Zobacz pełną wersję : Pro Show Producer-jak stworzyć prezentację
Witam.
Posiadam w/w program niestety w wersji ang. i mam problem jak utworzyć katalog z gotowymi do pokazu zdjęciami, aby go przegrać na płytę CD lub DVD. Wiem ,że są osoby korzystajęce z tego programu. Czy jest dostępna jakaś książka do nauki obsługi? Czy może mi ktoś pomóc stworzyc prezentację tym programem krok po kroku zakładając, że mam już przygotowany folder z obrobionymi i gotowymi zdjeciami w jpg. Mam za tydzień ślub znajomych i chciałbym im oddać zdjęcia na płycie, ale z jakimiś fajnymi "przejściami" , może z muzyką jak dam radę.
Wspomoże ktoś jakąś radą?
http://www.photodex.com/training/library
puchbeary
27-04-2008, 22:44
mocno w skrócie. Otwierając program masz po lewej stronie przeglądarkę (folder list) w której odszukujesz swój folder ze zdjęciami. otwierając go miniaturki pokażą ci się niżej. Jeśli masz już przygotowane zdjęcia i sa one po kolei to zaznaczasz wszystkie i przeciągasz na timeline poniżej. ułożą ci się po kolei tak jak są w folderze i pokażą ci się miniaturki. w prawym dolnym rogu ustawiasz czas wyświetlania danego slajdu i podobnie przejścia - taki kwadracik między slajdami - standardowo jest chyba a-b. Klikając na ikonkę motionu na timeline otworzysz okno wyboru stylu przejścia - IMHO tylko kilka tak naprawdę się do czegoś nadaje znaczna cześć to takie "wieś śpiewa i tańczy" ;) . Później pod ikonkami zdjęć na timeline masz linię soundtrack gdzie dodajesz muzykę - dwuklik na nim pozwoli ci dodać piosenki - otworzy się osobne okno do tego. Później pozostaje ci tylko edytować fade iny i fade outy - jest do tego osobny guziczek w tym dodatkowym oknie dodawania melodii - pamiętaj że tam gdzie skończy się jedna piosenka zaczyna się druga - nie masz możliwości ustawienia dziur. Zapisujesz całość. Jak już masz cały projekt to na górnym pasku narzędzi masz coś co zwie się "create output" tam już jest wybór co i jakie chcesz otrzymać. W dużym skrócie to tyle. Pobaw się programem bo jest mocno intuicyjny i szybko idzie załapać.
Dzięki za podpowiedzi.
Wszystko pięknie, ale wcześniej zacząłem coś kombinować i zniknął mi ten pasek z ikonkami na dole i nie wiem jak do niego powrócić - nie mam do czego w związku z tym przenieść zaznaczonych zdjęć z foldera - brak mi chyba intuicji ...
puchbeary
27-04-2008, 23:34
window/show/slidelist.timeline albo alt+f1 :)
Spróbuj może klawisz TAB, a jak całkiem linia zniknęła to ALT+F1. A poza tym, to jak napisał kol. puchbeary, kombinuj, program jest naprawdę prosty i intuicyjny... kwestia cierpliwości i samozaparacia.
o.k -działa
do tego momentu daję radę he he - skoro już wyprostowałem to co zawaliłem to pociągnę resztę jutro
dzięki serdeczne
Na razie aż do zapisu dziala- muszę pokombinować z przejściami i muzyką. Rozumiem,że teraz wystarczy włożyć płytę, nacisnąć CREATE i wypalanie rozpoczęte?
Mam jeszcze pytanie - czy i jak można przed wypaleniem płyty sprawdzić efekt pracy , czy jest to możliwe, w jaki sposób wyświetlić pokaz?
puchbeary
28-04-2008, 07:09
po prawej stronie u góry masz okno podglądu - jak pod nim klikniesz zieloną strzałkę to ruszy ci podgląd tego co stworzyłeś od miejsca w którym zostawiłeś linię. Jak skończysz robić pokaz to masz za sobą dopiero połowę pracy ;) Nie wystarczy kliknąć Create i wypalanie rozpoczętę :D . trzeba wybrać format do którego chcesz pokaz wyedytować, system emisji (pal,secam), rozdzielczość, jakość obrazu, w przypadku DVD zrobić menu i odnośniki do prezentacji :D . Nie ma lekko. :P
No tak, łatwo napisać:
"trzeba wybrać format do którego chcesz pokaz wyedytować, system emisji (pal,secam), rozdzielczość, jakość obrazu, w przypadku DVD zrobić menu i odnośniki do prezentacji . Nie ma lekko. :P"
U mnie nie widzę takich opcji jak wybór pal,secam,rozdzielczośc,jakośc obrazu - i jak do licha wybrać format do którego mam pokaz wyedytować?
Powalczyłem z programem i udało mi sie nagrać płytkę. Pytania na które nie znam odpowiedzi to :
- w jaki sposób wybrać i zaznaczyć wymienione przez Ciebie opcje?
