PDA

Zobacz pełną wersję : No to chyba już ostatnie pytania ..

pebees
09-04-2006, 20:12
o D50 i kit :) Chcę ale się boję, no ale sami wiecie, jak to jest z dziewicami ;-)

1. W komplecie dostanę wszystko co wystarczy do robienia zdjęć i ich późniejszego przejrzenia na komputerze? Wyczytałem tu, że NEFów nie pooglądam, więc .. czy jest coś darmowego co mi w zupełności wystarczy zamiast NC? Rozumiem, że kartę pamięci muszę dokupić?
2. Kit 18-55 chyba nie jest taki tragiczny? :)
3. Piszą, że akumulator wystarcza na dłuuugo, szczególnie, gdy wyłączy się wyświetlacz. Czy wyłączony wyświetlacz jest zupełnie głuchy, i jak się go w ogóle wyłącza? :) No i kiedy on mi jest potrzebny (poza przeglądaniem zdjęć) ?
4. Czy akumulator ten zużywa się tak, jak akumulator w komórkach? Czy może leżeć naładowany w aparacie miesiąc bez używania i nie rozładuje się sam?
5. Ile zajmuje nef i jpg? Nef około 5 mega, a jpeg niecałe 1? Czy zawsze? Czy dla jpega regulowany jest stopień kompresji, a jeśli nie, to jaki on jest?
6. Czy ma jakieś, według Was - użytkowników - wady, które Was denerwują?
7. Jak jest z jego awaryjnością? Czytałem tu coś o jakichś problemach z lampami błyskowymi, pojedyncze to przypadki, czy wady fabryczne?
8. Padł mi komputer, mam jpegi.. czy po przejrzeniu na wyświetlaczu uda mi się wybrać bez problemu te 'dobre' czy 'względnie dobre' i dać to do labu jako materiał do zrobienia odbitek? Czy w ogóle potrzebny mi komputer? :D
9. Gdzie kupowaliście swoje D50, dlaczego tam i czy jesteście z obsługi zadowoleni, oraz, czy dostaliście gwarancję PL, a jeśli nie, to dlaczego :)
10. nie wiem co jeszcze .. jak mnie coś najdzie, to znowu zadam to 'chyba ostatnie pytanie..' :D

roofman
09-04-2006, 20:39
Witam wszystkich na forum!

Takze przymierzam sie do lusterka wiec czytuje wszystko
o sprzecie aby poznac wady/zalety oraz poznac czego po
danym modelu/marce sie spodziewac ;)

Moze odpowiem na to co wiem :D

1. W komplecie dostanę wszystko co wystarczy do robienia zdjęć i ich późniejszego przejrzenia na komputerze? Wyczytałem tu, że NEFów nie pooglądam, więc .. czy jest coś darmowego co mi w zupełności wystarczy zamiast NC? Rozumiem, że kartę pamięci muszę dokupić?

Jak posciagalem NEF-y z netu to moglem je normalnie
ogladac w IrfanView z zainstalowana paczka pluginow (nie wiem czy bez paczki pluginow
tez widzi NEF-y - po prostu zawsze dorzucam jak instalije gdzies IV).
Do zabawy z NEF-ami wystarczy chyba na poczatek darmowy RawShooter -
dostepny na: pixmantec (http://www.pixmantec.com/) - wersja essentials 2006.

PawelR
09-04-2006, 20:43
o D50 i kit :) Chcę ale się boję, no ale sami wiecie, jak to jest z dziewicami ;-)

2. Kit 18-55 chyba nie jest taki tragiczny? :)
3. Piszą, że akumulator wystarcza na dłuuugo, szczególnie, gdy wyłączy się wyświetlacz. Czy wyłączony wyświetlacz jest zupełnie głuchy, i jak się go w ogóle wyłącza? :) No i kiedy on mi jest potrzebny (poza przeglądaniem zdjęć) ?
4. Czy akumulator ten zużywa się tak, jak akumulator w komórkach? Czy może leżeć naładowany w aparacie miesiąc bez używania i nie rozładuje się sam?
5. Ile zajmuje nef i jpg? Nef około 5 mega, a jpeg niecałe 1? Czy zawsze? Czy dla jpega regulowany jest stopień kompresji, a jeśli nie, to jaki on jest?
6. Czy ma jakieś, według Was - użytkowników - wady, które Was denerwują?
7. Jak jest z jego awaryjnością? Czytałem tu coś o jakichś problemach z lampami błyskowymi, pojedyncze to przypadki, czy wady fabryczne?
8. Padł mi komputer, mam jpegi.. czy po przejrzeniu na wyświetlaczu uda mi się wybrać bez problemu te 'dobre' czy 'względnie dobre' i dać to do labu jako materiał do zrobienia odbitek? Czy w ogóle potrzebny mi komputer? :D
9. Gdzie kupowaliście swoje D50, dlaczego tam i czy jesteście z obsługi zadowoleni, oraz, czy dostaliście gwarancję PL, a jeśli nie, to dlaczego :)
10. nie wiem co jeszcze .. jak mnie coś najdzie, to znowu zadam to 'chyba ostatnie pytanie..' :D

Witam i podzielę się moim doświadczeniem z ponad połrocznej eksploatacji D50.

