PDA

Zobacz pełną wersję : D50, D70s... sam już nie wiem

snake-eyes
10-04-2006, 15:25
Witam! :)

Zacznę może od tego, że planuję wyjazd do Stanów na wakacje i jeśli sie uda to chciałbym tam kupić moją pierwszą lustrzanke cyfrową. Na ten cel chciałem przeznaczyć w granicach 1000$. Pytałem (i nadal pytam :)) na jednym forum aparatów cyfrowych co kupić itp. Wcześniej szukałem informacji po sieci, patrzyłem miedzy innymi na testy na http://dpreview.com i http://www.steves-digicams.com. Miałem pare typów. Ostatecznie wyszło na to, że kupię Nikona. Ludzie polecili mi D70s. Chciałem kupić coś takiego (http://www.geniuscameras.com/prodetails.asp?prodid=103887&up=103867&start=1). Czyli korpus D70s i dwa obiektywy, 18-70 i 70-300.

Ale mam dwa problemy... więc pomyślałem, ze najlepiej zapytać Nikoniarzy :)

Otóż byłem na Targach Film Video Foto (http://www.mtl.lodz.pl/targi.php?rok=2006&id=337), które w dniach 6-8 kwietnia odbywały się u mnie w Łodzi. Pochodziłem trochę, popatrzyłem, podotykałem, popytałem, nazbierałem ulotek i katalogów różnego rodzaju itp. Najwięcej czasu spędziłem oczywiście przy Nikonie (który tak przy okazji moim zdaniem najlepiej się zaprezentował podczas targów). Rozmawiałem z fotografem, Panem Leszkiem Szurkowskim (http://www.szurkowski.com) na temat moich planów co do zakupu lustrzanki Nikona. Dwie rzeczy, które mi powiedział sprawiły, że mam pewne dylematy.

Pierwszy to to, że podobno Nikon D50 robi ładniejsze zdjęcia niż D70s "i nikt nie wie dlaczego" ;) (zastanawiałem się, czy może nie doszło do nieporozumienia i mowa o D70 ale jak porównałem D50 (http://www.steves-digicams.com/2005_reviews/nikon_d50_samples.html) i D70s (http://www.steves-digicams.com/2005_reviews/nikon_d70s_samples.html) na Steves-Digicams.com to rzeczywiście jakby te z D50 miały ładniejsze, bardziej "żywe" kolory). Powiedział mi również, że wchodząc głębiej w ustawienia D50 można ustawić niektóre rzeczy na poziomie D70s i raczej na moim miejscu wziąłby D50. Za mniejsze pieniądze można dostać lepsze (ponoć) zdjęcia.

Druga sprawa tyczy się obiektywów. Zamiast 70-300, Pan Szurkowski polecił mi 55-200 mówiąc, że obiektyw 70-300 nie jest jakiś super i bardziej opłacałoby się 55-200. Natomiast 18-70 narazie wszędzie słyszałem, że to bardzo dobry obiektyw więc tego raczej napewno wezmę.

Zrobiłem takie "pseudo porównanie"... co prawda D50 z 18-55 a D70s z 18-70 ale chyba nie ma to aż takiego znaczenia przy tych zdjęciach tutaj (mylę się? poprawcie mnie jeśli tak). Wydaje się, że rzeczywiście D50 ma jakby ładniejsze kolorki niż D70s.
Zdjęcia przy lowest ISO. Pobrane z Steves-Digicams.com (http://www.steves-digicams.com)

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img239.imageshack.us/img239/9533/d50vsd70s10zg.jpg)

źródło (http://img156.imageshack.us/img156/8580/d50vsd70s24xo.jpg)

źródło (http://img156.imageshack.us/img156/190/d50vsd70s30og.jpg)

Co Wy na to? :)

Głowne pytania to:

1. Czy lepiej wziąć D50 czy jednak D70s?
2. Czy rzeczywiście lepiej wziąć obiektyw 55-200 zamiast 70-300?

Bardzo zależy mi na jakości zdjęć (a komu nie? ;)). Jestem amatorem ale ambitnym i chce sie uczyć :) Robię zdjęcia różnego rodzaju (głównie przyroda, krajobrazy...), raczej potrzeba mi czegoś uniwersalnego. Zastanawiałem się jeszcze nad jakimś macro bo lubię robić takie zdjątka, ale to chyba raczej na przyszłość.
Mam też akwarium i będę chciał pofotografować je i jego mieszkańców więc pewnie przyda mi się jakiś filtr polaryzacyjny.
W każdym razie oczekuję pomocy w związku z tymi dwoma pytaniami postawionymi wyżej. Mam nadzieję, że mi pomożecie.