- dlaczego po utworzeniu, ale również po przegraniu pokazu na płytę jakość / ostrość / zdjęć jest o wiele gorsza niż w folderze z którego pobierane były zdjęcia ? / to jest dla mnie najważniejsze, aby ostrość jednak nie uciekała /
- w jakim programie odtwarzać prezentację z nagranej płyty ?/ u mnie pod Media Player nie ma głosu, dopiero w Power DVD wszystko gra, subedit player też o.k. /
- czy mogę mieć jakiś wpływ na prędkość zapisu?
Na razie tyle pytań - jeśli zdobędę jakieś odpowiedzi to będę sporo do przodu.
puchbeary
28-04-2008, 20:49
chmmm... ech :(
http://www.voila.pl/261/virto/index.php?get=1&f=1
http://www.voila.pl/262/y3ioi/index.php?get=1&f=1
http://www.voila.pl/263/25w2t/index.php?get=1&f=1
http://www.voila.pl/264/ipoqv/index.php?get=1&f=1
http://www.voila.pl/265/5k2lu/index.php?get=1&f=1
nie każ mi tylko pokazywać jak sie robi menu i resztę :D
Co do jakości - mnie tez to zdziwiło ale pogodziłem się z tym - tym bardziej że to co wygląda tak sobie na ekranie monitora w TV wygląda już całkiem akceptowanie. Po prostu spada jakośc bo maksymalna jakośc DVD jakie tam chyba jest możliwe do ustawienia to 720x592 . Myślę że twój monitor ma rozdzielczość sporo większą.
Wooow - teraz to już wszystko jasne - prawie...
Nigdy bym Ci nie kazał czegokolwiek robić , a za pomoc jestem bardzo wdzięczny , ale co to znaczy:" zrobić menu i odnośniki do prezentacji" he he he - pewnie przegiąłem.
Może istnieje sposób skrótowy, aby to wytłumaczyć bez robienia czegokolwiek...?
Wydaje mi się ,że jeżeli mam już przygotowany pokaz z Tytułem pokazu,wybranymi przejściami, tło muzyczne i teraz poustawiam wszystko tak jak wyżej mi zademonstrowałeś, to już nie wiem czego może brakować i jest schowane pod nazwą "zrobić menu i odnośniki do prezentacji ". A czy bez tego nie mogę się obejść? Czy bardzo będzie widoczny ten brak?
Myślałem ,że to będzie łatwiejsze , a to następny program " z korbą"- jak dla mnie.
puchbeary
28-04-2008, 22:30
chyba nie da sie skrótowo. Bez menu tez będzie - po prostu będzie od razu startować płyta i nie będziesz mail tej możliwości wyboru co ma lecieć. Dziś już padam na mordę - jak to nie pilne odezwij sie do mnie jutro na PW - wyjdziemy na GG i pogadamy - co będę potrafił to ci powiem.
o.k. dzięki bardzo za pomoc - i tak mi już dużo, a właściwie wszystko wytłumaczyłeś.
W zasadzie to napisałeś nowego tutka - tak się to chyba nazywa.
puchbeary
28-04-2008, 22:47
moze to i nie jest zła myśl. ale to juz jutro... jutro bo dziś to juz tylko wuwuwu.go2bed.chrrr
grzegorzant
29-04-2008, 21:11
Dodam jeszcze, że na niektóre odtwarzacze dvd nie dają dźwięku zapisanego w mp2. W tym wypadku trzeba zastosować drugi format czyli PCM.
pozdrawiam
Miałem kilka kawałków ściągniętych na MP3, więc z takich korzystałem. Zastanawiam sie jednak i jutro pokombinuję z próbą wgrania bezpośrednio z płyty CD,DVD muzyki poważnej.
Co do jakości zdjęć, to zauważyłem,że jeśli wcześniej zmniejszę rozdzielczość zdjęć i dopiero z nich robię prazentację, to jest jakby lepiej niż z oryginalnych .Świadczy to chyba o tym ,że program sam zmniejsza pliki zdjęć i niekoniecznie robi to w sposób który nas zadowala.
Nadal otwarty problem, to którego ogólnie dostępnego programu mają użyć Młodzi, aby tą prezentację odtworzyć. Trudno od nich oczekiwać specjalistycznych,profesjonalnych programów.
puchbeary
29-04-2008, 23:09
Jest tam możliwości utworzenia prezentacji w formie pliku chyba exe. jest to możliwe w podmenu PC autorun. Wtedy na komputerze młodzi nie muszą mieć nic bo program niejako tworzy samowystarczający plik który ma w sobie odtwarzacz - in plus - jakość zdjęć w takim pokazie na komputerze - miodzio.
Rozumiem,że po ukończeniu pracy i utworzeniu prezentacji nie wypalam od razu tylko wchodzę w opcje podmenu PC, robię zapis np. na dysku i stamtąd dopiero wypalam płytę mając jednocześnie zapis całości na dysku.
grzegorzant
30-04-2008, 10:35
Miałem kilka kawałków ściągniętych na MP3...
...
....nadal otwarty problem, to którego ogólnie dostępnego programu mają użyć Młodzi, aby tą prezentację odtworzyć. Trudno od nich oczekiwać specjalistycznych,profesjonalnych programów.
