PDA

Zobacz pełną wersję : zamek od Slingshota 200 a gwarancja LowePro

pyetya
23-04-2008, 20:34
cześć,

zauważyłem, że coś niedobrego dzieje się przy zamku od mojego slingshota 200 aw kupionego niecały rok temu - musiała puścić nić

Czy coś takiego, jak się stało na załączonym niżej obrazku jest objęte gwarancją?

https://forum.nikoniarze.pl//brak.gif
źródło (http://pyetya.kei.pl/photo/slingshot200.jpg)

i jeśli tak, to jak ją wyegzekwować? Cholera mam jeszcze Nova 4AW ale ani na jedno ani na drugie nie mogę znaleźć paragonów - musiały gdzieś wsiąknąć przy przeprowadzce :(

pozdrawiam

Piotr

Mata_Hari
24-04-2008, 12:00
Nie wiem, jak jest przy torbach, ale jak się zepsuje zamek w ubraniu, wypruje, bądź coś innego z nim się stanie, to niestety nikt tego na gwarancji nie naprawi, bo to jest związane z eksploatacją - uszkodzenie mechaniczne. Tutaj też ktoś mógłby powiedzieć, że np. niedelikatnie się z zamkiem obchodziłeś.
Warto jednak zagadnąć sprzedawcę i zobaczyć co powie - może się uda. Osobiście jednak wątpię. Tym bardziej, że jak piszesz nie masz paragonów.
Nie wiem, czy nie pozostanie Ci samodzielnie wymienić suwak (co w przypadku toreb, plecaków, do łatwych rzeczy nie należy :( ).

pyetya
24-04-2008, 13:27
kurcze, to była normalna exploatacja, ja w tą torbę nie ładowałem niewiadomo czego - body lampa ze dwa szkła, czasem jakieś żarcie albo książkę do górnej kieszeni... szczerze mówiąc zdziwiłem się, że ta nić poszła

ktoś ma jakieś doświadczenia z tematem?

pebees
24-04-2008, 13:31
http://www.lowepro.com.pl/customer_service/faqs.aspx#4 , tam piszą:
"Gwarancja obejmuje wady materiałowe i wady wykonania produktu przez cały czas jego użytkowania. Gwarancja nie obejmuje uszkodzeń spowodowanych przez niewłaściwe użytkowanie, uszkodzeń mechanicznych czy też uszkodzeń mechanicznych spowodowanych przeładowaniem torby czy plecaka."
Dlatego możesz mieć z tym problem, jednak osobiście, jeśli bym sam tego nie zepsuł, spróbował zareklamować według opisu dalej: "Skontaktuj się ze sklepem w którym nabyłeś produkt Lowepro lub lokalnym przedstawicielem Lowepro w kraju w którym nabyłeś produkt. Zostaniesz poinformowany, w jaki sposób możesz przekazać uszkodzony produkt i zgłosić reklamację. Do zgłoszenia reklamacyjnego, potrzebny będzie dokładny opis uszkodzenia oraz dowód zakupu." Wynika z tego, że bez paragonu/faktury się (raczej) nie uda :)

Rozumiem, że jeśli to jest suwak TIZIP, to właściwie i regularnie go konserwowałeś http://www.lowepro.com.pl/customer_service/faqs.aspx#13 ? :D

maxxx
24-04-2008, 13:34
Nie wiem, jak jest przy torbach, ale jak się zepsuje zamek w ubraniu, wypruje, bądź coś innego z nim się stanie, to niestety nikt tego na gwarancji nie naprawi, bo to jest związane z eksploatacją - uszkodzenie mechaniczne.

Mi zamek w plecaku (co prawda nie fotograficznym) JanSporta wymienili bez problemu. Ale paragon miałem...

pyetya
24-04-2008, 13:50
Ale to nie jest kwestia samego zamka - który chodzi super. Po prostu nić puściła w jednym miejscu. BTW ja nie łażę non stop z tym plecakiem - zdjęcia robię kilka razy w miesiącu.

Zadzwoniłem do przedstawicielstwa LowePro i powiedzieli, żebym przyszedł do nich z torbą - pan był bardzo miły.

Kurcze slingshoty za moją namową kupiły 3 osoby, coś mi się należy od tej firmy ;) a naprawdę jestem zadowolony i z SS i z novy 4aw. A teraz jeszcze chcę kupić toploadera...

marekm
24-04-2008, 15:49
Lekki OT, ale nieco zabawne są wieczyste gwarancje udzielane na podstawie paragonu drukowanego na papierze termoczułym. Po roku niewiele można przeczytać, a po trzech to już całkiem czysta karteczka się robi.

To może być Twoja szansa, musisz tylko znaleźć dowolny stary, wyblakły paragon. :)

pyetya
24-04-2008, 15:56
właśnie to też jest bezsens...

nawet nie musiałbym szukać, tylko poprosić kogoś ze slingshotem, żeby pożyczył swój paragon (no, musiałbym z forum bo te trzy zakupione były b. niedawno a mój ma jakoś rok). Ale nie lubię takich ściem (jak mogę inaczej).