Dzięki i pozdrawiam!

roofman
10-04-2006, 15:56
Co Wy na to?
A wziales pod uwage to, ze d50 ma profil ColorMode: MODE3a a d70s: MODE1a ?
(chyba ze to ten sam profil nazwany inaczej)
I sharpnes w d70s na hard ?
Ogolnie to troche inne warunki oswietleniowe sa wiec na podstawie przytoczonych
fotek to nic nie wynika... (takie jest tylko moje zdanie ;) )

snake-eyes
10-04-2006, 16:07
Te zdjęca tak tylko wrzuciłem przy okazji. Oświetlenie jest inne, troche inne warunki pogodowe, ale wydaje mi sie, że i tak D50 ma jakby bardziej "żywe" kolorki. Zamiast porównywania tych fotek to raczej licze na Wasze doswiadczenie, chciałem spytać osób, które dobrze się znaja na Nikonach a gdzie mogę takich szukać jak nie wśród Was? :)

sinner
10-04-2006, 16:19
chyba tylko naoczny test wykonany samemu Ci na to odpowie o co w USA chyba nie będzie trudno
i jeszcze pytanie czy żywsze kolorki (czytaj ładniejsze) czy bardziej rzeczywiste :?:

volvo
10-04-2006, 16:57
ja polecam D50 a zaoszczędzone w ten sposób pieniążki lepiej zainwestowaćw dodatkowe obiektywy lub lampę zewnętrzną :lol:

King
10-04-2006, 18:54
chłopie nad czym ty się zastanawiasz ???? masz kase dużo kasy kup d70s jak masz ograniczony fundusz kup d50 ja tak zrobiłem i nie żałuje. Totalny bezsens jest wydawać około 800zł na jeden guzik więcej siatke w wizjerze i beznadziejny w tego typu wizjerach podgląd GO którego i tak nigdy nie użyjesz. Ja za te 800zł kupiłem lepszy obiektyw od kitowego w d50 akumulator dodatkowy filtr torbę i jest suuper. Jeżeli ci aż tak brakuje pomiaru światła w guziku na body siatki w wizjerze czy tej śmiesznej (ale przydatnej niestety) lampki sam wiesz gdzie kup d70s. Jak dla mnie różnice poczujesz dopiero na d200 a czy to d70 czy d50 pierdołowate różnice poza ceną oczywiście :lol: BIEŻ D50!!!
A co do jakości zdjęć nie sądze rzeby była jakaś szokująca różnica. Z tego co ja testowałem wynikło że d50 ma odrobinę mniej zaszumione iso 800 i 1600 i nieznacznie lepiej, (wzasadzie prawidłowo czego nie zawsze można powiedzieć o d70 ale to rzecz gustu) naświetla nie trzeba dawać + 0,3EV ale poza tym niczym się nie róznią pod względem zdjęć.

[ Dodano: Pon 10 Kwi, 2006 ]
aha zapomniałem dodać że d70s ma dość istotną rzecz dla niektórych oczywiście a mianowicie CLS-a. Ale myślie że Tobie ta funkcja będze niepotrzebna bo pewnie studia nie będziesz budował a w plenerze i tak rzadko rozstawia się lampy - trzeba je najpierw mieć a to troche kosztuje a z jedną lamą to szkoda zabawy i czasu. To jest wzasadzie jedyna funkcja jaką poważnie różni się d50 od d70s ale czy zawsze potrzebna to musisz sam sobie odpowiedzieć.

sprocket
10-04-2006, 22:34
Co to jest podglad GO :oops:

z gory dzieki za odpowiedz

sinner
10-04-2006, 22:35
GO głębia ostrości

sprocket
10-04-2006, 22:37
dzieki sinner - takie cos to wiem coto - tylko te skroty ;)
ale dzieki

