PDA

Zobacz pełną wersję : rawy z D300 !!!!!!!!!!!!!???????????

nonnatus
27-04-2008, 16:05
być może ten tekst powinien trafić do innego działu, ale...

dlaczego nie mogę otworzyć rawów z D300 w Capture? z D 70s nie było żadnych problemów.
użyłem kompresji i zapisu 12 bit. czy sposób kompresji rawów ma znaczenie przy otwieraniu ich w Capture

czy może być tak, że starsza wersja NX nie czyta rawów z D300. i czy to ma w ogóle jakieś znaczenie z jakiej puszki jest RAW?

cholera cały ślub mam w rawach i teraz nie mogę tego pootwierać.
próbowałem też w Adobe lightroom. też nic.
ogólnie kupa.

może brak jakiegoś plaginu? nie wiem.

czy Irfan View ma jakieś plaginy do Nefów? chciabym je chociaż obejrzeć na kompie. są dobrze naświetlone, więc wystarczyłoby je tylko zapisać w jpg.

samuraj
27-04-2008, 16:11
tak, infran view otwiera rawy z d300

nonnatus
27-04-2008, 16:18
wiesz jak się nazywa ten plagin do irfan view?
mam wersję 3.92.

nonnatus
27-04-2008, 16:26
Yezu. działa irfan view. ściągnąłem plagina, ale dlaczego nie działa w innych programach?

DXT
27-04-2008, 16:28
W ktorych nie dziala?Pod PS3 dziala,pod CNX tez...

nonnatus
27-04-2008, 16:39
w Capture 4. nie działa.
z D70s działa.

stig
27-04-2008, 16:41
dlaczego nie mogę otworzyć rawów z D300 w Capture? z D 70s nie było żadnych problemów.użyłem kompresji i zapisu 12 bit. czy sposób kompresji rawów ma znaczenie przy otwieraniu ich w Capture Racz pisac wczesniej o co Ci chodzi z tym "Capture". Bo jest i Nikon Capture i Capture One. Trzeba polowe Twojej wiadomosci przeczytac, zeby wiedziec o jaki soft Ci chodzi.
Aaaa... Jeszcze jedna drobna uwaga. W rozwiazywaniu problemow tego typu, istotne jest podanie numeru wersji programu, ktorej uzywasz, bo nikt tu nie ma szklanej kuli, zeby sie domyslec, jaka tez wersje masz zainstalowana.

cholera cały ślub mam w rawach i teraz nie mogę tego pootwierać.
[...]
chciabym je chociaż obejrzeć na kompie. są dobrze naświetlone, więc wystarczyłoby je tylko zapisać w jpg.Gdzie Twoja odpowiedzialnosc, zeby fotografowac slub z zapisem zdjec do formatu, ktorego nawet nie sprawdziles czy potrafisz otworzyc?!?! I po jaka cholere takie eksperymenty, skoro teraz stwierdzasz, ze wystarczy Ci jedynie sama konwersja do JPGa?
Ehhh... szkoda slow... :(

nonnatus
27-04-2008, 17:09
stig dzięki, bardzo mi pomagasz.
poza reprymendą - może i nawet słuszną - masz coś jeszcze do powiedzenia?

po to zapisuję zdjęcia w rawach, żeby mieć bufor bezpieczeństwa, gdyby coś źle poszło.
ale jeśli zdjęcie z puszki jest okij, to zapisuję w jpg. co w tym dziwnego?
wiekszośc zdjęć jest okij, ale w kilku potrzebuję korekty.

stig skąd mogłem wiedzieć, że będzie kłopot w odczycie rawów z D300, skoro z D70s nie było żadnego?
tylko nie pisz - trzeba było...

ciągle nie dowiedziałem się dlaczego w Nikon Capture nie mogę otworzyć tych zdjęć. lub jaki program pozwoli na obróbkę poza PS-em. może łaskaw będziesz się odnieśc do meritum bez mentorskiego tonu i osobistych wycieczek.

pozdr.

