Zobacz pełną wersję : Wymiana matówki w D80
wasilewk
25-04-2008, 17:25
Witam !
Chciałbym wymienić sobie matówkę na taką:
http://www.katzeyeoptics.com/item--Nikon-D80-Focusing-Screen--prod_D80.html
Czy to warto ?
Z jednej strony sto parę dolarów oraz głosy: "Gdyby to był dobry pomysł, to Nikon umożliwiłby to powszechnie. Ostrzenie manualne jest za mało dokładne."
Z drugiej strony: w starszych modelach jest ostrzenie ręczne.
Czy może ktoś słyszał o wymienionej matówce na taką z klinem (np.) i jak to zdaje egzamin ?
Bardzo proszę o jakieś wieści na ten temat.
Pzdr.
PS.
Serwis Nikona podał mi tylko, że nie utracę gwarancji aparatu, wątpiąc czy to w ogóle jest możliwe w D80.
Wydaje mi się, że warto. Ja to planuję zrobić w najbliższym czasie.
JanuszWaw
25-04-2008, 20:33
...Serwis Nikona podał mi tylko, że nie utracę gwarancji aparatu, wątpiąc czy to w ogóle jest możliwe w D80.
Witam,
Też zainteresował mnie ten produkt. Zastanawai mnie tylko to co powiedział Ci serwis: nie wiedzą czy jest możliwa wymiana matówki, czy też tego czy po wymianie będzie działać jak należy ?
Co myślicz o tych dodatkowych "patentach: do matówki ?
Pozdrawiam -
Moim zdaniem, jeśli przed oddaniem do serwisu ładnie przywrócisz oryginalną matówkę na miejsce to raczej gwarancji nie stracisz.
wasilewk
25-04-2008, 21:02
Witam,
Też zainteresował mnie ten produkt. Zastanawai mnie tylko to co powiedział Ci serwis: nie wiedzą czy jest możliwa wymiana matówki, czy też tego czy po wymianie będzie działać jak należy ?
Co myślicz o tych dodatkowych "patentach: do matówki ?
Pozdrawiam -
Kierownik serwisu powiedział, że nie jest pewien, czy jest przewidziane, zeby zmieniać matówkę na niestandardową w D80. (Więc interpretacja różna). Natomiast Amerykanie nie produkowaliby czegoś, co się nie sprzeda.
Moim osobistym zdaniem: technologia wykonania tej matówki (z klinem) przewyższa technologię wykonania tej standardowej. Świadczy o tym chociażby kilkakrotnie wyższa cena. Poza tym do ustawiania GO ten klin jest otoczony specjalnym pierścieniem ciemniejszej matówki. Pisze, że jest produkowana laserowo.
Na ostrzenie (lub pomiar ekspozycji) mógłby mieć wpływ dodatkowy strumień światła, pochodzący od wizjera.
Ponieważ przy krótkich czasach jest to do pominięcia, więc nie ma się o co obawiać (matówka nie bierze udziału w torze pomiaru AF).
Kwestia jasności: dobrze byłoby, gdyby ta nowa matówka miała w sobie soczewkę Fresnella. Kosztowałaby wtedy kilkatrotnie więcej (oceniam na ok. 500$). Podobno takie bywają, nie wiem, czy do D80.
Pzdr.
Moim osobistym zdaniem: technologia wykonania tej matówki (z klinem) przewyższa technologię wykonania tej standardowej. Świadczy o tym chociażby kilkakrotnie wyższa cena.
heheheh...dobre :)
Wymiana matówki ma sens jeśli się używa lub planuje używać szkieł manualnych. W innym przypadku raczej mija się z celem. Chociaż widoczek w wizjerze będzie miodzio. Taki old school :)
JanuszWaw
26-04-2008, 06:43
Witam
i dziękuję za wyczerpującą informację.
...Amerykanie nie produkowaliby czegoś, co się nie sprzeda.