MzMarcin
10-04-2006, 22:42
Ależ silna frakcja D50 na forum :)

Heh co lepiej? :) W stanach zdecydowanie D70s, bo przynajmniej będziesz miał prawdziwy aparat. Jak już masz okazję to bierz d70s i nie patrz na jakieś głupawe testy. D50 czy d70s tak czy siak będziesz mógł robić dobre technicznie fotki bla bla :) i reszta zależy od Ciebie bla bla ;)
Te 2 kółko to oh ah...
Ta zmiana pomiaru pod palcem to jest oh ah eh i nie wiem jak aparat może tego nie mieć, wierz mi DOCENISZ TO.
D70s to jest PEŁNY aparat, taka osłonka na LCD, podświetlanie, dodatki które czynią go d70s ;)

Ja miałem d70, mam d200 i szczerze z łezką myślę o d70... zajebisty aparat. Tym więcej sprzętu przewalam, puszek oglądam tym większy sentyment mam do starego jarego d70. To prosty, dobry aparat dający fantastyczne możliwości dla amatora który potrafi go wykorzystać.

Wiesz w stanach to teraz można pewnie dostać kanonierkę 20d w takiej cenie że OH AH ;) pomyśl nad tym ;)
Warto… ;)

snake-eyes
10-04-2006, 22:56
Taaak... czemu mam wrażenie, że z kazdą odpowiedzią coraz bardziej sie gubię? :D
Jak już myślę, że podjąłem decyzję to zaraz są następne odpowiedzi przekonujące do tego innego :)
Już chyba kilka razy zmieniałem decyzję z D70s na D50 i odwrotnie :lol:
A to dopiero korpus...

tyniu
10-04-2006, 23:44
Zawsze lepiej jest dolozyc i kupic cos lepszego - ale z drugiej strony ile mozna dokladac. Jak masz kase to wez d70 i 18-70, jak nie masz to wez d50 i 18-70. Nie nazwalbym glupota kupowanie D70 tak jak to ktos w tym watku zrobil, kazdy aparat ma swoje wady i zalety. Ja osobiscie wolabym d70s jednak przy D50 jest szansa, ze bedziesz mniej siedzial nad obrobka zdjec (lepszy postprocessing w aparacie).

meliszipak
11-04-2006, 00:16
Nie słuchaj tych tam co wyżej, ale posłuchaj mnie :wink:
Bierz D50 jest lepszy od D70 bo robi lepsze fotki i jest praktycznie bezawaryjny.
Podgląd GO to pic na wodę i nawet w D200 marnie działa, a ta bajeczka o dwóch kółkach to dla dzieci. Prawdziwi artyści potrafią cuda na i z jednym kołem.
Przyzwyczaisz się i nie będziesz chciał słyszeć o drugim kółku- podobno
D200S będzie miał guzior zamiast drugiego kółka 8)
Aha, a jak będzie ********** ciemno to sobie naciśniesz guzik i zobaczysz iso,wb i takie inne na telewizorze.
Bierz D50, a róznice w cenie przeznacz na jakieś fajne szkiełka, statyw do aparatu, bank pamięci, dodatkowe karty,
lampę błyskową, wizjer kątowy, mieszek do macro,
dodatkowe baterie, ładowarkę, filtry, system Cookina, plecak i torbę foto,
lampy studyjne, blendy, dyfuzory, statywy, wrota, plastry miodu, strumienice, światłomierz, system mocowania teł, namiot bezcieniowy, stół bezcieniowy, softboksy,
wyzwalacz radiowy do lamp, szare karty, photoshopa
i inne takie tam :roll:

pozdrawiam serdecznie

admin
11-04-2006, 00:35
a róznice w cenie przeznacz na jakieś fajne szkiełka, statyw do aparatu, bank pamięci, dodatkowe karty, lampę błyskową, dodatkowe baterie, ładowarkę, filtry, system Cookina, plecak i torbę foto, lampy studyjne, blendy, dyfuzory, statywy, wrota, plastry miodu, strumienice, światłomierz, system mocowania teł, namiot bezcieniowy, softboksy, wyzwalacz radiowy do lamp, szare karty, photoshopa