Do pokazu stosujesz mp3, natomiast przed wypaleniem płyty w zakładce audio wybierasz zamiast mp2 - PCM.
To w przypadku jeśli odtwarzacz nie widzi audio. Na kompie nie miałem problemu, ale na niektórych odtawrzaczach dvd tak.
Jesli chodzi o program do odtważania pokazu, to jest on zaszyty w trakcie nagrywania i tak jak kolega P wcześnie nadmieniał slideshow podpiera się sam sobą :)
pozdrawiam
puchbeary
30-04-2008, 11:23
Rozumiem,że po ukończeniu pracy i utworzeniu prezentacji nie wypalam od razu tylko wchodzę w opcje podmenu PC, robię zapis np. na dysku i stamtąd dopiero wypalam płytę mając jednocześnie zapis całości na dysku.
nie. po prostu wypełniasz wszystkie pola zgodnie ze swoim zamiarem i chęciami a poźniej normalnie całośc wypalasz wedlóg wcześniej opisanej procedury. Prezentacja zaszyje sie sama w płycie.
chłopaczek
03-06-2008, 13:58
a wie ktoś może czy w ProShow Producer jest mozliwość wstawienia ruchomego tła pod slajdy w postaci jakiegoś klipu video, dajmy na to w formacie avi czy jakimkolwiek innym.. jezeli tak to w jaki sposob?
chłopaczek
05-06-2008, 09:33
moze orientuje sie ktoś odnosnie powyższego pytania..
Witam
Mam pytanie odnośnie programu Pro Show Gold,zrobiłem sobie pokaz zdjęć z muzyką które podzieliłem na dwa okienka na stronie startowej , na kompie chodzi wszystko bez zarzutu natomiast na dvd stacjonarnym firmy manta nie idzie zmieniać okienek na stronie startowej,bardzo prosze o pomoc bo skończyły mi się pomysły.
kalina85
16-03-2009, 22:32
Mam pytanko mam nadzieje, że ktoś mi odpowie. Jak już zrobie całą prezentację i dam play żeby ją obejrzeć to pojawia mi się dość duży żółty pasek z napisem "Made as an evaluation of proshow Gold" i nie mam zielonego pojęcia czy po wypaleniu na płycie też to będzie i wrazie co jak to można zlikwidować???????
Czereśniak
16-03-2009, 23:12
a wie ktoś może czy w ProShow Producer jest mozliwość wstawienia ruchomego tła pod slajdy w postaci jakiegoś klipu video, dajmy na to w formacie avi czy jakimkolwiek innym.. jezeli tak to w jaki sposob?
Przekonwertuj avi. na mov.
A tu: http://choicebackgroundsserver.com/ masz za free ruchome backgroundy do Proshow.
Kalina masz wersje demo.
Mam do Państwa więc pytanie.
Gdzie w Polsce kupiliście Pro Show Gold i Pro Show Producer bo szukam po necie i klapa.
Pełno jest wersji demo ale nie wiadomo komu i ile zapłacić za pełne nowe wersje.
A tak dokładnie to czym się różnią te dwa programiki "Gold" i "Producer"????????????????
Czy prezentacja na którymś ma lepszą jakość zdjęć.
Pomóżcie bo mnie zalewa już to szukanie. Dzwoniłem do kilku sklepów komputerowych z oprogramowaniem i nikt ich nie zna.
grzegorzant
21-03-2009, 19:13
w swoim czasie tez szukałem i... skończyło sie zakupami u źródła
pozdrawiam
Niestety nie posiadam karty kredytowej z wytłoczonymi literkami, a taka tylko jest ponoć akceptowana. Mojej nie przyjmuje, być może dlatego że nigdy oprócz aktywowania jej nie używałem.
Zrobiła się więc sytuacja: Klient chce kupić, producent chce sprzedać ale niestety klapa przez "wytłoczone literki" :mrgreen:
Normalnie sytuacja jak z filmów Bareji
Niestety nie posiadam karty kredytowej z wytłoczonymi literkami, a taka tylko jest ponoć akceptowana.
I dziękuj bogu, że nie płacisz gdzie popadnie w sieci swoją wypukłą kartą... Ja mam, ale nie jestem nienormalny, żeby nią płacić byle gdzie.
Jest za to alternatywa (sam się na nią zdecydowałem i chwalę sobie). Jest to karta wirtualna - tylko do płacenia przez sieć. Karta jest wirtualna, i choć dostajesz kawałek plastiku w kopercie, to tak naprawdę jest to tylko ozdóbka - ani tym plastikiem nie zapłacisz w sklepie, ani nie wyjmiesz kasy z automatu (jest przeźroczysty :)). Karta obsługuje wyłącznie subkonto - to jest ważne.
Przykład: masz konto, a na nim dużo kasy. Żadną kartą nikt się tam nie dostanie, bo karta konta nie obsługuje. Jak chcesz coś kupić przez sieć (np. za 100$), przelewasz sobie na subkonto 100$ plus lekką zwyżkę na różnice w kursie przewalutowania, powiedzmy tak 110$, kasa zjawia się na subkoncie po 15 sekundach - potem idziesz do sklepu, płacisz i podajesz wszystkie wymagane numery.