1. do prostej obróbki NEF'ów ściągniesz sobie BEZPŁATNIE ze strony Nikona program Nikon View, który czyta RAW, pozwala na podstawowe korekty i zapisuje jako JPG z zadana kompresją

1b. IMHO nie ma sensu inwestować w szybką kartę SD, ponieważ i tak foty wchodzą do bufora i stamtąd wędrują na kartę - więc jeśli nie będziesz robił kilku serii pod rząd - możesz kupić tanią kartę, np. Kingston 1GB za 125 zł.

2. ja kupiłem kit 18-55 i niedługo później sprzedałem i kupiłem 18-70 - naprawdę WARTO zainwestować od razu w to drugie szkło

3. na ogół ekran jest ustawiony w trybie tzw. autopodglądu, to znaczy po wykonaniu fotki włącza się i wyświetla ostatnio wykonaną fotę, naciśnięcie spustu migawki wyłącza wyświetlanie - można oczywiście tą funkcję wyłączyć z menu

4. na pewno występuje efekt samorozładowania ale w przypadku czasów "leżakowania" typu tydzień/miesiąc jest do pominięcia, ale chyba nie kupujesz D50 po to aby pół roku leżał w szafie ?

5. NEF zajmuje ok. 5 MB, JPG zapisany w "good quality" i pełnej rozdzielczości od ok. 1.5 do 2.5 MB

6. największa wada dla mnie - wizjer i to co w nim widać a raczej czego nie widać ;-) poza tym - brak podświetlenie gównego wyświetlacza i wyświetlania ustawionego ISO

7. u mnie nic się nie zepsuło, odpukać :-)

8. moim zdaniem ocena jakości fotek na LCD - nie ma sensu, często zdarzało mi się że fota, która na lcdku była OK lądowała w koszu i odwrotnie

9. ja kupowałem... w sklepie firmowym Canona (poważnie !) - tam mieli najniższe ceny, oczywiście sprzęt z gwarancją NP

10. nie zadawaj już pytań tylko kupuj aparat i zacznij robić foty !

pozdrawiam
Paweł

pebees
09-04-2006, 20:51
2. ja kupiłem kit 18-55 i niedługo później sprzedałem i kupiłem 18-70 - naprawdę WARTO zainwestować od razu w to drugie szkło
(..)
4. na pewno występuje efekt samorozładowania ale w przypadku czasów "leżakowania" typu tydzień/miesiąc jest do pominięcia, ale chyba nie kupujesz D50 po to aby pół roku leżał w szafie ?
(..)
6. największa wada dla mnie - wizjer i to co w nim widać a raczej czego nie widać ;-) poza tym - brak podświetlenie gównego wyświetlacza i wyświetlania ustawionego ISO

ad. 2 - od razu mi się nie uda, z kitem do f75 przeżyłem pół roku ponad, i jest ok :)
ad. 4 - oczywiście, że nie, ale nie codziennie mam możliwość poknocić :)
ad. 6 - wizjer.. jeszcze gorszy niż w f75? Czy porównywalny?

ALF
09-04-2006, 21:30
przestań już biadolić i kup u hesji samo body...nawet na raty :P

1. wszystko z wyjątkiem karty...na razie bedziesz robił w jpgach, a do RAWów z czasem podejdziesz na drmowych programach...
2. nie jest tragiczny, ale dobry wcale...masz szkło od 75ki, więc nie musisz na siłę kupować...nazbieraj lepiej na jasny standard...
3. aqu szybko się ładuje, a zwsze możesz kupić podróbę i trzymać w ładowarce :D
5. RAW 5-6MB, jpg 0,9-3,8MB...jpgi warto robić w najlepszych ustawieniach
6. jak się będziesz zajmował wadami, to nie zobaczysz zalet...a podstawową wadą jest to, że od tygonia nie zrobiłeś zdjęcia D50...a mogłeś :P
7. jest penie mniej awaryjny niż D70 bo dłużej leżał na deskach i mogli go lepiej dopracować, ale jak każda syfra...znacznie większe ryzyko niż w analogu...
8. nie uda się...komp jest niezbędny...
9. kupiłem w sklepie netowym bo nie wiedziałem, że hesja sprzedaje na raty...inaczej kupił bym u niego :P
10. jeśli do środy zadasz choć jedno pytanie, a nie pokażesz zdjęcia z D50, to osobiście obiję ciebie F70 z sigmą 400 :twisted: :mrgreen:

JK
09-04-2006, 21:35
pebees, kup tę cyfrę wreszcie, bo to już się nudne robi. :wink: :D

pebees
09-04-2006, 21:38
ALF,
2. mam, ale nie będę miał - jak będzie w domu d50, to nie będzie f75, takie życie :)
6. też prawda, ale nie mogłem.. za to zrobiłem trochę f75, jutro wywołam filmy :P
7. znacznie większe ryzyko.. tego się obawiałem, ech.. i to mnie trzyma z dala od cyfrówki :)
8. no to lipa troszkę :D
9. będe więc musiał *efektywnie* pogadać z hesją ;-)
10. no to już się pakuj i jedź do mnie z tą sigmą 400.. ;-)

ALF
09-04-2006, 22:12
aaa...zapomniałem o jednym...nie pchaj się w kingstony...nikon nie poleca...i wie co robi...sandiski ultra II :P

pebees
09-04-2006, 22:14
ALF, czytałem już o tym, a one choleres, te kingstony, są najtańsze ;-)

ALF
09-04-2006, 22:25
pebees, a wiesz, że nas biedaków nie stać na takie oszczędzanie? :lol:
to loteria...miałem 2 kingstony z poprzednich syfraków i jeden niestety nie podołał :(

pebees
09-04-2006, 22:27
ALF, wiem, wiem, że biednego na tanioche nie stać..
Tak se patrze, że 350 D ma 8 megapikseli... ;-) Tu chyba był jakiś wątek o tym, zaraz sobie poszukam :)

MzMarcin
09-04-2006, 23:19
pebees,
chłopie daj na luz :)
Takie pytania w głowie ma wielu z nas, ale tylko nieliczni aż tak szczegółowo i w tylu wątkach o tym się rozpisują hihi ;)

Masz jakikolwiek obiektyw z mocowaniem nikona? chyba 28-80? to co ty kombinujesz... kupuj u Sławka czy w Agito.pl(dobry tani sklep, kupiłem już tam dwa canony hehe).
SAMO BODY BO PO chole… ci ten 18-55 czy jak mu tam.
Zaczekasz kilka miesięcy nawet o nóż do wakacji ;) i kupisz czy to tamrona czy to ŚWIETNEGO używanego nikiego 18-70 w zajebistej cenie w jakiej chodzi ostatnio…
Kupuj a nie biadolisz ;) a jak nie to kup porządną 50-ątkę do tego swojego f75, a jeszcze lepiej dokup f70 bo ostatnio chodzi w takich cenach że sobie go chyba też kupię… :)

I FOTKI!!!! FOTKI!! ;)

Piotr_
10-04-2006, 00:01
pebees

Ja ci mogę sprzedać 18-70 będziesz miał jeden problem z głowy dokupisz sobie body i zaczniesz robić zdjęcia.

Nikkor AF-S 18-70 DX - cena 675 zł

kupiony z D70 XI.2004, stan b.d.
pokrowiec, oba dekielki, osłona przeciwsłoneczna, filtr UV HOYA, filtr POL-CIR HOYA

pebees
10-04-2006, 00:06
MzMarcin, no właśnie, wszyscy te pytania mają w głowie, a odwagę zapytać to tylko ja mam? :>
Dlaczego chcę kupić z kitem 18-55? Bo mi lepsza połowa zapowiedziała, że najpierw sprzedam jeden aparat, a potem kupię drugi.. I co, zostanę tylko z 70-300 do tego d50? :D

Swoją drogą ciekawe ile wezmę za swojego f75 ;-)

Aha - jakby kto pytał - dlaczego zmieniam - zabijają mnie koszty filmów i całej reszty z tym związanej :) Myślałem o skanerze do filmów, ale temat odpuściłem :)

[ Dodano: 10-04-2006, 00:07 ]
Piotr_, intersująca propozycja.. rozumiem, że wszystko z nim super ok.. zaczekasz jakiś tydzień - dwa? A przez ten czas byś jeszcze pomyślał o cenie... wiem, że jest niezła, ale czyż nie dążymy do doskonałości? ;)

Piotr_
10-04-2006, 00:15
pebees
Jak wcześniej ktoś nie weźmie to będzie :)

To cena z wysyłką (priorytet z ubezpieczeniem)
Jak jesteś zainteresowany to pisz na [email protected]

Teraz idę spać bo rano trzeba wstać :(

Jacek_Z
10-04-2006, 00:25
aa nie mozesz sprzedac tego F75 bez obiektywu? zostaw sobie na razie ten krótszy zoom też. po jakimś czasie kupisz 18-70, a ten 28-80 (czy 100) sprzedasz.

pebees
10-04-2006, 00:26
Jacek_Z, jak ktoś zechce bez obiektywu, to tak sprzedam. Na razie chcę sprzedać komplet :) Zobaczymy, co z tego wyjdzie :)