Swietna zacheta do zakupu dSLR'a. To Ci sie udalo. Chyba wrzuce w FAQ ;)

MzMarcin
11-04-2006, 00:58
"Bierz D50 jest lepszy od D70 bo robi lepsze fotki i jest praktycznie bezawaryjny.
Podgląd GO to pic na wodę i nawet w D200 marnie działa, a ta bajeczka o dwóch kółkach to dla dzieci. Prawdziwi artyści potrafią cuda na i z jednym kołem. "
HA HA :)
Cieżko nawet skomentować... ;)

[ Dodano: Wto 11 Kwi, 2006 ]
Ps. To chyba nie te czasy, gdy mamy jeden słuszny wybór? ;)
A widziałeś ty jak w D200 działa Go? Z jaką prędkością światła zaskakuje przysłona? :) POEZJA to Ci powiem ;)
D200 to proszę zostawić bo to maserrati wśród „zwykłych” aparatów ;)
Skoro ci nie potrzeba podglądu go no to nie, ale nie gadaj że kompletnie „denne i debilne i niepraktyczne!” :) wybieranie sposobu pomiaru światła z menu jest super. Bo cholernie wygodne wybieranie w d70 jest lata świetlne do przodu… i to się liczy to nie bajer jak ktoś dużo robi zdjęcia to to podstawa…
Bierzesz do ręki D70 i ktoś obeznany już trochę ze sprzętem(ale nie sprzętowiec) czuje że to fajna maszynka którą ma większość rzeczy dla zwykłego człowieka potrzebnych. Nie lubię dawać takich przykładów…, ale jak myślisz dlaczego tylu nawet zawodowo zajmujących się fotografia ludzi używa/używało d70?

Dlatego powtarzam to nie te czasy że robi się kijem od szczotki… tera wygoda panie panuje ;) i dobrze… :) :]

D50 to jest dobre dla kogoś kto ma/miał analoga, sporo obiektywów i akcesorii i nie ma kasy na lepszą puszkę cyfrową. Bo jak dla mnie jedyną zaletą D50 to jest cena… Widzę że na dniach chyba cena kita d70s poszła ostro w dół…

Vesia
11-04-2006, 01:13
raczej nie zaglądam do technicznych działów,ale zrobiłam wyjątek ponieważ, rozmawiacie o czymś, co mamy przetestowane w domu.Pierwszy bvł kupiony D70 i byliśmy zadowoleni bo nie mieliśmy go z czym porównać.Dopiero po zakupie drugiego D50 i zrobieniu zdjęć zauważyliśmy różnice.Jeżeli chodzi o zdjęcia z D50:
- kolory są bardziej nasycone, niż w D70
-bardziej precyzyjnie pracuje AF
o szczegółach technicznych już było pisane, więc nie będę się powtarzać.
no moze napisze, że do tych dwóch aparatów są inne karty pamięci i nie możemy się nimi wymieniać. :( ja robię na D50 i jestem zadowolona, a jeżeli miałabym zmienić to na D200, ale to śpiew przyszłości :)
Tobie życzę trafnego wyboru, dobrego egzemplarza bezawaryjnego aparatu. :P

meliszipak
11-04-2006, 01:24
[quote="MzMarcin"]". Nie lubię dawać takich przykładów…, ale jak myślisz dlaczego tylu nawet zawodowo zajmujących się fotografia ludzi używa/używało d70?

Ponieważ nie było D50? 8)

volvo
11-04-2006, 08:16
towarzysze forumowicze nie gadajcie o D70 skoro koleś ma dylemat D50 czy D70s a nie D70 :!:

sinner
11-04-2006, 10:23
volvo akurat w poruszanych tematach D70 i D70 s nie stanowią różnicy

Adam Trzcionka
11-04-2006, 11:11
hej, snake-eyes - dylemat, który masz przed sobą, przerabiałem przez dobre 2 m-ce, rozmawiając z userami, czytając "wszystko" co jest w sieci (polskiej i zachodniej) na temat d50 i d70s, oraz obydwu - w porównaniach. na lustrzanke przesiadłem się z Fuji s7000, przyzwoitej hybrydy, ale też na tyle "ubogiej", że nie miałem pojęcia o podgladzie GO, dodatkowych kółkach, podświetlaniu górnego LCD, dlatego brak powyzszych funkcji nie miał dla mnie znaczenia. kupiłem d50. z perspektywy czasu - a mam go 2,5 m-ca - ciągle się uczę i myślę, że dopóki nie nauczę sie więcej, nie mogę narzekać na braki. myślę, że przy wyborze, powinieneś myśleć dwutorowo:

1. przed kwestiami technicznymi liczy się jakość zdjęć
- znajomy używa D70s i nie widzimy zadnych różnic między jakością "codziennych" fotek
- ale przegladając zdjęcia w sieci, mam wrażenie, że więcej perełek (ostrość, odwzorowanie, zwłaszcza fot portretowych) pochodzi jednak z D70s,
- D50 może faktycznie generuje bardziej nasycone barwy, może i mniejsze szumy, ale weź pod uwagę jedno - wcześniej, czy później, zaczniesz fotografować w rawach, a wtedy nasycenie nie będzie mieć znaczenia, sam będziesz o nim decydował (zresztą - JPG a RAW to ziemia i niebo).

2. podlicz ile jestes w stanie wydać na aparat - W SUMIE - tzn. czy będzie cie stać na dokupienie np. jakiejś stałki, albo jasnego szkła, lub lampy po 3 miesiącach, po pół roku, za rok... czyli - zdecyduj się na jakąs strategię, "filozofię" używania aparatu. jeśli stac cię będzie na dokupienie "akcesoriów" później, teraz weź D70s, reszte dokupisz. natomiast - jeśli chciałbyś skompletować sprzęt w miare szybko, bo później będzie trzeba kupić np auto ;-) albo dziecko w drodze, weź tańsze D50 + fajne (trochę droższe) szkiełka.

powiem tak: D50 to świetny aparat, robi piękne zdjęcia, ale i tak o ich jakości decyduje gł. obiektyw i to jest priorytet zakupów. ja postanowiłem kupić D50, ale dokupić do niego przyzwoite szkła - 18-70 DX, sigmy 70-300 i 30/f1.4 + lampe sb800. prawde mówiac nie wyobrażam sobie tego zetstawu, bez któregokolwiek z elementów. natomiast, jesli patrzysz w przysżłość, chciałbyś rozbudowywać system i będzie cie na to stać - weź D70s. ja o nim zapomniałem, bo natępny przystanek, na jakim się przesiąde, to D200 :)

pamiętaj: D50 + dobry obiektyw to dużo więcej niż D70s + słaby obiektyw

IMHO jest kilka alternatywnych zestawy, w podobnej cenie:

jak piszesz: D70s + 18-70 + 55-200
vs.
D50 + sigma 18-50 f/2.8 (lub 24-70 f/2.8) + sigma 70-300 apo makro dg
vs.
D50 + 18-70 + sigma 70-300 apo makro dg + nikkor 50 f/1.8
vs.
D50 + 18-70 + sigma 70-300 apo makro dg + lampa sb600

=
jak myślę podobne koszty, mozna mnożyć w nieskończoność.
osobiście np. wolałbym zestaw 4 od 1 ;-) ale...

rozpisałem się, ale jak sądze, nie pomogłem zbyt mocno. w każdym razie musisz wybrać sam, kazdy broni swego, każdy będzie radził troche inaczej. pozdrawiam :)

p.s. do wakacji cena D70s może wyglądać zdecydowanie korzystniej ;-) a może i D200 zejdzie do przystępnego poziomu

P.S. oglądając sample - nie sugeruj się fotkami robionymi kitem 18-55. do 18-70 duzo, dużo mu brakuje.. zaręczam, pozdrawiam :)

JK
11-04-2006, 13:02
Tak sobie dyskutujecie, dyskutujecie, a może warto w to wszystko wprowadzić trochę porządku.