Dla sklepu ta karta wygląda jak każda inna wypukła Visa - czyli jakbyś miał te swoje wypukłe literki. :) A po transakcji idziesz na subkonto i resztę ze 110$ przelewasz sobie z powrotem na swojej konto. Subkonto zostaje rozładowane i jest na nim stan 0.
Jeśli nawet (o co nietrudno) ktoś podsłucha transmisję, jakoś inaczej wyczai te dane kart, albo wyciekną one ze sklepu - nic nie ryzykujesz, bo masz tam kompletne zero przez cały czas. Kasa zjawia się tam tylko na minutę przed następnym zakupem, a zaraz po nim resztka znika.
Czyli zero ryzyka, zero stresu, a karta wypukła jest. Czyż to nei piękne? Mam to w mbanku, ale pewnie inne banki też to już mają. Idź i opowiedz im o co Ci chodzi, a dadzą od ręki.
Czereśniak
21-03-2009, 23:04
kontakt z przedstawicielem obsługi klienta Photodex:
[email protected]
Mam pytanie w PicturetoExe 5.1 jest możliwość przesunięcia zdjęcia o kilkanaście sekund bądź do przodu lub do tyłu tak np aby sie pojawiało jak następuje powiedzmy uderzenie werbla czy w tym programie też można coś takiego robić?
black_bird
03-06-2009, 11:54
Jest tam możliwości utworzenia prezentacji w formie pliku chyba exe. jest to możliwe w podmenu PC autorun. Wtedy na komputerze młodzi nie muszą mieć nic bo program niejako tworzy samowystarczający plik który ma w sobie odtwarzacz - in plus - jakość zdjęć w takim pokazie na komputerze - miodzio.
Tez tak robię lecz z tą jakością jest coś nie tak. Przygotowałem nawet wczesniej w PS zdjęcia zmniejszone do 800x600 lub 660x440 a nawet 1280x 1024 - za kazdym razem jakość mnie nie zadowala 100%. Wybierałem systemy PAL i SECAM, wskazywałem HQ w Video - nie generuje to dobrej jakosci do wyswietlania na pełnym ekranie PC. Firmowe pokazówki są wręcz kryształowe - jak to osiagnąć?
No wlasnie skoro i tak juz temat odswiezony to moze ktos zna odpowiedz czemu robiac film do mpeg jakosc np. DVD jest na poziomie mydla. A z drugiej strony jak dam np. jakosc HD 720i to obraz zaczyna byc wlasciwy ale dzwiek sie sypie.
Troche to dziwne jest bo przeciez ogolnie jakosc DVD jednak nie jest az tak slaba jak proponuje nam proshow i przeciez powinno wystarczyc aby zrobic ladny pokaz.
dvd to jest fromat telewizyjny, do odtwarzania na TV, gdzie bedzie wygladal dobrze, antomiast na monitorze zawsze bedzie kicha jesli bedziesz ogladal fullscreen, to normalne
Rozwiązał ktoś problem z jakością odtwarzania na TV. Jakie należy ustawić parametry prz zgrywaniu prezentacji?
mietek14a
18-10-2009, 03:00
Mam ten sam problem co Kalina, wczoraj dopiero się dowiedziałem o tym programie ProShow i ściągnąłem go do siebie. Miał to być podobno darmowy program na rok czasu. Co prawda szukając póżniej wersji spolszczonej..ściągnąłem go jeszcze raz. Być może tu popełniłem błąd i tamten darmowy zamienilem na próbny?
Poradźcie coś,,całą sobotę straciłem na rozgryzanie programu i jestem...w lesie
grzegorzant
18-10-2009, 12:58
Mam ten sam problem co Kalina, wczoraj dopiero się dowiedziałem o tym programie ProShow i ściągnąłem go do siebie. Miał to być podobno darmowy program na rok czasu. Co prawda szukając póżniej wersji spolszczonej..ściągnąłem go jeszcze raz. Być może tu popełniłem błąd i tamten darmowy zamienilem na próbny?
Poradźcie coś,,całą sobotę straciłem na rozgryzanie programu i jestem...w lesie
Jak zassaleś triala to bedzie sie wyświetłał pasek z nazwą . Możesz program kupić bezpośrednio ze strony i wtedy pdoblem zniknie.
Jesli nie masz problemów z ang. zerknij tu http://www.photodex.com/products/workshop/audio
pozdro
Koledzy szukam programu do prezentacji ale najprostszego , bez pierwszej strony z napisami , muzyki i efektów. Zależy mi na pokazaniu fotek z nr. pliku , uruchamiane przez autostart , oczywiście jakieś przejście musi być. Przejrzałem kilka programów ale za dużo w nich ustawiania , klient ma sobie wybrać nr fotki do naświetlenia które mu wklejam do albumu.
mietek14a
19-10-2009, 00:24
Jak zassaleś triala to bedzie sie wyświetłał pasek z nazwą . Możesz program kupić bezpośrednio ze strony i wtedy pdoblem zniknie.