grudzinsky
27-04-2008, 17:13
gimp

stig
27-04-2008, 17:14
po to zapisuję zdjęcia w rawach, żeby mieć bufor bezpieczeństwa, gdyby coś źle poszło. No i poszlo. Nie potrafisz ich otworzyc. :D Na to sie nie przygotowales, co?! :)

stig skąd mogłem wiedzieć, że będzie kłopot w odczycie rawów z D300, skoro z D70s nie było żadnego? tylko nie pisz - trzeba było...Dlaczego nie mam pisac? Wlasnie napisze, bo to jest logiczne rozwiazanie! Najpierw trzeba sprawdzic! :)

ciągle nie dowiedziałem się dlaczego w Nikon Capture nie mogę otworzyć tych zdjęć.Ciagle tez nie napisales, jakiego NC uzywasz. :D Czytac potrafisz, czy tylko wypisywac bzdury na pseudo obrone swojego nielogicznego postepowania?

nonnatus
27-04-2008, 17:25
Dlaczego nie mam pisac? Wlasnie napisze

zuch chłopak

stig
27-04-2008, 17:37
Zebys Ty byl taki blyskotliwy w fotografowaniu i organizacji swojej pracy. :mrgreen:

cypherdid
27-04-2008, 17:38
Dżizas...jest taka funkcja Update..i wtedy zadziała

Władca Pixeli
27-04-2008, 17:54
ciągle nie dowiedziałem się dlaczego w Nikon Capture nie mogę otworzyć tych zdjęć.
Nikon nie robi już do Nikon Capture nowych poprawek czytających D300 i inne nowe kamery.
Podobnie jest z Photo Shopem i innymi programami.
Firmom chodzi o zmuszenie do kupowania nowszych wersji programu i nabijania kasy.

nonnatus
27-04-2008, 18:08
Nikon nie robi już do Nikon Capture nowych poprawek czytających D300 i inne nowe kamery.Podobnie jest z Photo Shopem i innymi programami.

możesz coś polecić?
Adobe lightroom obsłuży mi rawy z D300?

Władca Pixeli
27-04-2008, 18:24
Podobnie jest z Photo Shopem i innymi programami.

Małe wyjaśnienie bo ktoś może źle zrozumieć. :mrgreen:
Chodzi oczywiście o wcześniejsze wersje PS i wcześniejsze wersje innych programów.

BugsBunny
27-04-2008, 18:30
a Capture NX z aparatem nie dostałeś?
nawet jak nie, to sobie zassaj triala i zrób co trzeba
Capture 4.x.x nie czyta i nie będzie czytać

Photosubstance
27-04-2008, 18:49
Adobe lightroom 1.3 tak

Twister
27-04-2008, 19:21
Racz pisac wczesniej o co Ci chodzi z tym "Capture". Bo jest i Nikon Capture i Capture One. Trzeba polowe Twojej wiadomosci przeczytac, zeby wiedziec o jaki soft Ci chodzi.
Aaaa... Jeszcze jedna drobna uwaga. W rozwiazywaniu problemow tego typu, istotne jest podanie numeru wersji programu, ktorej uzywasz, bo nikt tu nie ma szklanej kuli, zeby sie domyslec, jaka tez wersje masz zainstalowana.

Gdzie Twoja odpowiedzialnosc, zeby fotografowac slub z zapisem zdjec do formatu, ktorego nawet nie sprawdziles czy potrafisz otworzyc?!?! I po jaka cholere takie eksperymenty, skoro teraz stwierdzasz, ze wystarczy Ci jedynie sama konwersja do JPGa?
Ehhh... szkoda slow... :(

Stig jeździj, jak na dzikim koniu, albo padnie albo zmądrzeje, ile informacji i nonszalancji w pytaniu tyle w odpowiedziach. Starczyło tylko przełączyć na nef + jpg i cześć problemu z głowy, druga cześć problemu byłaby już dawno z głowy, gdyby jasno i wyraźnie napisać jaki Capture, która wersja i tyle. Nefy z D300 czyta Capture NX od wersji 1.3 w górę.

skulinski
27-04-2008, 19:50
Jest tez taki maly programik Preview Extractor który z nefów wyciaga jpg. Nie trzeba robic raw + jpg. (mimo wszytsko te jpg troche zjada miejsca na karcie) . Pytanie tylko czy chcemy takie jpgi. Zawsze to bedzie jakosc "basic".