Nikon produkuje linię: D50, D70s, D200, D2??. Jest to cała linia DLSR-ów uszeregowana przez Nikona według ceny, według możliwości i według potencjalnych odbiorców (tak robi każda szanująca się firma). Ta lista również świadczy o usytuowaniu aparatu i jego przeznaczeniu dla tej, czy innej grupy odbiorców. Jeśli abstrahować od stanu kieszeni konkretnego pasjonata fotografii to: D50 - dla początkujących, D70s - dla bardziej zaawansowanych, D200 - półprofesjonalny, D2?? - profesjonalne. Taka jest linia tych aparatów, tak są one sytuowane na rynku i nikt nic na to nie poradzi. Jeśli cena D70s byłaby zbyt wysoka, to nikt by tego nie kupił, a jednak ludzie kupują. Podobnie z D200, czy serią D2?? - to ludzie też kupują, pomimo że dla wielu ceny są atronomiczne. W tym kontekście bezsensowne gadanie, że D50 jest the best, zakrawa conajmniej na żarty. Wszystkie te aparaty robią dobre zdjęcia, jeśłi fotografowi starcza umiejetności (jeśli nie starcza - to wszystkie robią fatalne zdjęcia), a te dodatkowe funkcje, gniazda, przełączniki, kółka, itp, zwyczajnie różnicują te aparaty. Im niżej w hierarchii znajduje sie body, tym trudniej i mniej wygodnie robi się nim dobre zdjęcia.

Z obiektywami jest dokładnie tak samo, choć z racji różnic w zakresie ogniskowych wybory są trudniejsze. Cena zazwyczaj współgra z możliwościami i jakością wykonania. Nie jest możliwe, żeby obiektyw o podobnym świetle i zakresie ogniskowych, za 1000 PLN był lepszy od tego za 6000 PLN, to jakaś bzdura. Ale to nie oznacza, że tym tańszym nie uda się zrobić dobrych zdjęć. Tyle, że tym droższym jest łatwiej takie zdjęcia robić, a "bajery" takie jak AFS(HSM), czy VR, wewnętrzne ogniskowanie, itp, tylko pomagają, a nie przeszkadzają. No chyba, że do tandetnego optycznie obiektywu wsadzić AFS i VR, ale to się zdarza raczej sporadycznie - producenci to nie idioci.

Nie warto więc słuchać opinii, które wywracają te hierarchie do góry nogami, bo te opinie nie mogą być prawdziwe. Warto jedynie brać pod uwagę opinie użytkowników poszczególnych body, czy szkieł o tym co się robi wygodnie, a co przeszkadza, żeby znaleźć swoje miejsce w tej hierarchii i ewentualnie przewidzieć przesuwanie sie w górę lub w dół (niektórym się tak robi :wink: ) wraz ze zdobywaniem doświadczeń. A na to trzeba jeszcze nałożyć własne możliwości finansowe i będzie odpowiedź. snake-eyes, nikt za Ciebie takich decyzji niestety nie podejmie.

pebees
11-04-2006, 13:05
JK, i za ten rozsądek Cię lubię :)

Vadim
11-04-2006, 13:37
Cha, cha, cha.

Aleście Panie i Panowie namieszali komuś w głowie :P

Sądzę, że snake-eyes, wie teraz jedno - że nic nie wie.

Ty ich nie słuchaj. To są agenci. Oni służą ciemnej stronie fotografii.

Tylko ja Ci dam dobrą radę przyjacielu. Kup sobie F3!!!

A to, co Ci zostanie z kasy przeznaczonej na bank pamięci, dodatkowe karty, dodatkowe baterie, ładowarkę i photoshopa przepij z jakąś miłą dziewczyną w nocnych klubach NY :mrgreen:

Pozdrawiam wszystkich twórców nowych dylematów. :twisted:

pebees
11-04-2006, 13:40
A to, co Ci zostanie z kasy przeznaczonej na bank pamięci, dodatkowe karty, dodatkowe baterie, ładowarkę i photoshopa ...

wydaj na filmy, wywołania, skanowania i inne tego typu rzeczy :)

snake-eyes
11-04-2006, 13:57
@JK - ja wiem, ze nikt za mnie decyzji nie podejmie, chcę sie jednak lepiej zorientować, uzyskać jakieś informacje od osób które fotografują już jakiś czas takim sprzętem :)

@habakuk - jasne że mi pomogłeś :) zresztą każdy z Was w jakimś stopniu mi pomógł i dzięki za to!

