PDA

Zobacz pełną wersję : Drukarka do zdjec??

MarzycielPL
22-04-2008, 23:03
Witam ja do Was z pytaniem o dobra drukarke do zdjec mysle ze moge na nia przeznaczyc max 600 zl i chodzi mi o wmiare rozsadne ceny druku pojedynczego zdjecia. Drukowanie dokumentow mnie nie interesi bo mam laser w pracy. Zdaje sobie sprawe ze w tej cenie nie znajde nic profi lecz nie chce mi sie latac za kazdym razem do labu z plytka.

Dziekuje i pozdrawiam...

bonnum
23-04-2008, 00:18
Posiadam Canona, Pixma IP4300 i muszę przyznać że byłem bardzo zadowolony z jakości druku.
Zdjęcia drukuję A4 zresztą mniejsze się nie opłaca.

koniksk
23-04-2008, 08:06
Podłącze się pod pytanie. Ciekawi mnie tylko czy wybrać tego canona czy może bardzo popularnego epsona 285. Czy jest między nimi różnica w jakości zdjęć? Bo wiem, że canon jest dużo tańszy w eksploatacji.

motyl
23-04-2008, 09:10
Myślę, że większość drukarek sobie poradzi z dobrym wydrukiem zdjęć. Jakość bardziej będzie zależała od papieru. Co do ekonomi takiego druku do zawsze to wychodzi drogo. Wystarczy sprawdzić ceny tuszy plus papieru foto. Jak myślisz o drukowaniu sporych ilości zdjęć to od razu zainteresuj się systemami stałego zasilania. Wiem, że to kolejna inwestycja ale opłacalna. Ja mam Epsona R220 + stałe zasilanie i co do opłacalności jest O.K. Przyznam, że zbyt dużo samych zdjęć nie drukuję ale jak już to robię, to jestem zadowolony z jakości wydruków. Czasem wychodzą zbyt ładne :)

koniksk
23-04-2008, 09:55
Nie no jasne, że zdaję sobie sprawę, że taniej niż w labie nie będzie. Ale zakładając, że koszt drukowania nie jest bardzo istotny to jaką drukarkę wybrać? Tak do 350-400 zł.

bonnum
23-04-2008, 10:15
A4 jest tańsze niż w labie.
Jakość jest lepsza niż powiedzmy w MM czy fotojokerze (przynajmniej tych z których ja korzystałem), natomiast gorsza niż w pożądnym labie.
Standardowo kolorki są mocniej nasycone a zdjęcia bardziej kontrastowe. Traci się trochę na subtelności fotografii, natomiast dobrze to wygląda na ścianie w antyramie.

wlasiukk
23-04-2008, 10:25
także polecam canona pixmę 4300 + zamienniki tuszy firmy skyhorse
Zdjęcia są rewelacyjne!
Druk dwustronny do dokumentów i na CD to także fajne dodatki.

Koszt około 300zł

tusz kupisz np tu :
http://www.drukmarket.pl/p1113+Wklad+atramentowy+Skyhorse+kompatybilny+z+Ca non+CLI-8C+blekitny.html

motyl
23-04-2008, 10:26
......
Standardowo kolorki są mocniej nasycone a zdjęcia bardziej kontrastowe. Traci się trochę na subtelności fotografii, natomiast dobrze to wygląda na ścianie w antyramie.

Dobrze gada. Wódki mu dać :)

Mam identyczne spostrzeżenia.

bonnum
23-04-2008, 11:36
Ja lece na 2gim zestawie orginałów.. na prawdę te zamienniki dają tak samo dobre rezultaty jak orginały?? Jeśli tak to nawet 10 x 15 będę w domu drukował...

wlasiukk
23-04-2008, 11:43
ja widzę tylko subtelne zmiany kolorystyki, co przy nieskalibrowanym bardzo budżetowym monitorze nie pozwala ocenić trafności ich oddania.

Jacyś spece się wypowiadali, że są nieco cieplejsze barwy i można zdjąć nieco saturacji w sterowniku drukarki, co prowadzi do dalszych oszczędności :) Poszukaj na googlach - jest wieeelki wątek na jakimś forum canonowym o tym.
Bardzo duży + dla skyhorsa jest za to, że układy scalone przekładasz 1 raz na ramkę a potem kupujesz tylko wkłady do tych ramek i nic z chipami nie mieszasz :)

