PDA

Zobacz pełną wersję : Monopod GoldPhoto YH301 vs. YH304

tomek_d
23-04-2008, 19:41
Chciałbym prosić o informację na temat w/w monopodów
Różnica między nimi jest w długości minimalnej, ale kosztem większej liczby sekcji.
Czy większa ilość sekcji, w YH304, powoduje zwiększenie chybotliwości tego monopodu? - może nie nowego, ale takiego trochę użytkowanego
Czy minimalna wysokość YH301(62cm) jest wystarczająca do swobodnego robienia zdjęć siedząc na ziemi? - nie mam zamiaru używać głowicy

waldek
23-04-2008, 19:52
..Czy większa ilość sekcji, w YH304, powoduje zwiększenie chybotliwości tego monopodu? ...

Zawsze większa ilość sekcji powoduje mniejszą stabilność.
Kompromis w statywach to 3 - o monopodzie wiem niewiele.
Waldek

Garnett
23-04-2008, 23:40
62 cm siedzac na ziemi jest ok. Ja mam Manfrotto 681B i on ma cos ok tego i styka chociaz ja jestem niski i dla mnie to jest troche za duzo :)

tomek_d
24-04-2008, 13:30
Garnett - znaczy, że mógłby być niższy...
ja tak sobie kalkulowałem, że to będzie 70cm od ziemi do oka, więc niby ok, ale pewnie wezmę ten niższy - będzie miał ze 60cm i będę się mógł garbić ;)

waldek - teoretycznie, to się domyślam, że to jest mniej stabilne, ale ciekawi mnie jak to jest w praktyce

Garnett
24-04-2008, 13:50
Tomek_d jak chcesz zobaczyc jak to wyglada w praktyce to mozemy sie gdziec w wawie ustawic to sobie zobaczysz. Nie ma problemu zebym go gdzies zabral.

tomek_d
24-04-2008, 16:46
Tomek_d jak chcesz zobaczyc jak to wyglada w praktyce to mozemy sie gdziec w wawie ustawic to sobie zobaczysz. Nie ma problemu zebym go gdzies zabral.

dziękuję bardzo za dobre chęci, ale już zdecydowałem/kupiłem ten krótszy :)