Twister
27-04-2008, 20:01
Jest tez taki maly programik Preview Extractor który z nefów wyciaga jpg. Nie trzeba robic raw + jpg. (mimo wszytsko te jpg troche zjada miejsca na karcie) . Pytanie tylko czy chcemy takie jpgi. Zawsze to bedzie jakosc "basic".
No większych bzdur to nie słyszałem, jakie basic, mówimy o D300, to po pierwsze, po drugie jak ktoś ma D300 to mu chyba nie szkoda kupić wystarczająco dużej karty..

Jacek_Z
27-04-2008, 20:44
dlaczego nie mogę otworzyć rawów z D300 w Capture? z D 70s nie było żadnych problemów.
nowsze body= nowsze RAW = nowsza wersja oprogramowania

czy może być tak, że starsza wersja NX nie czyta rawów z D300. i czy to ma w ogóle jakieś znaczenie z jakiej puszki jest RAW?
oczywiście, że tak i to jest wiedza powszechnie dość znana.

skąd mogłem wiedzieć, że będzie kłopot w odczycie rawów z D300, skoro z D70s nie było żadnego?
bo wszędzie o tym się pisze. Jest tu na forum dział oprogramowanie - znajdziesz tam dziesiątki wątków na ten temat.

ciągle nie dowiedziałem się dlaczego w Nikon Capture nie mogę otworzyć tych zdjęć.
bo nikon tego nie przewiduje. Do tego służy następca NC - NX.

Swoją drogą jestem mocno zdziwiony jak można tego nie wiedzieć i nie wypróbować czegoś co się ma zamiar robić przed pracą.

Nikopol
27-04-2008, 22:01
Uhuhuhu - ktoś dostał po uchu - to ja lecę po chrust, ułożymy stos :evil:

Jolania
27-04-2008, 22:07
No większych bzdur to nie słyszałem, jakie basic, mówimy o D300, to po pierwsze...
Po prostu nie doczytał instrukcji, a Ty o wlielkich bzdurach. Grzeczniej Panowie, bo zniechęicie ludzi do nauki. ...mnie też.

stig
27-04-2008, 22:25
Grzeczniej Panowie, bo zniechęicie ludzi do nauki. ...mnie też.Q! A gdzie widzisz jakakolwiek chec do nauki czy samodzielnego myslenia, analizy albo prob? Zeby ktos sie uczyl, to trzeba go glaskac po glowce? Ja tu widze tylko lenistwo i indolencje:
1. Zabral sie za pstrykanie w RAWie -- nie sprawdzajaca w ogole przed robota -- czym pozniej tego RAWa otworzy.
2. Pyta, czy Lightroom otworzy RAWa z D300 -- miast samemu go sciagnac i sprawdzic.
3. Dwa razy upomniany -- nie podal nawet numeru zainstalowanej wersji Nikon Capture, nie mowiac juz o tym, zeby po prostu wczesniej samemu zrobic upgrade. To jest logiczne postepowanie?
Wracajac do Twojej prosby. My mamy byc grzeczni, zeby inni laskawie nie zniechecili sie do nauki? Nie badz smieszny...

Władca Pixeli
27-04-2008, 22:37
My mamy byc grzeczni, zeby inni laskawie nie zniechecili sie do nauki? Nie badz smieszny...
Ostatnio preferuje się bezstresowe metody nauczania :mrgreen:

maki
27-04-2008, 22:54
.......No większych bzdur to nie słyszałem, jakie basic, mówimy o D300, to po pierwsze..........

No ja nie wiem, czy to takie bzdury. Jeżeli robimy tylko NEF to aparat zaszywa własnie jpg basic do wyświetlenia (chyba)

skulinski
27-04-2008, 23:14
No większych bzdur to nie słyszałem, jakie basic, mówimy o D300, to po pierwsze, po drugie jak ktoś ma D300 to mu chyba nie szkoda kupić wystarczająco dużej karty..

Nie ekscytuj sie kolego. W moim d70s w trybie nef+jpg aparat dodaje jpg w jakosci basic. Nie mam d300. Teraz doczytalem ze jest tam mozliwosc wyboru jaka jakosc jpga zapisuje z rawem. Bije sie w piers, ale tak czy inaczej mogles o tym napisac kulturalnie.

Austin
28-04-2008, 00:27
Nie ekscytuj sie kolego. W moim d70s w trybie nef+jpg aparat dodaje jpg w jakosci basic. Nie mam d300. Teraz doczytalem ze jest tam mozliwosc wyboru jaka jakosc jpga zapisuje z rawem. Bije sie w piers, ale tak czy inaczej mogles o tym napisac kulturalnie.