Też tak myślę. Swoją drogą "wychowałem się" na różnej maści analogach i stąd pewnie pokusa wymiany matówki. Nęci mnie też to wykończenie OptiBrite, bo faktycznie choć istotnie podnosi cenę, to w konkretnych przypadkach mogłoby to być bardzo użyteczne.
Na stronie PhotoProShop znalazłem coś takiego 178,50Euro i ciągle "biję się z myślami" :)
Asortyment producenta bardzo szeroki, a gdy zajrzałem w to pole (na ich formularzu zamówienia), gdzie umożliwiają zamówienie dodatkowej liniatury na matówce, to doszedłem do wniosku, że faktycznie - chyba z tego "żyją" (czyt. znaleźli niszę). ;)
Piotrze, ale od czasu do czasu przełączam na MF'a i wtedy jakość "tego co mam" jest taka sobie. Masz rację, że to kwestia przyzwyczajenia z dawnych lat.
A TU (http://www.birdforum.net/showthread.php?t=92663) znalazłem opis wrażeń użytkownika (ków) tych matówek. Co prawda dla D200, ale to zawsze coś. A ponieważ nie były to tylko "ochy i achy" myślę, że warto przeczytać. Choć mój zapał do pomysłu nie wygasł :D
Serdecznie pozdrawiam i jeszcze raz dziękuję -
Ja też czasami lubię wypróbować MF ale robię to rzadko. O wymianie matówki myślałem bo chciałem zakupić manualnego 35 1.4 AI-s. Wtedy byłaby idealna. Jak Nikon nie wypuści w najbliższym czasie czegoś nowego to trzeba będzie wrócić do tego planu.
JanuszWaw
26-04-2008, 08:03
Ja też czasami lubię wypróbować MF ale robię to rzadko...
Podobnie ja. No cóż lenistwo robi swoje. Badacze pisma twierdzą, że lenistwo matką postępu: ten co nie chciał nosić wymyślił koło, a "chwilę potem" wziął się za ostrzenie (MF/AF) :mrgreen:
No i gdy to lenistwo mnie dopadnie to zaczynam kręcić nosem, bo kręcenie pierścieniem pogłębia wytrzeszcz moich ślepków.
Pozdrawiam -
witam wszystkich.
wymieniłem kilka dni temu standardową matówkę nikona na jakiegoś "chińczyka" koszt 120pln, wymiana we własnym zakresie.
przy D80 jest małe "ale" przy wymianie-mogę opisać jeśli ktoś będzie zainteresowany ale w koncu odetchnąłem z ulgą, bo już zastanawiałem się nad wizytą u okulisty;-) w końcu zacząłem ostrzyć i to jak!
Minus mojej nowej matówki to niestety wykonanie, bo klin nie jest w centrum kadru-nieznacznie ale jest.forma klinu czy rastra pozwala ostrzyć jak z AF tylko do F 5:6~8 ale ostrość można złapać na matówce przesuwając potm kadr.
Plusy ostre zdjecia! w skrajnych przypadkach ustawiam ostrość szybciej od AF (całe moje życie fotografuję w trybie Manualnym i ostrzę ręcznie MF) i w końcu jak coś się spiep.... to znam powód.
matówka jest ciut ciemniejsza od oryginału ale nieznacznie i nie ma wpływu na kadrowanie. większa ilość zdjęć na jednym akumulatorze(MF)
Podsumowanie:Panie Nikon, czemu Pan nie robisz normalnych matówek?...
POLECAM wszystkim, którzy fotografują a nie pstrykają - nie obrażając nikogo.
Pozdrawiam Wszystkich
velaskez
01-12-2008, 17:20
Podsumowanie:Panie Nikon, czemu Pan nie robisz normalnych matówek?...
