Zobacz pełną wersję : Nikon D50 - pytanie do użytkowników
Witam,
byłem w MM i tam znów bawiełem się D50, ponieważ planuję zakup. Wporządku gość nawet wymienił obiektyw z 18-55 na ten 55-200 ( obywda Nikkor - kpl. który można kupić w zestawie) i tu właśnie mam pytanie --> otóż po zmianie obiektywu na 55-200 zdjęcia mają efekt "Matrixa" czy taką zielonkawą przesłonę (zapłaciłem 5 zł żeby gość mi te foty na cdr przegrał ) Zdjęcia były robione w MM ( moim zdaniem przy dobrym oświetleniu. Na zdjęciach z obiektywu 18-55 tego efektu nie ma.
Proszę podpowiedzcie co to może być ?
hmm dziwna sprawa trochę. Prawda jest taka, że różne obiektywy różnie oddają kolory - prawdopodobnie stąd te różnice. A kolor zielony?? Kwestia balansu bieli wg. mnie (jeśli oświetlenie sztuczne powinien być ustawiony na sztuczne.)
cypherdid
09-04-2006, 23:22
kup lustro...spodoba Ci się tak - że za półtora roku zmienisz na jakiegoś nikona d300 czy innego co wyjdzie :) a szkła Ci pozostaną ;)
55-200 jest kiepski, nie bierz go,
No właśnie o co chodzi z tymi obiektywami w zestawie ? Dlaczego tak mocno widoczne jest ziarno ?
Jakto: ziarno? Jeśli mowa o szumach, to one nie zależą od optyki.
Pokaż fotkę, to obadamy. Na jakiej czułości to ziarno wychodzi?
Tutaj po kolei są zdjęcia. Aparat był wzięty prosto z lady bez żadnych szczegółowych ustawień . Zdjęcia od 3 po zmianie obiektywu na 55-200 z tym efektem zieleni co pisałem powyżej. ( obiektywy w zestawie, który MM teraz sprzedaje ) Szumy na ISO 200 i trohę mnie to zniechęciło ( kurde help mam 3 tyś, +/- 200 zł i nie wiem co kupić )
(Zdjęcia niczym nie ruszane na żywo prosto z karty na serwer i sorki że w taki sposób ;) )
www.iceman.tim.serwery.pl/jpg/1.jpg
www.iceman.tim.serwery.pl/jpg/2.jpg
www.iceman.tim.serwery.pl/jpg/3.jpg
www.iceman.tim.serwery.pl/jpg/4.jpg
www.iceman.tim.serwery.pl/jpg/5.jpg
www.iceman.tim.serwery.pl/jpg/6.jpg
www.iceman.tim.serwery.pl/jpg/7.jpg
www.iceman.tim.serwery.pl/jpg/8.jpg
Te zdjęcia masz w ISO 1600, więc norma.
Prawdopodobnie miałeś włączoną funkcję auto iso, która zwiększa wartość ISO w "trudnych warunkach oświetleniowych".
Efekt matrixa to prawdopodobnie źle zbalansowana biel, zdarza się przy sztucznym świetle. Dziwne, że tylko przy 55-200, ale to może być natura tego szkła - nie wiem, bo nie mam.
To są zdjęcia zrobione ot tak bez znajomości aparatu, na domyślnych ustawieniach. Weź dowolną puszkę i w takich (nie najłatwiejszych warunkach) na ustawieniach nie wiadomo jakich wyjdzie zawsze tak sobie. Jak kupowałem swoją puszkę to też w Fotojokerze w markecie robiłe zdjęcia testowe i żadna rewelacja z tego nie wyszła. Ale wiedziałem co chcę przetestować (min. ostrość) i dużo mi to dało. Nie przejmuj się tymi zdjęciami bo w normalnym użytkowaniu i po przeczytaniu instrukcji :) wszystko będzie dobrze :) A na ISO 1600 szum będzie zawsze :)
Dokładnie.
Naprawdę ładne zdjęcia zrobisz nie w sklepie dla idiotów, tylko w plenerze - daje radę, uwierz.
na priv mogę zapodać jakąś galerię, chcesz?
Pewnie !!
możesz na e-mail :
[email protected]
Dzięki za info, miałem wraz ze szwagrem D50 po raz pierwszy w łapce a sprzedawca tak do końca chyba nie umiał nam wskazać co gdzie jak ustawić.
Pzdr
sprzedawcy w sklepach RTV AGD mają to do siebie ze niewiele wiedzą.
W Toruniu w media rozmawialem z kolesiem ktory w labie pracuje, fotograf z zamilowania od lat to cos wiedzial, ale bedac dzis w mm w Bydgoszczy, jak slyszalem jak koles kompakta jednego zachwalał, a jak ludzie sie dzieki temu podniecali... generalnie po prostu w takich sklepach powinna byc jedna osoba odpowiedzialna za foto, ktora powinna byc z branzy, jedna od pralek, jedna od odkurzaczy itd itp.
pozdrawiam
soko
Rick van Dyke
16-04-2006, 10:09
Tak się składa, że mam 55-200 i jestem zadowolony. Na pewno ma lepsze właściwości optyczne niż 18-55. Niestety do jasnych nie należy, ale na to pomoże tylko gruby portfel.
Co do WB to nigdy nie robilem na AUTO. najcześciej an A lub M. Samo WB w większości na auto i nigdy nie było zbyt dużych przekłamań. Nie sądze by to była wina szkła.
Pozdrawiam
Bajupolska
16-04-2006, 10:28
Co do WB to nigdy nie robilem na AUTO. najcześciej an A lub M. Samo WB w większości na auto i nigdy nie było zbyt dużych przekłamań. ....
Nie bardzo wiem co autor miał na myśli :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?: :?:
Rick van Dyke
16-04-2006, 12:17
DObra tlumacze 8)
Nigdy nie robilem zdjec aparatem w trybie AUTO czyli ustawienie na pokretle. Moze zle sie wyrazilem.
Natomiast co do samego WB to stosuje autoWB najczesciej. Kapiszi?
:lol: