Zobacz pełną wersję : Brak Capture NX w d300
Jak w temacie - albo nie mogę (nie umiem) znaleźć oprogramowania - gdzie powinienem szukać Capture NX - a może już zakończyła siępromocja Nikona. Jedyne oprogramowanie jakie było to ViewNX i nikon transfer. Czytałem, że można było znaleźć kody do tego oprogramowania
Ja wczoraj odebralem swoj D300 i w komplecie byl Capture NX w wersji 1,3 bodajze.
Zamawialem na www.agito.pl - w komplecie byla rowniez oslonka na sanki!
Jak w temacie - albo nie mogę (nie umiem) znaleźć oprogramowania - gdzie powinienem szukać Capture NX - a może już zakończyła siępromocja Nikona. Jedyne oprogramowanie jakie było to ViewNX i nikon transfer. Czytałem, że można było znaleźć kody do tego oprogramowania
Możliwe, że promocja się już skończyła. O ile mnie pamięć nie myli mowa była o 300,000 darmowych licencji.
cypherdid
24-04-2008, 18:04
z tego co słyszałem powoli kończą się wersje z CNX
grudzinsky
24-04-2008, 18:04
jak na pudelku nie ma wzmianki o CNX to znaczy, ze trafiles na niepromocyjny model ;)
zawsze mozna dokupic :) 499zl :)
krzysztof jot
24-04-2008, 18:26
po pierwsze - na pudełku musi byc logo Capture NX - mowiące o tym, ze jest to box z NC w zestawie
po drugie - nawet wtedy w zestawie nie ma programu - pobierasz go ze strony nikon.pl, natomiast jest kartka z kodem.
po trzecie - to mała karteczka A5 włozona razem z innymi "papierami" rozpoznawalna po logo NX i czrnym pasku na dole.
po czwarte - ten pasek jest najwazniejszy - bo pod nim JEST KOD. odrywasz, wpisujesz w zassaną wersje NC i masz zamiast triala wersje oem
po piate - patrz punkt pierwszy... :)
Ja kupowałem w foto-net - widocznie już promocja się zakończyła
cypherdid
24-04-2008, 19:52
to nie jest dożywotnia promocja..w którymś fotosklepie też widziałem bez CNX..norma..w końcu coś się kończy..a tych D300 idzie jak lodu!!
trudno..trafiło się..co robić?? płakać?? :) może się trafi CNX 2.0 w D400 :D
po drugie - nawet wtedy w zestawie nie ma programu - pobierasz go ze strony nikon.pl, natomiast jest kartka z kodem.
A tu sie nie zgodze, ja dostalem D300 razem z plytka CD z Capture NX a obok plytki naklejony byl kod aktywacyjny. Jedyne co musialem/moglem zrobic uzywajac strony nikona to sciagnac update 1.3.3
foto-net
24-04-2008, 20:52
Witam grupowiczów, istotnie ostatnie modele D300 przychodziły bez Capture NX i tak były wydawane, zresztą nie tylko u nas, sprawdziłem w zaprzyjaxnionych sklepach - też. Napisałem w tej sprawie mail do Nikona, niestety bez konkretnej odpowiedzi, ale widac Nikon nie panuje nad dystrybycją a w zasadzie nad dystrybutorami skoro notorycznie na przykład brakuje dokumentacji PL do puszek ;] Nie wykluczam, że i tym razem wina tkwi po stronie dystrybutora lub NP. Będę ich naciskał o ustosunkowanie sie do tego faktu, jak na razie otrzymałem informacje - zawartość opakowania wyszczególniona jest na stronach http://nikon.pl/product/pl_PL/products/broad/1436/specifications.html i sprawdzałem softu tam nie ma. Więc mogą się wykręcić końcem promocji... Najbardziej martwi mnie to, że nawet jak chcę załatwić głupią dokumentację której brakuje w pudełku muszę pisać podania i wysyłać numery seryjne, to paranoja jakaś. Jedyne co na dzień dzisiejszy mogę zrobić to zaproponować wersję BOX w bardzo promocyjnej cenie ze swojej strony.
IZ
A tu sie nie zgodze, ja dostalem D300 razem z plytka CD z Capture NX a obok plytki naklejony byl kod aktywacyjny. Jedyne co musialem/moglem zrobic uzywajac strony nikona to sciagnac update 1.3.3
Na początku była tylko kartka z kodem a potem zaczęli dawać płytkę.
W woli sprostowania jak bym był źle zrozumiały - firmę foto-net nie winię za brak softu - po prostu jest po promocji - nawet na pudle już jej nie było.
Korzystając z okazji pragnę jeszcze raz podziękować firmie foto-net za miłą i sprawną transakcję - a troszkę tego było :mrgreen:
Witam !! Ja dzisiaj odebrałem swojego D300 !!! W zestawie była płytka z Capture NX, i cena przyzwoita (5099zł)
kupiłem na www.fotoexpert.pl
Witam !! Ja dzisiaj odebrałem swojego D300 !!! W zestawie była płytka z Capture NX, i cena przyzwoita (5099zł)
kupiłem na www.fotoexpert.pl (http://www.fotoexpert.pl)
W ubiegłą środę kupowałem D300 w FotoJoker - mieli kilka sztuk D300 i wszystkie miały "Capture NX Included" :)
Al Bundy
07-05-2008, 21:46
Właśnie zamówiłem u Hesji swoją puszkę i też z NXem będzie więc...
dziwne, fotobaśka ma D300 z NXem, fotojoker ma z NXem, hesja ma z NXem, wszystkie sklepy, do których dzwoniłem wczoraj jak sprawdzałem dostępność dla kumpla, który kupował D300 i które oczywiście mają aparaty z dystrybucji Nikon Polska mają z NXem (w różnych wersjach - sam kod lub wraz z płytką, ale mają)...
Al Bundy
07-05-2008, 21:54
Dodam więc coś jeszcze - od Hesji dostanę też knigę z opisem do NXa zupełnie za free ;)
Dodam więc coś jeszcze - od Hesji dostanę też knigę z opisem do NXa zupełnie za free ;)
przy całym szacunku dla Sławka to akurat dostajesz od Nikona ;), po prostu Sławek jak sądzę załatwił formalności związane z uzyskaniem tej knigi za swoich klientów (przy kontakcie z Nikonem podaje się numer seryjny aparatu i otrzymuje się knigę) i chwała mu za to :)
Al Bundy
07-05-2008, 22:17
Tego nie wiedziałem ale mimo wszystko miła sprawa. Na Nikon Polska liczyć można dłuuugoooo....