Już w D80 jest możliwość wyboru jakości JPEGa zapisywanego z RAWem. Tym bardziej w D300 nie mogłoby tego brakować.
Co nie zmienia faktu, że skuliński ma rację iż takie sprostowanie można było przekazać zdecydowanie grzeczniej.

maki
28-04-2008, 00:36
Tu nie chodzi o wybór jpga, tylko o to jaki jpg jest zaszyty w NEFie jeżeli robimy sam NEF! I raczej na pewno nie jest to jakość FINE, i raczej na pewno nie mamy możliwości wyboru w tym wypadku.

nonnatus
28-04-2008, 02:09
mamy byc grzeczni, zeby inni laskawie nie zniechecili sie do nauki? Nie badz smieszny...

Stig, daruj już sobie tą okołopedagogiczną krucjatę. o tym, że będę fotografował ślub dowiedziałem się kilkanaście godzin przed imprezą. Fotograf się podobno rozłożył i młodzi ze łzami w oczach poprosili mnie o to. Co miałem im powiedzieć - radźcie sobie sami? oprócz tego miałem na głowie kilkadziesiąt innych spraw związanych z tym ślubem. miałem tylko jedną kartę 4 gigówkę, chcąc zaoszczędzić miejsca robiłem w samych rawach.
nie przyszło mi do głowy że może być kłopot z ich otworzeniem. moja wina, ale Ty w swej zapalczywości nie jesteś wstanie przyjąć tego do wiadomości. To Ty w tym jesteś śmieszny. Przyłapałeś mnie na głupstwie i odrazu wpadasz w mentorsko-moraliatorski ton którym wyprowadzasz wnioski tak daleko idące o braku odpowiedzialności, lenistwie i tu uwaga stig zna nowe sówko - indolencji.:) Daruj już sobie.

Jacek napisał mi o tym co Ty, ale udzielił przy tym odpowiedzi.Zrobił to bez moralizatorstwa i osobistych wycieczek. Ty tak nie potrafisz. Władca pikseli rzekł był słówko, ale więcej wyjaśnił niż Ty swoimi kilkoma postami.

według Ciebie mam ściągać każdy program i sprawdzać, czy zadziała, czy może lepiej zapytać kogoś?
lightroom 1.2 nie czyta rawów z D300. skąd mam wiedzieć czy 1.3. przeczyta? vięc pytam. po to chyba jest to forum.

ps. na co dzień jestem nauczycielem akademickim i gdybym miał stosować takie metody pedagogiczne jak Ty to skuteczość nauki była by około-zerowa.

Czornyj
28-04-2008, 02:29
Wystarczyło przyłożyć się podczas formułowania pytania. Jest od groma programów mających w nazwie słowo "capture", co drugi konwerter ma to określenie w nazwie. A forum to nie jest uczelnia.

nonnatus
28-04-2008, 02:51
czornyj. racja.
Amen.

Megazordon
28-04-2008, 04:34
Znajomi poprosili Cię w ostatniej chwili, żebyś robił im zdjęcia na ślubie, więc poczułeś się jak zawodowiec i to Cię zgubiło. Trzeba było robić w "Jpegach", tak jak zawsze, skoro RAWów nie miałeś wypróbowanych na danym sprzęcie. Nikt by nie zauważył różnicy i nie było by problemu. Stig może się i trochę uniósł, ale z kolei skąd miał wiedzieć, że byłeś przyparty do muru przez swoich znajomych. Taka zasada na przyszłość: nie badaj nie sprawdzonych metod na zdjęciach, które mają się sprawdzić.

wilkolak
28-04-2008, 07:51
Podsumowując całą dyskusję po raz kolejny użytkownicy forum uratowali komuś tyłek dzieląc się radą i pouczającymi uwagami na przyszłość - a to bardzo cenne. Ważniejsze niż podanie samego rozwiązania. Najważniejsze że wszystko kończy się HAPPY ENDEM. Nonnatus dostał rozwiązanie i uratuje kilka klatek, węc jest git. hehe. tak trzymać. pozdrawiam!

