PDA

Zobacz pełną wersję : manualna ostrość w nikonie 8700

cacarotto
08-04-2006, 21:26
hej mam nikona od jakiegos czasu ale niestety nie mam polskiej instrujcji i troche mi zajmuje dojscie do niektórych opcji. na stronie nikona napisane jest ze aparat dysponuje manalnym trybem ostrosci a ja jedyne ustawienia jakie znalazlem apropo manualnej ostrosc to czy ma bardziej lapac ostrosc w trybie dalekich obiektów(landskapte-chyba jakos tak sie pisze:p) czy w stronę makro ale ostrosc w trakcie robienia zdjec i tak zawsze ustawia auto focus wiec jak jest naprawde czy da sie ustawiac ostrosc w trakcie robienia zdjecia całkowicie recznie?? np za pomocą przycisku zoomout zoomin(bo niestety klasycznego ringu do ostosci nie ma :( ) bede wdzieczny za wszystkie rady :D.
interesują mnie tez inne porady apropo tego aparatu wszystko co pozwoli robic lepsze zdjecia np czemu czesto w zdjeciach makro autofocus glupieje :((
pozdrawiam cacarotto

tarkin
08-04-2006, 22:11
tytlko metoda prob i bledow niestety ustawienie ostrosci jest w nim dosc upierdliwe . najlepsza rada sprzedaj i kup d50 lub d70 . aparacik zupelnie amatorski nawet niewiesz ile mi on juz fotek zniszczym zle ustawiajac ostrosc .

cacarotto
08-04-2006, 22:39
wiec dlaczego nadal masz wlasnie ten aparat nie zmieniasz go ?? ja jestem raczej początkujący troche chyba za szybko podjołem decyzję apropo wyboru aparatu no ale coz chyba jedna zostawię go sobie na trochę wiec bede wdzieczny za wszystkie rady(w pierwszej kolejnosci jak ustawiac manualnie ostrosc) pozatym lustro to chyba jeszcze troche zaduzo jak dla mnie na chwile obecną(kupowanie nowych obiektuwów itd to troche za doga zabawa dla studenta ;oP)

tarkin
08-04-2006, 23:30
wlasnie jestem w trakcie zmiany . jak tylko go sprzedam przesiadam sie na lustro. aparat przy dobrym oswietleniu spisuje sie bez zarzutow ale jak malo swiatka zaczyna wariowac i niestety o dobre zdjecia ciezko . ale zycze duzo udanych fotek . sprawdze w instr jak sie ta ostrosc ustawia reznie i ci napisze ale cudow po tym sie nie spodziewaj .

januszu40
09-04-2006, 20:44
Instrukcja to nie problem , napisz pomoge ci :roll:

Nikson
19-05-2006, 02:31
robisz tak: wciskasz ten guziczek :) z boku gdzie zmieniasz tryby z makro na landscape itp., trzymasz go wcisnietym i krecisz kółkiem u góry, pojawia Ci sie w wizjerze pasek do manualnego ostrzenia (ostrzysz tym kołkiem u gory), pzdr

cacarotto
19-05-2006, 03:20
dzieki wielkie :DD myslalem ze nikt mi nie odpisze no to teraz zaczne sie troche bawic :D
pozdrawiam