Bo ponad 20 lat temu ktoś wpadł na pomysł AF, i poszło razem z postępem. Fajnie, że teraz Ci się lepiej foci, rób zdjęcia:)
Bo ponad 20 lat temu ktoś wpadł na pomysł AF, i poszło razem z postępem. Fajnie, że teraz Ci się lepiej foci, rób zdjęcia:)
pierwszy aparat z AF jakim pracowałem to jest F80+sb-28 potem sb-800
na rolkę zdjęć reportażowych miałem max 3 nieostre zdjęcia....
więc nie miałem potrzeby kontrolowania ostrości bo była!
a tak na marginesie, bo może nie znasz tematu, spróbuj zrobić ostre sdjęcie poniżej F4 w słabym oświetleniu...
velaskez
01-12-2008, 18:47
Jak zlapiesz ostrosc na kontrastowym to na pewno bedzie ostro...
Jak zlapiesz ostrosc na kontrastowym to na pewno bedzie ostro...
gdy fotografujesz tekst, albo masz "fart" i Twoi znajomi mają kontrastowe twarze...
człowieku niezapychaj forum jakimiś pierdułami.
post jest o wymianie matówki w D80.
masz coś sensownego do powiedzenia to zapraszam nie to sp(oczywaj w spokoju).
gdy fotografujesz tekst, albo masz "fart" i Twoi znajomi mają kontrastowe twarze...
człowieku niezapychaj forum jakimiś pierdułami.
post jest o wymianie matówki w D80.
masz coś sensownego do powiedzenia to zapraszam nie to sp(oczywaj w spokoju).
:O.
mamy trolla! podajcie mi "szczelbe"...:D
// EOT
Wymiana matowki na taka typu katzeye to fajna sprawa - mialem w D60 i sobie chwalilem. Sama wymiana jest banalnie prosta - filmik do znalezienia na jołtjub.
Problemem jest tylko cena dobrego jakosciowo zamiennika, oraz rozrzut jakosciowy u zamiennika tanszego.
Ja mialem matowke przekoszona w prawo, ale ze lubie kombinowac, to ja sobie doszlifowalem:D.
Nie sadze jednak, zeby wymiana miala sens, jezeli nie planuje sie uzywania szkiel manualnych, w dobrych warunkach oswietleniowych. Powod? wizjer wszelkiego DX to jak patrzenie przez dziurke od klucza - generalnie cieeeemnooooo...
fakt, D40,D40x i D60 widać światełko w tunelu;-)
obecnie korzystam z D80 + moje ulubione obiektywy, 50/1.8D oraz kombinowanego obiektywu 135/2,8 pentacon z cofniętym układem optycznym-dzięki czemu mogę ostrzyć na nieskończoności używając zwykłej redukcji nikon/M42 bez soczewki(nie psuje obrazu),
D80ka ma już akceptowalne powiększenie obrazu na matówce choć sama matówka jest mniejsza niż zenicie! może taka sama jak w D40,D60-tych nie rozbierałem.
Niestety moja matówka zrobiona była na wymiar i nie miałem czego zeszlifować ;-(
co do wymiany to bardzo fajny temat, może ktoś zna podobne bajery do tego modelu?
może jak domowym sposobem wzmocnić bąć przerobić na świecącą na czerwono(mniej rzuca się w oczy) diodę AF w korpusie?
przydało by się gdy zdalnie wyzwala się aparatem sb-800.
np pilot do aparatu w telefonie jak to wykombinowali do D40ki ;-)
albo termos na kawę schowany w gripie, przydałby się czasem na plenerze he he he
Krzysi3k
02-12-2008, 19:43
np pilot do aparatu w telefonie jak to wykombinowali do D40ki ;-)
a możesz coś więcej na ten temat napisać, zainteresował mnie ten myk :)
"Serwis Nikona podał mi tylko, że nie utracę gwarancji aparatu, wątpiąc czy to w ogóle jest możliwe w D80."
A w czym problem? Jezeli ta inna jest dopasowana, to spokojnie mozna zmieniac.