Ja drukuję tylko w domu - stanowczo podnosi to współczynnik FunFactor :D

motyl
23-04-2008, 11:48
Z zamiennikami to jest różnie. Najbardziej bym się bał sporego prawdopodobieństw zapchania dusz w drukarce. Ja jednak kiedyś zaryzykowałem, zamontowałem w Epsonie R220 system stałego zasilania, nalałem do każdego zbiornika po 100 ml tuszu i ...........wszystko działa. Koszty spadły zasadniczo a jak robiłem porównania wydruków na oryginałach i zamiennika to nie było o co się spierać. Zawsze pozostaje temat trwałości obrazu. Mam kolegę, który jest perfekcjonistą, jeżeli chodzi o wydruki. Do swojej A 3 Canoan kupił kiedyś tusze w Lidlu po ok. 13,00 za pojemnik i był pozytywnie zaskoczony.

pielam
23-04-2008, 15:32
Ja polecam canona pixmę 4500 jakość zdjęć jak dla mnie to rewelacja bez znaczenia czy na formacie A6 czy A4.

wlasiukk
23-04-2008, 16:07
bo to prawie to samo co 4300, najważniejsze, że mają kroplę wielkości 1pikocostam, 4 kałamarze i dużą rozdzielczość wydruku. teraz już chyba nawet nie dostaniesz łatwo nowej 4300.

MarzycielPL
23-04-2008, 20:09
:) nie wiedzialem ze watek sie tak rozwinie ale to dobrze poznac opinie uzytkownikow, chyba skusze sie na IP4500 gdyz IP4300 juz praktycznie nie do kupienia jest, tylko martwia mnie glowice jak czesto trzeba cos przedrukowac zeyb wsio ok bylo?

wlasiukk
23-04-2008, 20:16
ja drukuję sporadycznie. Zimą przez 2 miesiące ani razu nie włączona - zero problemów. Ponoć czasy zasychających tuszy minęły bezpowrotnie :)

tylko trzeba uważać na zamienniki - nie używać niesprawdzonych.

bonnum
23-04-2008, 23:15
wlasiukk (http://forum.nikon.org.pl/member.php?u=10099) dzięki za info. Jakbyś znalazł przypadkiem ten temat to podrzuć :)

wlasiukk
24-04-2008, 09:12
duzo czytania - http://forum.idg.pl/index.php?setskin=1&skinid=3&showtopic=57900

ogólnie wychodzi, że przy pixmie to skyhorse lub nabijamy tuszem OCP (dla hardcorowców).

koniksk
24-04-2008, 12:15
A czy ktoś by się pokusił o podanie, przyblizonej oczywiście, liczbie kartek A4 (zdjęć) wydrukowanych na jednym komplecie tuszy? Czy Epson jest dużo bardziej tuszożerny?

motyl
24-04-2008, 13:17
A czy ktoś by się pokusił o podanie, przyblizonej oczywiście, liczbie kartek A4 (zdjęć) wydrukowanych na jednym komplecie tuszy? Czy Epson jest dużo bardziej tuszożerny?

Nie ma szans na wyliczenie czegoś takiego. W każdym zdjęciu jest tak różne pokrycie papieru tuszem, że nijak teoretyczne obliczenia mają się do rzeczywistości. Jedno możesz przyjąć za pewnik. Tuszy w oryginalnych (dedykowanych) pojemnikach na wiele nie starczy. To jedyny pewnik :)

koniksk
24-04-2008, 13:29
Myślałem, że ktoś się podzieli swoimi doświadczeniami, niekoniecznie nawet obiektywnymi. Przymierzam się do zakupu drukarki i wacham się pomiędzy Epson R285 a Canon Pixma IP4500. Do tej pory miałem kiepskie doświadczenia z Epsonem a raczej pozytywne z Canonem. Wiem, że do Canona sa dosyć dobre zamienniki, raczej nie planuje napełniania ani systemów zasilania. Z kolei słyszałem, że Epson lepiej drukuje ale czy jest to zauważalne? Pomijając fakt opłacalności drukowania zdjęć w ogóle (z wyjątkiem może A4) w porównaniu do ceny odbitek z labu, która drukuje lepsze zdjęcia, a która jest bardziej ekonomiczna?
Pytanie do użytkowników Canona, czy będę zadowolony z Canona? Dodam, że nie zamierzam oglądać zdjęć pod lupą, nie jestem też przesadnie wymagający. Czy jak zobaczę wydruk z epsona to się załamię, że właśnie jego nie kupiłe,?

Tom01
24-04-2008, 14:13
Myślałem, że ktoś się podzieli swoimi doświadczeniami, niekoniecznie nawet obiektywnymi.

