PDA

Zobacz pełną wersję : Laptop do 3500 zł z priorytetem...

Motorniczy
26-04-2008, 10:44
Witam , proszę o pomoc związaną z zakupem laptopa do 3500 zł z tak zwanym priorytetem / naciskiem na najlepszy wyświetlacz LCD do tej ceny właśnie .Sprzęt docelowo pod PS i foto . Liczę na wasze rady i doświadczenie w tej materii a poistanowiłem napisać ten topic ze względu na to , iż wielu sprzedawców w sklepach nie umiało mi doradzić jaki będzie najlepszy laptop w tej cenie mając na uwadze ekran LCD. Dodam jeszcze , że system , pamięć RAM czy też pojemność HDD nie jest tak istotna bo zawsze można to później "poprawić" jeśli zaistnieje taka możliwość .Dziękuję z góry i pozdrawiam.

Motorniczy
26-04-2008, 23:26
Naprawdę nikt nie zaproponuje mi niczego?

Bonthyc
27-04-2008, 00:03
To szukałbym na twoim miejscu laptopów o przekątnej 17" i rozdzielczości maksymalnej 1680x1050, kumpel ma HP nx9720 i wygląda to bardzo ładnie, ponadto matrycę można oglądać pod większym kątem niż w standardowych LCD.

lukubass
27-04-2008, 00:14
Witam
Zaproponuję Ci dobry sprzęt i to nie za 3500 a za 1700.
IBM Leanovo T60 15" 1400x1050 IPS. Do wyjęcia za 760$ na ebay (coreduo oczywiście).
Nie rozpisuję się o pozostałych parametrach bo zaznaczyłeś że matryca się liczy. Niewiele laptopów ma tak dobrą matrycę w tej cenie. Matryce te nie są już na wyposażeniu nowszych modeli Leanovo. T60 to ostatni wypust z tym cackiem. Temat był już wałkowany w różnych postach.
Tu masz link do zestawienia matryc w IBM (IPS-FlexView to to czego potrzebujesz).
http://www.thinkwiki.org/wiki/TFT_display
A tu masz małe review IPS z podwyższoną rozdzielczością 1600x1200 - wersja z "p", ale właściwości matrycy sa takie same jak 1400x1050:
http://www.notebookreview.com/default.asp?newsID=2864&Review=Lenovo+ThinkPad+T60p
A tu masz link do forum o ThinkPadach - tam znajdziesz opinie i informacje o tego rodzaju matrycach:
http://forum.thinkpads.com/
Polecam lekturę i trafny oraz optymalny cenowo wybór

Motorniczy
27-04-2008, 01:00
Fajno , dziękuję :) Ale jeszcze zapytam o nazwę-rodzaj matrycy ? na jakiego typu matryce powinienem zwrócić uwagę ?

timi
27-04-2008, 07:12
Ostatniego czasu modne są laptopy na platformie santa rosa, modele z seri as mobile, compal, oferujące średnie wykonanie, dość dobre parametry( jak za te pieniądze) Ze swej strony polecę della xps model 1530 , 1330, wyposażone one są z reguły w matryce WXGA (1280x800) with Truelife , producent oferuje również dość bogata gamę laptopów z matrycami o podwyzszonch rozdzielczościach.

lukubass
27-04-2008, 11:13
Fajno , dziękuję :) Ale jeszcze zapytam o nazwę-rodzaj matrycy ? na jakiego typu matryce powinienem zwrócić uwagę ?

Flexview/FFS IPS TFT Display

Polecam wątki:
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=51374
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=54066

Motorniczy
27-04-2008, 12:06
Fajnie , już czytam:)

pretorianie
02-05-2008, 08:36
Ja używam MacBooka i iMac firmy Apple z system Mac OS X Tiger. Bardzo dobre oprogramowanie sprawia, że nie mam absolutnie żadnych problemów. Wyświetlacz jest jasny i wiernie oddaje barwy.

Motorniczy
02-05-2008, 15:45
Ja używam MacBooka i iMac firmy Apple z system Mac OS X Tiger. Bardzo dobre oprogramowanie sprawia, że nie mam absolutnie żadnych problemów. Wyświetlacz jest jasny i wiernie oddaje barwy.

Dyskwalifikacja jak dla mnie . Niestety ale wolę szmal wydać na kolejny obiektyw niż na Maca za 9tys zł. Druga sprawa to soft , który posiadam oryginalny i nie uśmiecha mi się wydawanie kolejnych sum na soft od Apple. Jednak dzięki za ofertę.

rabijki
02-05-2008, 16:50
macbook
pracuje na nim codziennie
polecam
olo

Bonthyc
02-05-2008, 20:27
Dyskwalifikacja jak dla mnie . Niestety ale wolę szmal wydać na kolejny obiektyw niż na Maca za 9tys zł. Druga sprawa to soft , który posiadam oryginalny i nie uśmiecha mi się wydawanie kolejnych sum na soft od Apple. Jednak dzięki za ofertę.
Na antonówce z tego co wiem (bo nie sprawdzałem) nie ma żadnych problemów z postawieniem windowsa i wszystko chodzi dobrze.

rabijki
02-05-2008, 22:29
no wlasnie
po wejsciu visty niemiecki czip oglosil ze najlepiej dziala na macu:-) to troche smieszne ale warto wiedziec
olo

marmajt
02-05-2008, 23:12
a jak wygląda matryca w macbooku? Bo już byłem zdecydowany na zakup, ale na forum apple'a panuje przekonanie, że Macbook to tylko do pisania i emaili, ale zdjęcia się na tym obrobić nie da i niezbędny jest macbook pro

rabijki
03-05-2008, 16:56
na forach panuje przekonanie ze d200 juz do niczego sie nie nadaje a z d70 w mediach nie ma czego szukac.
matryca wyglada jak matryca. pracuje na macbooku w terenie i jakos nikt z moich klientow nie robi problemow. ale ja to jakis walniety jestem bo ogolnie to sie przeciez nie da:-)

olo

Czornyj
03-05-2008, 17:21
Nie da, to się grabi w d... obrócić. Ale obiektywnie trzeba sobie powiedzieć, że matryca w Macbookach takich czy siakich do szczytowych osiągnięć technologii LCD się nie zalicza. Co zresztą jest bez znaczenia, bo dobrych matryc w lapkach na dzień dzisiejszy po prostu nie ma i jak się to komuś nie podoba, to ma ew. opcję ich wogóle nie używać.

rabijki
03-05-2008, 18:14
czornyj
pewny jestes? znaczy w sprawie tych grabi:-)

uzywanie lapcia samo w sobie jest zastepczym sposobem przy obrobce fot.

olo

pretorianie
03-05-2008, 19:13
Dyskwalifikacja jak dla mnie . Niestety ale wolę szmal wydać na kolejny obiektyw niż na Maca za 9tys zł. .

Matko Boska a kto Ci każe wydawać aż 9 tys. zł na Maca????
Proponuję się rozejrzeć w cenach i nie mówić o takich sumach bo nie daj Boże jeszcze ktoś uwierzy, że MacBook tyle kosztuje.

kacperek
03-05-2008, 19:19
Proponuję się rozejrzeć w cenach i nie mówić o takich sumach bo nie daj Boże jeszcze ktoś uwierzy, że MacBook tyle kosztuje.

Ale za 3500 będzie ciężko kupić :)

Apple MacBook black 2.16GHz Intel Core 2 Duo/ 1GB/ 160GB/ SD/ BT/ AE - 7000
Apple MacBook white 2.0GHz Intel Core 2 Duo/ 1GB/ 80GB/ Combo/ BT/ AE - 4349
Apple MacBook white 2.16GHz Intel Core 2 Duo/ 1GB/ 120GB/ SD/ BT/ AE - 5099
Notebook white 2.16GHz Intel Core 2 Duo/ 1GB/ 120GB/ SD/ BT/ AE - 12000

pretorianie
03-05-2008, 19:20
uzywanie lapcia samo w sobie jest zastepczym sposobem przy obrobce fot.

olo

Dokładnie, ja również pracuję na MacBooku i sprawdza mi się bardzo dobrze, ale bardzo bym chciał zakupić jeszcze do domu Apple Cinema Display 30", który przy obróbce jest naprawdę niezawodny i wykorzystywany jest przez wielu. Nawet nie dokupują kompa tylko sam wyświetlacz, podłączają MacBooka do Apple Cinema Display i są bardzo zadowoleni. Widziałem kiedyś taką operację na własne oczy i rzeczywiście różnica jest, ale tak jak mówisz, używanie MacBooka w terenie to sposób zastępczy, a później w domu poddajemy to doskonalszej obróbce na większym wyświetlaczu. Ja w domu robię to na iMac G4, ale jest za mały 15", stąd pomysł z Apple Cinema Display, polecam jeśli ktoś ma środki.

pretorianie
03-05-2008, 19:22
Ale za 3500 będzie ciężko kupić :)

Apple MacBook black 2.16GHz Intel Core 2 Duo/ 1GB/ 160GB/ SD/ BT/ AE - 7000
Apple MacBook white 2.0GHz Intel Core 2 Duo/ 1GB/ 80GB/ Combo/ BT/ AE - 4349
Apple MacBook white 2.16GHz Intel Core 2 Duo/ 1GB/ 120GB/ SD/ BT/ AE - 5099
Notebook white 2.16GHz Intel Core 2 Duo/ 1GB/ 120GB/ SD/ BT/ AE - 12000

Zgadzam się, ale nie 9.000!!! Za 9 to dwa można kupić, albo iMac kupić.
(Przeoczyłem podaną kwotę 3500)

Motorniczy
04-05-2008, 03:57
Mój wątek dotyczy docelowo najlepszego rozwiązania dla matrycy w cenie 3500 zł max dla laptopów PC ale Wasze wątki mimo wszystko są cenne. Jak widzę ceny dla Apple PRO zmieniły się. Pozdro

PS

Na razie mój faworyt to: HP Pavilion 17c DV9000 2x2GHz GeForce 8600 - ma porządną kartę graficzną i ekran.Jedynym mankamentem jest dla mnie wielkość ... 17 cali bo bym musiał sprzedać dwa plecaki foto i kupić inne ... masakra.

timi
04-05-2008, 10:15
tak z tym ze o tym hp chodzą słuchy ze to dość kiepski w wykonaniu produkt.(odpadające guziczki, gumki, trzeszace zawiaski)

barti
04-05-2008, 10:32
Witam , proszę o pomoc związaną z zakupem laptopa do 3500 zł z tak zwanym priorytetem / naciskiem na najlepszy wyświetlacz LCD do tej ceny właśnie .Sprzęt docelowo pod PS i foto . Liczę na wasze rady i doświadczenie w tej materii a poistanowiłem napisać ten topic ze względu na to , iż wielu sprzedawców w sklepach nie umiało mi doradzić jaki będzie najlepszy laptop w tej cenie mając na uwadze ekran LCD. Dodam jeszcze , że system , pamięć RAM czy też pojemność HDD nie jest tak istotna bo zawsze można to później "poprawić" jeśli zaistnieje taka możliwość .Dziękuję z góry i pozdrawiam.

Cześć,

Proponuję HP Pavilion dv6740 http://sklep.vobis.pl/oferta/notebooki/tft_15_4/875298_notebook_hp_dv6740_tl-68.aspx. Jest naprawdę szybki (AMD Turion 64 x2) i ma 4GB ramu. dysk 250 GB więc miejsca też dużo.

Uzywa go od ponad miesiąca w pracy zawodowej oraz obróbce zdjęć i jestem bardzo zadowolony.
Adobe Photoshop CS3, PictureProject, Capture NX - latają jak dzikie wiec nie ma sie nad czym zastanawiać.
Cena 3699 zł chyba do zniesienia :)

Pozdrawiam
Barti

JAP
09-05-2008, 01:49
Jak już pisałem we wspomnianych wątkach ja kupiłem takiego za 3 tys.:
http://www.superwarehouse.com/Lenovo...93U/ps/1488584
Miałem w życiu do czynienia z kilkoma lapkami (IBM, Toshiby, Maxdata i FujitsuSiemens) i muszę powiedzieć, że moja matryca IPS miażdży wszystkie, które widziałem.
Jeszcze raz przy okazji dziękuję wszystkim, którzy w przytoczonym wątku pomogli mi wybrać tego ThinkPada.
Poza tym jego osiągi są w zupełności wystarczające.

Moja rada: wpisuj w szukajce na allegro T60p i czekaj na okazję. Ja akurat kupiłem mojego z gwarancją, ale jak Ci na niej nie zależy (ponoć T60 są niezniszczalne - zdanie paru serwisantów z różnych punktów) to można już znaleźć coś w cenie 1600-2000 zł. (zostaje Ci 1500 w kieszeni!) Pamiętam, że jeden kolo (bialy_murzyn czy coś takiego) pisał, że może sprowadzić na zamówienie, on wiedział co to IPS.
powodzenia

Motorniczy
09-05-2008, 02:57
Jak już pisałem we wspomnianych wątkach ja kupiłem takiego za 3 tys.:
http://www.superwarehouse.com/Lenovo...93U/ps/1488584
Miałem w życiu do czynienia z kilkoma lapkami (IBM, Toshiby, Maxdata i FujitsuSiemens) i muszę powiedzieć, że moja matryca IPS miażdży wszystkie, które widziałem.
Jeszcze raz przy okazji dziękuję wszystkim, którzy w przytoczonym wątku pomogli mi wybrać tego ThinkPada.
Poza tym jego osiągi są w zupełności wystarczające.

Moja rada: wpisuj w szukajce na allegro T60p i czekaj na okazję. Ja akurat kupiłem mojego z gwarancją, ale jak Ci na niej nie zależy (ponoć T60 są niezniszczalne - zdanie paru serwisantów z różnych punktów) to można już znaleźć coś w cenie 1600-2000 zł. (zostaje Ci 1500 w kieszeni!) Pamiętam, że jeden kolo (bialy_murzyn czy coś takiego) pisał, że może sprowadzić na zamówienie, on wiedział co to IPS.
powodzenia

Dziękuję :)