Mocowanie "klasyczne", na druciana sprezynke (jak w F60 i pewnie wielu innych).
a jest taka pod D70? Na allegro dostanę ?
"pod" d70 mozesz co najwyzej gripa wsadzic;).
A co do pytania - widzialem wysyp do D40, D60, ale do D70 nie znalazlem. No, ewentualnie Katzeye, ale drogo...
:> Hehe....chciałem ale ten wąż mnie zniechęca ;) Szkoda, katzeye rzeczywiście drogie...
"Serwis Nikona podał mi tylko, że nie utracę gwarancji aparatu, wątpiąc czy to w ogóle jest możliwe w D80."
A w czym problem? Jezeli ta inna jest dopasowana, to spokojnie mozna zmieniac.
Mocowanie "klasyczne", na druciana sprezynke (jak w F60 i pewnie wielu innych).
---------------całość w rękawiczkach jednorazowych, "chirurgicznych"---------------------------
miejsce ok 1m kwadratowy dobrze oświetlone, możliwie sterylne, najlepiej jasne podłożę(zwykła kartka A4),na "upuszczone" części, 1 pudełko po filmie-na matówkę,
tak, standardowa spreżynka problem pojawia się przy próbie jej założenia, brak odpowiednich narzędzi w zestawie.
zdejmując należy ją lekko przycisnąć w dół i odciągnąć w kierunku mocowania bagnetu (aparat w pozycji na "wczasowicza" czyli "pupą" do góry;-)
gdy sprężynka odskoczy odwracamy aparat (mocowanie lampy na górę) robimy to powoli gdyż pozbawiona zacisku matówka i podkładka wypadną na lustro, lekko/bardzo delikatnie podnosimy oryginalną matówkę i podkładkę, oryginalną matówkę wkładamy do pudełka po filmie i zamykamy pudełko, przyda się nam gdy trzeba będzie oddać ap do serwisu, założymy oryginał i po krzyku.
odwracamy ponownie aparat do góry "nogami", układamy oryginalną podkładkę, wyjmujemy zamienną matówkę, zdejmujemy ochronną folię i układamy w odpowiedni sposób na oryginalnej podkładce(konstrukcja matówki-ząbek- nie pozwoli ułożyć jej inaczej)
zakładamy sprężynkę i po krzyku....
ale ZAŁOŻENIE sprężynki jest już trochę kłopotliwe, brak odpowiedniego nażędzia w zestawie-przynajmniej moim, sprężynkę należy wcisnąć w przestrzeń po między korpusem a zaczepem sprężynki.
przez cały czas należy uważać aby nie porysować oryginalnej, zakładanej matówki oraz zaczepu sprężynki bo jakim to normalnym użytkowaniem aparatu wytłumaczymy się w serwisie;-)
A co do tanich matówek, to jeśli macie dostęp do cięcia laserem np litery do reklamy, to ---można spróbować---- przyciąć na odpowiedni wymiar matówkę z zenita- są sporo większe, ale zastanawiam się czy matówka nie odkształci się od ciepła lasera(???) jak myślicie?
w przeciągu tygodnia mogę przygotować taki wymiar w corelu w krzywych, do modelu nikon D80, bo taką matówkę mam pod ręką.
dla zainteresowanych prześlę na email.
fajnie by było gdyby się udało, koszt zenita to ok 20~50pln pytanie ile wycięcie(?)
matówka z zenita jest trochę ciemniejsza niż oryginał nikona
ja kupiłem jakąś chińską za 120pln(klin przesunięty lekko w lewo), więc kolejne pytanie czy chałupnictwo opłaci się.