art44
28-04-2008, 08:41
Stig jeździj, jak na dzikim koniu, albo padnie albo zmądrzeje (...)
No, po czymś takim, to przyznaję, że sam padłem :( Art

stig
28-04-2008, 08:50
nie przyszło mi do głowy że może być kłopot z ich otworzeniem. moja wina, ale Ty w swej zapalczywości nie jesteś wstanie przyjąć tego do wiadomości. Nie jestem w stanie przyjac do wiadomosci, ze to Twoja wina? :D Przeciez wykazalem Twoja wine w pierwszym poscie jaki napisalem. :mrgreen:

Przyłapałeś mnie na głupstwie i odrazu wpadasz w mentorsko-moraliatorski ton którym wyprowadzasz wnioski tak daleko idące o braku odpowiedzialności, lenistwie i tu uwaga stig zna nowe sówko - indolencji.:) Indolencja sam sie wykazales. A nowe slowko, to zapewne dla Ciebie, bo ja je uzywam dosc czesto, w stosunku do podobnych Tobie ludzi.
Z kolei o lenistwie swiadczy fakt, ze niczego samemu nie chcialo Ci sie sprawdzic. :)

Jacek napisał mi o tym co Ty, ale udzielił przy tym odpowiedzi.Zrobił to bez moralizatorstwa i osobistych wycieczek. Ty tak nie potrafisz. Władca pikseli rzekł był słówko, ale więcej wyjaśnił niż Ty swoimi kilkoma postami.Ojojoj... No popatrz. Gdyby Jacek_Z nie mial podpisu "moderator", to tez bys na niego wskoczyl, ze sie wymadrza. :D Taka juz mentalnosc podobnych Tobie kolesi, ze zamiast spuscic uszy po sobie, na glupote ktora poczynia -- dasaja sie na innych, ktorzy im te glupote wytykaja. ;)

według Ciebie mam ściągać każdy program i sprawdzać, czy zadziała, czy może lepiej zapytać kogoś? lightroom 1.2 nie czyta rawów z D300. skąd mam wiedzieć czy 1.3. przeczyta? Skad masz wiedziec? W czasie krotszym niz zadanie tego pytania, mozna to znalezc samemu. Prosze bardzo. Lista aparatow (http://www.adobe.com/products/photoshop/cameraraw.html) z ktorych RAWy obsluguje ostatnia, dostepna na Adobe.com wersja Lightrooma. ;)

ps. na co dzień jestem nauczycielem akademickim i gdybym miał stosować takie metody pedagogiczne jak Ty to skuteczość nauki była by około-zerowa.Szczerze wspolpczuje Twoim studentom. Przy calej swojej nieumiejetnosci logicznego myslenia oraz braku samodzielnosci w poszukiwaniu prostych informacji -- wiem juz, ze wykladowca z Ciebie zaden. Gdzie u Ciebie elementarna wiedza na temat konstruowania zapytan, oraz podawania danych potrzebnych w podaniu prawidlowej odpowiedzi? Jesli Ty jestes wykladowca, to ja chyba tancerka go-go. :)

Aaaa... i wez pod rozwage, ze forum to nie jest uczelnia. Nikt tu nie ma nakazu uczenia nikogo. Oczekujesz odpowiedzi -- to sie nie rzucaj, skoro to Ty sie glupota, lenistwem, nieporadnoscia i elementarna niewiedza wykazujesz.

ayem
28-04-2008, 09:57
i wlasnie dlatego odechciewa mi sie pisac na forach. Jedni sa za leniwi na szukanie, a inni zbyt gorliwi w wytykaniu tego faktu.

nonnatus: w sumie to zalozylem zupelnie zbedny watek - poruszany n razy. szukanie nie boli. ale i tak sie ciesze ze dostles na niego odpowiedz.

all: ciekawa dyskusja, teraz nowi userzy na pewno pierwsze co znajda to "rzyczliwa" odpowiedz na pytanie :) a wystarczylo w pierwszej odpowiedzi wrzucic ze bylo i odesac do szukajki, jakby sie okazalo ze nie bylo to znaczy, ze nie dookreslil problemu - sam by sie zreflektowal. Wystarczyl jeden post....

maki
28-04-2008, 12:20
Aaaa... i wez pod rozwage, ze forum to nie jest uczelnia. Nikt tu nie ma nakazu uczenia nikogo. Oczekujesz odpowiedzi -- to sie nie rzucaj, skoro to Ty sie glupota, lenistwem, nieporadnoscia i elementarna niewiedza wykazujesz.