Może powinna być jakaś rejestracja toreb i tyle? Na kupującego - coś jak robi karrimor

Piotr

markB
24-04-2008, 16:48
A przecież można rejestrować sprzęt Lowepro, przynajmniej na stronie międzynarodowej:
http://www.lowepro.com/support/product-registration
A i na polskiej też:
http://www.lowepro.com.pl/contact_us.aspx?mode=register

vasco5
24-04-2008, 17:22
Zamki Lowepro są objęte gwarancją dożywotną...
poproś kogoś o pożyczenie paragonu i tyle...
załatwisz sprawę i po ptokach...

jakby ktoś chciał paragon od LOWEPRO NOVA4 AW to mogę oddać bo torbę sprzedałem, a teraz znalazłem paragon

pyetya
24-04-2008, 21:52
o to ja się piszę na ten paragon :)

Władca Pixeli
25-04-2008, 01:24
Zamki Lowepro są objęte gwarancją dożywotną...
poproś kogoś o pożyczenie paragonu i tyle...
załatwisz sprawę i po ptokach...
Jak coś ma gwarancję dożywotnią to po co paragon?
Dzwonisz do przedstawiciela firmy i powinni to załatwić.

turbo
25-04-2008, 01:38
A moze najpierw zapytaj producenta :)

pebees
25-04-2008, 06:56

Produkt objęty gwarancją musi być 'prawnie poprawny', czyli np. nie może być kradziony :)

marekm
25-04-2008, 07:12
Dzwonisz do przedstawiciela firmy i powinni to załatwić.

Logiczne, ale z drugiej strony wymóg posiadania paragonu skutecznie eliminuje sporą część klientów, szczególnie w kontekście gwarancji dożywotniej. Ilu z nas ma paragony na sprzęt kupiony 5 czy 10 lat temu ? Pomijam już kwestię trwałości paragonów na papierze termoczułym.

pebees
25-04-2008, 07:18
Ilu z nas ma paragony na sprzęt kupiony 5 czy 10 lat temu ?

Ja jestem takim zbieraczem, który ma kwity zawsze w okresie gwarancji danego sprzętu. Potem mogą iść do śmietnika.

Pomijam już kwestię trwałości paragonów na papierze termoczułym.
Zrób sobie odbitkę ksero tego paragonu, i przypnij do niej paragon. Sprzedawcy to honorują.

marekm
25-04-2008, 08:45
Ja jestem takim zbieraczem, który ma kwity zawsze w okresie gwarancji danego sprzętu. Potem mogą iść do śmietnika.

Chapeau bas.

Zrób sobie odbitkę ksero tego paragonu, i przypnij do niej paragon. Sprzedawcy to honorują.

Od pewnego czasu tak robię.

markB
30-04-2008, 21:08
Można też poprosić o rachunek, jak nie na firmę, to na siebie. Z tego literki nie znikają.

grudzinsky
01-05-2008, 16:45
ja zamawialem plecak i torbe przez internet i nie dostalem paragonow, ale zarejstrowalem sie w Lowepro :)
jak na razie nic nie musialem reklamowac...od 4 lat uzywam wyrobow tej firmy! bardzo przyzwoicie sie to nosi :)
vertex 200AW i off trail2 :)

Bartello
01-05-2008, 17:50
Co do slingshota to moj brat ma taki sam problem jak ty... tez puscila nic... ale narazie nic sobie z tego nie robi...
daj znac czy naprawili, to brat sie ucieszy i zmobilizuje by go oddac!

pyetya
08-05-2008, 17:03
no, to firma LowePro i jej przedstawiciel w Polsce F-System ma we mnie wiernego klienta, który z czystym sumieniem dalej będzie polecał jej wyroby.

Bardzo miła obsługa, pan w siedzibie stwierdził ewidentną wadę produktu a nie jego użytkowania i gwarancja została uznana bez żadnego problemu.

8)

pebees
08-05-2008, 17:53
Bardzo miła obsługa, pan w siedzibie stwierdził ewidentną wadę produktu a nie jego użytkowania i gwarancja została uznana bez żadnego problemu.