Jesli nie masz problemów z ang. zerknij tu http://www.photodex.com/products/workshop/audio
pozdro
..dzięki za odpowiedź....i dobre chęci.....byłem na tej podanej stronie..ściągnąłem program..nawet 2 razy...
niestety zawsze z tym cholernym trialem..mimo że piszą.....program próbny, wolny od triala.
Ale do cholery ludzie nawet polskie wersje teg ściągają,,,tylko jakoś nie mogę do tego dotrzeć.
Jak będziesz mógł...to spróbuj jeszcze coś podpowiedzieć
step.tom
19-10-2009, 00:53
Ale do cholery ludzie nawet polskie wersje teg ściągają,,,tylko jakoś nie mogę do tego dotrzeć.
Nie ma polskiej wersji. Jest tylko nakładka dogrywana do katalogu głównego, ale jest niedopracowana. Problem z zapisem na DVD i exe. Pozostaje zakup u producenta. Z tymi trialami jest coś nie hallo. Ja zaryzykowałem i jestem zadowolony. Program jest mocno rozbudowany i dość intuicyjny.
Jak chcesz się bawić w takie dziwactwa to odwiedź Cannon board. Tam jest wątek o tym i ten piracki link... ;-)
Przepraszam, podepnę sie pod ten wątek bo mam takowy problem, nie wiem jak to u Was wygląda. Otóż robie sobię prezentację i chcę ją wypalić na DVD. Wszystko ładnie pięknie, przechodzę do projektowania menu na płycie. Mam załóżmy dwie prezentacje, ślub i plener. Tło dobieram indywidualnie, prezentacje na zasadzie zdjęcie i tytuł (w przykładzie jest jedna prezentacja), dobieram sobie czcionkę, jej wielkość, wypalam na płytę i co? Po odtworzeniu na dvd owszem jest ta czcionka, ale jak się zrobi play to pojawia sie inna czcionka z jakimś żółtym kolorem co psuje cały wygląda menu. Chciałabym aby czcionka przeze mnie zaproponowana jako tytuł danej prezentacji po wciśnięciu PLAY w odtwarzaczu dvd była ta właściwą. Co ciekawe, jak włoże te płyte do kompa to wtedy jest jak najbardziej ok, czyli nie pojawia się dodatkowa czcionka w kolorze yellow. Poniżej wstawiam screena gdzie ustawiam czcionke:
screen (http://img841.imageshack.us/img841/6205/screenhh.jpg)
Czy będziecie w stanie mi pomóc?
black_bird
06-10-2010, 08:45
Dziwne, edycja napisu w zakładce Captions jest decydująca i powinna decydowac co i jak sie wyswietli. Tytuł widać raz jeszcze po ulozeniu menu w glownym panelu renderingu, moze jeszcze tam nalezy zrobic korekcje. Jestem poza PSG ale w domu poklikam, moze cos zauważę?
I dziękuj bogu, że nie płacisz gdzie popadnie w sieci swoją wypukłą kartą... Ja mam, ale nie jestem nienormalny, żeby nią płacić byle gdzie.
Jest za to alternatywa (sam się na nią zdecydowałem i chwalę sobie). Jest to karta wirtualna - tylko do płacenia przez sieć. Karta jest wirtualna, i choć dostajesz kawałek plastiku w kopercie, to tak naprawdę jest to tylko ozdóbka - ani tym plastikiem nie zapłacisz w sklepie, ani nie wyjmiesz kasy z automatu (jest przeźroczysty :)). Karta obsługuje wyłącznie subkonto - to jest ważne.
Przykład: masz konto, a na nim dużo kasy. Żadną kartą nikt się tam nie dostanie, bo karta konta nie obsługuje. Jak chcesz coś kupić przez sieć (np. za 100$), przelewasz sobie na subkonto 100$ plus lekką zwyżkę na różnice w kursie przewalutowania, powiedzmy tak 110$, kasa zjawia się na subkoncie po 15 sekundach - potem idziesz do sklepu, płacisz i podajesz wszystkie wymagane numery.
Dla sklepu ta karta wygląda jak każda inna wypukła Visa - czyli jakbyś miał te swoje wypukłe literki. :) A po transakcji idziesz na subkonto i resztę ze 110$ przelewasz sobie z powrotem na swojej konto. Subkonto zostaje rozładowane i jest na nim stan 0.
Jeśli nawet (o co nietrudno) ktoś podsłucha transmisję, jakoś inaczej wyczai te dane kart, albo wyciekną one ze sklepu - nic nie ryzykujesz, bo masz tam kompletne zero przez cały czas. Kasa zjawia się tam tylko na minutę przed następnym zakupem, a zaraz po nim resztka znika.
Czyli zero ryzyka, zero stresu, a karta wypukła jest. Czyż to nei piękne? Mam to w mbanku, ale pewnie inne banki też to już mają. Idź i opowiedz im o co Ci chodzi, a dadzą od ręki.