ajajaj

nonnatus
28-04-2008, 14:45
Szczerze wspolpczuje Twoim studentom. Przy calej swojej nieumiejetnosci logicznego myslenia oraz braku samodzielnosci w poszukiwaniu prostych informacji -- wiem juz, ze wykladowca z Ciebie zaden. Gdzie u Ciebie elementarna wiedza na temat konstruowania zapytan, oraz podawania danych potrzebnych w podaniu prawidlowej odpowiedzi? Jesli Ty jestes wykladowca, to ja chyba tancerka go-go. :)

Stig - Twoja urocza tyrada w imię Prawdy i Sprawiedliwości właśnie sięga zenitu. Jeśli ktoś się tutaj unosi, to zapewne Ty. Oto wróżka Stig-witch wie wszystko o wszystkich we wszystkim co robią, wystarczy jedno głupstwo palnąć na necie. On już wie wszystko. szkoda więc że nie wiedziałeś jaką wersją "Capture" używam. :)
Zapewne u Ciebie poranna zapalczywość nie sprzyja poszukiwaniu koherencji w swoich wypowiedziach.

Powtórzę raz jeszcze, pomyliłem się. popełniłem błąd. Ale stig uważa, że to zbyt mało. trzeba się jeszcze oblać benzyną i podpalić, bo inaczej Stig zaszufladkuje nas do leniwców, indolentów (patrz jak sobie poradziłem z odmianą) etc.
Yesu, nie wiedziałem, że rawów z D300 nie otworzę, na starszym sofcie, a na forum lament jakbym zgwałcił zakonnicę w Boże Ciało. Uroczo.

Do Twojego postu powyżej się nie odniosę, zostawiam to forumowiczom.

pzdr.:)

stig
28-04-2008, 15:12
Oto wróżka Stig-witch wie wszystko o wszystkich we wszystkim co robią, wystarczy jedno głupstwo palnąć na necieTroche juz w swoim zyciu mialem do czynienia z podobnymi Tobie typkami. To czy palniesz "w necie", czy "w realu", nie ma dla mnie najmniejszego znaczenia -- i swiadczy o Tobie jednoznacznie. Sposob w jaki zrobiles sobie "kuku", a nastepnie kolejne przyklady Twojej blyskotliwosci, klasyfikuja Cie co najwyzej na przypadkowe zalapanie sie na pierwszy rok podrzednej uczelni, i to co najwyzej w ucieczce przed sluzba wojskowa, a nie na miejsce wykladowcy. Mogles wiec pominac informacje o tym, czym sie zajmujesz na co dzien. Troche bys oszczedzil swojego wizerunku. ;)

szkoda więc że nie wiedziałeś jaką wersją "Capture" używam. :)Szkoda, ze Ty wielki wykladowco, nie domysliles sie sam, ani tez nie zauwazyles, ze dwa razy Ci o tym wspomnialem. Ani myslec, ani czytac... Ehhh... :twisted:

Yesu, nie wiedziałem, że rawów z D300 nie otworzę, na starszym sofcie, a na forum lament jakbym zgwałcił zakonnicę w Boże Ciało.Tu nie chodzi o to, ze nie wiedziales... Chodzi o:

1. Uzycie formatu, ktorego nie jest sie pewnym, czy da sie otworzyc. Tlumaczenie, ze nagle wypadl Ci slub -- jest smieszne. Fotografowales tego samego dnia, ktorego dostales aparat? :mrgreen: Nie opowiadaj bzdur. Skoro D70tka fotografowales w RAW, to dzieciom mozesz opowiadac, ze w D300 uzywales tylko JPGa -- az do momentu sesji slubnej. Zas jesli nawet tak bylo, ze D300 przyszedl do Ciebie w dniu slubu, to logicznym jest, ze nie uzywa sie nigdy nowego sprzetu w takich zadaniach, dopoki sie go nie pozna.

2. Zadanie pytania, bez podania posiadanej wersji Nikon Capture. Nie zrobiles tego ani w pierwszym poscie, ani na moje przypomnienie. Nie zrobiles tego na zlosc nam, czy sobie? Bo mam wrazenie, ze lubisz sie nad soba rozczulac i miotac sie w swoim problemie, miast rozwiazac go jak najszybciej.