@Vadim - ja właśnie chcę lustrzankę cyfrową ze względu na późniejsze koszty związane z eksploatacją ;)

Myślę, że tak możnaby gdybać w nieskończoność, każdy ma swoje zdanie :) Chociaż nie chodziło mi o to, żeby polecać mi to co się ma tylko co się lepiej opłaca (czyli czy warto dołożyć trochę $ i kupić D70s czy nie ;)) W każdym razie myślę, że ceny za jakieś 2,5 miesiąca jeszcze spadną (wnioskuję po tym jak obserwuję ceny od kilku dni). Postanowiłem, że będę wszystko pilnie obserwował. Dopiero jak tam pojadę zadecyduję czy kupię D50 czy D70s. Zobaczę ile tak naprawdę jestem w stanie zarobić tygodniowo i wiedząc ile mniej więcej będzie mnie kosztował każdy zestaw podejmę decyzję co wezmę.

Natomiast co sadzicie o obiektywach? Jakie wziąć?
18-70 + 70-300
czy
18-70 + 55-200
?

Vadim
11-04-2006, 14:26
pebees,

Napisałeś

"... i inne tego typu rzeczy" czyli na wino, kobiety i śpiew :mrgreen:

snake-eyes,

Napisałeś:

"...ja właśnie chcę lustrzankę cyfrową ze względu na późniejsze koszty związane z eksploatacją".
Uważaj, bo jak Cię ta cyfra wciągnie, to tych kosztów wcale nie będzie mniej. To kolejny mit, że cyfra jest tańsza od analoga. Wiesz ile kosztuje legalny PS??? 8)

To oczywiście były żarty.

Na poważnie, to stara kolejarska zasada mówi: najważniejszy jest obiektyw. Oczywiście to stara zasada obowiązująca w czasach kiedy takie dinozaury jak ja były powszechnie szanowane. Odnosiła się do analoga, bo podstawowe funkcje poszczególnych korpusów nie różniły się od siebie.
Dziś korpus ma znacznie większy wpływ na końcowy efekt, więc zawsze lepiej mieć więcej. Ale nie ma się co teraz rozpisywać o planowanych zakupach za trzy miesiące, bo dla cyfry to cała epoka. Pojawi się jakaś sensacyjnie tania nowość i wszystkie powyższe rozważania wezmą w łeb.

Z zestawu obiektywów zdecydowanie polecam ten drugi. 70-300 G to optyczna lipa.
Chyba że to ma być 70-300 ED bez tego głupiego G. To wtedy bierz ten pierwszy.

Pozdrawiam Wszystkich.

R
11-04-2006, 14:40
nie jest taka lipa... no moze troche jest ale nie tak do konca. ostatnio pozyczylem to i zrobilem pare fotek. sprawdza sie to co zostalo napisane - blade kolory. przy skrajnym polozeniu (300) mydli, ale da sie przezyc. aberracje sa widoczne ale przesadnie nie dokuczaja. reasumujac 70-300G nie jest rewelacja, ale jako obiektyw ktory zaklada sie do skrzynki od czasu do czasu moze byc / da sie zniesc. :)

Adam Trzcionka
11-04-2006, 14:58
snake - w zestawie wychodzi rzeczywioscie decydująco taniej? bo jeśli tanie tele - to dlaczego nie sigma 70-300 apo macro dg - mam ją, kupiłem nową za 750 PLN i jestem zadowolony, przyzwoita jest.

terrago
11-04-2006, 18:27
Ja wlasnie kupilem body D70s z roczna gwarancja (uzyw) za cene niewiele wieksza od body d50(neu) choc chcialem kupic to drugie ale...trafila sie okazja:) Moze to okaze sie dla niektorych bzdura ale dla mnie atutem rowniez w wyborze d70s byla oslonka na lcd ktorej brak w d50.