Niestety wirtualna karta kredytowa mBanku nie jest akceptowana w Photodex.com
Sam robiłem kilka podejść do zapłacenia za program. Specjalnie wyrobiłem wirtualną kartę kredytową mBank i kicha.
Sklep Photodex.com jej nie zaakceptował. Dopiero kolega, który posiada typową kartę kredytową zapłacił mi za program.
Dziwne, edycja napisu w zakładce Captions jest decydująca i powinna decydowac co i jak sie wyswietli. Tytuł widać raz jeszcze po ulozeniu menu w glownym panelu renderingu, moze jeszcze tam nalezy zrobic korekcje. Jestem poza PSG ale w domu poklikam, moze cos zauważę?
czekam na podpowiedź, w załączeniu wysyłam linki, w których widać tę przypadłość
1. LINK (http://lejczer.type.pl/images/prezenter.jpg) tu widać te otoczkę przy zdjęciu, jak się kliknie play to pojawia się czerwona otoczka. Mogłaby się pojawić na całym zdjęciu a nie w połowie. Może coś robię nie tak? Oczywiście po kliknięciu na zdjęcie pojawia się prezentacja.
2. LINK (http://lejczer.type.pl/images/prezenter1.jpg) tu to samo co z poprzednim pojawia się żółta otoczka na napisie a po kliknięciu robi się czerwona... ;(
black_bird
15-10-2010, 00:47
jesli chodzi o aktywną zółtą ramkę to mozna jej wielkość i dopasowanie ustawic . Po kliknieciu Create DVD -> wejsc w -> Create custom menu - i w zakładce Captions - wybieramy co ma sie pokazac np. Wpisac tytuł, usunąć loop all itp, wybrac czcionkę i wielkość ramki w której jest napis. Podobnie jest w zakladce Layers.
no ja wiem, ze tam ustawiam, tam ustawia się wielkość miniatur, tak też właśnie wszystko zostało ustawione jak na screenach, a na dvd wychodzi nieco inaczej. Na kompie, jak odtwarzam jest wszystko miodzio, tylko przy włożeniu płyty do dvd ramki idą w trzy światy, wielkość miniatur jest ok, ale ramka jakby była mniejsza pomimo, iż wcześniej została ustawiona prawidłowo ;( czuję, że tego nie rozwiążę
black_bird
28-02-2011, 23:03
Po czasie powrocilem do tematu ;) Żółta rameczka - unikam jej w taki sposób - Create Output - PC Exeutable - wchodzę w - create custom menu. Tam w zakladce Layers tworzę wygląd strony startowej. Usuwam domyślny JPG - abstract i podmieniam na moje zdjęcie, które powiekszam tak, aby jego obrys wyszedł poza ramy kadru prezentacji - zółta ramka znika zupełnie. czasem zamiast zdjecia wstawiam wczesniej przygotowany czarny prostokąt JPG. W zakładce Captions - tworzę tekst tytułu zmianiając "Play All" na mój tytuł - np. Prezentacja.
Po zatwierdzeniu napis PREZENTACJA jest aktywny po najechaniu myszką na PC, na DVD - wiadomo - reaguje na pilota. Pozdrowienia A tu fragment mojego pokazu - http://www.youtube.com/watch?v=w_jaG2Bouu4
gerronimo
09-06-2011, 01:06
Odświeżę temat. Czy ktoś mógłby napisać w jaki sposób zrobić w Proshow tego typu ramkę jak na przykładach poniżej?
http://vimeo.com/16856299
http://www.pospieszni.pl/#/prezentacje
Wiem jak wstawić "ruchome" tło, natomiast mam problem z tą ramką. Pomożecie? ;)
black_bird
09-06-2011, 10:47
Ramki są gotowe w PS Producer w dodatkach, trzeba je tylko zmodyfikować po swojemu, te grube białe obramowania zrobić cieńsze. Monika i Emil z tego co mi wiadomo, nie korzystają chyba w swoich prezentacjach z PSP. Trzeba by zapytanie wyslać bezpośrednio do nich ....;)
ProShowFan
21-11-2011, 00:57
Odświeżę temat. Czy ktoś mógłby napisać w jaki sposób zrobić w Proshow tego typu ramkę jak na przykładach poniżej?
http://vimeo.com/16856299
http://www.pospieszni.pl/#/prezentacje
Wiem jak wstawić "ruchome" tło, natomiast mam problem z tą ramką. Pomożecie? ;)
Spróbuj skorzystać z mojego poradnika: http://www.youtube.com/watch?v=88oh3RISkB4 Może rozwiąże Twój problem.
1.która opcja i czy w ogóle taka jest odpowiada za zabezpieczenie płyty przed kopiowaniem ?
2. czy istnieje możliwość skopiować hurtowo z jednego slajdu na wszystkie efekt przybliżenia?
będę wdzięczny za szczegółowe wyjaśnienia.
Witam mam pytanie gdzie wstawia się podkład muzyczny do Many. Pokaz składa się z kilku części i każda część posiada swój podkład muzyczny. Ale gdy jest włączone menu chciałbym aby w tle grała cicho muzyka.
black_bird
11-11-2012, 18:01
To tworzysz sobie dopiero jak "budujesz" Menu, są tam dostępne takie opcje, w menu możesz pokazać kilka "filmów", dać osobną muzykę do menu itp. Poklikaj to zobaczysz.
