Zobacz pełną wersję : Pytanie dla użytkowników D200
Witam,
Może pytanie jest banalne lecz mam D200 od kilku dni (kiedyś d40x) i zastanawiam się
jakie ustawiacie parametry, kiedy robicie portret?
Pozdrawiam, Grzegorz.
Nie mam d200 (jeszcze) ale chyba nie zgrzeszę pisząc, że nie istnieje coś takiego jak "parametry do portretu" - niezależnie od tego jakiego body i jakiego szkła się używa. Wszystko zależy od tego czy portret jest w plenerze, czy w studio, od tego jaką ilością światła dysponujemy, od tego jaki to portret, jak bardzo chcemy rozmyć tło, co chcemy uzyskać... owszem można napisać "używam przesłony 2,8 i czasu 1/250" ale... to nie Pascal - po prostu gotuj...
Pozdrawiam ;-)
OK tylko np. w d40x był program portret i puszka wtedy robiła fotkę troszeczke nie ostrą. Jasna sprawa że w D200 nie ma programów tematycznych i zastanawiałem się czy przeba coś "pchnąć" manualnie w ustawieniach oprócz ustawienia przysłony, czasu, ewentualnie ostrości - ręcznie.
Pozdrawiam, Grzegorz.
Tzn generalnie w portrecie "chodzi" o rozmycie tła (rozumiem, że to masz na myśli?) więc najlepiej ustawić sobie preselekcję przysłony, otwór przysłony wybrać w miarę duży (to już zależy od możliwości obiektywu) 2,8 ; 3,5 ; 4 etc. aparat dobierze czas sam. Ostrość złapać na modelu/modelce (manualnie czy af - obojętnie) i właściwie to tyle :)
Tak de facto fotografia opiera się na dobraniu czasu do przysłony albo przysłony do czasu tak, żeby uzyskać właściwe naświetlenie. Programy tematyczne robią to za nas - tryb sportowy będzie wymuszał krótkie czasy (żeby zamrozić szybkie obiekty w miejscu), tryb portretowy będzie wymuszał duży otwór przysłony - cały sekret ;-)
Pozdrawiam
No tak dobrze to ujołeś. NIe mam więcej pytań.
Pozdrawiam, Grzegorz.
Tryby tematyczne - jak rozumiem chodzi ci o te dostępne pod pokrętłem na obudowie? Bo jeśli tak to są przecież dodatkowo umieszczone w menu w optymalizacji obrazu. Przynajmniej w moim d70s. W trybie portret po prostu obraz jest lekko zmiękczany. Ale jak się domyślam w d200 musi być podobna opcja albo przynajmniej ręczne ustawianie tego parametru - więc na pewno jest sharpnes lub softer. Popróbuj z nimi. A zresztą przecież d200 mydli sam z siebie ;]
Dobre -
zresztą przecież d200 mydli sam z siebie ;]
;-))
Dzięki.
Pozdrawiam.
są przecież dodatkowo umieszczone w menu w optymalizacji obrazu. Przynajmniej w moim d70s. W trybie portret po prostu obraz jest lekko zmiękczany.
Parametry ekspozycji a optymalizacja obrazu to 2 różne sprawy :) W optymalizacji chodzi o specyficzne oddanie kolorów (np. zwiększenie ich nasycenia w przypadku krajobrazów, czy możliwe wierne oddanie koloru skóry w portrecie), ostrości etc
Do autora- nie dostałeś do d40 "Radości fotografowania"? Jeśli nie, to kup. Bo pytasz o podstawy podstaw. A do d200 tej książki nie dodają ;)
Parametry ekspozycji a optymalizacja obrazu to 2 różne sprawy :)
Owszem ale autor napisał:
<..>w d40x był program portret i puszka wtedy robiła fotkę troszeczke nie ostrą. <..>
...co można właśnie uzyskać za pomocą ustawień w menu.
sprocket
27-04-2008, 16:36
W menu Optimize image jest profil portret wiec sprawa prosta, jesli chcesz samemu ustawic to napewno profil coloru "Color mode 1" i NEF moim zdaniem, do tego odpowiednie ustawienia mechaniczne aparatu i portret murowany.
Fajnie, że są na tym forum ludzie, którzy potrafią konkretnie doradzić człowiekowi w
potrzebie ! I im za to dziękuję.
Ponieważ mam d200 od kilku dni więc nadal zapoznaję się z menu i szczerze mówiąc
znalazłem już kilka ustawień o których mowa.
A książka ... no cóż widocznie w naszym mieście zabrakło jak kupowałem D40x.
;-)
Pozdrawiam, Grzegorz.
no cóż widocznie w naszym mieście zabrakło jak kupowałem D40x.
mimo wszystko polecam się zaopatrzyć :P
a w d40x nie miałeś PSAM?
Miałem PSAM ale były jeszcze programy tematyczne ;-)
Pozdr.
P.S.
Ale spoko poradzę już sobie.