Czy też bez paragonu? I jak to załatwiono - naprawili czy wymienili plecaczek?

pyetya
08-05-2008, 21:05
załatwili sprawę bez paragonu, chociaż prosili na przyszłość zachwywać - plecak wymienią na nowy (czekam na przesyłkę)

pyetya
12-05-2008, 13:15
plecak jest już u mnie, sprawa zakończona 8)

jarek76
13-05-2008, 07:44
plecak jest już u mnie, sprawa zakończona 8)
Takie podejście do klienta to ja rozumiem :-D
A swoją drogą mam ten plecak od niedawna ale jestem z niego bardzo zadowolony

eric7
17-01-2009, 13:40
Ja mam indentyczny problem ze slingshotem 100 , identyczna usterka i zapodziany paragaon. OKazalo sie ze w poznaniu jedynym dystrybutorem lowepro jest komputronik i bez paraganu ze towar zostal zakupiony u nich tego sie nie da zrobic (towar kupowalem gdzies w warszawie). Czy ktos ma jakis pomysl jak moznaby to zalatwic ? z gory dzieki za info

marekm
17-01-2009, 13:56
Ja mam indentyczny problem ze slingshotem 100 , identyczna usterka i zapodziany paragaon. OKazalo sie ze w poznaniu jedynym dystrybutorem lowepro jest komputronik i bez paraganu ze towar zostal zakupiony u nich tego sie nie da zrobic (towar kupowalem gdzies w warszawie). Czy ktos ma jakis pomysl jak moznaby to zalatwic ? z gory dzieki za info

Masz dwie opcje:

Pożyczyć paragon od właściciela tego samego modelu (wystarczy jeżeli zeskanuje, podeśle mail'em, a Ty sobie wydrukujesz). Odpowiedź na pytanie sklepu dlaczego przynosisz skan, a nie oryginał znajdziesz w opisie opcji 2.
Dowolny paragon poddać naświetlaniu do momentu aż stanie się nieczytelny. Papier termoczuły blaknie z czasem (powszechnie znana prawidłowość), więc niech sklep udowodni, że to nie jest paragon za plecak.

Osobiście wybrałbym opcję nr 1.

eric7
18-01-2009, 21:48
dzieki wielkie za obie opcje, mysle ze jest to dobra mysl i trop takze zwracam sie do uzytkownikow slingshot 100 o przeslanie skanu/zdjecia swojego paragonu zakupu. help!

wigi
20-01-2009, 01:43
to może tak przy okazji ktoś mądry zdefiniuje i przybliży określenie "gwarancja wieczysta"?
bo jest wokół tego wiele kontrowersji ;)

eric7
16-02-2009, 14:11
Okazalo sie ze bez paragonu nic nie zdzialam, tak wiec drodzy forumowicze, czy ktos kto posiada LOWEPRO slingshot 100 moglby mi pozyczyc paragon ? najlepiej jesli ten ktos bylby z Poznania , bo musze dostarczyc plecak tam gdzie kupowalem (a kupowalem w warszawie jednakze paragon zaginal , a teraz mieszkam w Poznaniu).

JohnnyB
22-02-2009, 00:55
Calkiem przy okazji przegladnalem temat. Jestem wlasnie w trakcie oczekiwania na naprawiony/nowy plecak bo okazalo sie, ze cyfrowe.pl wyslalo go do.... Czech...czekam juz ponad miesiac i nie maja pojecia jak dlugo jeszcze poczekam.
IDENTYCZNA usterka po roku ekploatacji. Jak widac nie jest to przypadek - ja mam ss 300 wiec sprawa dotyczy wszystkich trzech modeli. Mimo tego, ze uzytkuje sie ten plecak imo kapitalnie - drugi raz niestety bym go juz nie kupil.
A teraz przymierzam sie do katy - mam nadzieje, ze nie bedzie podobnych niespodzianek.

sote
20-07-2011, 09:43
odkopie watek, bo wlasnie wczoraj zauwazylem ze moja torba (Rezo 180 AW) tez ma dokladnie taka sama wade...
Dokladnie tak samo rozlazl sie zamek. Na stronie lowepro znalazlem info, zeby pisac na [email protected],
niestety mail wrocil ;/ wyslalem tez do ich przedstawiciela w Poslce i dostalem informacje, zeby wyslac do nich torbe
i po jej itrzymaniu skontaktuja sie ze mna.

nie moge juz edytowac poprzedniego posta...

dosc szybko idzie korespondencja ;) wyslalem im zdjecia i dostalem informacje ze uszkodzenie podlega wymianie gwarancyjnej.
wiec na ten moment duzy plus dla Lowepro, mam nadzieje, ze zadne "kwiatki" nie wyjda dalej.

sote
25-07-2011, 15:36
Wlasnie dostalem od Lowepro nowa torbe wraz z pisemkiem, w ktorym napisano, ze reklamacje uznaja za zasadna i wymianiaja wadliwy produkt na nowy :)

Girdian
27-07-2011, 09:30
sote, musiałeś pokazać paragon?

sote
27-07-2011, 15:44
wyslalem razem z torba ksero paragonu

Jaras
16-10-2012, 15:59
Odgrzewam kotleta :)

Podeśle ktoś kopie dowodu zakupu do Fastpack'a 350?

tom7712
06-12-2012, 19:35
Witam. Panowie to samo przytrafiło sie niestety mojej torbie. Gdyby ktos miał paragon na torbę Nova 2 AW to prosiłbym o podesłanie.