PDA

Zobacz pełną wersję : [ Krajobraz ] ***

harb
23-04-2008, 20:57
zapraszam

1 podmieniłem fotkę na lepiej skadrowaną - sorry

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://img504.imageshack.us/img504/9430/dsc5966kopia2ky4.jpg)

2 dokładam pion

źródło (http://img356.imageshack.us/img356/6748/dsc5965pionjpgrkoe0.jpg)

Rob123
23-04-2008, 21:09
Jak dla mnie ok.
Miłe w odbiorze zdjęcie bez jakiś tam zbytecznych udramatycznień i fajerwerków.

ArtX
23-04-2008, 21:30
zdjecie poprawne technicznie, ale jak dla mnie na tym sie konczy... nie widze 'usprawiedliwienia' tego centralnego ujecia brzozy.. gdyby chociaz bylo pusto dookola.. albo ciasniejszy kadr pionowy pozbywajacy sie tych drzew na boku. W tym wydaniu zwyczajnie mi nie podchodzi
pozdrawiam
Art.

Onsajt
23-04-2008, 22:58
No technicznie ok, ale kadr pierwszy jakoś mi nie leży, kadr pionowy - tradycyjny, klasyczny, ale lepszy:)
PZdr

gosia43
24-04-2008, 00:26
piękne kolorystycznie, ostre (co znaczy dobry obiektyw w DOBRYCH rękach :) ), wolę jedynkę, niż wyciętą z niej brzozę solo; jakby trochę łączki pod nią za dużo ?

<| MICHAŁ |>
24-04-2008, 09:21
jestem zdecydowanie na nie - wysoka saturacja nie moze byc usprawiedliwieniem dla braku kadru i pomyslu na zdjecie. Ot przypadkowo ustrzelone drzewa jakich jest pelno, jesli tylko ktos zada sobie odrobine trudu i wyruszy poza miasto.
Szczerze mowiac widzialem lepsze w Twoim wykonaniu :???:

jm
24-04-2008, 09:41
pierszy raz mój komentarz zeżarło:(

Więc po raz drugi

1 zupełnie nie podoba mi się - owszem jest słonecznie i zielono i niebo ...ale zupełnie nie jestem w stanie zobaczyć co miało być głównym elementem zdjęcia - za dużo tego w kadrze, co więcej sprawia wrażenie jakby zupełnie nie byo wcześniejszego zamysłu jak to w kadrze umieścić

2. taki sobie przyjemny pstryk - ale chociaż klarowny w sensie kadru - może się podobać albo nie - ale jest czytaleny

lechupe
24-04-2008, 09:49
No niestety harb, wszyscy oczekują po tobie szalonej dynamiki rozwoju, a nie takich sztampowych gniotów :-D

Nemeth
24-04-2008, 11:02
No niestety harb, wszyscy oczekują po tobie szalonej dynamiki rozwoju, a nie takich sztampowych gniotów :-D

harb - dam Ci radę, porób trochę łódek. To zawsze działa ;)

A zdjęcia technicznie ok. Szkoda ze brzoza na 1 jest tak centralnie.

harb
24-04-2008, 11:05

masz rację ,(chyba -co do oczekiwań ,i do tych widoczków -są ze Szwecji ) chyba ostatnio zbyt emocjonalnie
podchodzę do miejsc w których focę ,w obiektywie niestety nie wygląda to tak jak w realu

co do oczekiwań ,sam wiesz jak trudno zrobić coś naprawdę nietuzinkowego - mogę tylko obiecać że będę się
starał :-D dzięki za koment

ps.czy są to gnioty ???? ( zapewne nie perły .....ale )

pozdrawiam :-D

harb
24-04-2008, 11:18
harb - dam Ci radę, porób trochę łódek. To zawsze działa ;)

A zdjęcia technicznie ok. Szkoda ze brzoza na 1 jest tak centralnie.

witaj Maćku ,łódki są Twoją domeną więc nie będę poprawiał mistrza (a nóż mi wyjdzie :-D)

presja to niezbyt dobry partner a chyba trochę jej ulegam ,ale zrobiłem ostatnio w okolicach
Sztokholmu troszkę fotek (między innymi szwedzkiego pieknego i dzikiego lasu ,którym jest
otoczone zewsząd to miasto) więc może ze dwa (dobre)zdjęcia uda mi się znależć
poza tym ja lubię proste formy - a szczególnie drzewa więc takie fotki jak wyżej będą
towarzyszyć mi stale (może nastęne okażą się lepsze )

ps.aczkolwiek wcale nie uważam że są takie złe

pozdrawiam :-D

Piotr_ek
24-04-2008, 11:33
Nr 2 bardzo mi się podoba. Zdjęcie jest niesamowicie naturalne. Piękne delikatne kolory. Kadr niby nieskomplikowany a przyciąga wzrok. Jednym słowem ma swój urok. Jedno co jest minusem to dająca sie we znaki kompresja.

