PDA

Zobacz pełną wersję : eizo S1931 - ustawienie jasności

Gabryel
26-04-2008, 14:30
Mam pytanie odnośnie ustawień jasności na tym monitorze.
Ostatnio zauważyłem ze moje zdjęcia na innych monitorach wyglądają jakoś ciemno, podczas gdy na Eizo super.

Już doszedłem że to automatyczna regulacja jasności - gdy było trochę światła z zewnątrz podbijała jasność do 100%

Ok więc wyłączyłem dziadostwo i ustawiam manualnie.

Tylko teraz pytanie jaką wartość ustawić.
Ciekaw jestem waszych doświadczeń - jaką wartość macie ustawione na tym monitorze ?
Oczywiście pod kątem obróbki zdjęć.

Czyt też może zależy to jeszcze od karty graficznej - w panelu sterowania nvidii też można wyregulować jasność i kontrast.

Bjania
26-04-2008, 15:40
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/k/0.htm

Gabryel
26-04-2008, 16:51
Dzięki.
Tyle że cokolwiek bym nie robił to 8-ki nie widzę :)
Ale i tak jest lepiej.

Czornyj
26-04-2008, 17:22
Nie masz prawa nie widzieć 8-ki - jeśli tak się dzieje, to sprawdź, czy masz poprawnie ustawioną gammę: http://www.aim-dtp.net/aim/evaluation/gamma_space/index.htm (http://www.aim-dtp.net/aim/evaluation/gamma_space/index.htm)

Co do samego testu z cyferkami, to do ustawienia jasności jest potrzebny jak rybie rower - ja np. przy jasności ustawionej w zakresie 0 - 100% widzę praktycznie wszystkie cyferki, a gdyby któreś zaczęły pojawiać się bądź znikać, to byłby bardzo niepokojący symptom (świadczący o obniżaniu jasności przez przycinanie jej matrycą)

Samą jasność ustawia się w zależności od warunków oświetleniowych, w jakich stoi monitor - najlepiej postawić obok monitora zdjęcie, wyświetlić plik z którego zostało wykonane i dopasować jasności jednego z drugim regulując jasność monitora lub oświetlenia zdjęcia.

Tom01
27-04-2008, 22:31
Ciekaw jestem waszych doświadczeń - jaką wartość macie ustawione na tym monitorze ?
Oczywiście pod kątem obróbki zdjęć.

ok 35 - 80cd/m^2
ok 45 - 100cd/m^2
ok 55 - 120cd/m^2

ADAM1
04-05-2008, 17:52
Dzięki.
Tyle że cokolwiek bym nie robił to 8-ki nie widzę :)
Ale i tak jest lepiej.

Jest na to rada, trzeba w sterowniku karty graficznej obniżyć kontrast o jakieś 8-10 punktów i jest OK.

Producenci, szczególnie NVIDIA, zawyżają kontrast w ustawieniach domyślnych.

Tom01
04-05-2008, 21:17
Producenci, szczególnie NVIDIA, zawyżają kontrast w ustawieniach domyślnych.

:shock:

ADAM1
05-05-2008, 23:03
:shock:

Tak to jest i nie ma co tak gał wybałuszać.:mrgreen:

Tom01
06-05-2008, 00:02
Tak to jest i nie ma co tak gał wybałuszać.:mrgreen:

To się gupi człek, uczy całe życie.... żeby kontrast na karcie zwiększać..... koniec świata. :-)

ADAM1
06-05-2008, 00:11
To się gupi człek, uczy całe życie.... żeby kontrast na karcie zwiększać..... koniec świata. :-)

Mówiąc dokładnie, w ustawieniach sterownika karty graficznej, ale TAK, ZWIĘKSZAĆ, choć niedużo.
No i dlatego trzeba ująć to, co producent w celu upiększenia generowanego obrazu dodał.:)
Pa.;)

Czornyj
06-05-2008, 00:15

Dokładniej to było coś o zmniejszaniu. Cholera, że też nie mam tego bajeru w swojej...