Mam dużo do czynienia z Epsonami. Od małych do dużych. Plusem jest duża dostępność atramentów specjalnie dedykowanych oraz układów zasilania. Bierze się to stąd, że Epson jest obecny w proofingu i ogólnie zastosowaniach zawodowych. Do ekonomicznego drukowania zdjęć, warto kupić któregoś Epsona Photo, nawet używanego i do tego stałe zasilanie. Koszty spadają nawet 20 razy przy zachowaniu jakości, lub nawet lepszej. Są łatwo dostępne profesjonalne atramenty szerokogamutowe, lepsze niż osławione fabryczne K3.

wlasiukk
24-04-2008, 14:26
Jakość z canona Pixmy jest raczej na najwyższym poziomie.
Czarny na wydrukach jest dobry, bo masz osobny kałamarz do czarnego fotograficznego. Musiał byś pójść do naprawdę dobrego labu, żeby fotki były lepsze niż te z drukarki. Jak pokazałem żonie pierwsze wydrukowane zdjęcie, to nie chciała uwierzyć, że to sprzęt za 300 zł wypluł taki obrazek!

Epson ma o 1 kałamarz więcej, wiec teoretycznie w kolorkach powinien mieć leciutką przewagę.

Canon za to ma druk dwustronny - mi się czasem przydaje (np pier...ny PIT)

Jeśli będziesz drukował dla siebie na zamiennikach, to koszty imho są pomijalne. Jeśli profi dla klientów to tylko stałe zasilanie z epsonem.

koniksk
24-04-2008, 14:30
Co znaczy Photo? Czy jest to np Epson Stylus Photo R285? Bo mi jednak zależy na nowym sprzęcie. W miare rozwoju sytuacji (powiększenie przestrzeni mieszkalnej) dokupię sobie może system zasilania ale póki co bedzie ona pełnić wrecz rolę drukarki przenośnej. Jak się całkiem rozkręcę to może sobie coś lepszego sprawię. Aha, będzie używana tylko i wyłącznie do zdjęć, do innych rzeczy mam inne drukarki.

piwkoo
24-04-2008, 16:07
Posiadam IP4300, jeśli chodzi o wydruki to nie ma się czym przejmować, są super pod warunkiem, że użyje się w miarę dobrego papieru.

Jest jednak pewien problem w tych drukarkach, często pojawiający się błąd 6A00. Jest to niestety dość częsta przypadłość tego modelu. Po przeczytaniu sterty stron na www można wysnuć wniosek, że nikt nie wie dokładnie o co tu tak naprawdę chodzi. Najlepiej wysłać do serwisu, ale ta usługa jest płatna i czasami się to nie opłaca.
Jeśli trafi się na drukarkę która nie ma z tym problemu to warto ją kupić, droga nie jest.

Miałem takie dwie. Jedna kupiona nowa w sklepie i po jakimś czasie zaczął pojawiać się ten błąd. Kupiłem więc drugą z allegro używaną bo uznałem, że naprawiać się nie opłaca. Okazało się jednak, że po włożeniu innych tuszy drukarka zaczęła drukować i błąd zniknął ;) Sprzedałem więc tą allegrową kumplowi. Po czasie włożyłem zamienniki i okazało się że ich nie przyjmuję, nie da się jej oszukać i w żaden sposób nie można drukować. Poszedłem więc do tego kolegi który kupił tą drugą drukarkę i o dziwo u niego wszystko ładnie śmiga. Wygląda na to, że na nie wszystkich modelach można korzystać z zamienników :/

IP4500 to to samo co IP4300 tylko lekko zmienili wygląd.

wlasiukk
24-04-2008, 16:16
to pewnie przez te chipy na tuszach, trzeba z nimi delikatnie - można mechanicznie uszkodzić ...

piwkoo
24-04-2008, 16:18
to pewnie przez te chipy na tuszach, trzeba z nimi delikatnie - można mechanicznie uszkodzić ...

Też tak myślałem do chwili gdy te same tusze włożyłem do drugiej drukarki ;) U mnie nie działają u kolegi tak :D

Zapomniałem jeszcze dodać, że canon jest bardzo cichutki co niewątpliwie w niektórych sytuacjach to duża zaleta ;)

Terminux
24-04-2008, 19:53
Od jakiegos czasu ja też zastanawiam sie nad kupnem drukarki. Nie stać mnie na drogie drukarki. Oglądałem jedna i drugą drukarkę i wychodzi, że Canon jest tańszy. Dodatkowo system ciągłego zasilania do Canona jest prawie o 300 zł tańszy (Canon 297, Epson 633).
A czy w podobnej cenie coś z formatem A3 da sie znaleźć, czy nie ma szans?

wlasiukk
24-04-2008, 21:43
A3 chyba nie, będzie droższe

co do wydajności to odszukałem ten link : http://canon-board.info/archive/index.php/t-8983.html

Tom01
25-04-2008, 08:44
Jeśli będziesz drukował dla siebie na zamiennikach

... to trzeba pamiętać o zrobieniu profilu. Zresztą, na oryginałach, też kolorystyka różni sie między ekranem a wydrukiem.

