PDA

Zobacz pełną wersję : Wielkość zdjęcia

tutek
24-04-2008, 00:16
W D-80 jest do wyboru jakość NEF (RAW) albo JPG (do wyboru różne wielkości) poza tym NEF +JPG itd... Wybierając JPG w menu aparatu mamy możliwość zmiany wielkości zdjęcia. I tak dla przykładu przy JPG FINE widnieje 10MB.
Co więc wpływa na wielkość zdjęcia, skoro fotografia zrobiona przy tych ustawieniach ma jedynie 3 MB?

mpwt
24-04-2008, 00:33
Co więc wpływa na wielkość zdjęcia,

Jeśli chodzi o JPG to stopień kompresji (stratnej)

skoro fotografia zrobiona przy tych ustawieniach ma jedynie 3 MB?

A tego nie rozumiem, co chciałeś powiedzieć?

darko
24-04-2008, 12:22
Jeżeli dobrze zrozumiałem to chodzi o to że aparat przewiduje że zdjęcie moze mieć np 10MB
ale fizyczna wielkość zależy od danej sceny stąd wielkość pliku jest różna

dziadu
24-04-2008, 12:57
Te, z moich obserwacji wynika, że 10MB to ma para RAW+JPEG Fine. Same JPEGi mają około 2-2.5Mb a RAW ma około 7MB.

pietruss
24-04-2008, 13:15
W D-80 jest do wyboru jakość NEF (RAW) albo JPG (do wyboru różne wielkości) poza tym NEF +JPG itd... Wybierając JPG w menu aparatu mamy możliwość zmiany wielkości zdjęcia. I tak dla przykładu przy JPG FINE widnieje 10MB.
Co więc wpływa na wielkość zdjęcia, skoro fotografia zrobiona przy tych ustawieniach ma jedynie 3 MB?

To proste: wydajność kompresji pliku zależy od tego, co jest na zdjęciu. Jeżeli przedstawia ono wielkie niebieskie niebo to da się skompresować do mniejszego rozmiaru niż gdyby było bardziej urozmaicone. Nawiasem mówiąc, NEF też jest skompresowany (tyle, że prawie bezstratnie). Aparat nie wie, co zamierzasz sfotografować, więc podaje wielkość zdjęcia jedynie szacunkowo (podobnie, jak ilość zdjęć, jaka jeszcze się zmieści na karcie).

Piotrek

TomaszR
24-04-2008, 13:24
Te, z moich obserwacji wynika, że 10MB to ma para RAW+JPEG Fine. Same JPEGi mają około 2-2.5Mb a RAW ma około 7MB.

Raczej trochę więcej.
NEF to przeciętnie około 9MB, JPG na Large&Fine - w okolicach 4MB.
Przy takich ustawieniach i czystej 4GB karcie (SanDisk Ex III) mój D80 pokazuje, że ma miejsca na nieco ponad 200 zdjęć (212 czy 218, nie pamiętam). Co też jest w sumie ciekawe, bo po przemnożeniu (nawet bajtów, bez "upraszczania windowsowego") to wychodzi, że te 218 zdjęć zajmuje około 3GB...
Ale w tej kwestii przyznaję, że nie drążyłem tematu (200 zdjęć to i tak dla mnie zazwyczaj dużo za dużo na jeden wypad z aparatem w ręku). Może aparat daje sobie na początku "duży zapas" w przewidywaniu rozmiarów zdjęć. Nie wiem, muszę chyba dać mu kiedyś zapełnić kartę... :)

backdoorman
24-04-2008, 15:50
Ja wczoraj pierwszy raz taką ilość wystrzelałem. Na karcie 1GB wyświetlało 133 fotki możliwe do zrobienia. Cykałem i nie patrzyłem ile jeszcze jest. Wyszło 207 fotek, a na wyświetlaczu pokazywało jeszcze 47 pozostałych...

Oczywiście przy tych samych ustawiniach jakościowych(jpeg, Large, Fine)

Kenic
24-04-2008, 16:29
Witam Forumowiczów. Pierwszy mój post.

Co do moich obserwacji. Mam karte 8 Gb i po włożeniu pokazywała 1000 zdjęć. Zmieściło mi się 2200. Więc jest spora różnica. Lepiej jest patrzeć ile sie już zrobiło niż na ten licznik.

kronos28
24-04-2008, 17:16
Witam Forumowiczów. Pierwszy mój post.

