07-05-2008, 09:31
wczoraj odebrałem swoją 85/1,8. Oczywiscie zabralem sie zaraz za sprawdzanie czy mam FF . Po krotkich testach okazalo sie ze wszystko jest ok, chociaz większa część pola ostrości rozkładała sie ZA głowny punkt.
Jedna rzacz ktróa mnie przerazila to okropnie głośno pracujący AF, jakby cos dostalo sie w tryby, mam nadzieje ze to nic poważnego.
Juz nie moge doczekac sie weekendowego pleneru :)

ukłony

zmorak

adrian
07-05-2008, 11:02
Przecież 85/1.8 aberruje okrutnie ;] Z ostrością natomiast nie mam problemów, z powtarzalnością AF'a raczej też nie. Ale ja robię zdjęcia a nie testy ;)

Rycerz
11-06-2008, 21:24
po tych słowach chyba też sobie taki kupie ;)

Kyo
14-06-2008, 14:29
z d200 i 85 1.8 nie bylo zadnych klopotow?

Zuzus
14-06-2008, 16:03
podlaczajac sie do watku, jako, ze wypowiadaja sie tutaj posiadacze :) jedno pytanko apropos tego szkla :) jak z ostroscia na 1.8? ostry od pelnej dziury i trzeba przymykac?

deep
14-06-2008, 18:22
Mój jest ostry od pełnej dziury ale czy twój będzie ostry??? tego nie wiem. Ostatnio pisałem same pozytywy o Tokinie 12-24 a miałem okazję zrobić kilka fotek nową sztuką kolegi i załamka. Od dziś już nic nie napiszę na forum o szkłach bo są tak wielkie różnice między egzemplarzami tego samego modelu że szok. Ciekawe czy wiele osób wie że tokina zmieniła wykonanie swojego szkła i osłony (stare szkła mają osłonę BH-777 nowa ma BH779 i jest gorzej wykonana, różnic jest więcej)

ttb
14-06-2008, 19:52
Ciekawe czy wiele osób wie że tokina zmieniła wykonanie swojego szkła i osłony (stare szkła mają osłonę BH-777 nowa ma BH779 i jest gorzej wykonana, różnic jest więcej)

cos w tym jest - u mnie po kilku dniach odkleja sie nr seryjny - napisz cos o tych roznicach

shaddixx
14-06-2008, 20:29
cos w tym jest - u mnie po kilku dniach odkleja sie nr seryjny - napisz cos o tych roznicach

To juz inny temat załóżcie...

podlaczajac sie do watku, jako, ze wypowiadaja sie tutaj posiadacze jedno pytanko apropos tego szkla jak z ostroscia na 1.8? ostry od pelnej dziury i trzeba przymykac?

Ja przymykałem. Na 1.8 mydełko ale to w portrecie moze byc zaletą.

deep
14-06-2008, 21:53
To juz inny temat załóżcie...

Zgodnie ze sugestią nowy temat założony:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?p=749158#post749158

fotoGRAFIK
19-06-2008, 16:09
Się dopiszę, mam już kontakt z drugim 85mm f1,8 - pierwszy miał FF spory, aktualny ma FF znośny

life
19-06-2008, 21:20
ostatnio 85 robiłem zdjęcia na MS Enduro 2008

AF-C + śledzenie 3D sprawdza się rewelacyjnie nawet to że 85 do demonów prędkości nie należy, trafność niesamowita!!

ilość nietrafionych zdjęć naprawdę minimalna

guzzista
23-06-2008, 22:30
Life, oglądnąłem foty, są świetne. Szczególnie nr 6 (enduro w Kwidzyniu)! Jeśli chcę fotografować (wyłącznie dla siebie, amatorsko) także sport (futsal, supermoto), zdecydowanie rozglądać się za czymś dłuższym np.105, czy uważasz 85 za wystarczające? To znaczy, czy fotografując sport cały czas przeklinasz tę ogniskową?

life
24-06-2008, 09:28
Enduro w Kwidzynie MŚ jakie się ostatnio odbywały

sport robię rzadko bo wolę inne dyscypliny foto :) na Enduro miałem jeszcze 30 i 180, której nie wyciągałem wcale, kilka poczyniłem 30 ale 85 to 80% tego czym tam robiłem

myślę że dłuższej ogniskowej nie trzeba do tego typu sportu, choć jest wersja 105 z silnikiem więc pewnie będzie szybsza i droższa