kamil
11-04-2006, 23:29
Nikon produkuje linię: D50, D70s, D200, D2??. Jest to cała linia DLSR-ów uszeregowana przez Nikona według ceny, według możliwości i według potencjalnych odbiorców (tak robi każda szanująca się firma). Ta lista również świadczy o usytuowaniu aparatu i jego przeznaczeniu dla tej, czy innej grupy odbiorców. Jeśli abstrahować od stanu kieszeni konkretnego pasjonata fotografii to: D50 - dla początkujących, D70s - dla bardziej zaawansowanych, D200 - półprofesjonalny, D2?? - profesjonalne. Taka jest linia tych aparatów, tak są one sytuowane na rynku i nikt nic na to nie poradzi. Jeśli cena D70s byłaby zbyt wysoka, to nikt by tego nie kupił, a jednak ludzie kupują. Podobnie z D200, czy serią D2?? - to ludzie też kupują, pomimo że dla wielu ceny są atronomiczne. W tym kontekście bezsensowne gadanie, że D50 jest the best, zakrawa conajmniej na żarty.

To nie sa zarty.
Jakosc zdjec d50, d70(s), d200 jest praktycznie identyczna. Profesonalny fotograf dlatego kupuje D2X, bo:

1. Jest ciezszy i lepiej wywazony
2. Mozna wpiac stare manualne szkla
3. Ma superszybki AF oraz 8 FPS
4. Ma MLU z prawdziwego zdarzenia
5. Ma duze przyciski, ktore mozna obsluzyc w rekawiczkach
6. Ma kluczowe parapetry w przyciskach na body a nie w MENU
7. Ma podswietlane LCD
8. ...

Takie detale kosztuja ponad $4000 (D2X - D50). Jesli chodzi o jakosc zdjec - jestem przekonany, ze nikt z Was nie rozrozni tego na fotce 13x18cm.

Nie twierdze, ze w/w zalety D2X czy D70(s) sa bez znaczenia. Dla faceta zyjacego z pstrykania sportowcow szybki focus oraz 8FPS to kluczowy wymog. Dlatego on te D2X kupi chocby i za $8000...

Sam posiadam D70 i akurat doceniam zaroweczke, tryb TTL commander itp. Natomiast uwazam, ze cena D50 jest (albo byla z upustem 400zl) nie do pobicia. Jesli aprat ma byc nowy, sugeruje D50 kit, kit na allegro, w zamian 18-200 VR II. Za niecale 5000zl masz zestaw lepszy optycznie od D70s + 18-70DX + 70-300 dowolne. Jesli uzywany - mozna poszukac taniego D70(s).

Twister
21-04-2006, 14:08
Miałem ten sam dylemat, D50, czy D70s. :roll: Niby tylko takie różnice, ale istotne. Cena też istotna. Trwało to chyba 2 miesiące. Znając siebie, stwierdziłem, że po miesiącu dwóch, zacznę się wkurzać na to, co brakuje w D50 :twisted: , tylko że wtedy nie będę miał już wyboru. Zdecydowałem się na D70s i nie żałuję. :D Wszystko mam tak jak trzeba i gdzie trzeba. Jednak również rozumiem tych, którzy zdecydowali się na D50, bo jednak różnica w cenie robi swoje. 8) Pozdrawiam.

bobo
22-04-2006, 13:54
Kup sobie d50 i d70s i bedzie po problemie. Jeden, po wglebnej analizie, ten gorszy oddaj tesciowej na 75 urodziny (zarcik). mam d70s i jestem w trakcie "rozgryzania" ale zapowiada sie dobrze.

wkrass
22-04-2006, 15:44
Chciałem kupić coś takiego.
Hold your horses, przyjacielu. Sklep sprzedajacy ten zestaw to wirtualne rzezimieszki.
Tutaj opinie ludzi ktorzy kupili/probowali kupic cos w tym sklepie:
http://www.resellerratings.com/seller8519.html
Pamietaj: Resellerratings.com twoim przyjacielem.
Poza tym:
- Jezeli robisz zdjecia bez pospiechu - D50
- Jezeli uzywasz szkiel z pierscieniem przyslony - D50
- Jezeli nie potrzebujesz CLS - D50

snake-eyes
22-04-2006, 20:56
Tak, już się wcześniej skapnąłem, że ten sklep to lipa. Ale i tak dobrze, że napisałeś. Myśle, że trzeba mówić jak najczęściej o tego typu naciągaczach żeby jak najmniej ludzi się nacięło.

Tak poza tym to dzięki wszystkim, którzy udzielili mi pomocy :)

Pozdrawiam!