Co do moich obserwacji. Mam karte 8 Gb i po włożeniu pokazywała 1000 zdjęć. Zmieściło mi się 2200. Więc jest spora różnica. Lepiej jest patrzeć ile sie już zrobiło niż na ten licznik.

licznik pokazał ci bardzo dobrze - kiedy zdjęć na kartę wejdzie więcej niż 1000 to oprócz tego "1000" zapala się "K" na górnym wyświetlaczu co wskazuje ze zdjęć na kartę wejdzie powyżej 1000.

Czytajcie instrukcję...

backdoorman
24-04-2008, 17:24
no tak, ale wychodzi na to, że powinno było być 2K

eldritch
24-04-2008, 18:07

o matko...

kronos28
24-04-2008, 20:14

nie nie powinno być

- powinno być 1000 i nad tą liczbą ikonka "K"

tutek
24-04-2008, 22:05
no witaj..... tym tropem szedłem, chciałem jednak zapytać wśród "SWOICH" - upewniłeś mnie - dziękuję za informację...

tutek
24-04-2008, 22:09
dokładnie o to mi chodziło... dzięki - trop, iż wielkość zależna jest od "zamieszania w kadrze" wydaje się wszystko tłumaczyć.

tutek
24-04-2008, 22:12
Jeżeli dobrze zrozumiałem to chodzi o to że aparat przewiduje że zdjęcie moze mieć np 10MB
ale fizyczna wielkość zależy od danej sceny stąd wielkość pliku jest różna

dokładnie o to mi chodziło - tym nie mniej dzięki za upewnienie mnie w przypuszczeniach, że "zamieszanie w kadrze" powoduje zróżnicowaną wagę zdjęcia.

tutek
24-04-2008, 22:15

te, no nie. Jest troszkę inaczej, sam RAW ma w porywach nawet 13MB! ale temat wyklarowali koledzy ... pzdr.

velaskez
24-04-2008, 23:19
ale pamiętajmy że każde zdjęcie ma tak naprawdę inną wielkość:) przecie najprostszy eksperyment to zrobić 2 foty, jedną z zakrytym deklem (czarną całą) i drugą czegokolwiek... Aparat nie może dokładnie przewidzieć ile zdjęć zrobimy bo nie wie czemy będziemy robić zdjęcia, pozatym i tak lepiej jak podaje mniej i robi więcej niźli by robił mniej niż podaje:)

stachmuszel
25-04-2008, 09:20
A ja mam troszkę inne pytanie.
Czy dostrzegacie różnicę w jakości fotek pomiędzy Fine Large a Normal Large? Kiedyś pytałem o to na forum, ale jakoś nikt konkretnie nie podjął się oceny. Ken Rockwell twierdzi, że do fotek o wymiarach 30x40cm nie ma to zupełnie znaczenia.
Pozdr!

dziadu
25-04-2008, 11:13
Te, no... w sumie sprawdzilem sobie, u mnie RAWy z jedego dnia mają 7.2-10.2MB. Musialo mi się gdzieś w pamięci zapodziać te 7 MB, a tok myślenia miałem taki: matryca ma zawsze ten sam rozmiar (niezależnie od wersji firmware ;-)), każdy piksel ma te powiedzmy 8 bitów, więc zrzut z matrycy musi mieć zawsze ten sam rozmiar - przy czym słaby punkt rozumowania to był taki, że NEFy są zdaje się kompresowane, o czym zapomniało mi się.

Ira6
25-04-2008, 13:15
No to ja też wtącę swoje pytanie na ten temat: Jaki wpływ lub na co mają wpływ wielkości zdjęć w formacie RAW , JPG, NEF. Czy mają jakieś specjalne znaczenie przy przesyłaniu zdjęć do komputera, przesyłaniu przez internet, obróbce czy wykonaniu już zdjęc na papier?:confused:

mpwt
25-04-2008, 13:55
No to ja też wtącę swoje pytanie na ten temat: Jaki wpływ lub na co mają wpływ wielkości zdjęć w formacie RAW , JPG, NEF. Czy mają jakieś specjalne znaczenie przy przesyłaniu zdjęć do komputera, przesyłaniu przez internet, obróbce czy wykonaniu już zdjęc na papier?:confused:

Jejciu, a ja znów nie do końca rozumiem pytania. Chyba coś ze mną nie jest w porządku.
Znaczeniem może być różna wielkość plików a co za tym idzie czas transferu. Z kolei formatu NEF nie wrzucisz do fotgalerii w internecie. Z formatu NEF można więcej wyciągnąć/poprawić niż z JPG (wrzucałem parę wątków wcześniej o tym linki). Z tym, że docelowo jest tak NEF -> JPG/TIFF.

Ale proszę, zadawajcie konkretne, przemyślane pytania.