3. Brak aktualizacji NC. W pudelku z D300 dostales kod do NC NX. Po co on tam jest -- dla ozdoby? Poszukac i poczytac watki o tym jak ludzie sie wkurzaja, ze stary NC nie otwiera plikow z nowych puszek -- tez sie nie chcialo, leniuchu? Od dlugich miesiecy trabi sie na tym forum, ze RAW z kazdej nowej puszki wymaga nowszej wersji softu. Jak trzeba byc bezmyslnym, zeby zakladac, iz soft wydany przed premiera danego modelu aparatu, obsluzy RAWa z takiej puszki. :mrgreen:

4. Zadawanie kolejnych pytan -- nie zwiazanych z NC, bez najmniejszych przejawow samodzielnosci. Podalem Ci link do informacji na temat tego z jakich aparatow pliki obsluguje Lightroom. Znalazlem to szybciej niz Tobie udalo sie napisac to pytanie. Ale po co pomyslec, prawda? Lepiej palnac pytanie na forum i niech sie inni produkuja.

5. Twoje przekonanie, ze problem trzeba rozwiazac bez sugerowania prawidlowych metod pracy. Mylisz sie zatem jesli sadzisz, ze przejde obok takiej glupoty obojetnie. Zawsze wytkne nieprawidlowe podejscie do tematu -- nawet jesli jest juz po fakcie. To, ze Ty sie spienisz iz ktos Ci Twoja glupote wytknal -- to nic, w porownaniu do tego, jakich problemow w przyszlosci moga sobie zaoszczedzic, nawet przypadkowo czytajacy to ludzie.

Do Twojego postu powyżej się nie odniosę, zostawiam to forumowiczom.Przedziwne historie opowiadasz... Przypomne Ci, ze wlasnie go powyzej zacytowales. :mrgreen:

nonnatus
28-04-2008, 15:16
Tako rzecze stig.
Amen.

doedutuję nieco.
ps. będzie post-amen:

proponuję zimny prysznic na nieco rozpaloną głowę. zdaje się że Cię ponosi.
"Znam takich jak Ty"... pewnie, a czego Ty nie znasz. przecież tylko Ty na całym świecie się nie mylisz.Oj chłopie, chłopie. Jest mnóstwo okresleń w psychologii na "takich jak Ty".
Łatwość z jaką szufladkujesz ludzi wskazuje na jedno: ucieksz w schematy, bo dają Ci poczucie bezpieczeństwa.... :)

Twoje uwagi dotyczące mojego wykształcenia są tak żenujące, że Tobie wystawiają laurkę, nie mi. Po prostu nie panujesz nad jęzorem i tyle. Pewnie sam nie skończyłeś żadnej - nawet podrzędnej uczelni - i strasznie Cię to ubodło, więc teraz racjonalizujesz sobie ten przykry fakt w każdym poście. Pomożemy Ci.

Oczywiście jak ktoś nie odpowiada na Twoje niegrzeczne posty i nie pisze tego co chcesz by Ci napisał, to znaczy tylko jedno: anty-logik, leń i co tam jeszcze Twoja psyche Ci podpowie...
Nawet nie czujesz Panie super logiku, że nieprzyjemny z Ciebie gośc i zdaje się masz problemy z relacjami interpersonalnymi, więc wyżyławiasz się na necie. Zero wyczucia. Ktoś przyznaje się do błędu, to mało: trzeba wiec - Panie madralo -koniecznie napisać: jak można było..., a łatwośc w wyciąganiu niebotycznych wniosków o osobowości interlokutora, potwierdza tylko powyższą zasadę.

od pierwszego Twojego postu, żałowałem, ze w ogóle to napisałem. Jak skorelujesz sobie godzinę założenia wątku i prosty fakt, że mineło zaledqwie kilka godzin od zakończenia wesela, na którym świetnie się bawiłem (haaa), to może ławiej przyjdzie Ci ochłonąć.

ps.do ps.
jak znajdziesz numer NX na moim pudełku, to wysyłam skrzynke wódki.

zdaje się, ze moderator powinien zamknać już wątek.

amen.

Zbigniew
28-04-2008, 17:01
Niechaj tak się stanie.