szymony
25-04-2008, 18:33
http://forum.nikon.org.pl/showthread.php?t=49522

DMQuadro
26-04-2008, 09:08
A jak z długimi przerwami w drukowaniu - np. 2-3 tygodni? Czy są kłopoty?

wlasiukk
26-04-2008, 15:21
u mnie kompletnie nie. Nie stawiaj koło kaloryfera, nie trzymaj właczonej ciągle i powinno być ok

DMQuadro
27-04-2008, 00:24
u mnie kompletnie nie. Nie stawiaj koło kaloryfera, nie trzymaj właczonej ciągle i powinno być ok

Dzięki, przymierzam się do zakupu A3, waham się między Canonem a Epsonem. Dostałem zaproszenie na prezentacje nowej serii drukarek Canona 29.04. Mogę zrelacjonować, jeśli jest ciekawość Formowiczów...

Tom01
27-04-2008, 22:46
Dzięki, przymierzam się do zakupu A3, waham się między Canonem a Epsonem. Dostałem zaproszenie na prezentacje nowej serii drukarek Canona 29.04. Mogę zrelacjonować, jeśli jest ciekawość Formowiczów...

Niech się Pan zainteresuje wobec tego porównaniem do Epsonów serii Pro, choćby najtańszej R2400. Jakość, szczególnie w szarościach, powala na ziemię i miażdży.

GrzegorzPPP
05-05-2008, 12:39
A mógłby ktoś chociaż w przybliżeniu podać ile zdjęć A4 da się wydrukować na jednym tuszu?
I jaka cena wychodzi za sztukę?
Mi drukarka ma służyć tylko i wyłącznie do drukowania okładek na pudełka.

EDIT:
Jeszcze pytanie, czy w takich tanich drukarkach można wydrukować okładkę na duże pudełko? Rozmiar w okolicy 20x30?

vinci99
05-05-2008, 20:30
Witam
Ja mam ip4300 i mam wlasnie problem z drukowaniem na nim zdjec.
Mianowicie kazde zdjecie wydrukowane posiada widoczne pasy zwłaszcza w ciemnych miejscach zdjecia.
Nie mam pojecia dlaczego tak jest. Moze ktos mial taki problem i wie co zrobic??
Tusze to Active jet.
Pozdrawiam

Tom01
06-05-2008, 00:51
Witam
Mianowicie kazde zdjecie wydrukowane posiada widoczne pasy zwłaszcza w ciemnych miejscach zdjecia.
Nie mam pojecia dlaczego tak jest. Moze ktos mial taki problem i wie co zrobic??
Tusze to Active jet.
Pozdrawiam

Proszę zrobić test dysz i ew gruntowne czyszczenie. Prawdopodobnie nie są wszystkie tak samo drożne.

vinci99
06-05-2008, 18:37
Proszę zrobić test dysz i ew gruntowne czyszczenie. Prawdopodobnie nie są wszystkie tak samo drożne.
Wykonywalem te czynnosci juz wczesniej i nic nie pomoglo. Moze cos zle robie??? Ewentualnie jak wykonac gruntowne czyszczenie??
Z gory dzieki za pomoc
Pozdrawiam

motyl
07-05-2008, 08:53
Jak zwykłe czyszczenie dysz nic nie daje, będziesz musiał zakupić płyn do czyszczenia głowic i przy pomocy niego dokonać czyszczenia. Podobny problem miałem przy Epsonie jak przeszedłem na system stałego zasilania i zmieniłem tusze.

piotr_74
09-05-2008, 18:21
Płyn do czyszczenia głowic.No i zmieniłbym tusz. Stosuję cały czas tusze SkyHorse czasami stoi 1,5 miesiąca i jeszcze nie zaschła ale kiedyś tusze mi się skończyły a potrzebowałem na szybko i kupiłem Active Jet i już więcej tego nie zrobię (zamawaim teraz na zapas).

Zolty
07-10-2008, 11:53
Witam
Tusze to Active jet.
Pozdrawiam

Spróbuj w panelu sterowania drukarki ustawic Jakosc Wydruku na najwyzsza z mozliwych - to moze byc kwestia rozlewania/nie-rozlewania sie atramentu na papierze.
Przy najlepszych papierach foto ustawienie na średnią jakość powodowalo u mnie zebrę, zmiana na najwyższą jakość usuwala problem (kosztem zwiekszonego zużycia atramentu).

mswilk
30-11-2008, 01:01
A czy ma ktoś z Was do czynienia z ip4600 ?

pioter m
02-12-2008, 00:04
Macalem w sklepie, ale kupilem r285 za pol jej ceny. ip4600 to nowinka, aczkolwiek wiele ponad to, co oferuje, swietna przeciez ip4500, nie da. Zapolowalbym na ta druga raczej. Tu w Irlandii te canony chodza po 120 euro. ip4500 czasem mozna wyrwac duzo taniej.