Znalazłem patrząc na to kilkakrotnie aż mnie olśniło.
Witam.
To mój pierwszy post więc proszę o wyrozumiałość.
Mam problem jak nagrać płytę blu-ray, tak aby była czytana na odtwarzaczach stacjonarnych.Robię eksport do blu-ray, plik wynikowy iso, komputer przelicza po nagraniu na płytę odtwarza tylko menu, menu jedna strona z ikonką na środku.
grzegorzant
03-12-2012, 21:06
klikasz create > BR
wcześniej płyta do nagrywarki i się nagrywa :)
Spróbuję, ale wolę obraz płyty, i program mi tworzy tylko jak nagram to tak jakby nie może się przełączyć, nie aktywny przycisk.Przy dvd wszystko ok.Może coś psuję przy nagrywaniu, to moje pierwsze bd
grzegorzant
04-12-2012, 00:06
hmmm nie za bardzo wiem co się nie może włączyć :(
w opcjach nagrywania wybierasz "plik iso", wtedy po kliknięciu Create pyta gdzie zapisać plik iso > podajesz ścieżkę i woila :)
Plik tworzy, z tym nie ma problemu.Po włożeniu płyty ukazuje się tło z obrazkiem (przyciskiem) na który po najechaniu myszą powinna się zmienić wokół ramka i kliknięciu powinno przejść do odtwarzania stworzonego pokazu.Jak z tego samego projektu robię DVD wszystko jest OK i działa normalnie, ale jak tworzę Blu-ray, po włożeniu do napędu płyty pojawia się tło z przyciskiem, ale najechanie na przycisk nic nie zmienia, nie pojawia się czerwona ramka i kliknięcie nic nie daje i nie przechodzi do odtwarzania właściwego pokazu.Czyli przycisk w menu jest nie aktywny.
Zapomniałem dodać że robię testy na płycie BD-RE, może tu jest pies pogrzebany, ale na chwilę obecną nie mam innej, dopiero jutro poczynię zakupy
grzegorzant
04-12-2012, 00:42
rozumiem, że chodzi Ci o przycisk w menu już nagranego pokazu. Jeśli ustawiasz wszystko identycznie jak przy dvd to stawiam na jakiś błąd w nagrywaniu BR.
U mnie nagrywa wszystko tak jak wcześniej ustawiłem niezależnie czy to dvd, iso czy br
Z jednego projektu nawet nie zamykałem projektu dvd jest ok. a blu-ray nie chce działać, czy może być przyczyna że płyta bd-re, projekt też jest krótki ze względu na test, więc jest stosunkowo mały, czy nie może być to przyczyną.Jak pisałem wcześniej są to moje pierwsze doświadczenia z blu-ray.
grzegorzant
04-12-2012, 01:26
na odległość mogę tylko powiedzieć, że u mnie z BR no problemo
Podepnę się z pytaniem, co prawda dotyczy ProShowGold... Otóż PSG nie widzi profilu koloru, który mam podpięty. Efekt jest taki, że prezentacje ze zdjęciami mają dupne kolory. Co ciekawe wcześniej było OK, ni stąd ni zowąd, coś się porypało... W Opcjach od ProShowGold nie widzę żadnych opcji, którymi można by to zmienić. Jakiś pomysł?
Reinstalacja?
asus + tapatalk
Reinstalacja?
Nie pomaga.
Przemo, robisz prezentacje z wywolanych rawow (jpgów) ?
asus + tapatalk
grzegorzant
09-12-2012, 12:02
Przemo na moją nikłą wiedzę, niestety nie ma możliwości zmiany profilu ani w PSG ani w PSP.
Trzeba zdać się na intuicję :)
To ofc żart, bo przecież wrzucasz fotki już obrobione, a wynik i tak jest taki jaki chcesz czyli z profilami.
Poza tym trzeba to traktować tylko jako podgląd wolno przesuwających się fotek :) - na czym to będzie wyświetlane gdzieś u ludzi, a to już zupełnie inna bajka .
Przemo na moją nikłą wiedzę, niestety nie ma możliwości zmiany profilu ani w PSG ani w PSP.
.
W psp jest, chyba ostatnia zakładka w create
Trzeba zdać się na intuicję :)
To ofc żart, bo przecież wrzucasz fotki już obrobione, a wynik i tak jest taki jaki chcesz czyli z profilami.
Poza tym trzeba to traktować tylko jako podgląd wolno przesuwających się fotek :) - na czym to będzie wyświetlane gdzieś u ludzi, a to już zupełnie inna bajka .
CHyba się nie rozumiemy. Mam monitor szerokogamutowy (NEC P221W), żebym miał barwy naturalne (nie mega nasycone) muszę mieć soft, który profile obsługuje, a więc np. w firefoxie mam włączoną obsługę profili. W PSG widać od razu, że profilu "nie chwyta", zdjęcia w prezentacji mają za bardzo nasycone kolory....
