Zobacz pełną wersję : [amator] lampka samowyzwalacza
pseudonim_artystyczny
24-04-2008, 13:37
Witam,
Jestem poczatkujacym uzytkownikiem d80 i prosze o wyrozumialosc. Pytanie pewnie jest banalne a odpowiedz prosta ale ja niestety mam z tym problem...
Szukalem na forum, googlowalem, przegladalem instrukcje i niestety nie znalazlem odpowiedzi i prosze Szanownych Forumowiczow o pomoc: jak wylaczyc lampke samowyzwalacza w d80 ?
Pozdrawiam
PA
Wbudowana lampa błyskowa. W trybie auto (zielony) nie masz na to wpływu jak również w tematycznych. Możesz to zmienić w trybie P, S, A i oczywiście manualnym M. Koło lampy błyskowej masz przycik z ikoną flasha. Wciśnij go i trzymając pokręć pokrętłem z prawej strony. Nie mam D80 ale zasada jest taka sama w tej serwii aparatów.
Poza tym instrukcja Twoim przyjacielem. Jesli nie masz papierowej (zgubiłeś lub nie dostałeś) to ściągnij dostępną oficjalnie on-line angielską ze stron Nikona.
kronos28
24-04-2008, 13:53
sygnalizacji "świetlnej" użycia samowyzwalacza nie da się włączyć - świeci wtedy ale słabiej oświetlacz AF.
Aby wyłaczyć samo wspomaganie AF wchodzimy w Menu Ustawień Osobistych --> 04 Wspomaganie AF --> dajemy na off --> i potwierdzamy wciskając OK
ale to i tak nie wyłączy ci sygnalizacji użycia samowyzwalacza kiedy z niego korzystasz
pseudonim_artystyczny
24-04-2008, 14:05
dziekuje za szybka odpowiedz. posiadam instrukcje i nic o tym nie wspomina niestety ;/ mam na mysli opcje o ktorej pisze Kronos28. wspomaganie AF wylaczylem juz wczesniej i myslalem ze to odniesie sie takze do lampki samowyzwalacza ale niestety tak to nie dziala. czyli reasumujac, wykonujac zdjecia np. nocne z uzyciem samowyzwalacza jestem skazany (poza trybem bulb jak sie domyslam) na obecnosc lampki sygnalizujacej czas do zrobienia zdjecia...
dziekuje za pomoc
pozdrawiam
PA
... albo na ciemną taśmę klejącą :)
saturnus1981
27-04-2008, 13:36
a mozna wiedzieć w czym ta lampka Ci przeszkadza podczas nocnych zdjęć?