Skrzat
24-04-2008, 21:13
Przeglądam ten wątek i po pierwsze, nie mogę sie zgodzić z oceną (**?????).
Fotki są bardzo dobre technicznie.
Piękna kolorystyka, czysto, dobre światło.

Kadr i odbiór fotki, emocje, które ona wzbudza lub nie, to sprawa indywidualnego gustu.
Ale GNIOTY :shock::roll:?????
Chyba lekka przesada!

Podobają mi sie obydwa kadry. Świetnie wypatrzone.

Życzę więcej takich "gniotów" Tobie i innym forumowiczom oraz odwagi czyli uzasadnienia tym którzy bawią się gwazdkami :!:

Pozdrawiam

ArtX
24-04-2008, 21:47
Kadr i odbiór fotki, emocje, które ona wzbudza lub nie, to sprawa indywidualnego gustu.
Ale GNIOTY :shock::roll:?????
Chyba lekka przesada!

Podobają mi sie obydwa kadry. Świetnie wypatrzone.

Moze to wynika z faktu, ze Harb najpierw dodal drugie zdjecie, a potem podmienil piewrsze.
Teraz jest mz duzo lepiej. Moze wciaz nie jest jakos nowatorsko i oryginalnie, ale MZ roznica miedzy pierwszym pokazanym zdjeciem spora (na pewno tez nie mozna tych zdjec nazwac gniotami!). Ta samotna brzozke ja bym od razu w BW albo jakis ladny dutone wlozyl, a przynajmniej z tym mocno poeksperymetnowal : )

A tak troche offtopem, to mz w wystawianiu zdjec nalezy byc konsekwentnym.. Dodawac poprawione wersje, lub nowe kadry tak, ale podmieniac i usuwac juz nie.. czyni to nie raz pozniejsza dyskusje pozbawiona sensu - np. komentarze zdziwienia do komentarzy pierwotnych wersji zdjecia..

Pozdrawiam :)
Art.

harb
24-04-2008, 21:56
Moze to wynika z faktu, ze Harb najpierw dodal drugie zdjecie, a potem podmienil piewrsze.
Teraz jest mz duzo lepiej. Moze wciaz nie jest jakos nowatorsko i oryginalnie, ale MZ roznica miedzy pierwszym pokazanym zdjeciem spora (na pewno tez nie mozna tych zdjec nazwac gniotami!). Ta samotna brzozke ja bym od razu w BW albo jakis ladny dutone wlozyl, a przynajmniej z tym mocno poeksperymetnowal : )

A tak troche offtopem, to mz w wystawianiu zdjec nalezy byc konsekwentnym.. Dodawac poprawione wersje, lub nowe kadry tak, ale podmieniac i usuwac juz nie.. czyni to nie raz pozniejsza dyskusje pozbawiona sensu - np. komentarze zdziwienia do komentarzy pierwotnych wersji zdjecia..

Pozdrawiam :)
Art.

ok .masz rację podmieniłem fotkę ponieważ jest to bardzo podobne ujęcie ,wstawiam więc wersję pierwszą ,którą podmieniłem

źródło (http://img119.imageshack.us/img119/7799/dsc5965kopia2br1.jpg)

Grzegorz WO
25-04-2008, 20:24
udana kompozycja - zwłaszcza 1, miły klimat - bdb wykonanie !

jarek76
25-04-2008, 21:10
Jakbyś tam wrócił z siekierka i wyrąbał te dwa drzewka po prawej to byłoby dużo lepsze zdjęcie:mrgreen:
Gnioty to oczywiście nie są ale szału też nie ma

jchyra
25-04-2008, 22:51
1 - ładne
a w lepszym świetle byłoby pewnie cudowne :-)