ja zakladam za pomoca pencety :) w sensie lapie sprezynke penceta i w ten sposob ja zatrzaskuje. a serwis raczej nie bedzie ci robil problemow z powodu matowki (w .de nawet ci wymienia jak podeslesz lub przyjdziesz z jakims katzeyem) ani tego ze cos jest porysowane, o ile oczywoscie nie reklamujesz pomiaru swiatla czy rys na matowce :)
A co do tanich matówek, to jeśli macie dostęp do cięcia laserem np litery do reklamy, to ---można spróbować---- przyciąć na odpowiedni wymiar matówkę z zenita- są sporo większe, ale zastanawiam się czy matówka nie odkształci się od ciepła lasera(???) jak myślicie?
nie odksztalci sie, na tym polega caly dowcip w cieciu laserem. a matowke z zenka mozesz sobie tez pilnikiem spilowac jak chcesz, iirc to kto tu na forum juz to cwiczyl
jacektechnik
04-12-2008, 02:42
Napisał ahudy Zobacz post
np pilot do aparatu w telefonie jak to wykombinowali do D40ki
a możesz coś więcej na ten temat napisać, zainteresował mnie ten myk :)
Ja mogę bo sam testowałem jedyny minus aczkolwiek być może są aplikacje na inne telefony działa to na telefonach z systemem SYMBIAN czyli z reguły to NOKIE wystarczy zainstalować programik IR REMOTE plus profil PILOTA NIKON ALL lub podobny z słowem NIKON (profil pobiera program łącząc się z netem) i to właściwie tyle włączasz i działa jak daleko od aparatu kwestia modelu telefonu no i warunków oświetleniowych. Mimo wszystko w roli wężyka spustowego działa jak znalazł.
Krzysi3k
04-12-2008, 21:07
Napisał ahudy Zobacz post
np pilot do aparatu w telefonie jak to wykombinowali do D40ki
Ja mogę bo sam testowałem jedyny minus aczkolwiek być może są aplikacje na inne telefony działa to na telefonach z systemem SYMBIAN czyli z reguły to NOKIE wystarczy zainstalować programik IR REMOTE plus profil PILOTA NIKON ALL lub podobny z słowem NIKON (profil pobiera program łącząc się z netem) i to właściwie tyle włączasz i działa jak daleko od aparatu kwestia modelu telefonu no i warunków oświetleniowych. Mimo wszystko w roli wężyka spustowego działa jak znalazł.
czyli potrzebny symbian ... niestety nie posiadam :(
ale po co tak kombinowac, skoro zamiennik ML-L3 kosztuje w granicach 25 pln i przysylaja go z pokrowcem (mocujesz do paska i masz pilot zawsze przy aparacie).
Krzysi3k
04-12-2008, 21:11
ale po co tak kombinowac, skoro zamiennik ML-L3 kosztuje w granicach 25 pln i przysylaja go z pokrowcem (mocujesz do paska i masz pilot zawsze przy aparacie).
tak zrobię ... ale myslałem że będę mógł wyzwalać migawkę telefonem skoro mam go zawsze przy sobie
też mam zamiennik ;-) w zasadzie tylko do czasu "B" ale my faceci lubimy bajery a fakt odpalenia aparatu telefonem
to bardzo fajny myk ;-)
dzieki za nazwe programu. zaczynam buszowac po necie
No to jeszcze czy jest jakiś ekspert w okolicy Tarnowa lub Krakowie co wymieni matówkę i nie zachla :P
Sprawa jest banalnie prosta... Niedawno dokonałem takiej wymiany po raz pierwszy, bez żadnego problemu :)
Tutaj jest pomocne video: http://pl.youtube.com/watch?v=3IjSPL584zg
Filmik, co prawda, przedstawia wymianę w D40, ale w przypadku D80 będzie to wyglądało bardzo podobnie:
http://www.focusingscreen.com/work/d80.htm
Aha, przed całą operacją, warto zabezpieczyć wnętrze aparatu przez włożenie czystej szmatki...
nysander
18-02-2012, 14:09
odświeżę kotleta ale nie będę zakładał drugiego wątku o tym samym ...
czy ktoś wymieniał matówkę na wersję za 16USD z ebay'a? jaka jest jej jakość?