PDA

Zobacz pełną wersję : sb 600 pochodzenia amerykanskiego

Biblak
23-04-2008, 22:57
Witam serdcznie
Mam prosbe o pomoc. Interesuje mnie lampa sb 600. Znalazlem w internecie w ciekawej cenie 699 zl, ale pochodiz z dystrybucji USA, sklep udziela rocznej gwarancji, doklada instrukcje obslugi PLN. Czy to sie wiaze z jakimkolwiek ryzykiem w przyszym uzytkowaniu i ewentualnym servisie. Czytalem na forum ze mimo wszystko lampy SB sie rzadko psuja. Sklep ma super opinie wsrod internautow...

gawra1
24-04-2008, 01:34
Są sklepy internetowe, godne polecenia (kupowałem u nich małpkę dla dziewczyny), które sprzedają ten model lampy za 698 pln + przesyłka 14 pln (chyba, że odbiór we Wrocławiu to wtedy bez przesyłki) i lampa jest z polskiej dystrybucji, także nie wiem czy jest sens kupowania USA lampy. Jednak nie mam doświadczenia w tej materii, ale również rozpędzam się mocno do zakupu sb600 i jestem ciekaw opinii o lampach zza wielkiej wody.

Wojteksw
24-04-2008, 08:43
Nikon PL honoruje gwarancje USA na lampy błyskowe, jeżeli jest pieczątka sklepu na odcinku C gwarancji oraz dowód zakupu.

durom
24-04-2008, 08:50
Jeżeli z USA to chyba bezpośrednio bo wtedy jest taniej. W innym przypadku to jaki sens skoro podobna cena?

markB
24-04-2008, 16:44
Jeżeli jest to polski sklep internetowy sprzedający lampę pochodzącą z USA to ewentualne reklamacje i naprawy będzie trzeba załatwiać przez ten sklep, a nie bezpośrednio w serwisie Nikon Polska. Ale i tak, jak zauważył wcześniej kolega, cena tak samo atrakcyjna jak dla lamp z polskiej dystrybucji.

Biblak
25-04-2008, 01:26
A czy moglbym poprosic o nazwe sklepu na PW gdzie sa lampy za 700 zl z polskiej dystrybucji?(jezeli to nie jest lamanie zasad forum)
Nie bede mial czasu na sprowadzanie z USA bezposrednio i potrzebuje fakture...
Dzieki za rady, zawsze lepiej sie dowiedziec o tych szczegolach przed zakupem niz po...

juggler
25-04-2008, 08:41
http://www.techmarket.pl/shop.php?a=opis_prod&id=NIK-SB600&categorie=306

Biblak
27-04-2008, 14:16
Witam pisałem do nich wcześniej maila, oto odpowiedź:
"Witam,
Lampy te sprowadzamy USA i udzielamy na nie własnej 12 miesięcznej gwarancji. Do towaru dołączona jest instrukcja w języku polskim."

D_chriss
27-04-2008, 15:00
Witam!
Na twoim miejscu dałbym sobie luz z kupowaniem sprzętu z USA od polskiego handlarza, który daje swoją gwarancje.
Jeśli coś się spindoli to reklamujesz to u sprzedawcy.
Zaraz pewnie ktoś napisze, że jestem czarnowidzem ale wyobraźmy sobie pewną sytuacje.
Lampa się zepsuła. Wysyłasz ją do sprzedawcy. Po jakimś czasie dostajesz wiadomość, że serwis po ekspertyzie stwierdził, że wada powtała z winy użytkownika i bulisz za naprawe oraz koszty wysyłki.
Warto?
Może lepiej kupić flesza ciut drożej u polskiego dystrybutora na raty, których nawet nieodczujesz?

juggler
27-04-2008, 18:21
Sorry ale stwierdzenie ciut drożej to chyba przesada właśnie czekam na SB800 z USA, która ze wszystkimi przesyłkami wyjdzie mnie ok 800 a to nie jest ciut tylko 2/3 ceny!

jacob85
27-04-2008, 18:56
Jeśli wystawiają paragon na dany sprzęt to ja nie widzę specjalnie problemów. Na towar jest wtedy rękojmia 24 miesiące na podstawie ustawy o szczególnych warunkach sprzedaży konsumenckiej + tak jak piszą jest gwarancja 12 miesięcy udzielana przez sklep. Jeśli tak jak ktoś pisał wyżej dojdzie do uszkodzenia lampy, a sprzedawca stwierdzi, że to z winy użytkownika to przecież nie jest ostateczna decyzja... zostaje Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumenta, w Rzeszowie istnieje Rzecznik Praw KOnsumenta bodajże przy Urzędzie Wojewódzkim - sprawdźcie u siebie. Jeśli ktoś czuje się przerazony procedurą, to podam przykład jako ilustracje problemu - kupuje w Polsce lampe, psuje sie, oddaje na gwarancji - stwierdzają, że ja zepsułem (a wiem że nie) - to czym różni się procedura reklamacyjna sprzetu kupionego w USA (na który polski sklep wystawił paragon) od tego kupionego w naszym kraju (mamy ten sam paragon) ?>

conio
27-04-2008, 22:51
Różni się, różni. Polecam zapoznanie sie za warunkami szczegónie ustęp "Gwarant". Kupując sprzęt w dystrybucji gwarantem jest Nikon. Ale jak ktoś woli aby gwarantem był jakiś sklepik zdzisiex.pl to wolna wola.
P.S.
W Foto tipie SB 600 jest za 715 PLN. Jeżeli od polskiego dystrybutora to po co bawić się z jakimś ściąganym sprzętem i gwarancjami "sklepowymi".

jacob85
28-04-2008, 07:49
różni się na korzyść klienta, spróbuj "wymusić" coś na Nikon Polska (nawet za pomocą środków prawnych), a zrób to samo na firmie zdzisiex.pl.

puch24
28-04-2008, 08:01
W Fotojokerze SB600 trochę staniała ostatnio - 855.

proximus323
28-04-2008, 09:09
http://www.amazon.com/Nikon-SB-600-Speedlight-Digital-Cameras/dp/B0002EMY9Y/ref=pd_bbs_sr_1?ie=UTF8&s=electronics&qid=1209366444&sr=8-1

Qlayberetkasztanie
28-04-2008, 15:33
Lampa SB600 kupiona na angielskim eBayu razem z przesylka kosztuje ok 545pln. Fakt,jest z angielskiej filii amerykanskiego sklepu ale wysylana z terytorium UK i nie placisz dodatkowego taxu,co do gwarancji jest UK. Wychodzi duzo lepiej niz kupione w Azji,minus to brak instrukcji PL ale bez tego mozna wytrzymac. Przy taki zakupie trzeba tylko zapytac czy wysylaja do Polski.

Biblak
29-04-2008, 00:49
Dziekuje wszystkim za wyrazenie swoich opinii. Pozostaje mi tylko podjac decyzje. Rzeczywiscie Foto-tip spuscil z ceny.

fumio
04-05-2008, 20:14
http://www.e-fotojoker.pl/product/lampy-blyskowe/nikon/lampa-blyskowa-nikon-sb-600/

Pozdr.