Widać to już na etapie tworzenia prezentacji i w już stworzonej.
Przemo, robisz prezentacje z wywolanych rawow (jpgów) ?
Z obrobionych jpg.
grzegorzant
09-12-2012, 22:44
CHyba się nie rozumiemy. Mam monitor szerokogamutowy (NEC P221W), żebym miał barwy naturalne (nie mega nasycone) muszę mieć soft, który profile obsługuje, a więc np. w firefoxie mam włączoną obsługę profili. W PSG widać od razu, że profilu "nie chwyta", zdjęcia w prezentacji mają za bardzo nasycone kolory....
Widać to już na etapie tworzenia prezentacji i w już stworzonej.
Z obrobionych jpg.
a to ciekawe
U mnie Nec PA241W, softowo ustawiona przestrzeń i nie mam tych problemów. Po zrobieniu prezentacji ofc
Zrobiłem format systemu. Wgrałem ProShow i próbuje poraz pierwszy wypalić prezentację na płycie br. Ale niestety czy to wypalanie czy to próba zrobienia pliku iso wywali mi program i pojawia się komunikat. Sam nie wiem co jest nie tak.
https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://imageshack.us/a/img515/3137/screenshot001aeg.jpg)
Już wszystko jasne program mam problemy z W7 i ramem powyżej 4gb. Dziwne że nie ma wersji 64.
Czy może mi ktoś powiedzieć jaki format zastosować aby wkleić prezentację z PSP na blog wordpress?
Czy może mi ktoś powiedzieć jaki format zastosować aby wkleić prezentację z PSP na blog wordpress?
Choćby jako film, wrzucić na YT i potem na WP...
No tak ale mój ma 240 mb. a na WP można max dać 64 mb.
black_bird
28-12-2012, 23:09
Video for Web - nie działa? Można plik zmniejszyć za pomocą Format Factory.
Mam prezentację którą wypalam na dvd. Odtwarzam ja na stacjonarnym i komputerowym dvd i wszystko pięknie działa. Natomiast jak wypalę na bluray to zdjęcia latają każde w inną stronę dodatkowo nie mogę pokazu odtworzyć na komputerze. Może ktoś mi pomóc?
black_bird
24-09-2013, 23:37
Wypalasz to za pomocą PSP?
Wypalam plik iso. Do tej pory wszystko grało do chwili gdy nie zrobiłem upgrade napędu z poziomu programu. Tak wyglada prezentacja na tv. To samo jest na kompie. Zdjęcia kręcą się w kółko bez ładu i składu.
źródło (http://imageshack.us/a/img15/1630/0nqt.jpg)
black_bird
25-09-2013, 18:20
Jaki plik ISO? Ja jak mam gotowy projekt uruchamiam Create blu-ray
źródło (http://imageshack.us/photo/my-images/268/uca5.jpg/)
Uploaded with ImageShack.us (http://imageshack.us)
sourisse
24-10-2013, 16:37
Podepnę się jeszcze... Od jakiegoś czasu korzystam z programu, ale nie doszłam jeszcze do tego, czy da się skopiować efekt np. zoom na więcej zdjęć, czy trzeba robić to pojedynczo? Przy większej ilości slajdów, pojedyncze modyfikowanie doprowadza do szewskiej pasji. :)
black_bird
24-10-2013, 23:56
Da się - poszukaj w slajdzie -kopiuj właściwości - potem wklej, można też skopiować slajd i wkleić a potem podmieniasz tylko zdjęcie.
madebyzosiek
06-06-2017, 09:36
Pozwolę sobie trochę odkopać temat... Dotychczas robiłem prezentacje na youtuba, więc generowałem sobie mp4 i było pięknie. Ponieważ ostatnio byłem na weselu u kuzynki, to wymyśliłem sobie, że zrobię niespodziankę i dam płytkę DVD z nadrukiem i prezentacją. No i właśnie... Jeżeli z poziomu ProShow, czy jakiegokolwiek innego programu, generuję płytę DVD-Video, to rozdzielczość siada i cały urok szlag trafia. Czy mogę zrobić jakoś płytę DVD-Video tak, żeby nagrać ją na zwykłej nagrywarce DVD i żeby działała w odtwarzaczach DVD, ale żeby film miał jakość HD? Wiem, że można zrobić coś ala mini BluRay, tylko czy to pójdzie na zwykłym DVD? Będę wdzięczny za porady :) Pozdrawiam serdecznie.
Na dvd których używałem nie było to możliwe, dodatkowo często były połączone nie po hdmi, a starszych złączach, które nawet jakby urządzenie dało radę, to nie przesłałoby wyższych rozdzielczości. Obecnie myślę, że rozsądniejszy będzie pendrive włożony bezpośrednio do złącza w tv, lub jeśli ktoś posiada starszy być może będzie miał tuner dvbt, on też powinien uciągnąć współczesne rozdzielczości.
W jaki sposob nagrac prezentacjenna penndrajw co wybrac?
Wysłane z mojego Redmi Pro przy użyciu Tapatalka