Tom01
06-05-2008, 00:15
Mówiąc dokładnie, w ustawieniach sterownika karty graficznej, ale TAK, ZWIĘKSZAĆ, choć niedużo.
No i dlatego trzeba ująć to, co producent w celu upiększenia generowanego obrazu dodał.:)
Pa.;)

No dobra, nie będę się nabijać więcej. Tak naprawdę, nie jest to żaden regulator kontrastu, tylko "obcinarka do matrycy", pozwalająca nieco bardziej komfortowo patrzeć na zbyt jasne monitory. Nie ma kompletnie nic wspólnego z kontrastem. Polaryzuje wyświetlacz, zmienia dostępną paletę, i ogólnie jest to rozwiązanie, które trzeba omijać, jeśli myśli się nad poprawnym wyregulowaniem ekranu. No chyba, że inaczej się nie da, ale to inna bajka.

ADAM1
06-05-2008, 00:23
No dobra, nie będę się nabijać więcej. Tak naprawdę, nie jest to żaden regulator kontrastu, tylko "obcinarka do matrycy", pozwalająca nieco bardziej komfortowo patrzeć na zbyt jasne monitory. Nie ma kompletnie nic wspólnego z kontrastem. Polaryzuje wyświetlacz, zmienia dostępną paletę, i ogólnie jest to rozwiązanie, które trzeba omijać, jeśli myśli się nad poprawnym wyregulowaniem ekranu. No chyba, że inaczej się nie da, ale to inna bajka.

Mistrzuniu, mówimy tutaj o konkretnym modelu monitora i niemożności ujrzenia przez sprawcę tego wątku ósemki w obrazie testowym, to mówię jak ma postąpić, aby ją zobaczyć.

I nie ma co do tego dorabiać żadnej ideologii, bo są to po prostu fakty.

Tom01
06-05-2008, 00:29
Mistrzuniu, mówimy tutaj o konkretnym modelu monitora i niemożności ujrzenia przez sprawcę tego wątku ósemki w obrazie testowym, to mówię jak ma postąpić, aby ją zobaczyć.

I aby "zobaczyć ósemkę", dobrą drogą jest rozwalenie zakresu i charakterystyki dynamicznej monitora?

ADAM1
06-05-2008, 00:32
I aby "zobaczyć ósemkę", dobrą drogą jest rozwalenie zakresu dynamicznego monitora?

Mnie jest wsio rawno, co to oznacza, mówię tylko co ma zrobić, aby ją zobaczyć, zresztą nie tylko ją, ale i pozostałe
siedem cyfr.;)

Tom01
06-05-2008, 00:42
Mnie jest wsio rawno, co to oznacza, mówię tylko co ma zrobić, aby ją zobaczyć, zresztą nie tylko ją, ale i pozostałe
siedem cyfr.;)

Metoda podana przez Pana to wprowadzenie jakiegoś nieszczęśnika w niekończące się pasmo kręcenia wszystkim co się da, zależnie od najrozmaitszych okoliczności. Jak się już pokręci kartą, trochę monitorem, trochę jakimś gamma loaderem, to nigdy nie będzie dobrze. Największym sukcesem będzie "dopasowanie" wyświetlania do jakichś konkretnych warunków. Cokolwiek się zmieni, nawet kierunek wiatru na Grenladii i znów kręcimy. Będzie to, jak to ktoś trafnie ujął, próba zmierzenia ruchomego obiektu gumową linijką.

Żelazna zasada: Bezwzględnie, nie kręcimy kartą. Wszelkie zmiany ustawień karty, ograniczają możliwości toru wideo. Regulacja czegokolwiek jest zawsze na minus. Nie ma nadmiarowej informacji w LUT karty. Do dyspozycji jest tylko 8 bitów na kanał i regulacja może być tylko przez zmniejszenie tej liczby. Monitor trzeba wyregulować z czujnikiem i oprofilować. Jeśli "ósemka" nie będzie widoczna, to znaczy, że tak ma być. Posiadany system nie będzie w stanie jej poprawnie wyświetlić bez szkody dla reszty zakresu tonalnego.

