PDA

Zobacz pełną wersję : D200 nie ostrzy w punkt

Jacek B.
26-04-2008, 10:10
Witam, mam taki problem. Posiadam trzy obiektywy oraz D200 i D70s. Z D70s wszystkie obiektywy ostrzą idealnie na wszystkich zakkresach ogniskowych i na każdej przysonie. Z D200 jeden obiektyw ostrzy ok 2 m za obiektem. Dzieje się tak wtedy gdy obiekt jest w odległosci ode mnie ponad 4 metry.Do dwóch metrów jest ok a ponad tą odległość jest coraz gorzej. Problem jest tylko z obiektywem Tamron 28-75 F2,8. Jeszcze raz zaznaczam że z D70s nie ma problemu. Inne szkła chodzą dobrze na D200. Czy mogę samemu to jakoś wyregulować? Ne chcę wysyłać do serwisu Nikona bo tam stwierdzą że wszystko jest ok albo popsują jeszcze bardziej i z innymi szkłąmi będzie też lipa, więc szkoda mojego czasu na to i późniejszych dodatkowych nerów. Ewentualnie proszę o jakiś adres serwisu który cos poradzi na to.
pozdrawiam

Jacek B.
27-04-2008, 09:47
no szkoda bo mi to szkło bardzo pasuje. Na innym sprawdzałem i faktycznie jest ok. Dodatkowo moje szkło śmiga idealnie na dwóch innych puszkach jak równierz na mojej siedemdziesiątce o czym pisałem wcześniej. Wczoraj robiłem ślub i wesele i jest ok ale nie odchodziłem za daleko od "obiektów".Problem pojawia sie przy znacznej odległości ok 8 metrów od obiektu. Trochę to jest dziwny przypadek bo nie wiem za bardzo o co chodzi. Ten tamron ze wszystkimi puszkami gada oprócz mojego D200 w określonych okolicznosciach. Oprócz tego wszystkie inne szkła które mam i miałem możliwość testować z moim D200 śmigają bez problemu. Więc zarówno szłkło jak i obiektyw są jak najbardziej ok a jednocześnie nie współpracują ze sobą.

dejnekas
27-04-2008, 20:48
Nie jestem dobry w temacie cyfraków ale one mają spore możliwości w kwestii oprogramowania. Czy nie istnieje przypadkiem możliwość update'u firware'u tego aparatu? Może tak się da?

P.S. Jesli piszę pierdoły to przepraszam.

Pozdrawiam,
dejnekas

BugsBunny
27-04-2008, 20:52
P.S. Jesli piszę pierdoły to przepraszam.
pierdoły, ale przeprosiny przyjęte :mrgreen:

Lookas
28-04-2008, 23:33
Niestety niektóre nie firmowe zamienne firmy (SIgma, Tamron) potrafią mieć problemy z tzw. Front Focusem (FF) i Back Focusem (BF), czyli jednym słowem nie ostrzą w punkt.

Problem jest na tyle zróżnicowany że przykładowo obiektyw A bedzie działał dobrze z body X ale z body Y już nie i na odwrót...

Miałem podobny porblem z Sigmą 18-50 2.8 która za cholerę nie mogła mi w punkcie naostrzyć...
Było to z innym systemem ale póki się dowiedziałem o co chodzi przerzuciłem się na Nikona...

Czy mogę samemu to jakoś wyregulować?

Z tego co wiem to podobny wątek już był i sprowadzał się we własnych siłach do kręcenia imbusikiem...
Szczerze sam bym się za to nie brał...

Wydaje mi się żą sprawa bardziej leży w upgradzie obiektywu do twojego body niż odwrotnie (ktoś już pisał że taki manewr pomógł)

Aha. na przyszłośc zanim kupisz szkło przetestuj go ze swoją puszką, bo z twoją może nie działać ok a z moją np. może być bardzo dobrze...

Pzdrw

Jacek B.
28-04-2008, 23:45
obiektyw miałem zanim kupiłem D200. Wcześniej uzywałem tego tamrona z D70s i ostrzy idealnie. Z D200 tez jest świetnie nawet na pełnej dziurze dopóki nie odejdę dalej niz 5 metrów od obiektu. Pozatym, zarówno z D70s jak i z D200 wszystkie inne szkła ktore mam śmigają dobrze.