ADAM1
06-05-2008, 10:06
Zechciej chłopie wreszcie zrozumieć, że nie mówimy tu o tym, co jest zapisane na stałe w np. LUT karty graficznej, a w czymś bardziej ulotnym, czym jest sterownik do niej.
Sterowniki, jeśli nie wiesz, piszą programiści, a ustawiać je można w bardzo różny sposób i dość często ustawienia domyślne tychże sterowników nie są najszczęśliwiej dobrane, o czym powinieneś wiedzieć.
A jak widać nie wiesz i wmawiasz wszystkim tu obecnym, że ustawienia tychże sterowników, to jakiś constans, a
niestety nie do końca tak jest.
Poprawki sterowników, jak wiesz, nie są niczym unikalnym, a powodują, nieraz, znaczące zmiany wyświetlania obrazu.

Czornyj
06-05-2008, 10:11
Zechciej chłopie wreszcie zrozumieć, że nie mówimy tu o tym, co jest zapisane na stałe w np. LUT karty graficznej, a w czymś bardziej ulotnym, czym jest sterownik do niej.
Sterowniki, jeśli nie wiesz, piszą programiści, a ustawiać je można w bardzo różny sposób i dość często ustawienia domyślne tychże sterowników nie są najszczęśliwiej dobrane, o czym powinieneś wiedzieć.
A jak widać nie wiesz i wmawiasz wszystkim tu obecnym, że ustawienia tychże sterowników, to jakiś constans, a
niestety nie do końca tak jest.
Poprawki sterowników, jak wiesz, nie są niczym unikalnym, a powodują, nieraz, znaczące zmiany wyświetlania obrazu.

Modyfikacja kontrastu nie ma nic wspólnego ze źle napisanym sterownikiem. Po prostu odbywa się na zasadzie modyfikacji dostępnej palety barw co przekłada się na jej przycięcie i pogorszenie tonalności wyświetlanego obrazu.

Tom01
06-05-2008, 10:14

Proszę zatem mnie oświecić, skąd się biorą i jak zmieniają się sygnały RGB, które idą z karty do monitora. Może Pan pominąć sygnały HV. Co takiego zmienia "ulotny sterownik", że monitor zmienia sposób wyświetlania.

ADAM1
06-05-2008, 10:28
Proszę zatem mnie oświecić, skąd się biorą i jak zmieniają się sygnały RGB, które idą z karty do monitora. Może Pan pominąć sygnały HV. Co takiego zmienia "ulotny sterownik", że monitor zmienia sposób wyświetlania.

A ja żydowskim zwyczajem, odpowiem pytaniem na pytanie, a jaką masz pewność, że ustawienia domyślne sterownika
dają pełną paletę możliwą do przetworzenia przez urządzenie (kartę graficzną)?

To można sprawdzić jedynie przy użyciu, specjalistycznych urządzeń, a jak mówię, wspomniana przeze mnie zmiana, wprowadza, subiektywnie, zmiany na korzyść.

Zresztą tą zmianę, też można traktować jako constans i już później nic nie zmieniać w ustawieniach sterownika karty.

Tom01
06-05-2008, 10:31
A ja żydowskim zwyczajem, odpowiem pytaniem na pytanie, a jaką masz pewność, że ustawienia domyślne sterownika dają pełną paletę możliwą do przetworzenia przez urządzenie (kartę graficzną)?

Wszystkie ustawienia "defaultowe" oznaczają brak ingerencji w LUT karty. Nie spotkałem się z innym przypadkiem.

ADAM1
06-05-2008, 10:36
Wszystkie ustawienia "defaultowe" oznaczają brak ingerencji w LUT karty. Nie spotkałem się z innym przypadkiem.

Ma to oznaczać, że oprócz tematu monitorów, przerabiałeś też w praktyce, pomiary kart graficznych?
Proszę o konkretną odpowiedź.

Tom01
06-05-2008, 10:41
Ma to oznaczać, że oprócz tematu monitorów, przerabiałeś też w praktyce, pomiary kart graficznych?

Ależ nie trzeba do tego żadnych specjalnych pomiarów! Proszę sobie wyświetlić gradient z krokami 0-255 dla każdego kanału i obejrzeć czy są wszystkie odcienie. Łatwiej w dużym powiększeniu. Oczywiście na monitorze który potrafi go wyświetlić, lub pomagając sobie regulatorem podświetlenia, jeśli ma z tym problemy. Proszę sobie obejrzeć jakie zniszczenia w palecie robią machinacje na karcie. W wolnej chwili pokażę taką symulację.

ADAM1
06-05-2008, 10:45
Ależ nie trzeba do tego żadnych specjalnych pomiarów! Proszę sobie wyświetlić gradient z krokami 0-255 dla każdego kanału i obejrzeć czy są wszystkie odcienie. Łatwiej w dużym powiększeniu. Oczywiście na monitorze który potrafi go wyświetlić, lub pomagając sobie regulatorem podświetlenia, jeśli ma z tym problemy.

Żeby było ciekawiej, to właśnie po moich modyfikacjach gradient jest pełny (robiłem już te testy).
I co na to teoria?

Tom01
06-05-2008, 10:48
Żeby było ciekawiej, to właśnie po moich modyfikacjach gradient jest pełny (robiłem już te testy).

Może "ładniej" rozłożony, w sensie bardziej ludzkiej krzywej gamma, ale na pewno nie pełny.

Czornyj
06-05-2008, 10:56
A ja żydowskim zwyczajem, odpowiem pytaniem na pytanie, a jaką masz pewność, że ustawienia domyślne sterownika
dają pełną paletę możliwą do przetworzenia przez urządzenie (kartę graficzną)?

To proste jak szabasowa świeca. Wyświetlasz sobie gradient szarości 0-255 i dokonujesz obserwacji efektu działania owego kontrastu.

I co na to teoria?

Na jakim monitorze?

ADAM1
06-05-2008, 11:05
Na jakim monitorze?

Eizo CG210N-K ;)

Czornyj
06-05-2008, 11:11
Eizo CG210N-K ;)

Nie ma bata - na dużo gorszych syfach widzę cały gradient. Jeśli karta faktycznie robiłaby takie jazdy, to nie kombinowałbym z kontrastem, tylko sprawdził Mezuzy...

ADAM1
06-05-2008, 11:33
... nie kombinowałbym z kontrastem, tylko sprawdził Mezuzy...

Nie pogrywaj z Izraelitami, bo cię zbanują.;)

Mezuzy mają się dobrze.

Tom01
06-05-2008, 13:37
Eizo CG210N-K ;)

I na takim monitorze grzebie Pan w karcie? Wszystko da się ustawić w monitorze.

Gabryel
06-05-2008, 13:43
Dobrze... ja ośmielę się jednak wrócić do tematu. :)
A mianowicie prawidłowych ustawień jasności i kontrastu dla eizo S1931.

W OSD monitora nie ma możliwości regulowania kontrastu.
Można regulować jedynie jasność.
Także jakakolwiek regulacja kontrastu może się odbywać jedynie za pomocą ustawień karty graficznej.

Dlatego też bez ingerencji w soft karty raczej się nie obejdzie.

Zresztą w tychże ustawieniach nie mogę się doszukać opcji "load deafault",
a nie pamiętam jak było ustawione na początku.
Więc pozostaje regulacja "na oko" :)

Tom01
06-05-2008, 13:53
A mianowicie prawidłowych ustawień jasności i kontrastu dla eizo S1931.

Nie ma takich wartości. Rozrzut fabryczny uniemożliwia podanie gotowej recepty. Monitor trzeba ustawić z czujnikiem. Z grubsza tylko można powiedzieć że jaskrawość trzeba zmniejszyć do max 30-40%

W OSD monitora nie ma możliwości regulowania kontrastu.

I bardzo słusznie. W LCD nie ma możliwości regulacji kontrastu w ogóle. Jeśli w monitorach jest regulator nazywający się "kontrast" to nie należy go dotykać. Ma być jak był fabrycznie. Ruszenie go powoduje obcinanie matrycy.

Także jakakolwiek regulacja kontrastu może się odbywać jedynie za pomocą ustawień karty graficznej.

Ja się pytam, po co? Kontrast monitor LCD ma stały. Coś Pan zmieni taką regulacją, ale na pewno nie kontrast.

Dlatego też bez ingerencji w soft karty raczej się nie obejdzie.

Nie tyle obędzie się, co uniemożliwi to Panu poprawną regulację toru wyświetlania. Software'owo modyfikuje się tablicę kolorów karty. Robi to oprogramowanie profilera. Ręcznie nie da się tego zrobić i regulatory udostępnione w sterowniku są warte psu na budę.

Więc pozostaje regulacja "na oko" :)

Polecam lekturę:
http://monitory.mastiff.pl/faq.php?ID=89
http://monitory.mastiff.pl/faq.php?ID=90

Jak już Pana szlag trafi i przejdzie ochota na doktoryzowanie się z tego tematu, proszę zakupić jakiś kalibrator. To, czego za Chiny ludowe, nie osiągnie Pan, kręcąc wszystkim w pobliżu, dostanie Pan od ręki, po kilku prostych czynnościach.

ADAM1
06-05-2008, 14:05
I na takim monitorze grzebie Pan w karcie? Wszystko da się ustawić w monitorze.

Na nim oczywiście nie grzebię, bo nie ma potrzeby.:D

Grzebię na internetowym S1932 i tu dostrzegłem tą zależność.;)

Tom01
06-05-2008, 14:13
Na nim oczywiście nie grzebię, bo nie ma potrzeby.:D

Z odpowiedzi wynikło coś całkiem innego. A co do S1932, to ów "test" widać na tym monitorze w całości. Proponuję to co rozgrzebane, ustawić z powrotem jak powinno być, wyregulować monitor i będzie ok.

Gabryel
07-05-2008, 13:10
Nie ma takich wartości. Rozrzut fabryczny uniemożliwia podanie gotowej recepty. Monitor trzeba ustawić z czujnikiem. Z grubsza tylko można powiedzieć że jaskrawość trzeba zmniejszyć do max 30-40%

i właśnie o to mi chodziło, choć może nieprecyzyjnie sie wyraziłem - zdaję sobie sprawę że prawidłowe ustawienia to sprawa względna i zależna od konkretnego monitora oraz warunków oświetleniowych w miejscu pracy, ale chciałem mieć jakiś punkt zaczepienia - od czego zacząć.
Teraz już wiem mniej więcej do jakich wartości "zjechać" z jasnością i ewentualnie ustawiać gammę (jak juz doczytałem w załączonym linku do wartości ok 2.2 :) ) .

Jak już Pana szlag trafi i przejdzie ochota na doktoryzowanie się z tego tematu, proszę zakupić jakiś kalibrator. To, czego za Chiny ludowe, nie osiągnie Pan, kręcąc wszystkim w pobliżu, dostanie Pan od ręki, po kilku prostych czynnościach.

nie dziękuję - doktoryzować się nie mam zamiaru, przynajmniej chwilowo. Zwykłe mgr na razie musi starczyć ;)
a już na pewno nie z kalibracji monitorów.
I właśnie w 1931 nie ma za wiele do "kręcenia" ale - jak już zostało stwierdzone - może to i lepiej :)

ADAM1
07-05-2008, 15:13
Gabryel przecież na stronie z testem monitora, która to wprawiła Cię w takie zakłopotanie, są podane wszystkie wartości, przy których należy dokonywać tego testu.

A wiec: gamma 2.2. temperatura 6500 itp.

Skąd więc te Twoje rozterki?;)

PS. większość sterowników do kart posiada ustawienia defaultowe, uruchamiane jednym przełącznikiem, w Twoim też na pewno jest.
Poza tym (tylko z ciekawości), wbrew temu co mówi Tom01, spróbuj ująć kilka punktów kontrastu i sprawdź efekty.

Gabryel
07-05-2008, 16:16
jeśli mówisz o tym
http://www.ckmedia.pl/~jankomuzykant/k/0.htm
to tu było tylko wspomniane o temperaturze barowej. Ani słowa o gammie.

I wiem że w ustawieniach karty powinno być "default" tyle że w sterowniku nvidii do GF8600 tego nie widzę :/
No nic popróbuje w domu. Zawsze można zrobić szybką reinstalkę sterowników :)

Potem jasność na 30-40% w monitorku i ewentualna lekka korekcja gammy w sterowniku.
Kontrastu na początku nie będę ruszał, ale zobaczymy.

ADAM1
07-05-2008, 17:17
Gabryel ten tak zwany "przycisk" nazywa się "Przywróć domyślne" i znajduje się w zakładce "Ustawienia kolorów"
GeForce-a.

mpwt
07-05-2008, 22:48
Jakby co to u mnie na karcie NVIDIA i Eizo 2031 widać wszystkie cyferki :)

Gabryel
08-05-2008, 00:38
no tak "reset to default" jest ale nie wygląda jak przycisk tylko jak link... i to w jakimś takim dziwnym miejscu, ale nieważne :)

MPWT jak widzisz wszystkie cyferki to też niedobrze - 1 i 2 powinny być niewidoczne :)

Powinniśmy na środkowym pasku zobaczyć zarys cyfr: 4, 5, 6, 7, 8. Cyfra 3 powinna być na skraju widoczności. Cyfr 1 i 2 nie powinno być widać

u mnie 3 i 8 są obie na skraju widoczności i rzekłbym nawet że lepiej widzę 3 niż 8. Ale to może moje subiektywne odczucie.

Gamma z testu (http://www.aim-dtp.net/aim/evaluation/gamma_space/index.htm)wychodzi 2,2 więc raczej dobrze.

Tom01
08-05-2008, 07:17
1 i 2 powinny być niewidoczne

A to dlaczego?

mpwt
08-05-2008, 11:33
U mnie 8 jest na skraju widoczności, 1 lepiej widać.

Gabryel
08-05-2008, 12:15
A to dlaczego?

A to już pytanie do autora testu, nie do mnie :)

Ja tylko pozwoliłem sobie zacytować "instrukcję obsługi" w/w testu.

Tom01
08-05-2008, 13:50
A to już pytanie do autora testu, nie do mnie :)

Pozwolę się sobie nie zgodzić. 1 ma koordynaty 4,4,4, a 2: 8,8,8. Wiadomo jest, że monitory mają największe problemy w cieniach i faktycznie może jakiś tego nie wyświetlić, ale nie ma żadnej logiki w obcinaniu zakresu tonalnego monitora. Robi się wręcz przeciwnie, podnosi punt czerni, aby wydusić maksymalną ilość ciemnych tonów.

mpwt
08-05-2008, 17:07
Czyli to, że widzę wszystkie cyfry znaczy, że jest jak najbardziej ok?

Gabryel
09-05-2008, 13:52
1 ma koordynaty 4,4,4, a 2: 8,8,8.

dobrze... a skąd to wiadomo że akurat takie wartości - bo nie ze strony :)
I czemu w takim razie autor pisze że 1 i 2 nie powinno być widać ?
Nie chodzi mi o to żeby na siłę kręcić tak aby 1 i 2 zniknęły, ale o to że jeśli ich nie widać to w niczym nie przeszkadza.
Że jeśli mamy wybierać między widoczną 1 i 2 a widoczną 8 to lepiej ustawić tak żeby była widoczna 8.

ADAM1
09-05-2008, 14:01
Nie chodzi mi o to żeby na siłę kręcić tak aby 1 i 2 zniknęły, ale o to że jeśli ich nie widać to w niczym nie przeszkadza.
Że jeśli mamy wybierać między widoczną 1 i 2 a widoczną 8 to lepiej ustawić tak żeby była widoczna 8.

Do obróbki fotografii, potrzebna jest możliwość oceny i świateł i cieni, dlatego lepiej kiedy można ustawić tak monitor, aby były widoczne wszystkie cyfry.

Tom01
09-05-2008, 14:05

To jest normalny obrazek. Wystarczy użyć próbniczka w PS.

Nie mam pojęcia.

jeśli mamy wybierać między widoczną 1 i 2 a widoczną 8 to lepiej ustawić tak żeby była widoczna 8.

No nie wiem. Moim zdaniem najlepiej pośrodku, choć to może być trudne z uwagi na wrodzoną trudność LCD w wyświetlaniu cieni.

Gabryel
09-05-2008, 14:37
To jest normalny obrazek. Wystarczy użyć próbniczka w PS.

no tak... rzesz jakieś zaćmienie normalnie - pod latarnią czasami bywa najciemniej :)

dame
09-05-2008, 18:09
mysle, ze ktos powinien skompilowac ten watek i przykleic